Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#1621 PostWysłany: 05 Lut 2024 11:21 

@michzak, a co ma Wilk do budowy CPK?

@le_szek, no tak, w sumie to się dziwiłem, że Wilk robi za standupera za standardową stawkę jutuberów, bo ona jest dość mała, a tu po prostu tyłek mu się pali, więc gdy wymiar sprawiedliwości się za niego weźmie, to zacznie krzyczeć, że cpk-owskich żołnierzy wyklętych prześladujom!

hiszpan napisał(a):
P.S. no ja też chciałbym mieć podgrzewany basen w ogródku ale mój excel pokazał mi, że mnie po prostu nie stać :(

Świetny przykład! Gwoli ścisłości trzeba by było uzupełnić go wstawką: "Rodzina Kowalskich powołała pełnomocnika projektu budowy basenu. (...) Gdy Kowalski wziął excela i policzył, że jednak go nie stać, najgłośniej protestował pełnomocnik, którego pensja przeżarła już większą część realnych pieniędzy Kowalskich. Obecnie pełnomocnik jest na etapie tłumaczenia Kowalskim, że gdy nie zbudują basenu, to ucierpi na tym polska racja stanu, a Niemce znów będą się cieszyć". ;)
 PM off
6 ludzi lubi ten post.

🔥Tajlandia tańsza niż Bałtyk❓🔥 Wycieczka na Phuket za 2165 PLN 🌺😍 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙 🔥Tajlandia tańsza niż Bałtyk❓🔥 Wycieczka na Phuket za 2165 PLN 🌺😍 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙
Styczniowy relaks w Hurghadzie 🌴🏊 5* hotel z aquaparkiem za 1816 PLN Styczniowy relaks w Hurghadzie 🌴🏊 5* hotel z aquaparkiem za 1816 PLN
#1622 PostWysłany: 05 Lut 2024 12:11 

Ale rozumiem Lasek należący do parlamentarnego zespołu przeskalowanych inwestycji jest już człowiekiem kompetentnym, wiarygodnym i niezależnym?

Tak samo jak Pan Furgalski (który już nawet raz zdążył przepraszać spółkę CPK za pomówienia), który kompromituje się opiniami na temat tzw. dużej obwodnicy Warszawy i jej uzależniania od CPK.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Grzenio1970 uważa post za pomocny.

#1623 PostWysłany: 05 Lut 2024 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
michzak napisał(a):
Co kanadyjska linia lotnicza (pomijając że COO to nie CFO, żeby był odpowiedzialny za finanse) i zwolnienia w LOT mają do tematu budowy lotniska?

COO nie jest odpowiedzialny bezpośrednio za finanse, ale za całą działalność firmy tak. Więc to, co on robi, bezpośrednio na te finanse wpływa.

Hmm, zastanówmy się, jaki mogą mieć związek z budową CPK "dziwne" informacje (przypominam, jeszcze spółka-krzak LOTAir) podważające wiarygodność i fachowość człowieka, który jest głównym megafonem i przywódcą stada trolli i botów walczącego o CPK, a którego "bezstronne" "opinie" i "analizy" są jednymi z głównych argumentów wyznawców łąki w Baranowie?
 Profil Relacje PM off  

#1624 PostWysłany: 05 Lut 2024 15:57 
Awatar użytkownika

srebrny
:lol: :lol:
Oj, chyba komus Wilk nadepnal na odcisk, bo pultanie nad nim niesamowite :lol: :lol:
le_szek napisał(a):
j_a napisał(a):
Cytaty i podawanie źródeł więcej wnoszą do dyskusji niż wewnętrzny strumień świadomości.

To prawda, tyle, że osobiście nie widzę sensu w uważaniu Wilka czy drugiego pisiego propagandzisty czyli Janusa za wiarygodne źródło.

Jednym z problemow CPK jest to, ze z projektu strategicznego stal sie projektem politycznym, a propaganda z obu stron jest tak stronnnicza, ze dla duzej czesci opinii publicznej kazdy, kto jest zwolnnikiem rozwoju CPK to z definicji "sprzedajny pis*ior", ze niemozliwym jest popierac CPK bez bycia fanatykiem poprzedniego rzadu... Beton partyjny byl zawsze, ale gorzej ze ludzie widza wszystko czarno-biale.

le_szek napisał(a):
COO nie jest odpowiedzialny bezpośrednio za finanse, ale za całą działalność firmy tak. Więc to, co on robi, bezpośrednio na te finanse wpływa.
No tutaj to juz odplynales... COO bezposrednio odpowiedzialny za niskie przychody spolki i slaba sytuacja w dziale handlowym? To taki CCO za co odpowiada, braki pilotow i przeglady samolotow?
3 ludzi lubi ten post.

#1625 PostWysłany: 05 Lut 2024 16:19 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Gregggor napisał(a):
:lol: :lol:
Oj, chyba komus Wilk nadepnal na odcisk, bo pultanie nad nim niesamowite :lol: :lol:
le_szek napisał(a):
j_a napisał(a):
Cytaty i podawanie źródeł więcej wnoszą do dyskusji niż wewnętrzny strumień świadomości.

To prawda, tyle, że osobiście nie widzę sensu w uważaniu Wilka czy drugiego pisiego propagandzisty czyli Janusa za wiarygodne źródło.

Jednym z problemow CPK jest to, ze z projektu strategicznego stal sie projektem politycznym, a propaganda z obu stron jest tak stronnnicza, ze dla duzej czesci opinii publicznej kazdy, kto jest zwolnnikiem rozwoju CPK to z definicji "sprzedajny pis*ior", ze niemozliwym jest popierac CPK bez bycia fanatykiem poprzedniego rzadu... Beton partyjny byl zawsze, ale gorzej ze ludzie widza wszystko czarno-biale.

No, nie każdy zwolennik CPK to pisior, ale widzisz, jak się na przykład na X przejrzy konta tych zajadle (i bezargumentowo) gardłujących za CPK, z reguły są tam również niemal wyłącznie "twardopisowskie" wpisy polityczne i reposty pisowskich kacyków. Zastanów się, czyja to wina, że PiS używa stada trolli i botów do popierania podejścia "ura bura budujemy natychmiast CPK bez zmian i zastanawiania się nad sensem i opłacalnością, a kto jest przeciw, ten agent Berlina"?

Wśród zwolenników obecnego rządu jest sporo ludzi (ja się do nich również zaliczam), którzy domagają się pełnej i wiarygodnej informacji PRZED podjęciem decyzji, co dalej z CPK. W odpowiedzi słyszą tylko w kółko powtarzane brednie o Niemcach, antypolskości, ogólniki o "niesamo_ojaciepier_ależimwszyskim pokażemy, na co nas stać", do tego kłamstwa o analizach, a to wszystko podlane jest propagandowym bełkotem, w którym przoduje właśnie Wilk - więc nie udawaj zdziwionego, że co i rusz jest tu wspominany.

Gregggor napisał(a):
le_szek napisał(a):
No tutaj to juz odplynales... COO bezposrednio odpowiedzialny za niskie przychody spolki i slaba sytuacja w dziale handlowym? To taki CCO za co odpowiada, braki pilotow i przeglady samolotow?

Nie no, taki COO to nie odpowiada za nic, po prostu bierze pensję i pierdzi w stołek. W pisowskich spółkach tak było.

Tymczasem w prawdziwym świecie: tak, odpowiada za niskie przychody, tak, odpowiada za słabą pracę działu handlowego.

Cytuj:
COO – CHIEF OPERATING OFFICER

COO (ang. Chief Operating Officer) czyli dyrektor operacyjny, zwany także dyrektorem ds. operacyjnych, to jedno z najwyższych stanowisk kierowniczych w organizacji. COO jest odpowiedzialny za codzienne funkcjonowanie firmy i podlega najwyższemu rangą dyrektorowi. Odpowiada za bieżące administrowanie i prowadzenie działalności. Dyrektor operacyjny podlega bezpośrednio dyrektorowi generalnemu (CEO) i jest uważany za jego prawą rękę. W niektórych korporacjach dyrektor operacyjny jest również znany jako wiceprezes wykonawczy ds. operacyjnych.

Zadania i obowiązki COO

Zapewnienie, że codzienne operacje przebiegają płynnie i efektywnie.
Koordynacja działań różnych działów w organizacji, takich jak produkcja, sprzedaż, logistyka i usługi, aby zapewnić spójne i skoordynowane działania.
Realizacja strategii biznesowej i zapewnienie, że operacje firmy są zgodne z jej celami.
Uczestnictwo w procesie podejmowania decyzji dotyczących operacji i działań firmy.
Monitorowanie wyników działań operacyjnych i wyciąganie wniosków dotyczących poprawy efektywności.
Współpraca z innymi kluczowymi pracownikami, takimi jak CEO, CFO i CTO, aby zapewnić spójne i skoordynowane działania w całej organizacji.

źródło
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#1626 PostWysłany: 05 Lut 2024 16:31 
Awatar użytkownika

srebrny
le_szek napisał(a):
Nie no, taki COO to nie odpowiada za nic, po prostu bierze pensję i pierdzi w stołek. W pisowskich spółkach tak było.
Tymczasem w prawdziwym świecie: tak, odpowiada za niskie przychody, tak, odpowiada za słabą pracę działu handlowego.

Stary, czy Ty potrafisz napisac jeden post bez wymieniana nazw polskich partii politycznych? Gdzie Rzym, gdzie Krym, Flair ma siedzibe w Kanadzie a jego zla sytuacja finansowa wynika ze slabych wynikow sprzedazowych. COO w linach lotnicznych zdecydowanie nie zajmuje sie tematami sprzedazowymi...
(koniec OT)
3 ludzi lubi ten post.

#1627 PostWysłany: 05 Lut 2024 16:34 

Stary, a czy potrafisz ocenić 8 ostatnich lat działania syndyka masy upadłościowej CPK bez podawania nazwy partii, która za to odpowiada? Jestem przekonany, że potrafisz. :lol:
 PM off
le_szek lubi ten post.

#1628 PostWysłany: 08 Lut 2024 16:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Za Sekcja Gimnastyczna
Stan budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego w Baranowie zostawiony przez PiS na przykładzie Chełmońskiego.

Załączniki:
4.jpg
4.jpg [ 83.4 KiB | Obejrzany 922 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 119.07 KiB | Obejrzany 922 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 97.91 KiB | Obejrzany 922 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 104.35 KiB | Obejrzany 922 razy ]
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#1629 PostWysłany: 08 Lut 2024 16:58 

Loty: 78
Kilometry: 205 963
Zeus napisał(a):
Za Sekcja Gimnastyczna
Stan budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego w Baranowie zostawiony przez PiS na przykładzie Chełmońskiego.

Szczególnie, że Chełmoński mieszkał i zmarł rzut beretem od CPK, w Kuklówce nad Pisią Tuczną :D
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.

#1630 PostWysłany: 08 Lut 2024 17:13 

No, dziś w Sejmie to informacje płyną nawet lepsze niż z Sekcji Gimnastycznej. :lol:
 PM off
FUX lubi ten post.

#1631 PostWysłany: 08 Lut 2024 17:44 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Właśnie słuchałem RNŚ i relacje/rewelacje p. Laska.

Ręce opadają, co Horała zrobił a w zasadzie czego nie zrobił.

🙉🙉🙉🙉🙉

A wczoraj rozmowa? profesorów i Wilka.

No Wilk w zestawieniu z argumentami, nie, że były na NIE.
Poddawano w wątpliwość szereg działań i założeń, które pomysłowi przyświecały.
 Profil Relacje PM off  

#1632 PostWysłany: 08 Lut 2024 19:23 

srebrny
sluchalem meczac sie jakies 40 minut, twardy bylem, tak mniej wiecej po 40 minut pierwszych potem kolejne 40 minut.
wylaczylem jak uslyszalem od eksperta wilka, ze maksymalna pojemnosc warszawskich lotnisk to 29 mln paxow, tj. Okecie 22 miliony,
Modlin 3 i Radom 4.

aha i btw cargo w CPK ma byc tzw. belly cargo czyli pod pokladem grubasa latajacego na inne kontynenty.
ciekawilo mnie skad te loty beda tj. gdzie bedzie z CPK LOT jeszcze latal poza obecna siatka.
niestety nie doczekalem sie.
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#1633 PostWysłany: 08 Lut 2024 19:32 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
ja się nadal nie doczekałem info skad obliczenia na poziomie 0,3-0,5 mln ton przy cargo,
przy powiedzmy 30 mln paxów jesli np. tak Vie przyjmuje przy 30 mln pax 0,25, LIS przy 33 mln pax 0,26.
Ja wiem, że wachnięcia typu 0,05 to niby nie są duże, ale przy takich liczbach to sstanowią 20 % wachnięcie ;)

ale tutaj też nie o to chodzi bo de facto Wilka nie ma kto kontrować faktami i on tak moze nawijac nawijac, a nikt tego nie sprawdzi nawet w najmniejszych danych i tak to idzie, ze my bedzziemy tyle zarabiac, tyle zarabiac ze....
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#1634 PostWysłany: 08 Lut 2024 20:12 

Na tym polega idea tzw. jutubowego eksperta od CPK. Danych takiego eksperta nie sprawdzamy, bo jest ekspertem.
 PM off
le_szek lubi ten post.

#1635 PostWysłany: 08 Lut 2024 20:29 

Mam pytanie, proszę bez hejtu. Skoro ten pan jutubowy ekspert kłamie w swoich wypowiedziach to dlaczego tak trudno było znaleźć ludzi do tej debaty? Nie mam kompletnie wiedzy w temacie CPK więc się nie wypowiadam ale jeżeli ktoś z obszaru mojej wiedzy wygadywałby głupoty to z chęcią poszedłbym do bardzo popularnego programu aby wypunktować takiego człowieka.

pozdrawiam serdecznie

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 08 Lut 2024 20:56, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1636 PostWysłany: 08 Lut 2024 20:52 

Nie używam pojęcia "hejt", którym teraz oznacza się cokolwiek przeciwnego i które zabija jakąkolwiek dyskusję.

Znam historię jednego specjalisty, który stwierdził, że nie chce firmować nowej telewizji kryptopisowskiej - to o tej konkretnej debacie.

Przy czym ta debata jest 19. od ostatnich wyborów, do której go zapraszano. Koło Dyskusyjne w przysłowiowej Dzierżąźni Małej też chce dziś wiedzieć dlaczego CPK. Szkoda tylko, że przez ostatnie 8 lat racjonalna dyskusja o finansach CPK to była kwestia rozmów na niszowych portalach...

A ogólnie: problem polega na zupełnym mijaniu się narracji byłej strony (Horała z przyległościami) ze stroną realistyczną.
Strona horałowska mówi: zacznijmy, a będzie wspaniale.
Strona realistyczna: zanim zaczniemy, policzmy czy będzie wspaniale.
Strona horałowska: jeśli nie chcecie zacząć, to działacie na pasku Putina.
Strona realistyczna: jak wyliczaliście rentowność lotniska?
Strona realistyczna: jakie są podstawy do stwierdzenia, że hub cargo to będzie koń pociągowy CPK?

Tak można długo. W skrócie: cyferki są dla strony realistycznej. Horała i reszta celuje w zupełnie inną grupę docelową. W grupę wstajemozkolanową, dla której CPK to będzie wyznacznik tego, że Polska jest mistrzem Polski. Dla nich nieważne są cyferki, dla nich ważne jest to wstawanie z kolan. Nawet jeśli CPK nie ruszy, nawet jeśli wizki horałowskiego CPK na zawsze pozostaną wizkami, to oni chcą słuchać, że nas stać i że Niemce nas popamiętają. Dla nich ktoś, kto czepia się cyferek, jest mącicielem. Nie słuchają go z definicji. I taką też narrację masz w zasadzie we wszystkich debatach. Znam jedną, która była moderowana i pełna cyfr: ta z Rynku Lotniczego. Reszta była na zasadzie: zbudujmy, może coś się z tego urodzi. Może. A horałowskie CPK to były kwoty takiego rzędu, że chyba nawet USA nie wydawałoby tyle na cokolwiek, bo "może z tego będzie".

Dyskusja jutubowa mija się też w zasadzie z tym, co się dziś wokół CPK dzieje. To jest właśnie fascynujące, że oni kompletnie nie dostrzegają, iż horałowskiego CPK z wizek już nie ma i na pewno nie będzie. Dyskusja jest teraz o tym czy budować CPK jako zaWAW, co zrobić z pozostałymi lotniskami i z LOTem. Kolejowego pępka świata w Baranowie też już nie będzie. A dla Wilka tak jakby nic się nie zmieniło. Nadal będziemy wozić cargo wszystkim w Europie i na świecie. Jak z czymś takim dyskutować? Dlatego nie ma sensu ani uczestniczyć, ani słuchać rozmów o CPK w których uczestniczy ktoś z kręgów horałowskiego zarządu.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
le_szek uważa post za pomocny.

#1637 PostWysłany: 08 Lut 2024 21:24 

srebrny
ah koleje... i ta piekna plansza na debacie z 10cioma sprychami.
urzekly mnie przede wszystkich "szprychy" do Gizycka, Sanoka i teraz cream de la creame - do Bełżca (dalej do Hrebennego z przedluzeniem do Lwowa)
ta... i te tlumy na trasie Zamosc (pewnie bardziej Zawada, ale ok) - Belzec i pendolino pedzace z predkoscia swiatla
przez Zwierzyniec i dalej Roztoczanski Park Narodowy....

pisalem w innym watku, ze na tym etapie to Przewozy Regionalne nie w stanie wypelnic szynobusu Zamosc Belzec ktory zwyczajnie jezdzi pustawy....
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#1638 PostWysłany: 08 Lut 2024 21:55 

Anonymous napisał(a):
Na tym polega idea tzw. jutubowego eksperta od CPK. Danych takiego eksperta nie sprawdzamy, bo jest ekspertem.

A niby dlaczego nie? Pytam serio :) Moze tylko tak luzno ubierasz mysli w slowa, ale kolega powyzej zadal Ci pytanie, na ktore nie odpowiedziales, wiec ja zapytam jeszcze raz:
Jesli w tej debacie wczoraj padlo tyle klamstw, to dlaczego nikt tego nie wypunktuje? Czytajac komentarze na yt, M.Wilk jest tam chwalony za rzeczowe wypowiedzi i opieranie ich na liczbach. Jesli te jego liczby to takie banialuki, to dlaczego taki M.Lasek tego nie wypunktuje? Slusznie, ze aktualnie skupia sie na sciganiu patalogii w zarzadzeniu finansami spoki CPK, ale czy fatalne zarzadzenie spolka podwaza sama zasadnosc CPK?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1639 PostWysłany: 08 Lut 2024 22:00 

Odpowiedziałem. ;)

Poproszę o inne kryteria "fachowości" wypowiedzi niż komentarze na jutubie, bo naprawdę jeszcze trochę, a będziemy się podpierać fachowcami z tiktoka. Szanujmy się ;)
 PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#1640 PostWysłany: 08 Lut 2024 22:38 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
Ale np. mnie kilku "Szpeców" od CPk zablokowalo Baniucha, Janus jak zacząłem dopytywać. Jak kilka razy z Wilkiem wymieniłem tt dot. cargo, to on wskazal, ze tutaj nie należy się podniecać wielkim cargo bo to wielkie cargo nie bezie tylko wlasnie na poziomie 0,3-0,4, a tam inni to w ogole wksazywali na miliony cargo rocznie.

To nie jest tak, że trudno kogoś skontrować. Po prostu Wilk bardzo dobrze sobie radzi merytorycznie nie wyjeżdza z gadkami dot. pandemii itp. Poza tym nawet jak widzialeś wczorajsza debate to od niego bije profesjonalizm - tutaj laptop, tutaj dane, i jak ktoś ci rzuci dane z EY to potem nie badasz tego na jakiej podstawie te dane powstaly.

Sam Janus mnie zablokował jak wysmialem jego dane, że WAW systematycznie przebija 20 mln paxów rocznie bo wzial to ze strony CPK.
I nikomu nie przyszlo do głowy sprawdzić ile tak naprawde mam Waw. i Spoko bo ktos powie, że ale wozą 18 mln paxów, ale to jest 10 % rożnicy - 10 % machnięcia się - podkręcenia danych.

I przekładajmy to na wlasne zycie, czy jakby twój szef się machnąłi zamiast ponad 20 umówionych koła co miesiac przelewalci 18 - czy to byłoby spoko?
Przychodzisz do szzefa i mówisz - no to będziesz zarabiał systeamtycznie poand 20 k. dostajesz 18. No mniemam, że wielu teraz powie ee to spoko bo to dużo kasy,
ale jakby był u tego szefa na rozmowie, ktory mowi ponad 20 k ,a dostajesz 18k to nie byłbys zadowolony.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości