Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Lip 2014 11:56 

Cześć wszystkim!

Jako, że w niedalekiej przyszłości będę więcej podróżował samolotami, pojawiła się potrzeba zakupu walizki. Poczytałem forum i większość z was doradza walizkę z poliwęglanu. Wiem też o promocji Wittchena na walizki ABSowe, jednak część z was odradza je, ponieważ lubią pękać jeśli nie są całkowicie wypełnionę.

Mój budżet wynosi 250-300zł. Poszukuję walizki na bagaż rejestrowany. Moje pytanie brzmi: lepiej kupić walizkę z poliwęglanu z allegro (widziałem walizki firmy David Jones) czy lepiej kupić walizkę z ABSu marki Wittchen?

Dzięki i pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty
Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 28 Lip 2014 12:02 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 159 207
niebieski
Mam David Jones dużą i dwie podręczne. Kupowane na Alle. Sprawują się świetnie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Lip 2014 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 458 354
srebrny
W lutym ubiegłego roku kupiłem walizkę David Jones, dużą, na bagaż rejestrowany, taką jak niżej:

Image

Co mogę o niej powiedzieć, po około roku użytkowania ? Na pewno obudowa z poliwęglanu jest wytrzymała. Odbyłem z nią jakieś 25/30 lotów, na walizce jest kilka rys, ale są to tylko ryski, żadne pęknięcia. Ma bardzo ładny design, choć to już kwestia gustu.
Jest jednak jeden minus, na tyle poważny, że drugi raz bym jej nie kupił. Mianowicie, 2 razy urwało mi się u niej kółko. Raz zgłosiłem sprawę u Emirates w Warszawie, przyjechał kurier, naprawili walizkę i przysłali ją z powrotem. Potem po kilku podróżach urwało się drugi raz, tym razem zgłosiłem sprawę w LOT. Było to 3 tygodnie temu. Bagaż znów trafił do firmy naprawczej. Minęło 10 dni, postanowiłem do nich napisać maila, kiedy mogę spodziewać się walizki, ponieważ za kilka dni mam lot do Moskwy i będzie mi potrzebna. Odpisali, że jeśli chcę otrzymać taką samą walizkę, to oni czekają na dostawę walizek i mogą mi ją przysłać za około 2,3 tygodnie. Albo mogą mi zaproponować inną, nową walizkę w podobnej cenie i o podobnych parametrach użytkowych. I tak dostałem walizkę Wittchen, taką jak na fotce poniżej:

Image

Pierwsza podróż w następny poniedziałek. Walizka jest z ABS-u, zobaczymy jak się spisze ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Lip 2014 14:23 

A mógłbyś opisać powód odpadnięcia kółek?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Lip 2014 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 458 354
srebrny
Na lotnisku A nadaję walizkę z 4 kółkami, na lotnisku B odbieram z 3, więc ciężko o szczegóły ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Lip 2014 14:41 

SzalonyIwan napisał(a):
Cześć wszystkim!
Moje pytanie brzmi: lepiej kupić walizkę z poliwęglanu z allegro (widziałem walizki firmy David Jones) czy lepiej kupić walizkę z ABSu marki Wittchen?
Dzięki i pozdrawiam!

Lepiej kupić zawsze poliwęglan (jeśli to faktycznie jest poliwęglan). Lepiej kupić miękką walizkę niż ABS. Moje subiektywne uszeregowanie pod względem wytrzymałości wygląda tak:
1. Miękka walizka
2. Poliwęglan
3. ABS
4. Wiklina ;)
(takich rzeczy jak stopy metali nie brałem pod uwagę).

Miękkie walizki mają swoje zalety, można się oszukać zakładając, że w twardych ciuchy się nie gniotą.
ABS się nadaje jeśli przewozisz walizki samochodem, sam je ładujesz i wyładowujesz.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość