Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Sie 2014 21:19 

[MOD]
Post wydzielony. Cytując autorkę tematu
Cytuj:
Nie jestem typem, który nie akceptuje rzeczywistości jeżeli rzeczywistość odbiega od moich wyobrażeń. Jednakże są sytuacje w podróży, kiedy naczytasz się „must see” i pędzisz tam na złamanie karku, za wszelką cenę. Po czym rozczarowujesz się i jesteś zły, że niepotrzebnie straciłeś tyle czasu/pieniędzy/energii żeby zobaczyć coś co tak naprawdę nie warte było zachodu. Na forum wpisujemy co warto zobaczyć na ogół uzasadniając dlaczego. Może podzielimy się swoją wiedzą czego nie warto.
Oczywiście wiem, że odbiór danego miejsca zależy od wielu składowych ale może właśnie dlatego powinniśmy podzielić się swoimi opiniami jednocześnie je argumentując.

W tym temacie proszę o wypisywanie miejsc naszym zdaniem niewartych swego rozgłosu wraz z dokładną argumentacją.

Czego nie warto zwiedzać? Paryża:D Syndrom paryski murowany:D A na poważnie, większość atrakcji nie powala. A samo centrum to już prawdziwy dramat. Jest drogo, gwarno ale bez uroku.
 PM off  

🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯 🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯
Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨ Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨
#2 PostWysłany: 25 Sie 2014 23:09 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
Paryz, Paryz, Paryz - stosunek jakosci do ceny mierny, do dzis nawet nie chce mi sie zdjec ogladac. Duzo za sprawa Paryzan, okropni ludzie. Zdecydowanie nie warto. Dodam, ze bylismy w fajnym towarzystwie i wszystko poszlo ok, wiec to nie to, ze zupa byla za slona...
Stonhenge - rowniez nie warto, jakbym sie miala tluc pol Europy, to zdecydowanie nie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Sie 2014 16:25 
Awatar użytkownika

niebieski
DAD napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Nie ma czegoś takiego, czego nie warto zobaczyć. Lepiej zobaczyć i żałować, niż żałować, że się nie zobaczyło ;)

Dokładnie tak. Jedni wolą blondynki, drudzy brunetki ;)
Czasami warto samemu się po prostu przekonać, że nie warto.

Myślę,że nie do końca tak jest. Na ogół jak planuje się podróż to trzeba zrezygnować z czegoś na rzecz czegoś innego. Zwyczajnie czas nie pozwala. Czasem warto dokonać wyboru. I temu mógłby służyć ten temat :)

#4 PostWysłany: 26 Sie 2014 16:28 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
No tak,ale zależy kto co ma na myśli. Jeśli jedni z nas mówią, że nie warto do Paryża... to wolę sam sprawdzić.
Jeśli jest to informacja, że Muzeum XYZ nie warte jest swojej ceny i czasu, to wtedy biorę pod uwagę takie sugestie, tym bardziej jeśli to informacja z kilku źródeł ;)

#5 PostWysłany: 26 Sie 2014 17:19 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Paryż jako atrakcja sama w sobie może rzeczywiście być rozczarowujący - ale to zwykle dlatego że ma się zbyt duże oczekiwania. W końcu miasto miłości, ma być cudownie itp. A na miejscu zastajemy brudny hostel w arabskiej dzielnicy :D

Ale muzea ma fenomenalne i uwielbiam tam jeździć. Wiem że to nie ten wątek na polecanie, ale Musée de Cluny ze średniowiecznymi tapiseriami z jednorożcem - bomba!
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 01 Wrz 2014 20:39 

Cześć wszystkim, jestem tu nowy.

Uważam, że ten wątek jest bardzo przydatny jeśli, zgodnie z zamysłem, wszyscy będziemy uzasadniać, czemu coś nie jest warte naszej uwagi. Nie trzeba przecież zaniechać planów odwiedzenia danego miejsca, wystarczy że nieco skalibrujemy swoje oczekiwania. Ja jeśli zwiedzam miasta, to robię to przede wszystkim w taki sposób, jakbym był ich regularnym mieszkańcem, tzn. interesuje mnie to, czy wygodnie jest się po nim poruszać, jacy są jego prawdziwi mieszkańcy, gdzie mogę odpocząć, itp. W zasadzie w ogóle nie wchodzę do miejsc, które są lepem wyłącznie na turystów. Oczywiście nie chodzi mi o muzea czy inne instytucje kultury, które zwiedzam ze względu na ich unikatowość. Mam na myśli sklepy, restauracje, bary, kluby muzyczne, itd.

Chciałbym napisać o dwóch miejscach. Na początku przyznam, że dołączam do chóru niezadowolonych Paryżem. Podkreślam jednak, że nie mam negatywnych uwag co do muzeów, a także nie znam języka francuskiego - to zawsze zmienia odbiór.

Byłem w Paryżu 3 razy. Jest to dla mnie miejsce wyłącznie na pokaz - nie mogłem znaleźć na mapie zwykłego parku, w którym mógłbym usiąść po całym dniu jeżdżenia po mieście. Jest się nieustannie zaczepianym przez czarnych próbujących wcisnąć jakiś towar, bardzo często wykołować. Paryżanie nie są miłymi ludźmi, niechętnie mówią po angielsku (nawet w kasie metra), jeśli w ogóle, często w sklepach pilnowali mnie wzrokiem jako potencjalnego złodzieja, nierzadko odzywają się bufoniaście (tak, jest to generalizacja, ale ja nie doświadczyłem ani jednej uprzejmej, bezproblemowej interakcji w tym mieście). Przy tym wszystkim, Paryż jest naprawdę drogi i dobrze jest znać jakieś tanie i dobre lokale gastronomiczne gdy się tam jedzie. Dla mnie jest to miasto wyłącznie na sztampowy wyjazd turystyczny: zobaczyć topowe atrakcje turystyczne, odwiedzić muzea i podobne lokale, wyjechać. Klimat paryskiego mieszczaństwa jest chyba bardzo hermetycznie odcięty od przyjeżdżających tam turystów. Najlepiej bawiłem się tam za pierwszym razem, wszystko było rzeczywiście wow, bo przyjechałem tam z biednej Polski w 2004 roku, a na żywo miałem obrazki z filmów. Fajnie było stanąć na wieży Eiffel'a i zobaczyć inne miejsca "o których się mówi", ale tylko dlatego - same w sobie w ogóle nie powalają. Stanowczo nie idźcie natomiast do "muzeum perfum", które jest w rzeczywistości naciąganiem na zakup tych ich perfum - nieprawdopodobna ściema.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Wrz 2014 20:31 

Disneyland pod Paryżem. Straszna strata czasu. Nawet jak na park rozrywki. Nuda i infantylizm.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lis 2014 23:58 

a ktoś widział muzeum lotnictwa?
warto tam jechać?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Lis 2014 03:41 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
To przy Le Bourget?

Zajrzałem przy okazji salonu lotniczego w zeszłym roku. Jeżeli jesteś pasjonatem to warto pojechać, jeżeli takim niekoniecznie to możesz śmiało odpuścić. Jest kilka ciekawych rzeczy, jakichś dziwnych odrzutowych prototypów, rakieta Ariane, ale z to co zapamiętałem to że raczej złom tam trzymają, nie jest to muzeum na takim wypasie jak National Air and Space czy USAF Museum w Stanach. Trochę bliżej mu do naszych :) Hol terminalu robi spore wrażenie - przywołuje trochę klimat starych filmów.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Lis 2014 10:34 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Muzeum perfum - hit naciągania od lat :)
Moulin Rouge bo Crazy Horse o wiele lepszy i tańszy

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość