Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#1821 PostWysłany: 04 Kwi 2024 11:27 

@snooka Tak sobie dyskutujemy nad fundamentalnym pytaniem tego watku: Czy jest nam potrzebne nowe lotnisko w okolicy Warszawy?

Ja uwazam, ze zdecydowanie tak. Rozbudowa Chopina do 28 milionow, swoja droga bardzo sluszna, pomoze tylko w najblizszych latach i znow bedziemy musieli wrocic do dywagacji nad CPK. Ale koledzy powyzej probuja udowadniac kwadrature kola, piszac ze jakos to bedzie bo na przyklad lowcosty zagoni sie do Modlina, a sloty znajda sie same. Nie wspominajac o naszej forumowej "osobistości", ktora trywialnie torpeduje kazdy merytoryczny argument tym ze przeciez to "pisowski projekt" wiec z definicji jest do wyrzucenia.
michcioj napisał(a):
Gregggor napisał(a):
Lowcosty sa obecne tez w FCO, BCN, VCE, MXP, LIN, ARN, OSL i wielu innych lotniskach "nie-lowcostowych", mimo ze w okolicy jest alternatywa. Wolny rynek.
to nie sa zadne huby z prawdziwego zdarzenia. co takiego robia lotniska w AMS czy LHr ze low-costow tam nie ma? w jaki sposob prawdziwe hubu dbaja w pierwszej kolejnosci o tradycyjne linie a kasuja czy tam ograniczaja do minimum low-costy?
@michcioj nie pograzaj sie... Pytales o lowcosty w CDG/LHR/AMS/MUC i koledzy juz ci wypisali liste lowcostow ktore tam lataja. Jesli nie doczytales, to jeszcze raz: "Easyjet, Transavia, Vueling, Eurowings, Norwegian". Sprawdz sobie siatke longhaulowa z FCO, nie tylko ITA Airways - malo tam tradycyjnych linii? A jakos LCC nie sa ograniczane do minimum. Albo wspomniane BRU i VIE - tez nie pasuja Ci pod Twoja teze? Poczytaj sobie tez o dostepnosci slotow w AMS i dyskusjach o nowym lotnisku w Lelystad, albo ile kosztuja sloty w LHR (jako ciekawostke sprawdz ile IAG zaplacilo Ryanairowi za sloty na LHR w 2012). Poza tym, taxy/oplaty pasazerskie to jedno, ale dla linii lotniczych rownie istotne sa oplaty za ladowania/starty, postojowe, terminalowe, handlingowe... Jak juz sie doinformujesz, to zastanow sie jak to wszystko ma sie do sytuacji w WAW i dlaczego zmuszenie wszystkich lowcostow do wyprowadzki z Okecia jest nierealne.

Ostatnio edytowany przez Gadekk 04 Kwi 2024 11:41, edytowano w sumie 4 razy
Wypowiedź niekulturalna/obrażająca innych/używanie słów wulgarnych, obraźliwych.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN 🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN
Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍 Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍
#1822 PostWysłany: 04 Kwi 2024 11:29 

snooka napisał(a):
Pytanie dokąd zmierza ta dyskusja? :D

Też nie wiem. Przecież i tak wiadomo, że CPK będzie w Zielonce. :D
 PM off  

#1823 PostWysłany: 04 Kwi 2024 11:45 

#warsawreceiver może zamiast wrzucać głupie komentarze to podzielił byś się w końcu tym źródłem, mówiącym o wycofaniu się pracowni Foster z CPK, o którym pisałeś.
Czy to, jak u Ciebie standardowo, informacja wyciągnięta z d...
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#1824 PostWysłany: 04 Kwi 2024 11:53 

To już jeden audyt za nami. ;)

Cytuj:
Spółka Centralny Port Komunikacyjny poinformowała o przekazaniu do biura pełnomocnika ds. CPK raportów z wewnętrznych audytów części lotniskowej, kolejowej, marketingowej, finansowej, Programu Dobrowolnych Nabyć, Programu Społeczno–Gospodarczego i z zakresu HR.

Jak czytamy w oficjalnym komunikacie "w biurze pełnomocnika ds. CPK trwa ich analiza". Przypomnijmy, że wcześniej CPK unieważniło postępowanie audytowe w obszarze finansowym ze względu na brak ofert. To był już czwarty przetarg na audyt, którego nie udało się rozstrzygnąć.

– Jesteśmy na finiszu audytów wewnętrznych z zakresu HR, harmonogramu, programu społeczno-gospodarczego. Robimy to w dużej mierze siłami własnymi spółki, ale również korzystamy z zewnętrznych ekspertów – zapowiadał kilka dni temu dla PAP Maciej Lasek, wiceminister funduszy i polityki regionalnej.
https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosci/cpk-skonczylo-audyt-wewnetrzny-20559.html
 PM off  

#1825 PostWysłany: 04 Kwi 2024 11:54 

niebieski
Polbos napisał(a):
#warsawreceiver może zamiast wrzucać głupie komentarze to podzielił byś się w końcu tym źródłem, mówiącym o wycofaniu się pracowni Foster z CPK, o którym pisałeś.
Czy to, jak u Ciebie standardowo, informacja wyciągnięta z d...
Po Ci link, wróciło stare więc piniendzy nie ma i nie będzie.

S&P właśnie obniżył prognozy wzrostu Polski, a jeszcze w grudniu było pozytywnie https://www.pap.pl/en/news/sp-downgrade ... ecast-2024
Procedura nadmiernego deficytu na celowniku.

Podobno obecni będą kontynuować zły pisowski projekt przekopu Mierzei. Wątpliwe, że dadzą radę, jeśli w przypadku CPK, Lasek nie potrafi zorganizować nawet jednego profesjonalnego audytu.

Z pozytywów zaledwie po trzech miesiącach niby rządzenia wysokie premie już wypłacone.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#1826 PostWysłany: 04 Kwi 2024 13:04 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Istvan napisał(a):
@snooka Tak sobie dyskutujemy nad fundamentalnym pytaniem tego watku: Czy jest nam potrzebne nowe lotnisko w okolicy Warszawy?

Ja uwazam, ze zdecydowanie tak. Rozbudowa Chopina do 28 milionow, swoja droga bardzo sluszna, pomoze tylko w najblizszych latach i znow bedziemy musieli wrocic do dywagacji nad CPK.

A skąd ta wartość 28 mln? Czy jest to graniczna wartość liczby pasażerów, do której można w ogóle rozbudować Okęcie, czy granica opłacalności rozbudowy czy może do takiej na razie planuje się rozbudować ale nie oznacza to, że nie można zwiększyć zakresu rozbudowy i ten większy zakres może mieć sens i jest realny? Bo chyba nie jest to wartość, którą ot tak ktoś ją podał a ktoś inny podchwycił, tak jak wcześniej argumentowano, że "Okęcie się zatyka i zaraz będzie koniec a jedynym rozwiązaniem jest nowe lotnisko"?

Jestem ostrożniejszy i uważam, że Warszawie potrzebne jest sprawnie działające lotnisko. Jeśli jeszcze długo może nim być Okęcie, to należy je odpowiednio rozbudowywać. W przeciwnym razie rozbudowywać i modernizować Okęcie po to, by spełniało swoją rolę do czasu zbudowania nowego.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#1827 PostWysłany: 04 Kwi 2024 14:16 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Pytanie tylko o możliwość rozbudowy Okęcia, bo równie dobrze można planować rozbudowę Warszawy Centralnej.
 Profil Relacje PM off  

#1828 PostWysłany: 04 Kwi 2024 23:50 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
„Podczas gdy w Niemczech nie udają się niemal żadne projekty infrastrukturalne, Polska buduje nowe gigantyczne lotnisko. Dla niemieckiej branży lotniczej, która i tak cierpi wskutek wysokich opłat środowiskowych, stanowi to wyzwanie."
"Nowy rząd wysyłał w sprawie lotniska „różne sygnały”. Premier Donald Tusk nie powiedział jeszcze ostatniego słowa..."
".. za budową takiego lotniska opowiadał się Leszek Miller, a stosowne projekty przedkładał także Tusk. Decydujący impuls dla realizacji planów dał jednak w 2017 roku PiS. Właśnie to stanowi problem dla Tuska”.
https://www.dw.com/pl/die-welt-nowe-lot ... a-68738678
https://businessinsider.com.pl/gospodar ... ie/0h30xdd
Można sobie dyskutować "za i przeciw" a decyzja podjęta przez Tuska i tak będzie stricte polityczna i obawiam się, że przy sporym wpływie i naciskach niemieckich.
 Profil Relacje PM off
Grzenio1970 lubi ten post.

#1829 PostWysłany: 05 Kwi 2024 01:10 
Awatar użytkownika

srebrny
@DMW

Cytuj:
Można sobie dyskutować "za i przeciw" a decyzja podjęta przez Tuska i tak będzie stricte polityczna i obawiam się, że przy sporym wpływie i naciskach niemieckich.

W sensie, że dlatego, że jakiś dziennikarz nie miał pomysłu na artykuł i zamiast napisać o biseksualnej kalarepie postanowił danego dnia postraszyć trochę CPK i polamentować na swój kraj? I to oznacza, że wielkie Niemcy z przerażeniem patrzą na cud gospodarczy w Polsce? Aha.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1830 PostWysłany: 05 Kwi 2024 04:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak sobie obserwuje niektóre posty a może bardziej wypociny platformerskie powtarzane przez lemingów tvn na X, i nurtują mnie pytania. Kto płaci za te bzdury ? Sorry ale naprawdę nie potrafię uwierzyć ze są ludzie którzy nie potrafią zrozumieć ze cpk jest nam potrzebne na wczoraj dosłownie a rozbudowa Okęcia to głupota i marnotrawstwo kasy nie wspominając już o wkładaniu kasy w rozbudowę Modlina dla prywatnej firmy która jak dostanie czego chce to postawi ultimatum co do nowego cennika a w miedzy czasie jeszcze wydoi samorząd na miliony za promocje regionu.
W Wietnamie - zapyziałym komunistycznym państwie obecnie planuje się projekt szybkiej kolei i nowych lotnisk który będzie kosztował 70 miliardów USD, jeszcze bardziej dzika Kambodża otworzyła nowe lotnisko w tamtym roku a już planuje nowe inwestycje w lotniska na wyspach. A w Polsce od 30 lat planuje się cpk i ciągle nas nie stać , naprawdę nie rozumie ze wszędzie na świecie nawet w krajach które my nazywamy "3 światem" są ludzie którzy potrafią dostrzegać wartości jakie niesie za soba każda duża inwestycja tylko u nas liczą się koneksje i układy.
 Profil Relacje PM off
jackrabbit lubi ten post.

#1831 PostWysłany: 05 Kwi 2024 07:03 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Amen.

Do kolejnej "łamiącej wiadomości", która nic nowego nie wniesie.
;)
 Profil Relacje PM off  

#1832 PostWysłany: 05 Kwi 2024 08:43 

WTF, ale kabaret. :shock: :lol:

No to najwyższy czas na małą ankietę.

1) Kto jest winny temu, że rząd PiS przez 8 lat blokował modernizację Okęcia i Modlina, wybudował nie wiadomo po co Radom, a w kwestii CPK nie zrobił niczego konkretnego?
a) Niemce
b) Tusk
c) Niemce razem z Tuskiem, a kazał im Putin.

2) Czy rząd Tuska jest nieudacznikiem jeśli przez 4 miesiące nie udało mu się wyprostować gospodarki po 8-letnich rządach PiS?
a) bez wątpienia tak
b) na 100% tak
c) to oczywiste

3) Czy pełnomocnik ds CPK Lasek jest amatorem i nieudacznikiem jeśli przez 3 miesiące nie udało mu się zinwentaryzować, ocenić tego co przez 8 lat napłodził rząd PiS, skierować wniosków do prokuratury oraz określić przyszłość CPK?
a) bez wątpienia tak
b) na 100% tak
c) to oczywiste

Wyniki ankiety zostaną przedstawione podczas youtubowego programu o CPK pt: "Niemce nas biją, a Tusk roznosi chemtrailsy".

BTW: jeśli ktoś chciałby porozmawiać na poważnie to niech mi da znać na PW. ;)
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1833 PostWysłany: 05 Kwi 2024 08:52 

serio 1b, 2b, 3b
 Profil Relacje PM off  

#1834 PostWysłany: 05 Kwi 2024 09:15 

niebieski
Trochę wyżej było o LCC, jednakże zabrakło tego newsa.
Szef Ryanaira zdradził kulisy swoich rozmów z rządem.
„Nie ma wizji tworzenia CPK"

https://biznes.interia.pl/gospodarka/ne ... Id,7428901

Pytanie z kim rozmawiał się O’Leary.
Ministerstwo nie chce się przyznać kto nie ma wizji, albo zwyczajnie trudno im się połapać kto i z kim gada w tym najdroższym rządzie III RP.
 Profil Relacje PM off  

#1835 PostWysłany: 05 Kwi 2024 10:05 

Anonymous napisał(a):
WTF, ale kabaret. :shock: :lol: (..) BTW: jeśli ktoś chciałby porozmawiać na poważnie to niech mi da znać na PW. ;)
Hahaha, no nie osmieszaj sie. Najwiekszy kabareciarz tego watku i liczysz ze ktos Cie bedzie podejrzewac o powaznosc z ta twoja partyjna propaganda? Twoje posty to trywializacja tematu, zero merytoryki. Napisalbys lepiej o zrodle twoich sensacyjnych newsow o Fosterze:
Polbos napisał(a):
#warsawreceiver może zamiast wrzucać głupie komentarze to podzielił byś się w końcu tym źródłem, mówiącym o wycofaniu się pracowni Foster z CPK, o którym pisałeś. Czy to, jak u Ciebie standardowo, informacja wyciągnięta z d...
??
Grzenio1970 napisał(a):
Trochę wyżej było o LCC, jednakże zabrakło tego newsa. Szef Ryanaira zdradził kulisy swoich rozmów z rządem. „Nie ma wizji tworzenia CPK"
Podobny lobbing przeciwko rozbudowie Chopina i zamknieciu Etiudy robil Wizzair, straszac ze to koniec lowcostow w Warszawie:
https://biznes.wprost.pl/gospodarka/146 ... tiuda.html
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#1836 PostWysłany: 05 Kwi 2024 20:43 

niebieski
lovenz napisał(a):
Tak sobie obserwuje niektóre posty a może bardziej wypociny platformerskie powtarzane przez lemingów tvn na X, i nurtują mnie pytania. Kto płaci za te bzdury ? Sorry ale naprawdę nie potrafię uwierzyć ze są ludzie którzy nie potrafią zrozumieć ze cpk jest nam potrzebne na wczoraj dosłownie a rozbudowa Okęcia to głupota i marnotrawstwo kasy nie wspominając już o wkładaniu kasy w rozbudowę Modlina dla prywatnej firmy która jak dostanie czego chce to postawi ultimatum co do nowego cennika a w miedzy czasie jeszcze wydoi samorząd na miliony za promocje regionu.
W Wietnamie - zapyziałym komunistycznym państwie obecnie planuje się projekt szybkiej kolei i nowych lotnisk który będzie kosztował 70 miliardów USD, jeszcze bardziej dzika Kambodża otworzyła nowe lotnisko w tamtym roku a już planuje nowe inwestycje w lotniska na wyspach. A w Polsce od 30 lat planuje się cpk i ciągle nas nie stać , naprawdę nie rozumie ze wszędzie na świecie nawet w krajach które my nazywamy "3 światem" są ludzie którzy potrafią dostrzegać wartości jakie niesie za soba każda duża inwestycja tylko u nas liczą się koneksje i układy.

Też tak sobie obserwuje niektóre posty a może bardziej wypociny pisowskie powtarzane przez lemingów tv Republika i innych kanałów zero na X, i nurtują mnie pytania. Kto płaci za te bzdury? Raczej płacił, bo już ustaliliśmy że strużka kasy powoli wysycha. Mam nadzieję, że znajdą się rachunki za obronę CPK, kasa przepadła ale chciałbym poznać poziom manipulacji opinią publiczną.

Dalszy potok świadomości też pod pewnymi względami interesujący, jak np. stawianie krajów tzw. trzeciego świata jako wzór inwestycji bez koneksji i układów :lol:

Ps. Melodia "Niemcy nie pozwolą" też widzę niektórym wciąż gra w duszy ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1837 PostWysłany: 06 Kwi 2024 02:49 
Awatar użytkownika

niebieski
-- Sob Kwi 06, 2024 1:18 am --

Widzisz twój problem jest taki że myślenie jest po linii partii lub sympatię politycznej. Ja nie głosowałem na PiS, patrzę na rozwój infrastruktury kolejowej i lotniczej na całym świecie i wszedzie jest poparcie dla takich inwestycji ponieważ widzi się zysk i korzyści dla państwa, biznesu, turystyki, obywateli
Tylko w Polsce jest spór bo jak to mamy kontynuować inwestycje PiS? I zaprzęga się media aby na siłę udowodnić że to jest projekt nie opłacalny i zły. Ja naprawdę mam gdzieś czy nazwa to imieniem Donalda czy Kaczora ale trzeba pamiętać że nie jest to projekt PiS . O CPL jest mowa od ponad 20 lat, już wtedy mówiono i wskazywano na tereny między Łodzią a Warszawą na budowę nowego lotniska. Zastanawiam się czemu jesteśmy tak upośledzeni i nie potrafimy jako naród spojrzeć w przyszłość a ciągle żyjemy tylko przeszłością . Aby kraj mógł się rozwijać potrzeba właśnie takich inwestycji i podobnych.
Tak CPK jest nam potrzebne a rozbudowa Okęcia na złość PiS to jest pułapka na nasz rozwój. Po co rozbudowywać lotnisko które nie może działać w nocy? Lotnisko w centrum miasta czy budować folwark dla Ryanair gdzie Polacy muszą mu dopłacać za latanie. Też mogę uruchomić przedsiębiorstwo taksówkowe między Modlin a WAWA za 5zl jak później z 300 milionów mi samorząd dopłaci do biznesu . Zresztą nie da się Modlina rozbudować na więcej niż chyba 6 milionów pasażerów ponieważ jego położenie jest niefortunnie usytuowane .

Zastanawiam się skąd u ciebie też ta melodia na Niemcy? Chyba jednak ci płacą że o nich wspominasz.

-- Sob Kwi 06, 2024 1:49 am --

Anonymous napisał(a):
WTF, ale kabaret. :shock: :lol:

No to najwyższy czas na małą ankietę.

Po co ankieta jak wystarczy że zdejmiesz maskę i bez udawania powiesz nam wszystkim - tak jestem zwolennikiem Tuska i wszystko co wódz powie czy zrobi jest święte. Przecież w każdym poście u ciebie jest tylko melodia partyjna.
Co do ankiety to nawet nie chce mi się czytać ponieważ już w pierwszym pytaniu....
Przypomnij mi kto 2014r z wielką pompą krótko przed wyborami aby było się czym chwalić otwierał Radom ?! Z którego później całą polską się śmiała ( słynny mem z aktorem JT) a podobno pieniędzy nie ma i nie będzie mówiono Polakom .
Co do obecnego Radomia jak poczytasz troszkę to zrozumiesz że to jeszcze może mieć trochę szans ( choć sam nie jestem fanem ale to chyba było albo zaorać albo uratować) czemu Radom może mieć jakieś z szanse?

Ponieważ jak sam wiesz ilość slotów w WAW jest ograniczona więc w ten sposób kiedy ruch lotniczy będzie tylko rósł a będzie budowane CPK to Radom może spełnić swoją funkcję tymczasowo. Oby tak się stało skoro już postanowiono zainwestować powtórnie w to lotnisko choć zdaję sobie sprawę że była to jakas polityczna decyzja również w tym wypadku pisowska.
Jak widzisz ja stoję po stronie rozwoju , potrafię skrytykować wszystkich i po prawej i po lewej. Ale skończmy partyjne wycieczki, porachunki tych z prawej i lewej i zacznijmy myśleć o przyszłości naszego kraju dla nas i dla naszych dzieci. Nie dajmy się przestawić w kąt i być pod czyimś butem który mówi nam co jest dobre dla Polski a co nie. Jesteśmy dużym państwem więc sami decydujmy co dla nas jest dobre i gdzie chcemy być za 20 lat. Skoro Premier jest przekonany że audyt pokaże nieopłacalność projektu o którym od 20 lat mówi się że jest opłacalny to czemu oddaje to w ręce Laska który na sztandarze nosi #Stop CPK, czemu nie zrobią audytu poważne międzynarodowe firmy ? Tylko jakieś firmy krzak z siedzibami wirtualnymi , czyli znajomi znajomych?! Ponieważ premier wie że audyt nie będzie po jego myśli , ruch lotniczy rośnie i gdybyśmy mieli tylko przepustowość na Okęciu, większą siatkę połączeń to biło by ono rekordy z roku na rok.
Oczywiście zgadzam się z jednym , zapewne byla jakaś niegospodarność przy projekcie CPK i wydawaniu środków publicznych. Ale od tego jest może następna pokazówka w stylu komisji śledczej bo sam projekt CPK broni się od 20 lat i każdy audyt pokazuje że warto i trzeba budować to lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#1838 PostWysłany: 06 Kwi 2024 03:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@lovenz , przepraszam, ale masz argumentację na poziomie małego dziecka i nie trzeba zbyt wiele wysiłku, żeby ją obalić.

Cytuj:
Ja nie głosowałem na PiS, patrzę na rozwój infrastruktury kolejowej i lotniczej na całym świecie i wszedzie jest poparcie dla takich inwestycji ponieważ widzi się zysk i korzyści dla państwa, biznesu, turystyki, obywateli

Jeżeli wszędzie jest poparcie dla takich inwestycji to czemu nie wszędzie się tworzy CPK i ogólnokrajowe systemy szybkiej kolei? Dlatego, że istnieje coś takiego jak racjonalizm i gospodarność. Inwestycja musi mieć ekonomiczny sens, muszą być też rozważone alternatywy, należy brać pod uwagę stan obecny. Próbujesz sprowadzić temat do absurdalnej kwestii bycia fanem inwestycji infrastrukturalnych i bycia ich wrogiem. Po pierwsze, nie przypominam sobie żeby ktoś z obecnej władzy powiedział "inwestycje w infrastrukturę są złe", po drugie, fanami inwestycji w infrastrukturę bez wątpienia byli autorzy infrastrukturalnych porażek, których na świecie nie brakuje, również w lotnictwie.

Cytuj:
I zaprzęga się media aby na siłę udowodnić że to jest projekt nie opłacalny i zły.

Z tego co wiemy to zaprzęgano media i płacono, żeby udowodnić, że projekt jest opłacalny i dobry.

Cytuj:
Ja naprawdę mam gdzieś czy nazwa to imieniem Donalda czy Kaczora ale trzeba pamiętać że nie jest to projekt PiS . O CPL jest mowa od ponad 20 lat, już wtedy mówiono i wskazywano na tereny między Łodzią a Warszawą na budowę nowego lotniska.

To jest projekt PiS, bo PiS stworzył sprecyzowaną jego koncepcję. W taki sposób jak piszesz można argumentować dowolną głupią inwestycję, bo ktoś ją kiedyś rozważał. Świadczy to zupełnie o niczym.

Cytuj:
Zastanawiam się czemu jesteśmy tak upośledzeni i nie potrafimy jako naród spojrzeć w przyszłość a ciągle żyjemy tylko przeszłością

Skorzystam z Twojej autokrytyki i podkreślę, że życie przeszłością często dotyczy kompleksu niemieckiego.

Cytuj:
Aby kraj mógł się rozwijać potrzeba właśnie takich inwestycji i podobnych.

Takich, czyli jakich? Żeby kraj się rozwijał trzeba przemyślanych inwestycji, bo infrastruktura dużo kosztuje, służy przez lata, ma wpływ na otoczenie. Dlatego takie kwestie warto dokładnie analizować, a nie "Wietnam buduje, to my też budujmy".

Cytuj:
Tak CPK jest nam potrzebne a rozbudowa Okęcia na złość PiS to jest pułapka na nasz rozwój.

Czy CPK ma powstać, czy nie, to rozbudowa Okęcia i tak jest potrzebna. To pokazuje jak bardzo udajesz niezależność od polityki i jak bardzo brakuje Ci wiedzy na ten temat.

Cytuj:
Zresztą nie da się Modlina rozbudować na więcej niż chyba 6 milionów pasażerów ponieważ jego położenie jest niefortunnie usytuowane

Kolejny popis wiedzy alternatywnej, niefortunny.

Cytuj:
Zastanawiam się skąd u ciebie też ta melodia na Niemcy? Chyba jednak ci płacą że o nich wspominasz.

Nie mogło oczywiście zabraknąć koronnego argumentu "niemieckiego". Wspomniane to zostało w kontekście tego, że Die Welt opublikowało artykuł o wpływie CPK na lotnisko w Berlinie (niezbyt merytoryczny moim zdaniem), a inni już wróżą z tego, że na pewno Niemcy będą chciały przyblokować inwestycję (poprzez Donalda Tuska oczywiście, nie po to grzano jego niemieckość przez 8 lat, żeby nie utkwiło to w mózgach odbiorcom).

Cytuj:
potrafię skrytykować wszystkich i po prawej i po lewej. Ale skończmy partyjne wycieczki, porachunki tych z prawej i lewej i zacznijmy myśleć o przyszłości naszego kraju dla nas i dla naszych dzieci

W zasadzie to nie widzę tej uniwersalnej krytyki różnych środowisk, a raczej bezrefleksyjne powtarzanie narracji. Masz też tupet z tym koncyliacyjnym tonem, gdzie chwilę wcześniej jednemu piszesz, że płacą mu Niemcy, a drugiemu, że widzisz, że jest fanem Tuska.

Cytuj:
Nie dajmy się przestawić w kąt i być pod czyimś butem który mówi nam co jest dobre dla Polski a co nie.

Znowu kompleks niemiecki. Nie widziałem żeby ktoś nas przestawiał w kąt i mówił co jest dla nas dobre.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
j_a uważa post za pomocny.

#1839 PostWysłany: 06 Kwi 2024 04:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Cieszy mnie niezmiernie że mam argumenty dziecka ale niestety dzieci myślą rozsądniej niż cała masa partyjnych lizusów i opłacanych trolli, pożytecznych lemingów TVN.

Sorry ale nie chce mi się teraz komentować reszty twojego wywodu i słów wyciąganych z konceptu aby uargumentować swoje teorie, wolę sobie popatrzeć na ocean z filiżanka najlepszej kawy na świecie.
 Profil Relacje PM off  

#1840 PostWysłany: 06 Kwi 2024 07:21 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Jeśli nawet CPK jest potrzebne na wczoraj, to i tak nie zbuduje się go ani na wczoraj, ani na dzisiaj ani nawet na pojutrze. Przez 7 lat (w marcu 2017 Komitet Ekonomiczny rady Ministrów zdecydował, aby realizować CPK) wybrano miejsce, uzyskano decyzję środowiskową i złożono niekompletny wniosek o decyzję lokalizacyjną. Przy czym decyzja środowiskowa obejmuje samo lotnisko z węzłem kolejowym i dojazdem drogowym, o ile pamiętam z doniesień, a nie sieć szybkich kolei.
Tak więc rozbudowa Okęcia nie jest głupotą i marnotrastwem, głupotą wg mnie było wstrzymanie rozbudowy na 4-5 lat, co nie znaczy, że tamten plan rozbudowy był optymalny.
Oczywiście, że warto patrzeć i wyciągać wnioski z tego, co robią inni. Być może wzorce w komunistycznym Wietnamie i Kambodży są właściwe. Wietnam buduje nowe lotnisko ok. 40 km od Sajgonu - HCMC. Na wyspie Phu Quoc już 10 lat temu miałem okazję korzystać z nowego lotniska: było ładne, przyjemne, kameralne i puste. Kambodża zbudowała i uruchomiła niedawno zupełnie nowe koło Siam Reap (trochę dziwiłem się, czemu nowe a nie rozbudowa istniejącego ale nie zamierzam dyskutować z sugerowanymi wzorcami) i buduje nowe dla stolicy. Ale czy są to lotniska centralne-narodowe czy po prostu nowe lotniska dla stolicy czy dla największego miasta, które zastępują stare i zatłoczone?
Do wzorców dodałbym jeszcze Zanzibar - co prawda nie zbudowali nowego lotniska ale nowy terminal. Ale i my tez mamy się czym pochwalić, wszak rok temu uruchomiliśmy Radom, podobno najnowocześniejsze lotnisko. A zatem nie jest tak, że nie chcemy się rozwijać i nie czerpiemy z doświadczeń innych, chociaż nie mam pewności, czy wzorowaliśmy się na Wietnamie i Kambodży czy też to nasza własna, rodzima, słowiańska wizja.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości