Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Gru 2012 17:52 

Witam

Miesiąc temu wróciłem z Vancouver w Kanadzie, mój pobyt trwał 10 dni i podróżowałem z paszportem biometrycznym.
Po przylocie do Vancouver dostałem w moim paszporcie stempel zawierający datę wjazdu do Kanady. Jak wracałem na lotnisku w Vancouver zapytałem o stempel przybijany w dniu wyjazdu to mi powiedzieli, że taki stempel dostanę we Frankfurcie (dokąd leciałem), natomiast we Frankfurcie gościu, który nas sprawdzał tylko spojrzał na paszport i mi oddał, zapytałem o stempel to powiedział, że jest niepotrzebny.

Teraz planuję lecieć do Kanady w marcu i boję się, że moge miec problemy z wjazdem do Kanady, bo urzędnik imigracyjny nie bedzie widzial w moim paszporcie drugiej pieczątki z datą wyjazdu i moze myslec ze przekroczylem okres wizy turystycznej.

Czy mam obawy sie martwic? Czy jest to blad urzednika we Frankfurcie czy po prostu nikomu nie przybijaja pieczatki wyjazdu (tylko w razie przekroczenia dopuszczalnego czasu pobytu?) btw. jak bylem w Brazylii to dostalem pieczątki przy wjezdzi i wyjdzie ;/

Co moge zrobic w takim wypadku?

Z góry dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN
🔥Rewelacja 🔥 Azory za jedyne 474 PLN 😍 + przystanek na 🍟🍫🍺 🔥Rewelacja 🔥 Azory za jedyne 474 PLN 😍 + przystanek na 🍟🍫🍺
#2 PostWysłany: 12 Gru 2012 17:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie ma stempla wyjazdowego jak np. w USA.

Pracownik we Frankfurcie postapil wlasciwie, gdyz jako obywatel EU nie zbierasz stempli w panstwach czlonkowskich.

Bez obaw :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Gru 2012 17:59 

To skąd przy kolejnym wjeździe urzędnik imigracyjny w Kanadzie będzie wiedział, że nie przekroczyłem dozwolonego czasu pobytu skoro nie mam pieczątki z datą wyjazdu?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Gru 2012 18:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Zyjemy w XXI w. sa komputery, a linia lotnicza ktora wracales zapewne prowadzi jakas ewidencje pasazerow, ktora dzieli sie ze stosownymi wladzami ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Gru 2012 18:14 

to czemu z Brazylii mam dwie pieczątki z datą wjazdu i wyjazdu?

Wątpie żeby linie lotnicze informowały urzędników imigracyjnych o dacie wyjazdu pasażerów z danego kraju...

Wydaje mi sie ze jest to pomylka urzednika we Frankfurcie, bo kobieta z lini lotniczych w Vancouver powiedziala mi ze pieczątke dostane we Frankfurcie.... :/
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Gru 2012 18:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Cieszymy sie, ze byles w Brazylii :)

Mam dwie pieczatki np. z Australii, a tylko wjazdowa do USA i nie przejmuje sie tym. Rozne kraje, rozna polityka imigracyjna.

Jak chcesz to mozesz czekac na potwierdzenie kogos innego z forum, ale powie to samo co ja.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Gru 2012 18:41 

niebieski
Kilkakrotnie bylam w Kanadzie.Nie mam w paszporcie zadnych stempli WYJAZDOWYCH.
Ostatni raz wracalam w listopadzie tego roku,wiec nie martw sie niepotrzebnie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Gru 2012 18:49 

a masz pieczątki wjazdowe? I nigdy nie bylo zadnego problemu? nikt nie pytal czemu nie ma stempla?

To mnie uspokoiłas, i dzieki za odpowiedz! ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Gru 2012 20:02 

niebieski
Wjazdowe mam:)
Nigdy nikt nie pytal, jak dlugo bylam poprzednio,srednio jezdze raz do roku,do rodziny.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Kwi 2013 18:54 

:evil: Czy Kanada wbija w paszporcie date opuszczenia jej terytorium ?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Kwi 2013 18:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 31 Maj 2013 00:33 
Awatar użytkownika

Loty: 213
Kilometry: 494 205
Mi wbili pieczątkę do paszportu tylko na wjeździe. Miałam paszport biometryczny, więc wiza nie wymagana. Ale celnicy przepytują mocno....

#13 PostWysłany: 31 Maj 2013 17:58 

niebieski
Możesz napisać, jakie pytania Ci zadawali?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Maj 2013 18:22 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
nie potrzeba daty wyjazdu w paszporcie bo dziala tak samo jak w Uk linie lotnicze przekazuja sluzbom informacje o pasazerach opuszczajacych kraj

#15 PostWysłany: 31 Maj 2013 18:41 
Awatar użytkownika

Loty: 213
Kilometry: 494 205
hank napisał(a):
Możesz napisać, jakie pytania Ci zadawali?

Zaraz po przylocie kontrola celna. Pytali m.in. o cel przyjazdu, gdzie będę się zatrzymywać, jak długo zostanę, czy wwożę żywność.
Na teren Kanady nie można wwozić żywności.
Po kontroli zaczepiana byłam chyba przez 3 celników, którzy znów pytali mnie o to samo, ostatni z nich skierował mnie do okienek, pod którymi czekali m.in. meksykanie, hindusi, muzułmanie i Polacy :), gdzie kolejny celnik znów pytał mnie o to samo. Piąty raz musiałam mówić tę samą "śpiewkę". Dostałam pieczątkę, ufff, w końcu mogłam pójść po bagaż.

Ostatnio edytowany przez biochemik, 31 Maj 2013 18:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 31 Maj 2013 18:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Ja leciałem we wrześniu zeszłego roku do USA, ale miałem kupiony tani bilet do Montrealu, więc mój pobyt wynosił: jeden dzień, ( dokładnie noc ) to dostałem następujący komplet pytań:
Dlaczego do USA? Na jak długo do USA? Czym się zajmujesz? Skąd masz pieniądze na tą podróż? Co robią Twoi rodzice? Przedstaw całą podróż z kraju Twojego zamieszkania do Montrealu? Dlaczego tylko jeden dzień? Co zamierzasz robić po szkole średniej?
Wszystko nie odbywało się przy okienku, tylko w specjalnym biurze do którego zostałem odesłany ( była północ, tylko jeden tam pracował w tamtym czasie ).
Ja się obawiałem rozmowy z pracownikiem na granicy amerykańskiej, ale po kanadyjskiej już byłem na wszystko przygotowany! : )
Panowie, którzy kontrolowali bagaż, śmiali się z mojej podróży i stwierdzili, że chyba jeszcze nie mieli takiego przypadku.. : )

#17 PostWysłany: 11 Cze 2013 16:49 

Loty: 723
Kilometry: 2 468 601
Zbanowany
petit35 napisał(a):
Panowie, którzy kontrolowali bagaż, śmiali się z mojej podróży i stwierdzili, że chyba jeszcze nie mieli takiego przypadku.. : )

Widocznie byli nowi, pierwszy dzień w pracy:)
Ja kilka razy leciałem z Europy do różnych miast w USA z przesiadką w Toronto. Amerykańska kontrola imigracyjna i celna odbywa się na lotnisku w Toronto i po przylocie do USA nie ma już żadnej kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Paź 2013 13:07 

srebrny
ja mam bardzo dobre wspomnienia z pogranicznikami kanadyjskimi i amerykańskimi na granicy CA/US.
Przyleciałem do Toronto - zero pytań, pieczątka wjazdowa.
Następnego dnia pojechałem wynajętym samochodem do Niagara Falls, przekroczyłem granicę z US żeby obejrzeć wodospad z drugiej strony i zrobić mały shopping ;) Przy wjeździe do CA pogranicznik nie kazał wypełniać tego białego druczka co jest teoretycznie niezbędny dla Polaków do wjazdu (i wyjazdu) z US. Do tego nie dostałem żadnej pieczątki, po prostu rzucił okiem na wize i jedź sobie dalej, miłego dnia.
Przy wyjeździe pogranicznik zdziwił się, że nie mam ani pieczątki ani tego druczka ale uwierzył mi, że nie jestem Meksykaninem próbującym przekroczyć nielegalnie granice ;) Do tego w paszporcie była pieczątka z dnia poprzedniego z Toronto. :)
Generalnie granica kanadyjsko-amerykańska jest strzeżona chyba średnio i raczej podchodzą do niej na luzaka, bo praktycznie ją przekroczyłem a teoretycznie systemy ani kanadyjski, ani USA nie mają o tym pojęcia.
W Toronto na lotnisku też był mega luzik, choć byłem tam tylko raz i może akurat tak trafiłem (leciałem bezpośrednio LOTem), nie dostałem pieczątki wyjazdowej.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Paź 2013 13:38 

Loty: 68
Kilometry: 85 761
niebieski
Też nie widziałem chyba wyjazdowej u siebi ;)

#20 PostWysłany: 13 Paź 2013 17:02 

niebieski
@opo
Może wyjątkowo dobrze z oczu Ci patrzy, bo czytałem różne relacje przy pokonywaniu granicy CA/US ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość