Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Gru 2014 21:05 

Loty: 15
Kilometry: 31 234
Cześć wszystkim,

Zarezerwowałem polskiego busa z Krakowa do Berlina na Schonefeld, gdyż docelowo miałem jechać na lotnisko. Plany jednak zmieniły się tak, że teraz chciałbym dostać się do centrum. Z tego co sprawdzałem, bus ten jedzie najpierw na SXF, a potem do centrum, więc zastanawiam się czy nikt w PB nie będzie nam robił problemu że nie wysiądziemy na Schonefeld tylko te kilkanaście km później? Wiecie jak to wygląda? Czy ewentualnie poinformować/zapytać się o taką możliwość kierowcy?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty, transfery i noclegi w Tbilisi za 498 PLN 😎 Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty, transfery i noclegi w Tbilisi za 498 PLN 😎
Leć na Karaiby od 1769 PLN 😍🌴 Tanie bilety na Barbados 🇧🇧 Leć na Karaiby od 1769 PLN 😍🌴 Tanie bilety na Barbados 🇧🇧
#2 PostWysłany: 06 Gru 2014 21:11 

Loty: 40
Kilometry: 66 987
niebieski
Była już taka odpowiedź na forum. Z tego co wiem to nie sprawdzają na tym odcinku biletów.

Wysłane z mojego HTC One_M8 dual sim przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Gru 2014 21:12 
Awatar użytkownika

Jeśli trafi się służbista to może robić problemy, ale większość kierowców PB jest raczej miłych więc bez problemu powinni Cię podwieźć te kilka kilometrów dalej.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Gru 2014 21:14 

Na 100% nie będzie problemu z taką jazdą, ale jest to jazda na gapę. Nie pytaj się kierowców czy jest taka możliwość, bo powiedzą, że trzeba bilety dokupić i będą o Was pamiętać, że powinnyście wysiąść na lotnisku, w przeciwnym razie na pewno nic nie zauważą, więc są jedynie dwie opcja...

1. niemoralna, ale w 99,99% bezproblemowa jazda na gapę
2. lub dokupienie biletu
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Gru 2014 21:49 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 142 458
niebieski
Miałem dokładnie ten sam problem. Napisałem kiedyś do PolskiegoBusa i dostałem taką odpowiedź:

Cytuj:
Witamy,

Informujemy, że bez problemu na podstawie biletu do/z Berlina możne skorzystać z każdego z dwóch dostępnych w Berlinie przystanków ( ZOB bądź lotnisko Schönefeld ).

Prosimy jednakże pamiętać o godzinach wyjazdów / przyjazdów na dalsze / bliższe przystanki na terenie Berlina.
Zapraszamy do zapoznania się z rozkładem jazdy

Pozdrawiamy,
Zespół PolskiBus.com

Nie ma możliwości kupienia biletów z SXF do ZOB. Berlin jest traktowany jako jeden cel podróży, bez względu na to co wybrałeś. Nie ma też różnic w cenie pomiędzy wyborem SXF i ZOB.
 Profil Relacje PM off
eukaliptus lubi ten post.

#6 PostWysłany: 06 Gru 2014 21:55 

Loty: 15
Kilometry: 31 234
Pięknie. :)
Dziękuję za odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Gru 2014 22:48 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 137 396
niebieski
Dojedziesz do centrum, ale nie będziesz na tym odcinku ubezpieczony. Jeśli PB wyrżnie w drzewo i coś Ci się stanie, PB umywa ręce. (coś takiego usłyszałem od kierowcy)
dmirstek lubi ten post.

#8 PostWysłany: 08 Gru 2014 03:14 

A propos kontroli biletów to one jednak sie zdarzają, ja miałam jedna właśnie podczas powrotu z Berlina.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#9 PostWysłany: 08 Gru 2014 11:43 
Awatar użytkownika

Jakiś czas temu w PolskimBusie obsługa segregowała sobie bagaże podróżnych, tak aby widzieć czy każdy wysiadł na właściwym przystanku. Teraz już nie spotykam się z tą praktyką, choć może to wynikać z faktu że często nie ma takiej możliwość, ze względu na ilość podróżujących.

Nie mniej, jeśli nie masz jakiś oporów moralnych i zależy Ci na dojechaniu te kilkanaście kilometrów dalej to po prostu śpij w odpowiednim momencie :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Gru 2014 12:01 

Loty: 72
Kilometry: 100 193
niebieski
grs napisał(a):
Jakiś czas temu w PolskimBusie obsługa segregowała sobie bagaże podróżnych, tak aby widzieć czy każdy wysiadł na właściwym przystanku. Teraz już nie spotykam się z tą praktyką, choć może to wynikać z faktu że często nie ma takiej możliwość, ze względu na ilość podróżujących.

Nie mniej, jeśli nie masz jakiś oporów moralnych i zależy Ci na dojechaniu te kilkanaście kilometrów dalej to po prostu śpij w odpowiednim momencie :)

Też to widziałem ;) Wyjazd z WAW do POZ przez LCJ i segrefowali. Góra LCJ dól POZ

#11 PostWysłany: 08 Gru 2014 16:47 

grs napisał(a):

to nie jest po to, żeby wiedzieć czy każdy wysiada na właściwym przystanku tylko żeby było łatwiej przy wysiadaniu, bez szukania i przekładania bagażu. Przecież przy nadawaniu bagażu nikt nie sprawdza biletu tylko pytają, dokąd jedziesz - możesz powiedzieć co chcesz
 PM off  

#12 PostWysłany: 08 Gru 2014 22:40 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
grs napisał(a):

to nie jest po to, żeby wiedzieć czy każdy wysiada na właściwym przystanku tylko żeby było łatwiej przy wysiadaniu, bez szukania i przekładania bagażu. Przecież przy nadawaniu bagażu nikt nie sprawdza biletu tylko pytają, dokąd jedziesz - możesz powiedzieć co chcesz

Niby tak, ale używają tego też jako wyznacznik czy wszyscy wysiedli. Sam kiedyś prawie zaspałem w Katowicach, wracając z Wiednia. Wysiadłem w momencie gdy obsługa już zamykała luk bagażowy i właśnie usłyszałem, że coś im się nie zgadzało bo mój bagaż powinien zniknąć na tym przystanku.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Gru 2014 23:05 

filipk90 napisał(a):
Dojedziesz do centrum, ale nie będziesz na tym odcinku ubezpieczony. Jeśli PB wyrżnie w drzewo i coś Ci się stanie, PB umywa ręce. (coś takiego usłyszałem od kierowcy)

Jeśli tak jest to w takim razie lepiej jest kupować zawsze do ZOB, bez względu na to gdzie się wysiada.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Mar 2015 10:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Miałem tą samą sytuację i odpowiedź z PB pozytywna:
Cytuj:
Witamy,

Może Pan również wsiąść i wysiąść z autokaru na przystanku Berlin ZOB, wystarczy poinformować kierowcę, że jest się na liście pasażerów z przystanku Berlin SXF.

Pozdrawiamy,
Zespół PolskiBus.com

#15 PostWysłany: 22 Lip 2015 15:59 

niebieski
grs napisał(a):

Rozumiem to już nieaktualne? :D Bo mam bilet Wiedeń-Częstochowa i chcę wysiąść sobie w Katowicach (czyli wcześniej; bilet był tańszy niż do Katowic...) więc raczej nie powinni robić problemów...
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 22 Lip 2015 16:08 

srebrny
Czasem segreguja, zwlaszcza gdy jest duze oblozenie.
Chodzi o latwosc odnalezienia bagazu,niz inne wzgledy.
Wysiasc zawsze mozesz wczesniej,bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 22 Lip 2015 22:43 
Awatar użytkownika

chris0o napisał(a):
grs napisał(a):

Rozumiem to już nieaktualne? :D Bo mam bilet Wiedeń-Częstochowa i chcę wysiąść sobie w Katowicach (czyli wcześniej; bilet był tańszy niż do Katowic...) więc raczej nie powinni robić problemów...

Myślę, że nie powinno być problemu. Gdybym był w Twojej sytuacji to po prostu bym wysiadł, wziął bagaż i tyle. Jeśliby ktoś zapytał, to odpowiedziałbym, że źle odłożyli bagaż i tyle ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość