Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Wrz 2024 12:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć, szukałem trochę na forum, ale nie znalazłem podobnego tematu. Wielu z nas tutaj decyzję o kierunku kolejnej wyprawy pozostawia losowi i wybór pada często na destynację, która jest w promocji lotniczej, ale co jeśli cena biletu lotniczego nie byłaby żadnym ograniczeniem? Dokąd byś wtedy poleciał?

Temat zakładam z myślą o znalezieniu tutaj inspiracji na mniej popularne destynacje, do których zwykle (choć niekoniecznie) bilety lotnicze są drogie. Ja zacznę, opierając się głównie na pomysłach z czatu GPT, zadając mu podobne pytanie, ale dodatkowo podając wskazówki, czego od destynacji oczekuję. Oczywiście spodziewam się, że opinie mogą być bardzo różne, dlatego fajnie by było, gdyby podając destynację, podać też krótkie uzasadnienie.

Moje aktualne podróżnicze marzenia:

1. Raja Ampat - podobno najpiękniejsza rafa koralowa dostępna nawet dla amatorów snorkellingu. Wyspa położona na Archipelagu Papui Zachodniej, która wyjątkowo mnie interesuje ze względu na małą liczbę treści w internecie.

2. Archipelag San Blas (Panama) - piękne piaszczyste plaże, hiszpańskojęzyczna część świata, turkusowe wody, jeszcze względne ceny.

3. Antarktyda - tu chyba nie trzeba długo tłumaczyć. Ostatni kontynent, na którym jeszcze nie byłem, no i ten surowy klimat. Myślę, że kilka dni tam byłoby niezapomnianą wyprawą.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Tajlandia od 1609 PLN❗😲 Bilety z Krakowa i Warszawy na Phuket i do Bangkoku oraz Krabi ✈️🧳 Tajlandia od 1609 PLN❗😲 Bilety z Krakowa i Warszawy na Phuket i do Bangkoku oraz Krabi ✈️🧳
🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
#2 PostWysłany: 06 Wrz 2024 13:55 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Często ograniczeniem nie jest sama cena biletu lotniczego, ale bardziej ceny na miejscu :)

Natomiast jeśli pominiemy podróż dookoła świata to stawiam na Ziemię Ognistą. Krajobrazy na zdjęciach robią wrażenie i jest to wycieczka na "koniec świata", co samo w sobie brzmi ekscytująco.
2 ludzi lubi ten post.
piotrek_89 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 06 Wrz 2024 16:49 
Awatar użytkownika

platynowy
Do nikad ;-)

Kiedys jak sie bylo na studiach / po studiach i pojawilo sie Auckland za 1500zl to sie bralo bez myslenia i sie lecialo.

Teraz jak (poza Antarktyda) zadne miejsce cenowo nie ogranicza to czlowiek nigdzie nie lata, bo nie ma tej frajdy ze sie leci za bezcen :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 06 Wrz 2024 19:43 

Ciekawy wątek, pewnie będzie można znaleźć inspirację na przyszłe podróże.

Moje wymarzone kierunki są związane z dziką przyrodą i zjawiskami pogodowymi.

1. Tonga - pływanie z wielorybami.
2. Kolumbia - tropienie anakondy zielonej w Los Llanos.
3. Tanzania - obserwowanie największej migracji zwierząt na świecie w Serengeti.
4. Wenezuela - Catacumbo lightening.
5. Boliwia - podziwianie drogi mlecznej nad Salar de Uyuni.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#5 PostWysłany: 06 Wrz 2024 21:03 
Awatar użytkownika

niebieski
- Turystyczny lot powyżej linii Karmana
- Antarktyda
- lot F-16 (z przekroczeniem bariery dźwięku)
...
- Rivendell J.R.R.Tolkiena

A w tej sekundzie do Ichiran w Tokio na ramen :P
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 06 Wrz 2024 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
piotrek_89 napisał(a):
1. Raja Ampat - podobno najpiękniejsza rafa koralowa dostępna nawet dla amatorów snorkellingu. Wyspa położona na Archipelagu Papui Zachodniej, która wyjątkowo mnie interesuje ze względu na małą liczbę treści w internecie.
.

oj, zacznij się spieszyć skoro mignęło mi to na feedzie, na jakimś g...onet-podróże już nawet ;)

Nie chodzi chyba o "bilety za darmo", bo na dobrą sprawę da się polecieć wszędzie do jakiejś tam kwoty i to chyba nie ogranicza. Bardziej rozchodzi się o ceny na miejscu, a jeszcze bardziej o te nieszczęsne 26 dni urlopu na etacie - to jest IMO największe ograniczenie

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 06 Wrz 2024 22:38 

srebrny
Timor wschodni :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Wrz 2024 01:57 

niebieski
Kamczatka.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off
JanuszJanuszewski lubi ten post.

#9 PostWysłany: 07 Wrz 2024 09:39 

niebieski
Antarktyda: loty i rejs :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Wrz 2024 17:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Bez ekstrawagancji chyba: wszystkie te państewka i terytoria Oceanii. Tak ze dwa miesiące spokojnego skakania wszędzie bez pośpiechu.

@piotrek_89 Na San Blas trafiłem zupełnie przypadkiem po kupieniu jakiegoś taniego majówkowego lotu do Panamy - nadal w moim top 10.
2 ludzi lubi ten post.
piotrek_89 uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 08 Wrz 2024 18:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Do ISS/Międzynarodowa Stacja Kosmiczna
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 08 Wrz 2024 18:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Na ISS już za późno, bo ściągają po '30 i wycieczek dla cywilów już nie zorganizują.
Od '26 trzeba szukać okazji na Gateway:
Cytuj:
Pierwsze dwa moduły (PPE i HALO) zostaną wystrzelone rakietą Falcon Heavy. Wstępna data to bliżej nieokreślony 2025 r. i to właśnie od niej będzie zależeć przebieg kolejnych misji fazy pierwszej. Na wrzesień 2026 r. jest bowiem zaplanowana załogowa misja Artemis 3, podczas której astronauci w rakiecie SLS 1 dolecą do stacji w kapsule Orion MPCV. Kolejna misja na stację zaplanowana jest na wrzesień 2028 r., również załogowa i tym razem do stacji doleci również moduł I-HAB, czyli moduł mieszkalny stacji.
Następne trzy misje odbędą się kolejno we wrześniu 2029, 2030 i 2031 r. W ich trakcie zobaczymy dostarczanie kolejnych modułów stacji – tankowania ESPRIT, Crew and Science Airlock (moduł naukowy) oraz modułu logistycznego. Tak właśnie skończy się faza pierwsza projektu. Faza druga dotyczyć zaś będzie samego prowadzenia stacji i wykonywania konkretnych celów z nią związanych. Na nią jednak przyjdzie jeszcze pora.

;)

https://przystaneknauka.us.edu.pl/artyk ... -kosmiczna
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 09 Wrz 2024 08:55 
Awatar użytkownika

niebieski
kameander napisał(a):
Bez ekstrawagancji chyba: wszystkie te państewka i terytoria Oceanii. Tak ze dwa miesiące spokojnego skakania wszędzie bez pośpiechu.

@piotrek_89 Na San Blas trafiłem zupełnie przypadkiem po kupieniu jakiegoś taniego majówkowego lotu do Panamy - nadal w moim top 10.

@kameander z ciekawości co jest jeszcze w Twoim top 10?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Wrz 2024 11:30 
Awatar użytkownika

srebrny
To nie są obiektywnie miejsca top 10, tylko bardziej moje chwile top 10 związane z danym miejscem, więc to będzie raczej oftop w temacie - najwyżej do usunięcia 😂 Kolejność losowa i bez chronologii, jak mi przychodzą do głowy:

1. Jak siedzimy na którejś z wysepek San Blas wieczorem i popijam Abuelo z butelki.
2. Jak patrzymy wieczorem z któregoś z wieżowców na panoramę Nowego Jorku.
3. Jak pierwszy raz widzę na żywo katedry w Pradze, Kolonii i Mediolanie (wpis łączony na wzór UNESCO 😂).
4. Jak siedzimy przy nocnym ognisku na pustyni w Maroku.
5. Jak jedziemy już gdzieś 5 godzinę busem przez Zimbabwe, a z taśmy w TV leci ckliwa popowa piosenka.
6. Jak płyniemy promem na Hebrydy Zewnętrzne, a ja palę "skręta" z tytoniu z kiepów zawiniętego w kawałek gazety (🙈).
7. Jak siedzimy w tej wannie w polu na południu Islandii i kiedy indziej jak leżymy w tym strumieniu bardziej na wschodzie.
8. Jak stoimy na szczycie piramidy w Ek Balam, a coraz bliżej zaczynają walić pioruny.
9. Jak chyba gdzieś między Huayopatą a Ollantaytambo zjeżdżamy autem z gór, a słońce przyjemnie świeci.
10. Jak wieczorem pierwszy raz podchodzimy do podświetlonej Petry.

W tym "my" bywają różne osoby, ale w większości chodzi o moją zdecydowanie lepsza połowę.
4 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 09 Wrz 2024 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
@kameander Bardzo dobry offtop. Ja bym z tego osobny wątek uczyniła;-)
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 09 Wrz 2024 12:45 
Awatar użytkownika

srebrny
@elwirka Miło mi, dziękuję. Nie umiem tego zrobić (i nie wiem, czy mogę), ale może który z modów by to sprawił?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości