Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [CMN] Casablanca
#1 PostWysłany: 14 Sty 2014 11:27 

Witam

jechał ktoś rano z Casablanki centrum na lotnisko
bo pociągi są, ale da mnie za późno zaczynają
podobno jeżdżą autobusy CTM, ale nie wiem jaki przystanek docelowy wybrać w rozkładzie żeby sprawdzić jak kursują
ew. jechał ktoś taksówką?
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 10 Maj 2014 10:55 

Podbijam temat. Interesuje mnie możliwość dojazdu komunikacją publiczną z lotniska i na lotnisko międzynarodowe im. Mohammeda V. Loty mam niestety słabe czasowo. Na miejscu jestem 5 minut po północy. Natomiast powrót, po kilku dniach na miejscu, lotem o 2:40 w nocy.

Pzdr,

Temat postu: Re: Casablanca
#3 PostWysłany: 10 Maj 2014 16:32 

w końcu pojechaliśmy taksą z hotelu bo trafiliśmy na dzień zmiany czasu i nie chciałem ryzykować pociągu
nie pamiętam już za ile (jechaliśmy w 4 os.)
dobrze być wcześniej na lotnisku bo był młyn niesamowity i kolejka przy odprawie paszportowej (na bagażach luz i spokój - trzeba zgłosić się po pieczątkę)
my byliśmy z 3h wcześniej i było praktycznie na styk z kawą i jedzeniem rano
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Lut 2020 15:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Obecnie dojazd transportem publicznym do Casablanki możliwy jest jedynie pociągiem z samego lotniska.
Cena niestety nie powala: 50 dirahmów, czyli ok. 20 złotych w jedną stronę.
Pociągi kursują co godzinę.
Czas dojazdu do stacji końcowej (Casa Port) to ok. 40 minut.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 14 Maj 2022 00:08 

Loty: 115
Kilometry: 138 119
niebieski
Ktoś korzystał z apki Carrem w Casablance? Jakie są stawki ewentualnie na taxi?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Sty 2023 12:06 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Podobno autobusów do miasta nie ma, a pociąg kursuje tylko między 6 a 22? Takie informacje znalazłem. Niestety strona linii kolejowych (https://www.oncf.ma/) aktualnie nie działa.

Te 3h na odprawie paszportowej, wspomniane wcześniej, wciąż aktualne?
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 17 Lis 2024 00:43 
Awatar użytkownika

złoty
Z / do lotniska jeżdżą pociągi i taksówki. Autobusów publicznych nie ma. Pociągi kursują od 4.50 do 21.50, co 60min. Na rozkladzie Casablanka to CASA PORT. Bilety do nabycia na stacji w okienku lub w automacie. W obu miejscach można płacić kartą. Obecna cena to 60MAD.
Załącznik:
13.jpg
13.jpg [ 152.75 KiB | Obejrzany 896 razy ]

Poza godzinami operowania pociągów pozostaje taksówka albo nocleg na lotnisku (lub w hotelu). Tak dodam, że najlepsza miejscówka to w sali do modlitw. Jest miękko, cicho i nie wieje. Można telefon podładować. Sala zlokalizowana w okolicy zejścia do stacji kolejowej (tam gdzie bankomaty).
Załącznik:
4vf.jpg
4vf.jpg [ 334.11 KiB | Obejrzany 915 razy ]

W drodze powrotnej przy wyjściu ze stacji (a wejściu do lotniska) jest kontrola bezpieczeństwa oraz dodatkowo sprawdzane są paszporty. Widziałem, że u niektórych sprawdzana była rezerwacja lotnicza. Mi sprawdzali tylko paszport. Pociągi są 4-ro wagonowe i ludzi sporo. Wszytko idzie bardzo wolno i w kolejce można stać nawet 50-60min.
Załącznik:
5vf.jpg
5vf.jpg [ 330.7 KiB | Obejrzany 915 razy ]

Potem na lotnisku po odprawie jest standardowa kontrola bezpieczeństwa - też kolejki.

#8 PostWysłany: 08 Sty 2025 15:42 
Awatar użytkownika

Loty: 309
Kilometry: 615 180
Hej, ta kontrola bezpieczeństwa jest na lotnisko przed check-inami? I nie ważne czy to lot krajowy czy poza Moroko?
Mniej więcej ile Ci zeszło czasu całość przejście od wyjścia z pociągu do gatu? Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Sty 2025 17:21 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, pierwsza kontrola jest aby wejść do terminalu lotniska ze stacji kolejowej. I mi zajecha ok. 40 min bo się wepchałem przed kilkunastoma osobami. Potem na kontroli (już na lotnisku) za punktem odpraw miałem fast tracka i przeszedłem szybko. W normalnej kolejce do kontroli bezpieczeństwa nie wiem ile się stoi. Od wyjścia z pociągu do wejścia do saloniku zajecho ok. 60-70min. Na lotnisko przyjechałem 3 h przed wylotem i wynudziłem się w saloniku.

Aby skrócić czas stania wciśnij się do pierwszego wagonu w pociągu, a po wyjściu biegiem do lotniska.

Temat postu: Re: [CMN] Casablanca
#10 PostWysłany: 20 Kwi 2025 12:42 

HON fly4free
Pociąg nadal kosztuje 60 MAD, odjazdy mniej więcej co godzinę, pierwszy poranny na lotnisko z Casa Port jest obecnie o 5:05, drugi 5:50, potem co godzinę. Bilety można kupić on-line (nie trzeba drukować), w automatach na stacji lub kasach. Warto wziąć poprawkę na punktualność - pociągi generalnie mają tendencję do lekkich spóźnień 5-10 minut względem rozkładu + możliwe są kolejki do wyjścia ze stacji do terminala, jak już wspomniano wyżej. Wcześnie rano ich nie było.

Alternatywa to Careem, który z centrum miasta liczy ok. 290-320 MAD za przejazd. Taksówka zamawiana w hotelu oczywiście jeszcze drożej.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: [CMN] Casablanca
#11 PostWysłany: 26 Wrz 2025 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Z lotniska do miasta taxi też 300 MAD w środku nocy. Zaproponowałem pierwszemu taksówkarzowi który pytał na przylotach cenę z Careem, zgodził się od razu, więc wygląda na to że cena jest raczej stała.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość