Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#1221 PostWysłany: 02 Lis 2023 13:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
I oby to co napisałeś w ostatnim zdaniu się spełniło bo gdy rzeczywiście zaczniemy kierować się przesłankami racjonalnymi a nie sympatiami politycznymi to CPK powstanie, jako Warszawiak sam mam znacznie bliżej do WAW niż będę miał do CPK ale doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że drogi dla dalszego rozwoju Okęcia się nieodwracalnie zamknęły, a ruch lotniczy będzie tylko rósł.
 Profil Relacje PM off  

Słoneczna Hiszpania czeka 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 1839 PLN Słoneczna Hiszpania czeka 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 1839 PLN
Promocja w PKP Intercity 🚈 Bilety do Białegostoku, Ełku i Suwałk od 14 PLN w jedną stronę 👏 Promocja w PKP Intercity 🚈 Bilety do Białegostoku, Ełku i Suwałk od 14 PLN w jedną stronę 👏
#1222 PostWysłany: 02 Lis 2023 14:10 
Awatar użytkownika

złoty
tropikey napisał(a):
Dziś u Strzyczkowskiego w "Co Państwo na to?" (o 12:00) audycja o kontynuowaniu (lub nie) budowy CPK.

Dzisiaj w pracy zajmuję się trochę monitorowaniem paska postępu, więc sobie posłuchałem i notowałem. Nic nowego się nie pojawiło, ale chyba fajnie podsumowuje to wszystkie wątki. Z zaskoczeń, to chyba tylko wynik sądy - spodziewałem się przechylenia w jedną stronę wśród słuchaczy 357. - 47% za kontunuacją i 53% przeciw.

A argumenty? (mogłem zapisać nie 100% cytat - starałem się zachować sens)
Prawy narożnik, zawodnik w biało-czerwonych spodenkach:
Cytuj:
Mamy projekt terminala. Project koncepcyjny.

Cytuj:
Dzwignia finansowa pozwalająca na sfinansowanie.

Cytuj:
Na podstawie danych EY lotnisko się może zwrócić bardzo szybko (cargo, cło i vat)

Cytuj:
Informujemy naprawdę szeroko

Cytuj:
Pierwszy etap jest na poziomie Wiednia, Zurychu czy Lisbony

Cytuj:
Mam nadzieję, że decyzja będzie podejmowana na zimno, na podstawie przesłanek merytorycznych

Lewy narożnik, zawodnik w czarno-czerwono-żółtym stroju:
Cytuj:
Era dużych samolotów zaczęła się kończyć

Cytuj:
Są 2 inwestorzy za 2 razy do 8 mld pln obejmą 49% udziałów. Koszt lotniska szacowany jest na 40-46 mld

Cytuj:
Prognoza IATA powstała na podstawie danych od spółki

Cytuj:
W prognozie lot w 2028/9 ma mieć 148 samolotów, a sam lot przewiduje posiadanie 110 samolotów w 2028

Cytuj:
Radom też miał prognozę IATA mówiącą że w pierwszym roku obsłuży 300 tys pasażerów

Cytuj:
Z roku na rok rośnie udział lotnisk regionalnych kosztem centralnego

Cytuj:
Ile to wszystko (CPK+KDP) będzie kosztowało - Horała do parlamentarzystów: Nie wiem.

Okrzyki ze strony widowni:
Cytuj:
Najpierw trzeba zainwestować żeby mieć zyski

Cytuj:
Lotnisko Chopina jest skazane na porażkę przez ciszę nocną

Cytuj:
Fit 55 spenalizuje krótkie loty

Cytuj:
Ostatnie 8 lat pokazało że możemy budować wielkie inwestycje

Cytuj:
Polska nie ma lotniska do obsługi cargo

Cytuj:
Większość cargo obsługują Niemcy

Cytuj:
Najbliższe lotnisko pod względem infrastruktury cargo dla Ukrainy

Cytuj:
Praga ma duże lotnisko i świetne cargo

Cytuj:
Jak sobie można wyobrażać życie mieszkańców wokół lotniska działającego 24h

Cytuj:
Żaden inwestor nie da nawet złotówki bez pozwolenia na budowę

Cytuj:
Mamy przekopaną mierzeję i do Elbląga nie dopłyniemy

Swoją drogą, skoro cargo dla Czech czy Ukrainy (oraz naszego przemysłu) stało się takie ważne - to dlaczego po prostu nie rozbudować Pyrzowic? Autostrada obok, linia kolejowa też, brak ciszy nocnej - nawet wraża LH ma tam jakiś mini hub cargo :D
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1223 PostWysłany: 02 Lis 2023 14:23 

Przemm napisał(a):
Natomiast co do ogólników, z którymi się można zgodzić: należy spowodować, by projekt ten przestał być polityczny, w tym, żeby nie spowodować arbitralnego zamknięcia projektu "bo tak" czy "bo to projekt polityczny rządu PiS". Tu należy kierować się racjonalnymi przesłankami a nie tym, kogo lubimy a kogo nie.

Myślę, że to nam nie grozi.

Od mniej więcej pół roku można odczytywać z oficjalnych i nieoficjalnych wypowiedzi (jeszcze) opozycji demokratycznej co się stanie z CPK po tym, gdy obejmie władzę.

1) W zasadzie wszyscy się zgadzają, że horałowskie CPK jest przeskalowane i kompletnie odcięte od wszelkich twardych danych. Horałowskiego CPK nie będzie więc na pewno.
2) Na pewno też KDP zostaną okrojone i oddzielone od CPK. Podpięcie KDP pod CPK było od początku pomysłem poronionym.
3) Czy CPK zaWAW będzie? Na to właśnie pytanie ma odpowiedzieć ów audyt, o którym wspominamy. De facto nie poznamy przyszłości CPK zaWAW do momentu, gdy władze PPL zostaną oczyszczone z pisowskich aparatczyków i można będzie poznać faktyczne możliwości realnej rozbudowy WAW plus władze Mazowsza będą mogły bez przeszkód zacząć plany rozbudowany Modlina.

CPK to nie jest bowiem projekt pisowski, bo potrzebę stwierdzenia czy lotnisko zaWAW jest potrzebne, zgłaszali inni już wcześniej. PiS to zmienił w kolejną mierzeję. Teraz trzeba na nowo przeanalizować wszystko (raport EY można sobie wsadzić wiecie gdzie).

Jakie więc będzie moim zdaniem najbardziej realny scenariusz? Będzie kontynuowany Y i kilka jeszcze innych projektów KDP, a CPK będzie w stanie zawieszenia może z rok, a potem jednak ruszy, ale znacznie okrojony.

Ja jednego oczekuję: żeby skończyło się beztroskie wydawanie pieniędzy podatników na pomysły rodem z demoludów i żeby winni marnotrawienia tych pieniędzy zostali ukarani. A jeśli dogłębne analizy oparte na rzeczywistych danych stwierdzą, że CPK jednak będzie potrzebne to pierwszy temu pomysłowi przyklasnę.
 PM off
6 ludzi lubi ten post.

#1224 PostWysłany: 02 Lis 2023 14:32 
Awatar użytkownika

złoty
Anonymous napisał(a):
dogłębne analizy oparte na rzeczywistych danych

Wykonane przez EY? ;)

Jeśli ktoś nie oglądał, to w poptrzednim odcinku Last Week Tonight był kawałek o tego typu firmach consultingowych - fajnie pokazujący ile warte są (chociaż na pewno nie wszystkie) tego typu analizy.
 Profil Relacje PM off  

#1225 PostWysłany: 02 Lis 2023 15:05 

W poprzedniej pracy pilotowałem raz pewien audyt robiony przez ogólnoświatową firmę consultingową. Wyszedł dość dziwny, no ale trzeba było go przedyskutować itp. I podczas burzy mózgów zauważyliśmy, że jeden z departamentów do audytu dostarczył robocze dane sprzed dekady. Nasza wina, oczywiście.

Rozmawiałem potem z przedstawicielem tej firmy. No i spytałem się go dlaczego nie zwrócili nam na to wcześniej uwagi, bo to były dosłownie takie dane, że wychodziło z nich przysłowiowe 2+2=5. A on mi na to, że oni są od wyciągania wniosków, a nie od sprawdzania poprawności danych.

Dlatego nie dziwiłoby mnie, że EY Horale wydaliby opinię, że CPK w 2027 będzie największym lotniskiem świata, bo przecież nie będą sprawdzać danych, nawet jeśli są w sprzeczności z tzw. zdrowym rozsądkiem.
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1226 PostWysłany: 02 Lis 2023 17:10 
Awatar użytkownika

platynowy
Anonymous napisał(a):
Ciekawy wywiad Igora Janke dotyczący sensowności zbudowania CPK i istnienia tej koncepcji od lat 70 tych XX wieku. Może pare osób z forum zrozumie głupoty jakie tu wypisuje.

@greg1291 Czy poza linkowaniem jestes w stanie podac jakies argumenty?
Ja dzisiaj uslyszalem z 357 argument za CPK (z oficjalnego zrodla) 950 000 ton cargo rocznie. :-)
Policzmy:
Dedykowany samolot cargo - 50ton/rejs: 950 000 / 50 ton = 19 000 operacji / 365 dni w roku = 52 operacje dziennie. Czy mozesz wskazac ile samolotow cargo ma konkurencja i jak, za ile i kiedy LOT zdobedzie te circa 50 maszycn cargo na 2028?
NIE dedykowany samolot cargo - 10ton/rejs: 950 000 / 10 ton = 95 000 operacji / 365 dni w roku = 260 operacje dziennie (szerokokadlubowcami?) Czy mozesz wskazac ile samolotow mix pax/cargo szerokokadlubowych ma konkurencja i jak, za ile i kiedy LOT zdobedzie te circa 260 maszycn cargo na 2028? Pryzpomne ze obcenie jest to kilkanascie sztuk B787/9 i do 2028 moze bedzie kilka/kilkanascie wiecej...
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#1227 PostWysłany: 02 Lis 2023 17:19 

HON fly4free
jaco027 napisał(a):
50ton/rejs
Wydaje mi się, że do obliczeń osobno bierze się przylot jak i wylot (tak samo jak z pasażerami obsługiwanymi przez lotniska). Zatem samych rotacji dwa razy mniej niż podajesz. Druga kwestia to oczywiście używane samoloty. https://acrosslogistics.com/blog/en/car ... ics-models A finalna, to czy mają nawet takie maszyny, będą latać wypełnione po sufit. Niemniej, na czymś planowanie trzeba oprzeć, tak samo jak się estymuje liczbę pasażerów, a przecież nikt nie wie na pewno, dopóki to się nie zrealizuje.
 Profil Relacje PM off  

#1228 PostWysłany: 02 Lis 2023 17:33 
Awatar użytkownika

platynowy
@man4business Tak pelna zgoda na czyms planowanie trzeba oprzec. Rozne sa tonaze...
https://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_aircraft
Ale chyba zarabiac mamy na cle, VAT itp... wiec raczej tylko przyloty sie licza. wyloty to beda didaskalia...
Dalej, nawet gdyby podzielic w/w liczby na pol:
Skad, jak, za ile, na kiedy wziac 25 maszyb full cargo, albo 130 mix B78x na 2028? Ba ten temnat ani slowa w najnowszej startegii LO opublikowanej zaraz przed wyborami. Do tego poprosze kontrakty na wykorzystanie w/w maszyn... :-)
Dalej w 100% sie zgadzam z @warsawreceiver - to nie lotniska lataja, a samolototy.

PS.
LH - 19 full cargo: https://www.lufthansa-cargo.com/fleet-ulds/fleet
AF/KL - ?? - https://www.afklcargo.com/DK/en/common/ ... /fleet.jsp
IAG - duzo - ale full mix? https://www.iagcargo.com/en/fleet/
Jak sie ma LO do w/w graczy :-)

Ostatnio edytowany przez jaco027, 02 Lis 2023 17:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1229 PostWysłany: 02 Lis 2023 17:35 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
950 000 ton samolotami typu "freighter" a więc B777F czy B747 (100 ton) lub mniejszymi B767 to dawałoby znacznie mniej operacji, pod warunkiem, że samoloty te miałyby pełny załadunek. Jeśli będą wozić towary o małej masie jednostkowej, to trochę inaczej wyjdzie.
Niemniej ciekawe skąd te 950 000 ton? Z sufitu?

A co do samolotów wożących fracht w rejsach pasażerskich, to nie trzeba żadnych samolotów w wersji mix. Lotowskie B767 woziły kiedyś po 5-10 ton cargo w rejsach do USA, B787 ma nieco większe możliwości zarówno pod względem masy i objętości ładowni, a B777 jeszcze więcej może zabrać. Zwłaszcza w relatywnie krótkim locie, jak na samolot dalekiego zasięgu - np. z Dubaju.
 Profil Relacje PM off  

#1230 PostWysłany: 02 Lis 2023 17:46 

Nie tylko my zauważyliśmy ten ostatni wysyp sierot po CPK:

Cytuj:
Szlag mnie trafia, gdy widzę kolejne opinie "ekspertów" i artykuły promujące projekt Centralnego Portu Komunikacyjnego. A wylewa się tego ostatnio nadspodziewanie sporo.

Wiecie, dlaczego mnie to wkurza? Powodów jest kilka. Po pierwsze idą na to publiczne pieniądze, które są leciutką ręką wydawane przez osoby mające w tym interes. W projekt zaangażowana jest spora grupa ludzi, dla których CPK to żyła złota.

Więc pojawiają się całostronicowe reklamy w gazetach podkreślające zasadność budowy CPK, w mediach społecznościowych wykwitają nagle wątki "ekspertów", którzy opowiadają o tym, jak świetnym pomysłem jest stawianie wielkiego lotniska w środku Polski. Horała straszy, że jak się przerwie tę inwestycję, to Polska straci kilka czy kilkanaście miliardów.

Po drugie: mam już dość przekonywania mnie, jaka to jest wspaniała inwestycja. Przypomnijmy: na początku był Jarosław Kaczyński, który odkopał plany z lat 70. i powiedział "zbuduję cholernie wielkie lotnisko". A w PiS-ie, jak to w PiS-ie: nikt nie powiedział prezesowi "wstrzymaj konie". Wszyscy ochoczo zabrali się do pracy. W końcu przecież nie wydają swoich pieniędzy, tylko państwowe, niczyje.

Potem było mówione, że z CPK będą latać dziesiątki milionów pasażerów. Wyszło, że niekoniecznie. Potem, że takie wielkie lotnisko to przecież raj dla armii i wojsko też będzie z niego latać, bo wojsko uwielbia wielkie połacie betonu.

Wojsko powiedziało, że ono to potrzebuje raczej mniejszych lotnisk, mniej ostentacyjnych i bardziej ukrytych. Teraz ludzie z CPK mówią, że ich lotnisko zarobi setki miliardów na przewozach cargo. Co kwartał, to inne tłumaczenie.

I ja uważam, że to nawet fajnie, że oni tak ochoczo tłumaczą, że to będzie świetne lotnisko, że na nim zarobimy i w ogóle. Ale to powinni robić nie teraz, ale 8 lat temu. Na etapie koncepcji, analizy, szeroko rozumianego pomyślunku.

Ale oni poszli drogą znaną z kreskówki "Madagaskar". Tam samozwańczy król lemurów imieniem Julian, zwykł podejmować decyzje bez żadnego wahania, a następnie rzucać tekst "Teraz prędko, zanim dojdzie do nas, że to bez sensu".
https://innpoland.pl/200590,cpk-wykupuje-reklamy

Dokładnie. Na tłumaczenie dlaczego konkretnie CPK jest nam do życia niezbędnie potrzebne, mieli 8 lat. Nic z tym nie zrobili. Teraz się obudzili.
 PM off
j_a lubi ten post.

#1231 PostWysłany: 02 Lis 2023 17:51 
Awatar użytkownika

platynowy
@Przemm 950 000 zucil dzisiaj w audycji rzecznik. Bazowalem na tym co slysze. Ale sprawdzilem, a niech tam...
https://www.cpk.pl/pl/aktualnosci-2/efe ... -12-latach
Dane sa z raportu EY, ktory dostal dane do analizy z.... no przeciez z CPK, ktore ma dane z.... IATA.... ktore bazowalo na danych z.... oczywiscie... CPK. Ale niech tam. Nie czepiajac sie "szczegolow"
Faktycznie w audycji nie padlo ze 950k ton to 2026, raczej 2040 (a moze 2060).... wg ponizszego
https://www.cpk.pl/wp-content/uploads/E ... rmy-EY.pdf

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-11-2 o 16.50.26.png
Zrzut ekranu 2023-11-2 o 16.50.26.png [ 114.67 KiB | Obejrzany 1363 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1232 PostWysłany: 02 Lis 2023 17:53 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Anonymous napisał(a):
Dokładnie. Na tłumaczenie dlaczego konkretnie CPK jest nam do życia niezbędnie potrzebne, mieli 8 lat. Nic z tym nie zrobili. Teraz się obudzili.

Jak to nic??? Już 5 lat temu wybrali logotyp. Nie wiem, czy ostateczny, czy tymczasowy, żeby mieć ładny druk firmowy ale zawsze - logo wybrano. wszak konkurs nawet był.

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomo ... 21546.html

:mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#1233 PostWysłany: 02 Lis 2023 21:41 

BTW: w zasadzie nie będzie wstrzymania budowy CPK, bo ona się w ogóle nie zaczęła. Nie ma decyzji lokalizacyjnej, pozwolenia na budowę, a decyzja środowiskowa, wydana w trybie na aferę w tym roku, zawiera tyle luk i nieścisłości, że odwołań jest tyle, iż nie wiadomo kiedy w ogóle zostaną one wszystkie rozpatrzone. W rezultacie może się więc okazać, że wystarczy od teraz przestrzegać prawa, a budowa CPK odwlecze się na świętego Nigdy.
 PM off
travellista lubi ten post.

#1234 PostWysłany: 03 Lis 2023 00:14 

niebieski
Słuchałem dziś ciekawej rozmowy dziennikarzy. Piszę to, choć nie mogę zweryfikować tych danych, opierają się na doświadczeniu dziennikarza (nie z mojej bajki, sam działał na styku mediów i polityki). Myślę, że warto to będzie skonfrontować z danymi, które niewątpliwie wypłyną. Mianowicie dziennikarz ten oszacował, że 75% zatrudnienia w CPK to mogą być etaty dla "swoich", zatrudnieni ludzie bez jakiejkolwiek wiedzy i merytorycznego przygotowania. Nic niewnoszący poza kosztami, ba, zatrudniani na krótki okres- odprawa i wchodzi następny w kolejce. Podobnie zresztą obsadzone zostały tysiące etatów w spółkach skarbu państwa czy podmiotach, które padły politycznym łupem. Tych ludzi nie zwolni się bezkosztowo z dnia na dzień, niestety. Przypomnę, że jedną z pierwszych decyzji obecnej władzy sprzed ośmiu lat było zlikwidowanie Służby Cywilnej.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#1235 PostWysłany: 03 Lis 2023 08:41 

Urosło tego 62 strony, a każdy post jaki mądry. Polecam posłuchać na yt specjalisty, wpiszcie "kapitan Lisowski CPK" i dowiecie się wszystkiego od początku i jaki był, jest i będzie plan, ile można zarobić, ile stracić, nie podchodźcie politycznie a gospodarczo. I po wysłuchaniu zamknijmy temat bo szkoda szarpać języka.
 Profil Relacje PM off  

#1236 PostWysłany: 03 Lis 2023 08:53 

Pierwszy komentarz z brzegu pod tym filmem:
Cytuj:
Jak ktoś miał wątpliwości, że Berlin rozgrywa nas gospodarczo wykorzystując animozje polityczne Polaków, to po wysłuchaniu tej rozmowy nie powinien mieć już wątpliwości.

Filmiku więc nawet nie odpaliłem.

W zasadzie można zauważyć prawidłowości:
1) Specjaliści od CPK są tylko na jutubie. Co jeden to lepszy.
2) Jeżeli do tematu wchodzi ktoś nowy i odpala narrację pt: "mądrale, nie patrzcie politycznie, a gospodarczo, ponad podziałami, zaraz wam ktoś na jutubie wytłumaczy jak jest", to można w ciemno przyjąć, że to ktoś od św. CPK.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 03 Lis 2023 14:18, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1237 PostWysłany: 03 Lis 2023 09:17 

niebieski
pajacyk napisał(a):
Urosło tego 62 strony, a każdy post jaki mądry. Polecam posłuchać na yt specjalisty, wpiszcie "kapitan Lisowski CPK" i dowiecie się wszystkiego od początku i jaki był, jest i będzie plan, ile można zarobić, ile stracić, nie podchodźcie politycznie a gospodarczo. I po wysłuchaniu zamknijmy temat bo szkoda szarpać języka.

Kapitan Lisowski na szefa CPK! Przecież wszystko wyjaśnił na YT :lol:

Aleś dał specjalistę od każdego tematu, CPK, polskiej armii, wojny na UA, Izraela i całej geopolityki :lol: Sam czasem słucham jego pajacowania gawęd, ale merytorycznie i intelektualnie to nie jest poziom, z którego warto czerpać. Ot, rozrywka.

Ps. Zrobiłeś mi dzień swoim wpisem :lol:
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#1238 PostWysłany: 03 Lis 2023 15:28 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Może inaczej. To, że ktoś potrafi przyszyć guzik od koszuli nie oznacza, że jest krawcem.
I tak to jest z tymi "ekspertami".
Jak w każdej branży, dziedzinie, etc.
 Profil Relacje PM off
skrzat lubi ten post.

#1239 PostWysłany: 03 Lis 2023 15:41 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 587 022
niebieski
Horała dziś rano bronił CPK w publicznej tv:
https://niezalezna.pl/polityka/200-mld- ... cpk/502512

link oczywiście do portalu popierającego Horałę ;)

#1240 PostWysłany: 03 Lis 2023 16:09 

niebieski
Po pierwsze, to nie zauważyłem od paru lat, żebyśmy mieli jakąś publiczną telewizję. Prywatne tak, partyjne też, ale publiczną?

Po drugie non stop ta sama melodia grana na sentymentach antyniemieckich. Zero merytoryki.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości