Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Gru 2012 14:01 

Witajcie,
jestem aktualnie na lotnisku w Modlinie, wylot do Budapesztu został przesunięty o godzinę - podobno opóźnienie samolotu wylatującego z Budapesztu do Modlina. W porządku, myślę, poczekamy. :)
Jednakże wszystkie wcześniejsze loty przekierowano na Okęcie lub...do Łodzi. Autobusy czekają na pasażerów po ok. godzinę i dopiero odjeżdżają z Modlina. To już dwie godziny opóźnienia + ew. dojazd do Łodzi i wyjazd robi się całkiem nieopłacalny - dzień z głowy. W związku z tym mam pytanie: Jakie są moje prawa w takiej sytuacji? Czy mogę odmówić przejazdu do Łodzi i żądać z tego tytułu jakichś zwrotów, itd? W ogólnych przepisach nie znalazłem żadnych szczegółów lub nie potrafię ich odpowiednio zinterpretować. To moja pierwsza taka sytuacja i choć wiem, że dla niektórych to oczywiste, proszę o pomoc! :)
 Profil Relacje PM off  

Tureckie all inclusive 🌤️🏖️ Tydzień 4* hotel z basenem i zjeżdżalniami za 1629 PLN Tureckie all inclusive 🌤️🏖️ Tydzień 4* hotel z basenem i zjeżdżalniami za 1629 PLN
Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek
#2 PostWysłany: 16 Gru 2012 14:04 

ODWOŁANY - jakie mam prawa, co mogę zrobić?

Z góry dzięki. :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Gru 2012 14:11 

bardzo proszę o jakąś formę pomocy - nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i nie wiem co mam zrobić. :(
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Gru 2012 14:16 

niebieski
Samolot z Budapesztu wylądował w Warszawie, prawdopodobnie będą podstawione autokary i będzie opóźnienie ok. 2-3 godzin.

Jeżeli nie będziesz chciał z tego skorzystać, możesz prosić o zwrot kasy lub zmiany na inny termin (w przeciągu miesiąca). Na lotnisku obok stanowisk odprawy bagażowej jest kasa Ryanair'a (jak i Wizz'a) i tam można wszystko załatwić.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Gru 2012 14:32 

Ich napisał(a):
Samolot z Budapesztu wylądował w Warszawie, prawdopodobnie będą podstawione autokary i będzie opóźnienie ok. 2-3 godzin.

Jeżeli nie będziesz chciał z tego skorzystać, możesz prosić o zwrot kasy lub zmiany na inny termin (w przeciągu miesiąca). Na lotnisku obok stanowisk odprawy bagażowej jest kasa Ryanair'a (jak i Wizz'a) i tam można wszystko załatwić.

Jest odwołany na amen.
Nie ma możliwości polecenia dzisiaj. Mam zarezerwowany hotel w Budapeszcie, za darmo tutaj również nie przyjechałem, kurcze... Co z tymi kosztami? Czy ew. mogę przenocować w hotelu(WAW), jestem z Krakowa, wyżywienie, itd, a jutro wylot? Czy wtedy mi zwrócą koszty? Pani w informacji powiedziała, że w związku z tym, iż inne samoloty lądowały i były przekierowywane na Okęcie, a ten nie, to mam argument w "walce" z Ryanem i powinienem dostać przynajmniej zwrot hotelu w Bud lub jakieś odszkodowanie. Powiedziała, że oni będą tłumaczyć się pogodą, ale z Okęcia normalnie latają, więc to ściema - mogli go wrzucić na Okęcie.

Co robić, jest ktoś doświadczony w tego typu sprawach?
Z góry dziękuję.

`
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Gru 2012 14:57 

rozumiem, że nikt prócz mnie się nigdy nie spotkał z podobną sytuacją? :(
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Gru 2012 15:14 

|...o...| napisał(a):
Zazadaj potwierdzenia dlaczego odwolany (awaria, mgla, zaloga poza czasem pracy, samolot nie przylecial)
To jest podstawa do dalszych roszczen.
Inne samoloty laduja czy cale lotnisko zamkniete?

Wszystkie, lądują na Okęciu. Tak samo jak ten. Tylko 90% z tego Okęcia leci dalej, a ten jeden + Bristol akurat nie. :(
Po prostu tego lotu nie przenieśli na Okęcie tak jak resztę i zdaniem babki z informacji to powinno być dla mnie podstawą roszczeń. Jak myślicie, to może się udać? Paliwo + hotel to zawsze trochę kasy, którą chciałbym odzyskać. Nie mówiąc już o wzięciu wolnego i całym straconym dniu...

Oficjalnym powodem na pewno będzie mgła. Tylko czy w takiej sytuacji nie powinni przenieść lotu, jak wszystkie inne, do Warszwy, Chopina? WizzAir dziś podstawia busy i do hotelu daje wszystkich, którzy mieli odwołane loty(Rygge i coś jeszcze) + wyżywienie(inne loty też dali do WAW lub Łodzi). Ryan nie robi nic, wielkie kolejki do kas i informacji...
Obowiązkiem przewoźnika jest "w granicach rozsądku" zrobić wszystko, aby pasażer był na czas w danej destynacji. Tylko jak to się ma do rzeczywistości? Może to sobie przeliczyli i im się nie opłaciło...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Gru 2012 15:23 

a kasa a paliwo i hotel w bud? moje ryzyko? :evil:
swoja droga - w modlinie zle warunki, a obok-okecie wszystko w porzo... na pewno to wina pogody!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Gru 2012 15:37 

3 dni.
Ok, zrobie tak tylko przede mna sporo osob - moze juz wszystko wylapia... Co jesli nie bedzie dobrego terminu? W razie wylotu jutro zaplaca mi za hotel, dojazd z/na lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Gru 2012 16:07 

Dzieki za pomoc. Zrobily sie niezle jaja. Opisze wszystko w hotelu. ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Gru 2012 16:30 

niebieski
Z tym hotelem co przepadł sam jestem ciekawy czy można coś ugrać bo sam miałem taki przypadek, lot przebookowałem na dwa dni do przodu ale hotel na miejscu przepadł.
@ SławekKoks daj znać
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Gru 2012 21:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Koks, napisz co zaoferowal szczodry Ryan :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Gru 2012 21:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Wychodzi na to, że poleciał, skoro nie pisze teraz i powiedział, że napisze już z hotelu :) Choć czekamy na info od autora wątku ;-)

#14 PostWysłany: 16 Gru 2012 22:10 

HON fly4free
Jeżeli lot jest odwołany z powodu warunków atmosferycznych, które nie pozwalaja wykonać tej operacji, przewoźnik jest zwolniony od odpowiedzialności za straty powstałe po stronie pasażera, czyli także np. za koszty hotelu, które poniósl robiąc wcześniejszą rezerwację. Natomiast pogoda nie zwalania z obowiązku zaoferowania pasażerom pomocy , w tym zmiany planu podrózy na inne dostępne loty tak aby pasażer mógł dotrzeć do miejsca docelowego w najszybszym mozliwym terminie.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Gru 2012 22:36 

Tez mialam leciec dzis w poludnie do Budapesztu... Trzeba bylo odstac 2 godziny w kolejce do okienka, zeby sie dowiedziec, ze mamy w sumie 2 opcje: 1) zwrot za bilety albo 2) przebukowanie. Przebukowanie mozliwe jednak tylko na miejscu i tylko na ktorys z 3 najblizszych dni.

Zadna z tych opcji mnie nie urzadzala: dostalibysmy (z chlopakiem) zwrot 1 PLN za osobe, bo za tyle kupilismy bilety do Budapesztu. A poniesione koszty byly jednak wyzsze: sam bilet powrotny ponad 70 PLN za osobe (z Wizzairem), plus dojazd do Modlina i nocleg w Budapeszcie (anulowanie bez kosztow mozliwe do 2 dni przed, w przeciwnym razie pobierana z karty cala kwota).

Przebukowanie tez nie wchodzilo w gre, bo najblizszy lot jutro o 15tej, a powrotne bilety z Budapesztu mamy na jutro na 16ta. Mial byc krotki wypad niedziela-poniedzialek, bo zostal jeden dzien urlopu w tym roku i nie mozna bylo zaszalec.
Pytalismy o pozniejszy termin. Okazalo sie, ze ewentualnie do konca grudnia, ale tylko, jesli otrzymaja zgode z Dublina. Juz sie w to nie bawilismy, bo akurat inny grudniowy termin i tak niestety nie wchodzil u nas w gre.

PS. Po powrocie okazalo sie, ze dostalam maila od Ryanaira. M.in.:

"Ryanair z przykrością informujemy, że ze względu na złe warunki pogodowe swoje loty zostały odwołane.

Pasażerowie posiadający rezerwacje na wymienione loty mogą je zmienić bez dodatkowych opłat, korzystając z podanego poniżej łącza do strony internetowej. Za pośrednictwem tej strony loty mogą być zmieniane do dnia 23/12/12. Pasażerowie mogą dokonywać zmian rezerwacji na kolejne dostępne loty."

Czyli wychodziloby na to, ze pani w okienku podala bledna informacje, sa nieco wieksze mozliwosci przebukowania.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Gru 2012 23:19 

@ SlawekKoks: Jeden z pasazerow chce pisac z pomoca prawnika skarge i wniosek o odszkodowanie (mozna ubiegac sie o 250 euro za odwolany lot). Powodem byla pogoda, wiec pewnie nie bedzie szans. W kazdym razie dopisalismy sie do listy mailowej, zeby byc na biezaco informowanym i w razie czego dolaczyc sie do skargi zbiorowej. Gdybys byl zainteresowany, podamy Ci kontakt do tego pasazera.

Dlaczego uwazam, ze jakas reklamacja jest jednak zasadna? Co jest wedlug mnie oburzajace? Samolot przylecial do Warszawy, a stamtad do Budapesztu, tylko ze nie wzial pasazerow! (na inne loty udalo sie im zalatwic autobusy na Okecie lub do Lodzi)

Na stronie lotniska w Budapeszcie (http://www.bud.hu/english) jest informacja, ze samolot z Modlina wyladowal o 14:57... (na wszelki wypadek mam tez na komputerze screen strony)

Flight From Planned Expected Term. Rem.

FR3858 Warsaw WMI 13:35 14:57 2A Landed
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Gru 2012 23:33 

niebieski
Z Budapesztem miałem identyczną sytuację we wrześniu, była mgła w Modlinie i samolot z Budapesztu wylądował na Okęciu. Nikogo nie przewieźli, lot odwołany a samolot na pusto wrócił na Węgry.
woleli pewnie aby na kolejne loty nie miał opóźnień bo inaczej każdy kolejny lot to kłopot dla linii.
 Profil Relacje PM off
Velbandito lubi ten post.

#18 PostWysłany: 17 Gru 2012 01:27 

Witajcie!
Zostało nam zaproponowanych kilka rozwiązań, wszystkie opiszę w dniu jutrzejszym. Sytuacja jest dosyć skomplikowana, jednakże Pani w okienku(nagrana przez jednego z pasażerów) potwierdziła, iż Ryan na własne życzenie wysłał pusty samolot do Budapesztu, mówiąc przy tym, abym zachował dowód rezerwacji hotelu, faktury za paliwo(na trasie KRK-WAW trochę się zebrało), itd. Podobno to wyjątkowa sytuacja i mamy duże szanse, gdyż RYAN NAS OLAŁ Z POWODÓW BIZNESOWYCH. ;)

Wybraliśmy się na mały wypoczynek znacznie bliżej Krakowa, aniżeli do Budapesztu. ;) Nie było możliwości dostać się tam dziś - powiedziano, iż istnieje jedynie szansa lotu Ryanem. Wymiana Ryan->Ryan, Lufthansę, LOT, itd kazano mi od razu odrzucić, jako niewchodzącą w grę. Oczywiście wszystko mamy nagrane.

Zdam jutro dosyć obszerną relację. :)

Miłego wieczoru.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 46 gości