Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#1241 PostWysłany: 03 Lis 2023 16:13 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
j_a napisał(a):
... ale publiczną?

Co ma wspólnego telewizja publiczna z telewizją?
Tyle samo co dom publiczny z domem.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

Słoneczna Hiszpania czeka 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 1839 PLN Słoneczna Hiszpania czeka 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 1839 PLN
Promocja w PKP Intercity 🚈 Bilety do Białegostoku, Ełku i Suwałk od 14 PLN w jedną stronę 👏 Promocja w PKP Intercity 🚈 Bilety do Białegostoku, Ełku i Suwałk od 14 PLN w jedną stronę 👏
#1242 PostWysłany: 03 Lis 2023 16:26 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
A cxy ktoś ma dane albo jest w stanie pokazać gdzie szukać informacji o obsłużonych pasażerach ale z podziałem na low costy, czartery i resztę połączeń

Bo mam wrażenie że jakby się oddzieliło te loty to okazałoby się ze do maxa przepustowości Okęcia to jest jeszcze kilkadziesiąt procent

#1243 PostWysłany: 03 Lis 2023 17:53 

niebieski
Kolejny artykuł na Bloomberg dot. Polski
„These Five Countries Are Key Economic ‘Connectors’ in a Fragmenting World Vietnam, Poland, Mexico, Morocco and Indonesia are benefiting from the reshuffling of supply chains in response to US-China tensions.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... a-tensions

Kolejny argument, że dobrze uszyte lotnicze cargo (pytanie przez kogo i gdzie) będzie dobrze uzupełniało ofertę świetnie działającego DCT Gdańsk, portu budowanego w Świnoujściu oraz jedwabnego szlaku.
A teatr dla widza jest odgrywany, pomimo że również nadchodząca władza dostrzega wzrost Polski w światowym GDP i wynikające z tego możliwości.
Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1244 PostWysłany: 03 Lis 2023 17:59 

niebieski
Gdzieś spotkałem się ze stwierdzeniem, że wystarczy przenieść wojsko z Okęcia i zwolni się sporo miejsca. Jest w tym coś prawdy czy nie miałoby to wpływu na przepustowość?
 Profil Relacje PM off  

#1245 PostWysłany: 03 Lis 2023 18:34 

niebieski
Artykuł Bloomberg jest ukryty za paywall. Może wymyślili, jak Polska, sojusznik USA (zależny w kwestii bezpieczeństwa) może stać się kluczowym graczem chińskiego tzw. nowego Jedwabnego Szlaku, skierowanego przeciw USA (żeby uniknąć blokady morskiej w przypadku konfliktu). Jestem bardzo ciekawy, bo np. Włochy wycofały się z tego projektu.
Włochy były jedynym państwem G7, które przystąpiło do nowego chińskiego jedwabnego szlaku. Obecna premier Giorgia Meloni, wówczas w opozycji, powtarzała, że tak głębokie związanie się z Chinami to poważny błąd. Teraz zdecydowała o nieprzedłużaniu umowy, która wygasa wiosną przyszłego roku. (...)
(Chińczycy mieli wejść ze swoimi inwestycjami do portów w Trieście i Genui)

https://wyborcza.pl/7,75399,30005778,wl ... grupy.html Artykuł dość prosto wyjaśnia te kwestie, pewnie znajdzie się też podobny bez płatnego dostępu. Może Bloomberg też to wyjaśnia, naprawdę jestem bardzo ciekaw jak udział w inicjatywie Pasa i Szlaku pogodzić z sojuszem z USA, bez wpływu na bezpieczeństwo Polski.
 Profil Relacje PM off  

#1246 PostWysłany: 03 Lis 2023 18:38 

Legion1 napisał(a):
Horała dziś rano bronił CPK w publicznej tv:
https://niezalezna.pl/polityka/200-mld- ... cpk/502512

link oczywiście do portalu popierającego Horałę ;)

Aż mi normalnie go żal, ale potem sobie przypomnę ile nakłamał i nakradł i mi przechodzi. :D

dlugi_szmul napisał(a):
Gdzieś spotkałem się ze stwierdzeniem, że wystarczy przenieść wojsko z Okęcia i zwolni się sporo miejsca. Jest w tym coś prawdy czy nie miałoby to wpływu na przepustowość?

Przeniesienie lotów wojskowych i rządowych (najprawdopodobniej do Radomia) może aż tak mocno nie wpłynęłoby na zwiększenie wolnych slotów przepustowości, ale rzeczywiście zwolniłoby miejsce, które w planach jest przeznaczone na rozbudowę terminala i dodatkową płytę postojową.
 PM off
j_a lubi ten post.

#1247 PostWysłany: 03 Lis 2023 19:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Przypominam że po wtopie z portem lotniczy w Gdynim chyba w zeszłe lato Gdynię przejęło wojsko.
I dokładnie przerzucenie wojska plus innych tanich linii zwolni nie tylko fizycznie miejsce ale też te sloty o które tutaj wielu gardłuje.

#1248 PostWysłany: 04 Lis 2023 01:26 

HON fly4free
didaskalia (chyba jeszcze nikt nie wkleił)

Profil Relacje PM off  

#1249 PostWysłany: 04 Lis 2023 02:13 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Było już z 3x na forum, omówione i zdążyło się znudzić ;)

#1250 PostWysłany: 04 Lis 2023 02:42 

HON fly4free
Spoko :) nie śledzę "aż tak" dyskusji (czytaj: bicia piany). Wklejam od czasu do czas linki, które czasem wywołują nieoczekiwane emocje, zamiast obejrzenia czy poczytania.
 Profil Relacje PM off  

#1251 PostWysłany: 04 Lis 2023 09:58 

Uprasza się o przynajmniej weekend bez wklejania "fachowców" jutubowych i bez gości, którzy nie potrafią przeczytać te kilkanaście ostatnich postów nad sobą.
 PM off  

#1252 PostWysłany: 04 Lis 2023 18:00 
Awatar użytkownika

niebieski
pajacyk napisał(a):
Urosło tego 62 strony, a każdy post jaki mądry. Polecam posłuchać na yt specjalisty, wpiszcie "kapitan Lisowski CPK" i dowiecie się wszystkiego od początku i jaki był, jest i będzie plan, ile można zarobić, ile stracić, nie podchodźcie politycznie a gospodarczo. I po wysłuchaniu zamknijmy temat bo szkoda szarpać języka.

kolejne hehe
ten samorządowiec oportunista jako dziwne ma nazwisko Wild..
Patryk Wild,

pełnomocnikiem rządu ds. cpk w 2018 r. był Mateusz Wild
pewnie przypadek, i niepowiązane
:)

A Pan Mikołaj też fajna kariera od kilkunastu lat pracy orzeczniczej w TK, do wskoczenia na konia pt CPK :)

#1253 PostWysłany: 04 Lis 2023 18:32 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Typy są takie, że CPK może powstać, może na ten moment okrojone. To jak z jazda TIRem po bułki na śniadanie.
To jest obecna skala.
Można dostosować infrastrukturę do potrzeb.
Pewnie pasy od razu na bogato, infrastruktura wg potrzeb.

Z jednej strony kibicuję, z drugiej, gigantomania przeraża.
 Profil Relacje PM off  

#1254 PostWysłany: 05 Lis 2023 01:38 

niebieski
man4business napisał(a):
didaskalia (chyba jeszcze nikt nie wkleił)

To taka moda obecnego "dziennikarstwa" aby nie zadawać kłopotliwych pytań tylko gaworzyć jak z kumplem przy piwku?
 Profil Relacje PM off  

#1255 PostWysłany: 05 Lis 2023 01:55 

HON fly4free
Widzę, że ty z tych, którzy dziennikarstwo oceniają nie po tym, jak wygląda, ale czy gość mówi zgodnie z twoją linią propagandową. Didaskalia są ciekawym programem, na spokojnej tonacji, obejrzyj może więcej programów (goście zapraszani są bardzo różni). Pyskówek i wrogich "wjazdów" mamy chyba pod dostatkiem w innych miejscach / programach...
 Profil Relacje PM off  

#1256 PostWysłany: 05 Lis 2023 02:16 

niebieski
Nie wiem po co ten przytyk osobisty. Słuchało się dobrze, nie znałem tego kanału wcześniej więc chętnie zobaczę inne wywiady.

Mam swoje zdanie odnośnie p. Mikosza ale z pewnością jest on osobą o dużej wiedzy i doświadczeniu. Właśnie z tego powodu brakowało mi przyciśnięcia go bardziej niewygodnymi pytaniami w kilku miejscach. Niewygodnymi, bo może trzeba otwarcie powiedzieć wprost coś co dla niektórych osób jest nieatrakcyjne. Np. pozostawienie resztek Chopina a CPK:
- jak sprzedać to politycznie (elity mają blisko, a plebs musi jeździć)
- czy stać nas na dodatkowe lotnisko tylko dla VIPów i wojska
- jak to jest zorganizowane w innych krajach
- jak organizowane są wizyty VIP w miejscach gdzie lotnisko jest >1h od instytucji państwowych
- jak to się ma do koncepcji finansowania CPK ze sprzedaży gruntów
Ja nie znam odpowiedzi na te pytania i chętnie bym się dowiedział od mądrzejszych. Tylko tyle, bez politycznych nawalanek.
 Profil Relacje PM off  

#1257 PostWysłany: 05 Lis 2023 03:13 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 572
Kilometry: 1 194 612
benedetti napisał(a):
Był wywiad z Onet rano. To co innego

#1258 PostWysłany: 05 Lis 2023 21:49 
Awatar użytkownika

platynowy
A ja wszystkim zwolennikom CPK radzę najpierw zrobić eksperyment mentalny a potem organoleptyczny w... IST. Lotnisko ma wiele cech podobnych do planowanego CPK. Tylko....sa pewne duże różnice dotyczace głównej linii lotniczej. I dalej można sobie do śpiewać co i jak z LO vs. TK.
Ale powyższe to powiedzmy tylko cześć biznesowa.
Dla zwolenników mega lotnisk polecam kilka lotów z/do IST. Przesiadki. Zwrócenie uwagi na MCT. Dojazd do miasta. Jakas konstatacje dotyczącą braku 'KDP' pomimo 'sprawnosci' i sprawczosci Erdogana i zastanowieniu się dlaczego u nas wszystko się ma udać na 100% a tylko wszędzie indziej mają problemy.... Tak do przemyślenia po weekendzie...
 Profil Relacje PM off
babilas lubi ten post.

#1259 PostWysłany: 05 Lis 2023 22:26 

oskiboski napisał(a):
benedetti napisał(a):
Był wywiad z Onet rano. To co innego

Było dwie strony wcześniej dokładnie to samo. :roll:
Temat postu: Re: CPK#1215 PostWysłany: 02 Lis 2023 00:56
 PM off  

#1260 PostWysłany: 05 Lis 2023 23:15 
Awatar użytkownika

niebieski
jaco027 napisał(a):
A ja wszystkim zwolennikom CPK radzę najpierw zrobić eksperyment mentalny a potem organoleptyczny w... IST. Lotnisko ma wiele cech podobnych do planowanego CPK. Tylko....sa pewne duże różnice dotyczace głównej linii lotniczej. I dalej można sobie do śpiewać co i jak z LO vs. TK.
Ale powyższe to powiedzmy tylko cześć biznesowa.
Dla zwolenników mega lotnisk polecam kilka lotów z/do IST. Przesiadki. Zwrócenie uwagi na MCT. Dojazd do miasta. Jakas konstatacje dotyczącą braku 'KDP' pomimo 'sprawnosci' i sprawczosci Erdogana i zastanowieniu się dlaczego u nas wszystko się ma udać na 100% a tylko wszędzie indziej mają problemy.... Tak do przemyślenia po weekendzie...

Ja tam się nie znam, bo w tamte okolice sporadycznie latam. Ale dojazd do miasta ze starego IST był równie koślawy jak z nowego. Dzielnice biznesowe są akurat bliżej nowego lotniska, jeśli ktoś nie musi dojeżdżać od razu do centrum, to akurat doceni. Chociaż podejrzewam, że to bardziej przypadkowy efekt uboczny niż cel wyboru lokalizacji. Generalnie w wielu dużych miastach lotnisko(a) są oddalone o spory kawałek.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości