Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Cze 2015 16:32 

Loty: 3
Kilometry: 1 617
Zbanowany
Zaznaczam że jest to propozycja dla tych co nie lubią lotów z przesiadkami , mają dużo czasu i trochę więcej pieniędzy :)

Będzie to trasa łączona którą odbyłem ok dwa miesiące temu. Najpierw z Warszawy dostałem się samolotem do Budapesztu (wizz) i tutaj istnieją dwie opcje :

-po dojeździe do centrum udać się na dworzec kolejowy DELI (czerwona linia metra) i tam praktycznie co dwie godziny jeździ pociąg do Zagrzebia. Można kupić bilet na stronie http://elvira.mav-start.hu (przy czym niedostanie się biletu na maila tylko 11 cyfrowy kod który trzeba wbić w niebieskim automacie który jest na każdym prawie dworcu na Węgrzech. Dobrze jest kupić od razu bilet w obydwie strony . Najtańsza opcja to 33,80 Euro za miejsce siedzące w II klasie ale bez miejscówki (można kupić dodatkowo za 3 Euro w jedną stronę)

- po dojeździe do centrum znaleźć jakieś spanie (ja spałem w hostelu Adagio przy stacji Oktogon - żółta linia) i bardzo wcześnie rano udać się na dworzec autobusowy Nepliget (dojedziecie niebieską linią tą samą co jedzie się z Kobanya Kispest która jest najbliżej lotniska) skąd ok 7 odjeżdża autobus do Zagrzebia. Bilety można kupić wcześniej przez net (tu przychodzą od razu na maila - trzeba je wydrukować samemu) strona do zakupu : http://www.volanbusz.hu/en . Za bilet w jedną stronę zapłacicie w granicach 8000 HUF (ok 120 zł)

Jesteśmy w Zagrzebiu koło południa i tu wszystko zależy od Was albo możecie zostawić bagaże na dworcu (są skrytki i zwykła przechowalnia) albo poszukać jakiegoś spania aczkolwiek trzeba pamiętać że jedyny pociąg z Zagrzebia do Sarajeva odchodzi o 9:!8 i jest to jedyny pociąg do tego miasta. Bilety na ten pociąg kupicie w kasie (tam i z powrotem kosztuje 51 euro przy czym jest ważny 60 dni od daty wyjazdu) O Godzinie 18 meldujecie się w Sarajevie

Wiem że część z was będzie kręcić nosem że to tyle czasu w drodze , że trochę drożej niż lot . Macie rację ale ja tę trasę zrobiłem dlatego że chciałem być w Sarajevie bo bardzo lubię bałkańskie klimaty , chciałem też coś zobaczyć po drodze (tu mamy możliwość zwiedzenia chyba mało popularnego w Polsce Zagrzebia który jest ciekawym miastem - jeśli kogoś interesuje to służę informacjami) no i jest wygodniejsza (z Zagrzebia do Banja Luki jechałem sam w przedziale więc można się trochę "rozłożyć) no i te widoki między Banja Luką a Sarajevem ...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎 Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎
Czerwcowy relaks na Cyprze 😍🇨🇾 Tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2339 PLN Czerwcowy relaks na Cyprze 😍🇨🇾 Tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2339 PLN
#2 PostWysłany: 12 Cze 2015 21:25 

Zbanowany
Znalazłem jeszcze jedną opcję tańszą dotarcia do Sarajeva . Niestety minus jest taki że raz w tygodniu (czwartki) i autobusem . Jak ? :

Polskim Busem z Warszawy do Wiednia a pózniej Eurolines Austria do samego Sarajeva . Wyjazd z Wiednia wieczorem przyjazd do Sarajeva o 6.30 . Ten sam autobus jedzie też do Mostaru i Medjugorje .

Koszt :

Polski Bus - jak Bóg da to za 4 zł RT
Wieden - Sarajevo - Wieden za 70 €
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Cze 2015 21:32 

Zbanowany
Drożyzna... MeinFernbus (kiedyś Blagusreisen) ma standartowo po 58€ RT. A do tego działają wszystkie kody, więc np. do końca roku od ręki -6€
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Cze 2015 23:33 

Zbanowany
@pomoc

MeinFernbus nie jezdzi do Sarajeva ani do zadnego miasta w Bosni . Najblizej Zagrzeb albo Ljubljana wiec nie wiem za bardzo o czym Ty piszesz i czemu wprowadzasz zamet . Sprawdzalem na stronie www.meinfernbus.de ... i pisalem do nich na fb .

Inna sprawa ze przekopujac troche forum znalazlem info o przewozniku z Polski www.elabus.pl ktory oferuje przejazdu wprawdzie nie do Sarajeva ale do Neum od 1 zl w jedna strone ale nie sprawdzalem dokladnie ceny ...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Maj 2018 10:29 

Minęły prawie trzy lata od ostatniego postu, więc imho warto odświeżyć.

Planuję od paru miesięcy ponad miesięcznego bałkan tripa zaczynającego się w Sarajewie. Generalnie flixbus poleciał w kulki i za bilet Kraków-Zagrzeb zaśpiewał sobie 300 złotych :roll: w notatkach mam też połączenie flixbusa Zagrzeb-Sarajewo, ale teraz patrzę i na stronie go (już?) nie ma. Więc szukam alternatywnego dojazdu.

Plan na razie jest taki: dojechać PKP do Budapesztu (ewentualnie FB), stamtąd MAV do Zagrzebia i z Zagrzebia Croatia Busem do Sarajeva. Całość wg tego planu powinna się zamknąć w około 250 złotych (60-100 złotych Bud, 40 złotych Bud-Zag, Zag-Sar 115 zł) Możliwe nocowanie w Zagrzebiu. Może ktoś ma inne pomysły? Może lepiej przez inne miasto niż Zagrzeb? Lot nie wchodzi w grę.

#6 PostWysłany: 09 Maj 2018 10:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Samolotem do Sarajewa/Tuzli
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Maj 2018 10:50 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
I z dużym prawdopodobieństwem będzie taniej niż tłuc się całą dobę autobusem/pociągiem.

#8 PostWysłany: 09 Maj 2018 11:08 

Na pewno nie rekomenduję pociągu z Sarajewa bądź w relacjach wewnątrz-bośniańskich.
Pociąg wlecze się niemiłosiernie, prędkość nie więcej niż 40km/h, przeciętnie tak z 25. Kasjerki oszukują na potęgę, nawet jak im udowodnicie sam fakt oszustwa to nic sobie z tego nie robią i jeśli chcecie i nich kupić bilet to macie dać im tyle ile zawołają albo nici.
Dodatkowo stosunkowo niebezpiecznie na dworcu kolejowym w Sarajewie (niemniej jednak przy przyjeździe nie widzę przeszkód czym prędzej przejść i wyjść).

Dworzec Autobusowy w porządku. Kto lubi wyprawy, ten może z jednego z miast granicznych w Bośni za ok. 10-15€ dostać się do Sarajewa autokarem. Polecam np. przejechać pociągiem przez całą Serbię i wysiąść w Priboju bądź koło Górna Rijeka i kontynuować jazdę autokarem (trochę połączeń między Sarajevem a południową Serbią).
Do Belgradu dojazd jest znacznie prostszy, przez Budapeszt i Szeged bez problemu.
 PM off  

#9 PostWysłany: 25 Maj 2018 12:52 

a ja jechałem pociągem Sarajevo - Mostar i byłem bardzo zadowolony cena bardzo niska, pociąg na poziomie, wifi i fajne widoki
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości