Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Virgin Voyages
#1 PostWysłany: 27 Lis 2024 10:23 

niebieski
Długo nie mogłem zabrać się za opis mojego rejsu z Virgin Voyages, ale wreszcie znalazłem chwilę.

Na początku listopada 2023 r. byłem po pierwszym, średnio udanym, rejsie na Costa Smeralda i miałem zaplanowany mój drugi rejs – tym razem na MSC World Europa. Przeglądając różne grupy rejsowe na FB znalazłem pinie, że czasami warto poszukać dobrych ofert u amerykańskich agentów. Znalazłem takowego, był Black Week, było 10% rabatu za płatność całości przy rezerwacji i tak oto zupełnie niespodziewanie wykupiłem rejs na Resilient Lady, 6 nocy w kabinie z balkonem, od 23.09 do 29.09 2024 r, za niespełna 1900 USD. Do tego dostałem aż 900 USD OBC. Patrząc na aktualne ceny i promocje, to nie wiem czy jeszcze kiedyś nadarzy się taka okazja…

Rejs miał odbyć się na trasie Portsmouth – La Coruna – Bilbao – Le Verdon – Portsmouth. Miał, bo najpierw zmieniono kolejność portów, a następnie podjęto decyzję o ominięciu La Coruny w związku z sytuacją sztormową w Zatoce Biskajskiej. Ale rzecz jasna nie chodziło tu o trasę, tylko doświadczenia tego, co w recenzjach na YT od kilku lat zbiera bardzo dobre opinie.

Dla mniej zorientowanych, Virgin Voyages na swoich trzech identycznych statkach (a wkrótce i na czwartym) realizuje rejsy wyłącznie dla dorosłych. Oczywistą konsekwencją jest brak na pokładzie dzieci, ale tak naprawdę to ten brak dzieci generuje całą gamę możliwości, których tradycyjne rejsy po prostu nie mają. W cenę rejsu wliczone są wszystkie restauracje dostępne na pokładzie, różnorodne napoje dostępne z nalewaka (cała gama produktów Coca Coli, w tym ginger ale oraz prawdziwe soki) oraz dostęp do podstawowego pakietu nielimitowanego internetu.

Dotarcie do portu nie było zbyt wygodne. Najpierw lot do Londynu, a następnie z Heathrow autobusem National Express, z przesiadką na Victoria Station, prosto pod terminal w Portsmouth. Później okazało się, że wygodniej było pojechać autobusem z Heathrow bezpośrednio na główny dworzec w Portsmouth, skąd VV darmowym autobusem wahadłowym przewoziło pod terminal. Nikt jednak nie poinformował o takiej opcji wcześniej i skorzystałem z niej dopiero w drodze powrotnej.

Zaokrętowanie przebiegło bardzo sprawnie. Przejazd autobusem z terminala na statek zajął 2-3 razy więcej czasu, niż zajęłoby przejście na piechotę.

Kabina robi bardzo dobre wrażenie. Nowoczesne wzornictwo, dobrze pomyślana łazienka i najważniejsze – słynny czerwony hamak na balkonie. Wszystko w kabinie sterowane jest za pośrednictwem iPada – zasłony, oświetlenie, klima i tv.

Rejs zaczyna się od sail-away party na pokładzie basenowym, gdzie przez pół godziny pasażerowie pojeni są winem musującym, co zachęca do kontynuowania zabawy w licznych barach. Wypłynięcie z Portsmouth było dodatkowo atrakcyjne, gdyż statek dokuje obok bazy brytyjskiej marynarki wojennej, a w tej akurat przebywały aż dwa lotniskowce!

Na pokładzie atmosfera jest bardzo luźna. Nie ma aquaparku, toru dla gokartów, czy innych atrakcji znanych z megastatków. Jest za to mnóstwo stref wypoczynku, czy to na zewnątrz, czy wewnątrz. Bogactwo rozwiązań „siedziskowych” jest wprost imponujące. Do tego niewielkie baseny, kilka jacuzzi, boisko do kosza, bieżnia dookólna i mega wypasiona siłownia.

Jeśli chodzi o demografię, to z racji wypłynięcia z UK – sporo było Brytyjczyków. Ale Amerykanów było jednak więcej. Do tego Kanada, Australia i wiele, wiele innych nacji. Wszystkie rasy i wszystkie orientacje. Byłem lekko zszokowany ilością ludzi z niezwykłą wprost otyłością poruszających się na „skuterach”. Generalnie, widać jak było jak na dłoni, jak wielkim problemem jest tam chorobliwa otyłość. Bardziej międzynarodowo, niż u innych jest także wśród załogi, a to dlatego, że VV lepiej płacą, czym do pracy przyciągają nie tylko Filipińczyków i Indonezyjczyków, ale także młodych Amerykanów, Brytyjczyków, Niemców, czy Holendrów. Spotkałem też Polaka, ale o tym później.

VV na swoich statkach wprowadziło rewolucję żywieniową. Nie ma MDR i nie ma klasycznego bufetu, a wszystko jest wliczone w cenę rejsu. Jest 6 restauracji, pizzeria, itp. oraz The Galley – rodzaj food courtu z wieloma minibarami bistro (ramen, tacos, burgery, sushi, egg-station, itp.).

Jeśli chodzi o restauracje, to można zarezerwować je przez aplikację rejsową na 45 dni przed rejsem. Mamy więc restaurację koreańską Gumbae, gdzie 6 do 8 osób siedzi przy wspólnym grillu. Jest The Wake (steki i owoce morza), Razzle Dazzle (vege/vegan, ale kilka dań mięsnych mają w sekcji „Naughty”), Test Kitchen (kuchnia eksperymentalna), Pink Agave (meksykańska) oraz Extra Virgin (włoska). Do The Wake i Razzle Dazzle można udać się też na brunch.

Nie będę bawił się w recenzenta kulinarnego poszczególnych dań. Bez wątpienia, jedzenie w restauracjach oraz w The Galley stoi na naprawdę wysokim poziomie. To nie przypadek, że foodies zachwycają się nim w każdej recenzji VV. Powiem tylko, że tak fantastycznej carbonary, jak w Extra Virgin, nie jadłem nigdy na lądzie. Prezentacja potraw też jest na najwyższym poziomie. Wszystko jest po prostu pięknie podane i bardzo smaczne. Czegoś takiego, jak dwupiętrowa Seafood Tower w The Wake (jedno z niewielu dań dodatkowo płatnych) w towarzystwie Naughty Bloody Mary donoszonych sprawnie, niczym piwo w knajpie w Czechach - nie zapomnę do końca życia!

Zostaliśmy zaskoczeni w trakcie kolacji w Extra Virgin, kiedy podszedł do nas manager restauracji i przywitał się z nami po polsku. Pan Tomek zauważył polskie nazwiska na liście gości i postanowił przywitać się. Okazało się, że na statkach pracuje 10 lat, zaczynał od sprzątania kabin, teraz prowadzi Extra Virgin na Resilient Lady. I robi to znakomicie, bo w żadnej innej restauracji nie było tak płynnego tempa wydawania kolejnych dań. Komunikacja z obsługą była znakomita. Ostatniego dnia zrezygnowaliśmy z kolacji w Razzle Dazzle (byliśmy tam na brunchu) i po znajomości poszliśmy raz jeszcze do Extra Virgin.
Ostatnią rzeczą, której nie potrafię zrozumieć w trakcie rejsów, to tak zwana rozrywka – dziwaczne show w MSC, broadwayowe hity w RC i NCL. I tutaj VV zrobiło rewolucję i wprowadziło wiele odważnych przedstawień, większość o zabarwieniu LGBT. Ja zachwyciłem się dwoma występami brytyjskiego stand-up’era – był absolutnie niepoprawny politycznie i doprowadzał widzów do łez. Powiedziałbym, że były to występy na poziomie Ricky Gervais. Naprawdę nie przesadzam! Do tego, wieczorami muzyka na żywo w kilku barach. Kulminacją rejsu jest Scarlet Night w trakcie której wszyscy ubierają się na czerwono, a w teatrze zamienionym w ogromna dyskotekę dzieją się rzeczy przedziwne. 😉

Barmani w barach bardzo kreatywni. Wystarczy powiedzieć na co mniej więcej ma się ochotę, a ci przygotują coś oryginalnego i wycenią to na 12-14 USD. Większość drinków z menu ma podobną cenę. Ceny nie były zresztą problemem przy tak hojnym OBC, który otrzymałem. Trudno było wydać te 900 USD w 6 dni, więc moja narzeczona zrobiła sobie niewielki tatuaż za 250 USD.

Podsumowując, ten rejs był strzałem w dziesiątkę. Nawet jeśli nie znajdziecie oferty tak korzystnej finansowo, to naprawdę warto choć raz spróbować rejsu z Virgin Voyages!
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎 All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎
#2 PostWysłany: 02 Gru 2024 03:11 

niebieski
fajny opis, ale najbardziej zaintrygowała mnie ta szkarłatna noc ;)
normalnie musiałem sobie wygooglać ;)
„To zdecydowanie nie będzie subtelne” — dodał Lohr, opisując niezliczone sposoby, w jakie ta wielopiętrowa impreza zaczyna nabierać kształtu na całym statku. „Zaprojektowaliśmy doświadczenie, w którym żeglarze mogą podążać własną ścieżką, a najbardziej żądni przygód będą mieli wszelkie możliwości, aby zboczyć z kursu”.

"Sama noc jest jedynym przewodnikiem nawigacyjnym dla tych, którzy są gotowi się zaangażować. Każda chwila to pionierski nowy początek. Uwolnione zahamowania. Miejsce, w którym buntownicy, łobuzy i ekscentrycy są nie tylko mile widziani, ale i celebrowani. Gdzie podobnie myślący wymieniają porozumiewawcze spojrzenia, gdy noc rozwija się w kreatywnie stworzonym chaosie wokół nich.

„Jeśli żeglarze chodzą do klubu tylko jedną noc, to jest to noc” — mówi Lohr. „Zdecydowanie nie można tego przegapić, ale będzie inaczej z każdym rejsem”.

Wieczór dla tych, którzy zdecydowali się zboczyć z kursu. Większość odkryje, że im dłuższa noc, tym staje się lepsza, ponieważ nowe rozdziały i warstwy pojawiają się kawałek po kawałku. To jest noc, na którą wszyscy czekali, choć nie wiedzieli, że jej pragną i której nigdy nie będą mogli powtórzyć, bez względu na to, jak bardzo by się starali.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość