Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Sycylia w zimie
#1 PostWysłany: 27 Paź 2023 10:42 

Witam, planuję około 4 dniowy city break ze Włoszech w 2024. Kraj ten odwiedziłem tylko 1 i to jego północą część, teraz chciałbym wybrać się na południe. Głównie ze względu na wyższe temperatury w tym okresie. Czy jesteście w stanie polecić mi miejsca, które warto zobaczyć w Katanii (tam najprawopodobniej się udam, gdyż ceny biletów są najniższe) i dookoła niej np. w promieniu 50km. Mam też pytanie dla doświadczonych podróżników. Czy luty to dobry okres na krótki urlop na Sycyli? Jak wtedy z pogodą, bo slyszałem różne informacje. Z góry dziękuje za odp. i pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 09 Lis 2023 10:52, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN
Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗ Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗
 Temat postu: Re: Sycylia w zime
#2 PostWysłany: 27 Paź 2023 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
To Twój pierwszy post wiec, gratuluje :)

Byłem 3 dni temu, sedno powinni być 24 stopnie, mieliśmy cały tydzień 28. W grudniu powinno być około 15, wiec już chłodniej, ale zdecydowanie cieplej niż w Polsce. Pytanie jakie zadałeś zadaj na Google. Nie zbywam cie, ale to bedzie lepsze dla Ciebie. Bo na pytanie co zwiedzić w Katanii znajdziesz odpowiedź w dziesiątkach blogów z kolorowymi zdjęciami.
Co do odległości 50km... w odległości 60-70km będzie zarówno Taormina jak i Syrakuzy. Przy 4 dniach pobytu, skup się może lepiej na max dwóch miastach łącznie. Dla każdego inna destynacja może być atrakcyjniejsza.
Dawid9901 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 27 Paź 2023 12:52 

złoty
Zima to świetna pora na zwiedzanie Sycylii pod warunkiem, że Twoim priorytetem nie są kąpiele i plażowanie i liczysz się z tym, że raz na jakiś czas może popadać (chociaż większe są szanse na słońce). Temperaturowo to przyjemna polska wiosna, idealna pogoda na zwiedzanie i piesze wycieczki, brak tłumów, więcej miejscowych, mniej turystów.
Byłem na Sycylii zimą dwa razy - raz na przełomie grudnia i stycznia, drugi raz w lutym, oba wyjazdy wspominam bardzo dobrze. Jeżeli masz 4 dni, to w sam raz na Katanię i Syrakuzy, a jak lubisz zwiedzać szybko, to w jeden z tych dni możesz sobie zrobić wycieczkę do Taorminy.
Fajnym pomysłem na jednodniową wycieczkę z Katanii jest też objechanie Etny dookoła kolejką Circumetnea. Można to tak zaplanować, że w 2-3 miasteczkach po drodze można sobie zrobić przerwę i pojechać kolejnym pociągiem.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 27 Paź 2023 13:11 

Sycylia zimą dobrze się sprawdza jako miejsce na wycieczki dla miłośników historii, architektury i kultury. Pogoda jest dość dobra, z reguły 15-20 st C w dzień, jest sporo słonecznych dni, choć i deszcze też się mogą trafić. Jest zielono, jak u nas wiosną. Katania jest fajnym miastem na kilkudniowy pobyt, 3-5 lutego odbywa się święto patronki miasta, św. Agaty. To duże wydarzenie dla całego miesta.
W niedużej odległości są bardzo malownicze i dobrze skomunikowane z Katanią (autobusowo i/lub kolejowo) takie perełki jak Taormina, Ragusa, czy Syrakuzy. Można do nich się wybrać na jednodniową wycieczkę, choć lepiej byłoby z nocowaniem. Jeszcze bliżej Katanii, co może mieć znaczenie przy krótkim zimowym dniu, jest tzw. Wybrzeże Cyklopów z przyjemnymi nadmorskimi miasteczkami Aci Castello, Aci Trezza, Aci Reale.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 28 Paź 2023 14:21 

niebieski
Sama Katania nie jest jakimś rewelacyjnym miejscem zwłaszcza w zimie, smutno, szaro, pozamykane wszystko wcześnie, łatwo się dostać autobusem do Syrakuz i Taorminy, a nawet do Ragusa ale mając tylko cztery dni to odpuściłbym trzeci wypad.
Pomyśl nad Neapolem bo masz piękne miasto z dużą ilością drobnych atrakcji, w zasięgu wyspy jak Ischia, Procida i Capri, dla fanów sam wulkan czy Pompeje, przy dłuższym pobycie wybrzeże Amalfi, jest co robić.
Ewentualnie Palermo gdzie samo miasto od strony atrakcji jest nr1 na Sycylii, przy granicy miasta masz Monreale, możesz zrobić wycieczkę pociągiem do Cefalu.
Oczywiście są to nie obiektywne sugestie :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Lis 2023 18:40 

Loty: 119
Kilometry: 221 173
Katania, mimo że przez wielu uważana za nieciekawe i brzydkie miasto, uważam że ma swój klimat i warto tam spędzić minimum jeden dzień. O Taorminie już wspomniano powyżej, piękne miasteczko + jeżeli lubisz takie klimaty to nieopodal polecam wioskę Castelmola. Nie wiem jak w lutym, ale w listopadzie całkiem fajny okazał się wypad na Etnę. Planujesz wynająć auto czy poruszać się komunikacją publiczną?
meczko lubi ten post.

#7 PostWysłany: 05 Lis 2023 14:39 

złoty
Jeżeli będzie dobra pogoda, na co w zimie są duże szanse, to z Taorminy do Castelmoli można sobie zrobić bardzo przyjemną pieszą wycieczkę szlakiem Sentiero dei Saraceni.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość