Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 14 Wrz 2025 16:41 

Loty: 457
Kilometry: 663 069
niebieski
Ja miałem okazję odwiedzić NZ w czerwcu, ale krótko z braku czasu i tylko północna czesc. Od razu powiem, że nie jestem fanem trekkingów po górach, ale samo piękno gór podziwiam. Jestem za to fanem J.R.R. więc poniekąd przyświecał mi cel aby to gospodarstwo (Hobbiton) odwiedzić. Może będę oryginalny, ale jeżdżąc po północno wschodnich rubieżach niekiedy czułem się jakbym był na Hawajach (poza pogoda i plażami).Zielone góry, małe miejscowości, nawet ich nazwy jakby takie podobne, haha.
Sama jazda autem też należy do przyjemności, szczególnie gdy dają Ci upgrade i 7 osobowego SUVa, którego nie zamawiałeś 😂
I tak, na pewno wrócę na dłużej zeby odwiedzić południowa część.
 Profil Relacje PM off
maciass lubi ten post.

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#22 PostWysłany: 14 Wrz 2025 17:11 

srebrny
A mnie się nie podobało. Może inaczej - nie powaliło, nie zauroczyło. Zjechałem obie wyspy dojeżdżając aż do Invercargill gdzie spędziłem dzień, razem z moim hostem Airbnb, na lokalnych dożynkach. Bardziej swojsko już być nie mogło. ;)
Daleko. Bardzo daleko żeby mieć NZ jako swój jedyny cel. Fauna i flora ładne ale wiele podobnych atrakcji jest znacznie bliżej od PL. Mieszkańcy wiedzą, że żyją na końcu świata i mają też takie podejście do życia - maksymalny luz. Z uwagi na swoje odizolowanie część trendów pierwszego świata tam po prostu nie dociera albo jest drogie. Wielu mieszkańców wygląda jakby dopiero zeszło z pracy na polu/ranczu co bardzo szanuję.
Zaskakuje mnie, że na forum tak doceniany jest Hobbiton, który nie ma w sobie nic więcej poza parkiem rozrywki. Jakoś Disneylandem nikt się tak nie zachwyca, mam podejrzenia, że fani sagi czczą wszystko co z tym związane, choćby było mega komerchą. Gdyby Hobbiton był na Podlasiu pewnie byłoby podobnie. Część atrakcji jak np. stroma ulica itp. jakością dorównują naciąganej tandecie z US.
Ja nie wrócę, wiele podobnych atrakcji jest w zdecydowanej bliższej odległości. Mnie po prostu NZ nie ujęła.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 14 Wrz 2025 17:43 
Awatar użytkownika

Loty: 316
Kilometry: 632 595
niebieski
babilas napisał(a):
tropikey napisał(a):
A ja wyczuwam wątpliwości wyrażone w pytaniu, bo sam z nimi walczyłem.

Lata (albo i dekady) temu mój kolega z firmy, Irlandczyk z Cork wybrał się z rodziną do Nowej Zelandii na cztery tygodnie. Pytałem: "Brendan, jak było?" Odrzekł - "Wiesz, lecisz bez mała dwie doby i lądujesz znów w Irlandii". Wszystko więc zależy od poziomu oczekiwań i dotychczasowego bagażu doświadczeń. Czy też, jak mawiała moja babcia, "nudnemu wszędzie nudno".

Hehe, albo maruda, albo irlandzki patriota który uważa ich krajobrazy za najlepsze ;)

@opo Domyślam się że nie jesteś fanem trylogii Jacksona? Hobbiton ewidentnie jest miejscem dla fanów i wg mnie jest naprawdę super zrobiony, to nie tak że fani LOTR łykają byle gówno ;) Wycieczka jest fajnie prowadzona, opowiadają bardzo dużo ciekawostek z planu itd. Przynajmniej tak było w 2017, może od tego czasu coś tam się pozmieniało na gorsze. Jednak nawet jeśli ktoś filmów w ogóle nie oglądał, to miejsce jest po prostu obiektywnie ładne, zielone, pełne kwiatów, drzwi do domków hobbitów w tym otoczeniu są po prostu bardzo malownicze ;) Gdyby Hobbiton był na Podlasiu i był tak dobrze zrobiony, i w tym właśnie miejscu był kręcony tak legendarny film, to tak, pewnie byłby równie dużą atrakcją ;) Swoją drogą, kiedy byłem tam w 2009 wyglądało to dużo gorzej, bo po LOTR wszystkie dekoracje z filmu były zdemontowane, dopiero po nakręceniu Hobbita zostawili te domki, gospodę, utrzymują ogrody itd.

Btw. ja na pomysł pierwszej podróży tam wpadłem właśnie pod wpływem LOTR, jak dowiedziałem się że to są prawdziwe plenery, to koniecznie chciałem je kiedyś zobaczyć. Cztery podróże i +20 seansów trylogii później i nadal te widoki Śródziemia na żywo robią na mnie mega wrażenie ;)
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 14 Wrz 2025 18:11 

złoty
Wszyscy juz byli można temat zamknąć ;)

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 15 Wrz 2025 09:11 

srebrny
maciass napisał(a):
Jednak nawet jeśli ktoś filmów w ogóle nie oglądał, to miejsce jest po prostu obiektywnie ładne, zielone, pełne kwiatów,

Nie neguję, jednak IMHO nie jest to wystarczające, aby lecieć na antypody.

W Universal Studios można doświadczyć podobnych przeżyć, a jednak nikt się tym aż tak nie ekscytuje. Moim zdaniem fani trylogii są po prostu agresywni, to typ fun boy'ów Tesli i Apple - "musisz zobaczyć/mieć, powala z nóg", bez względu na cenę. Prawda dla przeciętnego człowieka jest zupełnie inna, a już na pewno należy zastanowić się 3 razy czy dla "zielonej łączki pełnej kwiatów" warto lecieć taki kawał drogi aż do NZ (upraszczam oczywiście).
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 15 Wrz 2025 09:37 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
Hobbiton to był jeden z wielu wymienionych tutaj powodów.
 Profil Relacje PM off
maciass lubi ten post.

#27 PostWysłany: 15 Wrz 2025 10:18 

srebrny
Wchodzimy na poziom dyskusji o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkiej Nocy...
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Wrz 2025 16:45 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
:?:
Napisałeś, że nie warto wybierać się na antypody tylko po to aby zobaczyć Hobbiton. I tutaj trudno się z Tobą nie zgodzić.
Natomiast ostatnich kilkanaście postów wspomina o wielu innych świetnych atrakcjach dla których NZ jest warta odwiedzenia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 15 Wrz 2025 18:31 

srebrny
Napisałem też wcześniej, że dla mnie podobne klimaty są również w innych, bliższych miejscach i nie warto. Hobbiton to był jaskrawy przykład hype na NZ.

Dla mnie EOT, napisałem już wszystko w tym temacie. Jeden lubi kwiatki, a drugi córkę ogrodnika.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 17 Wrz 2025 22:36 

Dziękuję wszystkim za świetne odpowiedzi :) nie sądziłam, że wątek się tak rozrośnie i w gruncie rzeczy pomogliście mi dojść do wniosku, że jednak chcę Nową Zelandię zobaczyć, ale jeszcze nie w tym roku. Odpocznę trochę od widoków z US, gdzie byłam 2 lata pod rząd i przede wszystkim muszę zaplanować tu bardziej miesiąc niż dwa tygodnie, zwłaszcza, że chciałabym też zrobić Wyspy Cooka, gdzie nie wybiorę się na jedyną destynację.

A co do głosów sceptycznych jeśli chodzi o Hobbiton, to jeśli nie topnieje Wam trochę serduszko widząc pierwsze sceny z LOTR czy słysząc May it be, ani nie kusi Was żeby nazwać psa Moria to nie zrozumiecie :D :D :D
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość