Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 156  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Curve
#2321 PostWysłany: 20 Gru 2022 14:27 

platynowy
Złoty napisał(a):
Dziś w nocy ktoś obciazyl kartę PKO BP podpieta pod Curve. W opisie "Anc*Ancestry.com" suma ponad 330 USD, Nie autoryzowałem w żaden sposób, wpadło bez potwierdzenia transakcji. Karta Curve zablokowana, karta PKOBP po zgłoszeniu fraudu na infolinii zamknięta. Zgłosiłem też na Curve zarówno na na czacie jak i przez formularz reklamacji.Uważajcie.
Raffles napisał(a):
I jak to się finalnie skończyło?

Dopiero teraz zauważyłem wpis.
Mi również obciążono Curve, z dokładnie takim samym opisem :shock: pobrali 319.00 USD.

Curve uznał reklamacje 3 dni po jej złożeniu. Refund zaksięgował się na podpiętej karcie kredytowej 5 dni po złożeniu reklamacji. Podpiętej karty nie blokowałem w ogóle.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2322 PostWysłany: 20 Gru 2022 14:34 

HON fly4free
Raffles napisał(a):
jaki jest sens używać Curve poza tym że jest to agregat?
GBIT, w metalu do 120 dni. A to może oznaczać np., że jeśli kurs jakiejś waluty się zrobił korzystniejszy, to można przepiąć płatność na inna kartę "w tej walucie". Trywialny przykład - 1 USD za prawie 5 zł, kilka miesięcy później za 4,40 zł. Kupuję USD po tym drugim kursie i.. przepinam. Na oryginał dostaję całość zwrotu, na 1000 USD jest to 600 zł do przodu. Oczywiście to jest szczególny przypadek, bo przecież kurs może pójść w drugą stronę. W każdym razie GBIT pozwala na beztroskie płacenie, a potem optymalizację. Dodatkowo bonusem jest 1% cashback (metal - można wybrać 6 spzredawców, np. Carreforur, Biedronka, Amazon itp. itd.). p.s. ja miałem raz fraud, poszło kilka transakcji, a na czwartej dostałem SMS z potwierdzeniem, że chcę wykonać płatność. Wg. mnie było to efektem użycia Curve w Brazylii w bankomacie, musieli jakoś zeskanować. Praktycznie nie da się obronić przed takimi sytuacjami, a jestem uważny. Dlatego może warto w apce dezaktywować kartę, w końcu to tylko jeden ruch... Ja napisałem przez formularz Curve fraud i w godzinę wszystko załatwili, kasa wróciła (tzn nie została rozliczona nawet).
 Profil Relacje PM off  

#2323 PostWysłany: 21 Gru 2022 12:04 

NBE322 napisał(a):
Złoty napisał(a):
Dziś w nocy ktoś obciazyl kartę PKO BP podpieta pod Curve. W opisie "Anc*Ancestry.com" suma ponad 330 USD, Nie autoryzowałem w żaden sposób, wpadło bez potwierdzenia transakcji. Karta Curve zablokowana, karta PKOBP po zgłoszeniu fraudu na infolinii zamknięta. Zgłosiłem też na Curve zarówno na na czacie jak i przez formularz reklamacji.Uważajcie.
Raffles napisał(a):
I jak to się finalnie skończyło?

Dopiero teraz zauważyłem wpis.
Mi również obciążono Curve, z dokładnie takim samym opisem :shock: pobrali 319.00 USD.

Curve uznał reklamacje 3 dni po jej złożeniu. Refund zaksięgował się na podpiętej karcie kredytowej 5 dni po złożeniu reklamacji. Podpiętej karty nie blokowałem w ogóle.

Czy miałeś wtedy podpięta kartę?
Nie wiem czy da się przed tym uchronić mając podpiętą kartę Curve cash?
 Profil Relacje PM off  

#2324 PostWysłany: 21 Gru 2022 12:44 

HON fly4free
Dlaczego chcesz przepinać na Curve Cash? Chodzi ci o to, że nie masz na niej środków? Równie dobrze możesz przepiąć na dowolną inną kartę, na której nie ma środków lub jest ustawiony mały limit. A jeszcze lepiej blokować kartę Curve i/lub podpiętą kartę na czas gdy się nie wykonuje transakcji, blokowanie karty Curve jest nawet szybsze niż przepinanie. Można jeszcze zrobić definicję (opcja Smart Rules), że np. jak płatność jest w USD to pobiera ze wskazanej karty itd.
 Profil Relacje PM off  

#2325 PostWysłany: 26 Gru 2022 14:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Ej, a zuważyliście, że w sumie Curve to jedna z niewielu, jeśli nie jedyna karta, która na jednej stronie ma wszystkie pełne dane łącznie z kodem CVC? Bezpieczeństwo lvl expert, wystarczy zrobić komuś fotkę jak akurat płaci tą widoczną stroną. XD

I tak, wiem, że CVC bardzo często jest niewymagany do płatności, wiem, że jest chargeback, ale wciąż to trochę niepoważne wszystkie te dane na jednej stronie karty upychać.
 Profil Relacje PM off  

#2326 PostWysłany: 26 Gru 2022 14:37 

niebieski
@Krupier Amex też tak ma.
 Profil Relacje PM off  

#2327 PostWysłany: 26 Gru 2022 14:48 

niebieski
Głowy sobie uciąć nie dam, ale wydaje mi się, że moja mama ma kartę w Santanderze też ze wszystkimi danymi z tyłu. Identycznie jak w Curve.
 Profil Relacje PM off
Mokradok lubi ten post.

#2328 PostWysłany: 26 Gru 2022 14:59 

niebieski
Zdecydowana większość fintechow tak ma od kilku lat a i polskie banki też już często. Zero sensacji, zero nowości.
 Profil Relacje PM off  

#2329 PostWysłany: 26 Gru 2022 15:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Krupier napisał(a):
Ej, a zuważyliście, że w sumie Curve to jedna z niewielu, jeśli nie jedyna karta, która na jednej stronie ma wszystkie pełne dane łącznie z kodem CVC? Bezpieczeństwo lvl expert, wystarczy zrobić komuś fotkę jak akurat płaci tą widoczną stroną. XD

I tak, wiem, że CVC bardzo często jest niewymagany do płatności, wiem, że jest chargeback, ale wciąż to trochę niepoważne wszystkie te dane na jednej stronie karty upychać.
Ja zawsze naklejam naklejkę na CVC a przypadku Curvy nakleiłem wiekszą i mam serio bezpieczeństwo lvl expert :P

#2330 PostWysłany: 13 Sty 2023 00:14 

Loty: 166
Kilometry: 375 053
niebieski
Smigam do Ameryki Południowej i na zapas chce sobie wyrobic Curve opprócze Revoluta i własnych polskich kart.
Jeśli są jakies referale na których ktoś może zarobić - pisać mi na priv , z jakiegos skorzystam by ktos cos miał z tego :)

EDIT:
benedetti był pierwszy ;-)
 Profil Relacje PM off  

#2331 PostWysłany: 13 Sty 2023 19:05 

Witam wszystkich, mam pytanie do doświadczonych użytkowników tej usługi... Otóż założyłem kilka tygodni temu tam konto, zamówiłem tę darmową kartę, przeprowadziłem weryfikację przez selfie itp natomiast okazało się się, że karta z jakiegoś powodu jest zablokowana i nie można nią płacić. Po ok. 3 tygodniach pisania do supportu dostałem odpowiedź, że wymagają dalszej weryfikacji, a konkretnie mam im przesłać zdjęcie (z zasłoniętymi kilkoma cyframi)jednej z kart płatniczych, którą podpiąłem pod te kartę curve oraz wyciąg z konta tej karty ( konkretnie Velo bank). Zastanawiam się czy to normalna procedura i czy jest to bezpieczne. Miał ktoś może podobne doświadczenia? Z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#2332 PostWysłany: 13 Sty 2023 19:38 

HON fly4free
Jeśli zakładasz, że nie ufasz Curve, to sobie odpuść.
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#2333 PostWysłany: 13 Sty 2023 20:29 

A coś więcej?
 Profil Relacje PM off  

#2334 PostWysłany: 13 Sty 2023 21:09 

Loty: 100
Kilometry: 174 305
Powiedzcie pls jak długo czekaliście na dostawę nowej karty Curve po wygaśnięciu starej. Moja wygasła z końcem 10/2022, jako że żadnej wiadomości ze strony C nie było, odezwałem się do supportu. Zweryfikowali mnie pomyślnie, dostałem maila 21.11.2022 z info że karta dotrze za 10-15 dni roboczych, z zastrzeżeniem że często do PL czas dostawy jest wydłużony. Czy odzywać się do supportu że karty wciąż nie mam, czy jeszcze poczekać?
 Profil Relacje PM off  

#2335 PostWysłany: 13 Sty 2023 22:58 

niebieski
Odzywać się. Moja karta skończyła się z końcem października 2021, nowa dotarła na początku listopada 2021.
 Profil Relacje PM off  

#2336 PostWysłany: 13 Sty 2023 23:42 

niebieski
Moja się skończyła z końcem grudnia 2022, nowa przyszła tuż po nowym roku. Zdecydowanie pisać.
 Profil Relacje PM off  

#2337 PostWysłany: 16 Sty 2023 19:50 

Pejson86 napisał(a):
Witam wszystkich, mam pytanie do doświadczonych użytkowników tej usługi... Otóż założyłem kilka tygodni temu tam konto, zamówiłem tę darmową kartę, przeprowadziłem weryfikację przez selfie itp natomiast okazało się się, że karta z jakiegoś powodu jest zablokowana i nie można nią płacić. Po ok. 3 tygodniach pisania do supportu dostałem odpowiedź, że wymagają dalszej weryfikacji, a konkretnie mam im przesłać zdjęcie (z zasłoniętymi kilkoma cyframi)jednej z kart płatniczych, którą podpiąłem pod te kartę curve oraz wyciąg z konta tej karty ( konkretnie Velo bank). Zastanawiam się czy to normalna procedura i czy jest to bezpieczne. Miał ktoś może podobne doświadczenia? Z góry dziękuję za pomoc.

Ktoś jest w stanie doradzić coś konkretnego?
 Profil Relacje PM off  

#2338 PostWysłany: 16 Sty 2023 20:15 

srebrny
Czasami Curve ma dziwne wymagania, ale ta procedura jest bezpieczna.

#2339 PostWysłany: 20 Sty 2023 01:20 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 92 287
srebrny
Po jakim kursie będą przewalutowania w konkretnych sytuacjach?
Mam kartę Curve i do niej podpięte kilka kart np.
- Alior wydana w PLN i w Curve ustawione jako EUR (WAŻNE!!!)
- Santander wydana w PLN i w Curve ustawione PLN
- Revolut, który dowolnie mogę ustawić jako PLN lub EUR w Curve

W sklepie kupuję coś za np. 10 zł.
- Alior jest ustawiony na EUR, więc powinno przeliczyć przez Curve np. 10 PLN = 2,12 EUR i tyle EUR kupić w Aliorze po zawyżonym kursie np. 2,12*5,1 czyli de facto ściągnie 10,81 PLN
- Santander jest w PLN, więc ściąga mi w walucie karty też 10 PLN.
- Revolut jest ustawiony w PLN i ściąga 10 PLN
- ustawiam w Curve Revoluta jako EUR i wtedy na Revolucie "w tle" dokonywany jest zakup EUR w liczbie podanej przez Curve i przykładowo wyjdzie to 2-3gr więcej nż w Curve tj.10,03 PLN ściągnie mi z konta Revolut.

W jakiej sytuacji ściągnie mi z konta w PLN równowartość zakupu w innej walucie np.EUR?
Jeśli pojadę do strefy EUR i zapłacę tam np. 10 EUR kartą wydaną w PLN i oznaczoną w Curve jako PLN, to wtedy przelicza po kursie Curve czy też po jakimś dzikim kursie mojego banku?

#2340 PostWysłany: 20 Sty 2023 02:03 

HON fly4free
Po kursie Curve
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 156  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości