Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Cze 2023 21:59 

Loty: 67
Kilometry: 138 255
niebieski
kumkwat_kwiat napisał(a):
Jeździj przepisowo, to unikniesz mandatów.

ehh nie wiem jak to skomentować , ale typowo Polskie stwierdzenie, jak nie mógł kolega doradzić to musiał coś napisać aby ,, dopiec,, :)

odpukać mam 15 lat prawo jazdy ostatnie 7 lat robie prawie 50 k rocznie i nie mam pkt etc, ale wracając np z Francji z meczu PL Niemcy w 2016 roku , jechaliśmy na tempomacie całą trase 120 km/h i cykło nam gdzieś w DE fotę i przyszło 100 eur , a nie szarżowaliśmy , bo diesel na trasie potrafi spalić 4 l , a przy tylu godzinach jednak czas reakcji za kierownica na pewno jest ciut wolniejszy. Chciałbym tego uniknąć po prostu , ze jadac w długa trase 11 h , na tempomacie , wjade w teren zabudowany i będę miał np 56km/h i mi cyknie foto, wg kolegi wyżej to rozumiem ze już kryminał i do więzienia?

@Zibid przejrzałem włąśnie ta stronkę https://www.fotoradary.pl/karte/ wydaję się żę nie ma jakis niespodzianek etc:) dam znać jak przerobię trasę ale zainstaluje raczej Waze;) bo Yanosika mam w pl i w trasie używam :)

dam znać po powrocie :)
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 23 Cze 2023 22:06 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 147 286
srebrny
.......w Czechach możesz jechać na Yanosiku nie wyznaczając miejsca docelowego ...... trasy nie będziesz miał, lecz ostrzeżenia o fotoradarach i innych zagrożeniach tak. Dużo ludzi tak jeździ i zaznacza miejsca "niepożądane" . Mi parę razy w Austrii Yanosik uratował d..pę.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 24 Cze 2023 09:19 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
Zarówno Yanosik, ale nie tylko, można ustawić, by działały w tle i wtedy ostrzegają a do nawigowania służy wówczas inna aplikacja. Tak można ustawić np. nawigację darmową AmiGo działająca jako "nakładka". Wyświetla się wtedy zdaje się wartość limitu prędkości i są ostrzeżenia.
A uwagi "jedż zgodnie z przepisami" w odniesieniu do kogoś, kto stara się jeździć prawidłowo są niegrzeczne i nic nie wnoszą, gdy ktoś pyta o nawigacje czy programy. Jadąc w trasie można nie zauważyć ograniczenia (np. będzie zasłonięte) nie wspominając o tym, że przypomnienie o pomiarze odcinkowym jest przydatne.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#24 PostWysłany: 04 Lip 2023 18:20 

Loty: 67
Kilometry: 138 255
niebieski
Yanosik działa, czeskie drogi generalnie słabe nawet z ich pseudo autostradami ( trasa Kłodzko - Ołomuniec , Brno) .

Polskie Mopy przy cz i at to jak kosmos :)

fotoradarów multum tak naprawdę na obwodnicy Wiednia,

p.s obyło się mam nadzieje bez niespodzianek i obędzie:)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Temat postu: Brak Winiety
#25 PostWysłany: 10 Wrz 2023 11:33 

Witam, w dniu wczorajszym jechałem z Słowacja do Cieszyna, pech chciał, że nawigacja się zawiesiła i przejechałem zjazd... Pokierowała mnie dalej płatną drogą D48, z której uciekłem najszybciej jak się dało, w sumie przejechałem nią jakieś 7 km. Z tego powodu nie miałem zakupionej winiety. Mogę się spodziewać jakiegoś mandatu pocztą?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Brak Winiety
#26 PostWysłany: 10 Wrz 2023 11:54 

srebrny
Możesz.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#27 PostWysłany: 10 Wrz 2023 11:59 

Duże jest tego prawdopodobieństwo?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 10 Wrz 2023 12:05 

No nic, może ktoś będzie miał większą wiedzę albo już sam się zderzył z takim przypadkiem.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 10 Wrz 2023 12:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No ale tutaj jest 50-50. Moze dostaniesz a moze i nie. W Austrii mi i koleżance się udało i przejechaliśmy beż winiety 10km i mandatu nie dostaliśmy ale jej znajomy dostał a jechał 5km.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 11 Wrz 2023 14:41 

Dostałem taką odpowiedź, więc może się uda bez mandatu tym razem.

The electronic highway vignette control system is not yet fully automated, which means that fines are not sent back, so if you are not physically stopped on the highway by the Police of the Czech Republic or the Customs Administration, you do not have to worry and deal with nothing retroactively at this time.
 Profil Relacje PM off

#31 PostWysłany: 11 Wrz 2023 15:05 

niebieski
Dejmianoss napisał(a):
Witam, w dniu wczorajszym jechałem z Słowacja do Cieszyna, pech chciał, że nawigacja się zawiesiła i przejechałem zjazd... Pokierowała mnie dalej płatną drogą D48, z której uciekłem najszybciej jak się dało, w sumie przejechałem nią jakieś 7 km. Z tego powodu nie miałem zakupionej winiety. Mogę się spodziewać jakiegoś mandatu pocztą?

jeśli był to odcinek pomiędzy Cieszynem a drogą 68 to raczej nie dostajesz, Czesi znieśli tam znaki drogi płatnej i jej status jest jakby zawieszony.

#32 PostWysłany: 11 Wrz 2023 15:06 

srebrny
@Dejmianoss
Od kogo ta odpowiedź?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 01 Sty 2024 21:21 

Loty: 150
Kilometry: 412 126
srebrny
Zibid napisał(a):
@BarneyGF - kupuj online i po kłopocie - ja często korzystam; wygoda - nigdy nie miałem problemów
https://edalnice.cz/pl/index.html /

@Zibid dzięki za info. Tę stronę internetową poleceją na stacjach benzynowych (np. Orlen), gdzie nie dało się już kupić winiety w formie nalepki na szybę. Dodam, że od 1 marca będzie dostępna fajna opcja dla tranzytu w Czechach - możliwość zakupu winiety 1-dniowej za 200 CZK (info dostępne pod adresem https://edalnice.cz/pl/nowosci-w-2024-roku/index.html).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 13 Sty 2024 09:34 

niebieski
radziu89 napisał(a):
Yanosik działa, czeskie drogi generalnie słabe nawet z ich pseudo autostradami ( trasa Kłodzko - Ołomuniec , Brno) .

Polskie Mopy przy cz i at to jak kosmos :)

fotoradarów multum tak naprawdę na obwodnicy Wiednia,

p.s obyło się mam nadzieje bez niespodzianek i obędzie:)

No a jak komuś powiesz że polska infrastruktura jest najlepsza na świecie to patrzą jak na kosmitę.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 13 Sty 2024 11:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Mandaty wzrosły i to bardzo:
https://wiadomosci.ox.pl/pokuta-na-13-t ... hach,85657
Taryfikator:
https://besip.cz/Ucastnici-silnicniho-p ... -prestupku

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.
elzunia uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 29 Lut 2024 11:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czechy - Jeszcze tylko w czwartek można kupić roczną winietę po starych cenach

https://stooq.pl/n/?f=1599796
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 29 Lut 2024 13:30 
Awatar użytkownika

złoty
Ale najbardziej popularna 10 dniowa tańsza i w końcu jednodniowa będzie
 Profil Relacje PM off
Pudelek lubi ten post.

#38 PostWysłany: 21 Sie 2024 12:08 

Cześć, nie wiem czy to odpowiedni dział, ale wygląda na najbardziej zbliżony do moich pytań. Nie znalazłem wcześniej jednoznacznej odpowiedzi więc postanowiłem podpytać i będę bardzo wdzięczny za wskazówki.

1. czy jesli mam auto z ledami do jazdy dziennej, długie są ledowe inny typ, mijania nocne jeszcze jeszcze inne to które żarówki powinienem mieć na wyposażeniu? Ile kamizelek jedna czy tyle ilu pasażerów?
2. czy winiety jak jadę np. od piątku teraz do poniedziałku to należy kupić winietę 10 dniową czy mogę kupić 2x jedno dniową bo taniej? Czy to nie o to chodzi bo kamera na wyjeździe z Czech mnie nie złapie i będę w systemie figurował jako aktywnie jeżdzący tam czy jak to działa?
3. parking- koło hotelu są niebieskie i fioletowe zony jak patrzę i pomyślałem że skoro będę tam w piątek około 13, a wyjadę w poniedziałek około 10 i parking jest do 8-20 pon-piątek, to mogę zostawić auto koło hotelu gdzie zapłacę te godziny. W niebieskiej chyba stanąć nie mogę ale w fioletowej już tak. Tylko pytanie jest bo fioletowa strefa to parkowanie do 24h. Czy to znaczy że po 24h mimo że to weekend musze się przestawić dalej czy jak? jak zapłacić za takie parkowanie jak to wygląda w tych aplikacjach? Czy znaczy to że jak stanę o 13 w piątek tak mogę stać do poniedziałku do 10 pamiętając tylko o tym żeby koło godziny 8 rano zapłacić znowu za parking w przód? czy jak to zrobić żeby najbardziej sensownie było bo już wymiękam?

poniżej czerwona kropa to mój hotel i za tym mapa z kolorami parkowania, a może ktoś zna w ogóle jakiś patent na parkowanie tam, żeby nie odholowali niedrogo

Załączniki:
22.png
22.png [ 491.89 KiB | Obejrzany 2996 razy ]
33.png
33.png [ 285.48 KiB | Obejrzany 2996 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 21 Sie 2024 12:57 
Awatar użytkownika

srebrny
@Dzia11
1. miałem jedną kamizelkę dla kierowcy i było ok, żarówki do tych głównych świateł długie/ krótkie ale raczej nikt tego nie sprawdza
2. jak taniej wychodzi 2x po jednodniowej to można kupić taką , ale po drogach płatnych możesz jeździć tylko w okresie obowiązywania winiety - kamery łapią po wjeździe na płatną drogę nie przy wjeździe na teren Czech, jak dobrze pamiętam np. dojazd od Gorzyczek z PL do Ostrawy autostradą jest bezpłatny. Tak więc nie musisz mieć 10 dniowej winiety- ona dotyczy tylko płatnych dróg a nie wszystkich w Czechach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#40 PostWysłany: 22 Sie 2024 10:30 

a odnośnie parkowania się orientujesz może? 24h max w fialovej zonie, a co jeśli to wypada na weekend kiedy jest wolne od opłat i zacznę tymi kilkoma godzinami płatnymi które wejdą w darmowe - weekend od 20 w piątek do 8 w poniedziałek i w poniedziałek dalej płatne. Jak to rozwiązać? Nie odholują po 24h albo coś?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość