Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Sie 2025 09:32 

niebieski
Może to trochę nie na temat, ale osobnego wątku nie znalazłem - spał ktoś na SHJ? Bo mam przesiadkę i czekanie od 2 do 8 rano na kolejny lot. Doczytałem w google, że fotele niewygodne i lotnisko stare - ale że ponoć(?) na posadzce wszyscy kimają: tylko nie wiem czy w airside czy landside?
 Profil Relacje PM off  

Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍
#2 PostWysłany: 04 Sie 2025 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 726 671
niebieski
Beznadziejne lotnisko. Spałem między krzesełkami na dmuchanej karimacie. Da radę :D

Image
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 04 Sie 2025 10:14 

niebieski
A wychodziłeś z airside na zewnątrz czy od razu przy wejściu na lotnisko są te krzesełka? Czy dopiero po wyjściu? ;)
Jeździł ktoś do miasta Szardża i czy jest sens, bo powrotną przesiadkę mam w ciągu dnia?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Sie 2025 10:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Po wyjściu z samolotu trafiasz do niewielkiej strefy, z której są wyjścia na poszczególne gates. Niestety nie wpuszczają wcześniej mimo iż np mieliśmy już podany gates na następny lot. I tam w tej niewielkiej strefie można znaleźć krzesła i podłogę do spania. Oczywiście możesz wyjść na zewnątrz ale temperatury do tego nie skłaniały.

Image
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#5 PostWysłany: 04 Sie 2025 15:32 

niebieski
Dzięki. A internet jest jakiś normalny czy marny na lotnisku?
I czy jechałeś może w trakcie (dziennej) przesiadki do Szardży/miasta?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Sie 2025 18:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Miałem nocną przesiadkę, Internet był ok

Image
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#7 PostWysłany: 04 Sie 2025 22:05 

sanchopan napisał(a):
Dzięki. A internet jest jakiś normalny czy marny na lotnisku?
I czy jechałeś może w trakcie (dziennej) przesiadki do Szardży/miasta?

W maju dwa razy jechałem do miasta, raz w ciągu dnia na kilka godzin i drugi raz miałem nocleg w centrum. Za pierwszym razem jechaliśmy autobusem, który jedzie bardzo długo a drugim razem taxi. Taxi sprzed przylotów do centrum ok. trzydzieści kilka AED, ok. dwa razy mniej niż Uber. Z powrotem podobnie. W mieście nie za bardzo jest co robić, w czasie upału można trochę zabić czas w muzeum sztuki islamu (klima, wygodne fotele na ostatniej kondygnacji,..)
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#8 PostWysłany: 04 Sie 2025 22:38 

niebieski
A ewentualne spanie w SHJ to jednak w airside jak np. w BCN (czyli zaraz po wejściu do budynku po wyjściu z samolotu) czy jednak w landside? Pytam, bo dużo wątków czytałem i już się pogubiłem - poza tym że krzesełka przedzielone oparciem? ;)
Bilet po odprawie online w apce jak w Wizzie czy jakoś inaczej?
Jest sens jechać autobusem do Dubaju (6h) za 20 AED/osoba - bo to w sumie Deira a nie sam Dubaj? Czy kiblować na lotnisku - pytam już o przesiadkę dzienną?

Prawda to, że sprawdzają nie tylko wymiary, ale też wagę bagażu podręcznego w SHJ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Sie 2025 23:36 

Loty: 162
Kilometry: 431 959
srebrny
@sanchopan zależy ile masz czasu w dzień. Ja na koniec maja miałem około 13 godz. więc zrobiłem sobie wycieczkę samochodem po mniej znanych Emiratach + odwiedziłem Jebel Jais. Koszt wynajmu najtańszego auta na 1 dzień to często 2x taxi do/z miasta (70-80 PLN) + oczywiście trzeba doliczyć paliwo.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#10 PostWysłany: 05 Sie 2025 09:25 

niebieski
Niecałe 7 godzin mam. Dużo i niedużo. W sumie to dla 5 osób faktycznie bez sensu jechać czymkolwiek innym niż wynajętym autem... hmmm - warte zastanowienia ;)
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#11 PostWysłany: 15 Sie 2025 08:21 
Awatar użytkownika

sanchopan napisał(a):
Prawda to, że sprawdzają nie tylko wymiary, ale też wagę bagażu podręcznego w SHJ?

tak, sprawdzają bardzo dokładnie, przed bramką było kilku panów z wagami ręcznymi
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 15 Sie 2025 08:53 

złoty
@sanchopan Ale chyba nie zawsze sprawdzają, bo znajomemu w marcu sprawdzali wagę, a u mnie w kwietniu i maju nikt się podręcznym w ogóle nie interesował. Przy czym jeśli masz wątpliwości co do bagażu, to pomyśl nad dodatkowym rejestrowanym, bo przecież akurat w tych liniach kosztuje to naprawdę grosze.
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 15 Sie 2025 09:02 

niebieski
Ano wykupiłem rejestrowany - 1 sztukę :)
Co do spania w SHJ jeszcze chciałbym dopytać: to miejsce do kimania jest zaraz po wyjściu z samolotu (air side) czy trzeba wyjść z lotniska/strefy bezpieczeństwa? Nie chciałbym przegapić/przejść za daleko, bo lądowanie ok. 1 w nocy...? ;)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Sie 2025 11:12 
Awatar użytkownika

platynowy
Obecnie spanie na trawniku przed lotniskiem.... temperatury mile +35C w nocy. Mnogo hindusow i pakistanczykow
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 15 Sie 2025 14:32 

niebieski
...serio? :shock:
To lotnisko zamykają czy jak?
Co z tymi krzesełkami - wynieśli? Czy należy po prostu samemu się wynieść z lotniska, bo one są po przejściu przez security?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Sie 2025 13:30 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 450 406
srebrny
W przypadku dłuższej przesiadki, zwłaszcza obejmującej nocleg, mogę polecić bardzo tani hotel Sharjah International Airport Hotel, położony zaledwie 1,3 km od lotniska. Za dzisiejszy nocleg dla 2 osób i dziecka zapłaciłem 140 PLN (rezerwacja przez Agodę). Dojście pieszo do hotelu jest utrudnione ze względu na brak chodników, a dodatkowym wyzwaniem są wysokie temperatury – spacer w 40°C to nie najlepszy pomysł. My wzięliśmy taxi.
https://maps.app.goo.gl/DPZpBqN3FUK7rsmYA
3 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 18 Paź 2025 15:04 

Korzystałem z tego hotelu, taxi wieczorem kosztowała 40 AED (jest 20 AED opłaty lotniskowej w Uberze). Rano kusiło żeby iść pieszo, ale odradził mi ten pomysł recepcjonista i była to dobra decyzja, ponieważ przed lotniskiem stała policja, która wyłapała dwie osoby idące na piechotę - podobno w ZEA jest tak, że jak nie ma chodnika to nie można poruszać się pieszo.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 18 Paź 2025 17:12 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 450 406
srebrny
W ZEA taxi wychodzi taniej niż UBER, ja za nocny kurs z lotniska do tego hotelu zapłacilem 32PLN, a z hotelu na lotnisko 18PLN.

#19 PostWysłany: 18 Paź 2025 20:38 

niebieski
Można też wynająć auto w Hertzu na "1 dzień" za 70 PLN. :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość