Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Gru 2022 02:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla niewtajemniczonych, których może rozbawić temat wątku - Stambuł to jedna ze światowych stolic przeszczepów włosów i turystyki medycznej z tym związanej.
Normalnym widokiem są ludzie lecący ze Stambułu w świat samolotem z "bandażem" na głowie ;) Niedawno bliska mi osoba leciała ze Stambułu obok faceta po takim właśnie zabiegu. Sam, mimo różnorodnych doświadczeń turystycznych na całym świecie, omijałem dotąd Turcję, więc jestem laikiem i chciałbym w niedalekiej przyszłości odwiedzić ten kraj jak i zastanowić się o takowym zabiegu przy okazji.

Poważnie zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Finansowo nie mam barier, bardziej obawiam się co do długotrwałych efektów, jako, że jestem przed "40" i zakola są w ciągłym rozwoju. Doświadczyłem też w życiu nieudanej, poważnej operacji i jej skutków, więc chciałbym uniknąć zabiegów narażających zdrowie i życie na poważne ryzyka.
Czy mieliście taki przeszczep albo znacie kogoś kto miał. Szukam informacji:
- o zadowoleniu z zabiegu
- poniesionych kosztach i poświęconym czasie
- co przeważyło by nie robić tego u siebie - kwestia kosztów? Jak z wiarygodnością zabiegów w - jak to niektórzy mimo wszystko mówią - trzecim świecie? Czy taka medycyna w Turcji to światowy poziom nie tylko jeśli chodzi o fach lekarzy ale też o higienę, ryzyko zakażenia w klinice (czystość)?
- czy obecne ceny zabiegów w Turcji, wyrażone w dolarach, są wyższe przez inflację, czy niższe przez kryzys i biedę w kraju?
- polecane kliniki
- czy jeśli łysienie postępuje, co raczej jest oczywiste z biegiem lat, zabieg trzeba ponawiać? Czy nie ma idiotycznego efektu, że nowe włosy po przeszczepie na zakolach zostają (bo takie nie wypadają) a wypadną lub osiwieją włosy z tyłu i będzie się wyglądać głupiej niż bez zabiegu w przeszłości? Narażenie się na słabnący efekt i konieczność poświęcania dodatkowego (nie wiadomo jak dużego i częstego) czasu i pieniędzy na zabiegi wtórne są głównymi argumentami za nieinteresowaniem się tematem intensywniej, ale chętnie dowiem się o cudzych doświadczeniach i opiniach.
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 29 Gru 2022 07:53 

srebrny
chyba kolego pomyliłeś fora
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 29 Gru 2022 08:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem, czy post okaże się pomocny, ale mój dobry znajomy z podobnym problemem zwykł mawiać, iż: ,,prawdziwego wulkanu zieleń nie porasta".
10 ludzi lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 29 Gru 2022 08:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak włosy są ładne, to nie musi być ich dużo.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 29 Gru 2022 11:01, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off
JanuszJanuszewski lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Gru 2022 08:42 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie przesadzajmy z tym pomyleniem forum, bo o różnych sprawach zdarza się nam tutaj dyskutować, od inwestowania i lokowania pieniędzy, po rozwiązywanie problemów w małżeństwie :D
Inna sprawa, że lepiej byłoby może dać to do luźnych gadek.
Tak, czy inaczej, popełnię faux pas i w tym konkretnym wypadku zasugeruję zajrzenie na inne forum, tj. do tripadvisora. W dziale tureckim jest sporo wątków z hasłem "hair transplant", np. ten (ma prawie 100 wpisów, więc pewnie znajdziesz coś ciekawego):

https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g ... anbul.html
 Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 29 Gru 2022 10:02 
Awatar użytkownika

Loty: 925
Kilometry: 2 066 874
HON fly4free
Ja używam: "Mądrej głowy włosy się nie trzymają" ;-)

Do autora wątku - skoro finanse nie są przeszkodą to dlaczego jechać do Turcji? Pomyśl co w przypadku powikłań.
Ja miałem kiedyś powikłania po korekcje laserowej wzroku i przez ok. 6 tygodni źle widziałem na jedno oko. Musiałem chodzić do lekarza co tydzień i kontrolować, a po kilku dniach od zabiegu miało być wszystko ok. Dobrze, że wtedy przełożyłem wyjazd do Afryki.

Image
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 29 Gru 2022 10:06 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 238 175
niebieski
Jakieś 4 lata mocno interesowałem się tematem, bo najbujniejszej czupryny to nie mam. Było kiedyś tematycznie fajne forum, ale już nie istnieje - może zajrzyj tu: https://pokonajlysienie.com/

Mój szwagier miał przeszczep ale w PL, znana klinika spod Poznania. Było to paręnaście lat temu i przeciętnie to wyszło - złe rozmieszczenie graftów.

Na YT znajdziesz filmiki z zabiegu przeszczepu w Turcji, wrzucił je Pająk (wpisz: pajak przeszczep wlosow).
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Gru 2022 10:12 

rdw napisał(a):
Finansowo nie mam barier

Prezes banku czy spółki Skarbu Państwa?🙂 Jeśli rzeczywiście nie masz barier to odradzałbym oszczędzanie na zdrowiu/zabiegach medycznych. Tak jak napisał @cart w przypadku jakichkolwiek komplikacji możesz mieć problem. W Polsce takich zabiegów nie wykonują?
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Gru 2022 10:15 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 542 333
niebieski
Przeszczep włosów w Stambule mocno też reklamował na youtube i insta KamilinTravel, możesz też popatrzeć. Sam jestem praktycznie łysy, ale szczerze? Wali mnie to, nie mam z tego powodu kompleksów. Poza tym sam miałbym obawy jakie będą efekty i co się wydarzy za lat kilka.

#10 PostWysłany: 29 Gru 2022 10:26 

srebrny
tropikey napisał(a):
Nie przesadzajmy z tym pomyleniem forum, bo o różnych sprawach zdarza się nam tutaj dyskutować,

No właśnie w tym rzecz że człowiek chyba liczy na konkretne informacje a nie dyskusję osób nie mających kompletnie pojęcia w temacie.
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Gru 2022 10:40 

srebrny
@rdw
Może jednak spróbuj tu: https://drturowski.pl/pl/
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Gru 2022 10:50 
Awatar użytkownika

Loty: 173
Kilometry: 330 736
srebrny
Jak wracałem ze Stambułu w samolocie było 6. Polaków z podziurawionymi głowami. Była to grupa zorganizowana z polskim opiekunem.
Ogólnie w Stambule takie głowy to widok powszedni. Więcej jest takich głów u kolesi, niż u kobiet. Sporo było również oklejonych nosów.

Ostatnio edytowany przez Washington, 29 Gru 2022 11:00, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Gru 2022 10:57 

Temat dobry, bo też myślałem o przeszczepie.
Co prawda, mam włosy, tylko mam delikatne zakola, ale...z czasem chcąc nie chcąc ubedzie włosów - a tego chce uniknąć ;)
Bardziej myślę przyszłościowo, nie teraz nie za rok, ale za parę lat jak najbardziej :)

Z moim znajomych, dwie osoby robiły przeszczep i były/są zadowolone
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Gru 2022 11:05 
Site Admin

W byciu łysym najgorsze jest że zimą czapkę trzeba nosić, a w jaskiniach trzeba uważać żeby się nie uderzyć - włosy naprawdę spełniają super funkcję ochronną ;) Poza tym - wiadomo że bez włosów panom tylko ładniej :P
4 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 20 Lut 2023 14:21 

Ja polecam przeszczep w Polsce, efekt niesamowity, opieka na najwyższym poziomie. Rozważałem Turcję - argumentem jest na pewno cena, ale jak kolega wcześniej wspomniał co w przypadku gdy coś pójdzie nie tak? Zabieg miałem w Warszawie w jednej z najlepszych klinik - nie było tanio, ale z każdym pytaniem, problemem mogłem od razu zgłosić się do lekarza online.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Lut 2023 14:45 

srebrny
A gdzie widać ten niesamowity efekt?
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 20 Lut 2023 14:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No nie widać? Dziś załozył konto na forum i pierwszy post, to reklama gabinetu
 Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 20 Lut 2023 15:07 

@Zeus dokładnie.
Poza tym, zdjęcie mógł wziąć z Google.
Ci co tak źle gadają na Tureckie przeszczepy to albo są z klinik w Polsce, albo są zatrudnieni do oczerniania.
Mam paru znajomych co byli w Turcji i robili przeszczep. Każdy chwali.
Oczywiście, znajdzie się klinika, która nie najlepiej to robi, ale za nim się jedzie na przeczep, to dokładnie się szuka, weryfikuje dana klinikę i wybiera się tą najlepsza.
 Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Lut 2023 15:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Miałem nadzieję, że to @rdw się odezwał, zeby się podzielić wrażeniami i doświadczeniami, a tu spam :(
 Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Lut 2023 15:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Moze nie wlosy ale to moje odczucia co do wstawiania implantów w PL - moze pomoze komus rozwazenie czy jest sens robic cos za granica (dla osoby nie mieszkajacej w PL):

Plusy:
a) cena, w moim przypadku 3x taniej, w PL 5k w UK 15k
b) brak jakis sztywnych dat, latwo dopasowac wizyte do taniego lotu

Minusy (glównie z racji tego ze klinika nastawiona na klienta lokalnego a nie turyste):
a) spora roznica w planie a wykonaniu czasowo, mialy byc 2-3 wizyty a zamknelo sie w 5, brak przejrzystosci, wszystko podane na przykladzie najlepszego przypadku, a nie typowego
b) problemy z brakiem dostepu do dentysty od reki tj. sciagniecie szwów samemu, dokrecenie czegos
c) problem z roznica swiat, raz umowilem sie na X dzien, kupilem bilety po czym dostalem tel. pozniej ze wizyta sie nie odbedzie ba sa ferie i dentysta jedzie na narty :lol: ogólnie tez chcialem wszystkie wizyty zaliczyc przy okazji odwiedzania rodziny ale tu tez sie okazalo ze Xmas sie zaczyna w gabinecie 16 Grudnia i trwa do Stycznia..
d) recepty nie dzialaja za granica, wiec przy czestym lataniu z podrecznym nie mozna wziac plynów itp
e) przy wielu wizytach zwlaszcza nie planowanych "drobne" koszty rosna tj. dojazdy na lotnisko, parkingi, itp. juz nie mówiac o cenie lotu - w moim przypadku przy roznego rodzaju dealach ceny ogólnie bliskie 0zl ale z taka Turcja to juz bedzie inna sprawa
f) troche tez takie podejscie ze "beda wakacje" na miejscu nie zawsze dziala, w stylu przylecimy w piatek - operacja w sobote - to kilka dni raczej w lozku i netflix niz impreza
g) w moim przypadku moge pracowac zdalnie z EU ale nie z Turcji
h) limty platnosci karta, kwoty sa raczej wysokie i lepiej je sprawdzic niz bawic sie w trakcie platnosci..
 Relacje PM off  

[ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 3 gości