Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 12 Wrz 2010 13:06 

HON fly4free
dzidzi napisał(a):
To wszystko dlatego, że nie chodzi tu o tulipana, bo ile osób taki napastnik zabije

Właśnie że chodzi - skoro zabierają małe nożyczki do obcinania skórek i w ogóle cokolwiek, co jest nieco zaostrzone. A zabierają, prawda? Więc jak to się ma do faktu, że mogę wnieść zakupioną dopiero co butelkę z grubego szkła i bez problemu uczynić z niej bardzo niebezpieczny przedmiot. Z butami też tak jest - odkąd jakiś idiota w USA próbował w podeszwie przemycić bombę, to nieraz sami musimy paradować na boso czy w skarpetkach... A zapałki? W Europie można sobie je przewozić w bagażu podręcznym (a czy nie trudno wywołać pożar przy odrobinie palnych płynów uzbieranych ze 100 ml buteleczek?) Zaś w USA zapałki zabierają... Ja rozumiem, że wszystkie te działania to zmniejszanie a nie eliminowanie ryzyka, ale w tych działaniach jest mnóstwo dziur w logice.
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#42 PostWysłany: 12 Wrz 2010 17:25 

Zbanowany
tam zapałki - przez spokojnie z zapalczniczką na podkład wejdziesz.
do tego przepisowy dezodorant 100ml i masz miotacz płomieni...
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 12 Wrz 2010 19:29 

Przestańcie podsuwać pomysły, bo zacznę się bać latać :D

#44 PostWysłany: 12 Wrz 2010 20:45 
Awatar użytkownika

niebieski
zaraz zaraz... to aerozole też można wnieść na pokład? przecież to pod ciśnieniem jest
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 12 Wrz 2010 21:29 

HON fly4free
Vide tabelka w pierwszym liście tego wątku. Dezodorant w aerozolu można, o ile jego pojemność nie przekracza 100 ml. Trzeba pokazać przy odprawie, tak jak inne płyny. W przypadku Ryanaira warto nie wnosić pęcherza pod ciśnieniem ;-) bo nigdy nie wiadomo, czy to już nie od teraz będzie 1 funt za toaletę (w przypadku zgłoszenia takiego zapotrzebowania przy internetowej odprawie on-line i 10 funtów karnie, bez uprzedniego zgłoszenia).
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 12 Wrz 2010 21:53 
Awatar użytkownika

srebrny
man4business napisał(a):
Vide tabelka w pierwszym liście tego wątku. Dezodorant w aerozolu można, o ile jego pojemność nie przekracza 100 ml. Trzeba pokazać przy odprawie, tak jak inne płyny. W przypadku Ryanaira warto nie wnosić pęcherza pod ciśnieniem ;-) bo nigdy nie wiadomo, czy to już nie od teraz będzie 1 funt za toaletę (w przypadku zgłoszenia takiego zapotrzebowania przy internetowej odprawie on-line i 10 funtów karnie, bez uprzedniego zgłoszenia).

właśnie ciekawe jak to jest z tym 'pokazywaniem przy odprawie'
trzy lotniska 'zaliczyłem' w ten weekend [Wawa, Barcelona, Pisa] i za każdym razem zapomniałem wyciągnąć z torby [pasta do zębów + woda toaletowa] i nikt nigdzie się nie dopytywał co tam mam i dlaczego

w pizie jest wyraźnie napisane że trzeba je wyłożyć z torby podczas przejśćia przez bramkę, a torebki plastikowe na pojemniki z płynami kosztują po 0.50c ;) [kupiłem, ale i tak zapomniałem wyłożyć ;)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 13 Wrz 2010 13:35 

niebieski
Witam, mi wczoraj na lotnisku w Charleroi strażnik kazał torebkę z kosmetykami wyciągnąć z plecaka (w Gdańsku, Krakowie i Bergen nie kazali wyciągac z plecaka), a po prześwietleniu całego bagażu zabrali mi gulasz angielski w aluminiowym kubeczku mówiąc: look like liquid (pewnie galaretka się rozpuściła). Za słabo u mnie z angielskim żeby tłumaczyć więc odpuściłem, ale specjalnie kupiłem opakowanie małe, chyba to było 100 lub 110g a nie ml, ale niech mają ;-) co ciekawe pasztety w takim samym opakowaniu przeszły. Dodatkowo ten sam gulasz angielski przeszedł kontrolę w Gdańsku, Bergen i Krakowie.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 13 Wrz 2010 15:29 

witam.
chcialabym zapytac jak to jest z przewozem spiworu, bo niestety nie wiem czy mi sie zmiesci do plecaka ;) niby w wizzair pisza ze mozna osobno wziac koc. czy ktos probowal wiezc osobno spiwor? chodzi o lot wizzairem na trasie gdansk<->bergen
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 13 Wrz 2010 16:56 

pasztet napisał(a):
witam.
chcialabym zapytac jak to jest z przewozem spiworu, bo niestety nie wiem czy mi sie zmiesci do plecaka ;) niby w wizzair pisza ze mozna osobno wziac koc. czy ktos probowal wiezc osobno spiwor? chodzi o lot wizzairem na trasie gdansk<->bergen

Ja na tej trasie miałem śpiwór przypięty z boku do plecaka. Nie masz możliwości jakoś go przymocować?

#50 PostWysłany: 13 Wrz 2010 16:58 

mam jak go przyczepic, ale nie wiem czy sie nie czepia wtedy za wymiary? i dwoje znajomych jedzie z walizkami to troche gorzej przyczepic. gdzies czytalam ze spiwor niby jako poduszke/koc mozna wniesc, ale nie wiem czy sie nie czepią
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 13 Wrz 2010 18:37 
Awatar użytkownika

niebieski
pasztet napisał(a):
mam jak go przyczepic, ale nie wiem czy sie nie czepia wtedy za wymiary? i dwoje znajomych jedzie z walizkami to troche gorzej przyczepic. gdzies czytalam ze spiwor niby jako poduszke/koc mozna wniesc, ale nie wiem czy sie nie czepią

az taki wielki masz?
moj spiwor jest ogromny (jakies 36-30x18), zajmuje 1/3 plecaka ale wchodzi :)

polecam kupic cos malego, bo taki spiwor kosztuje ok 100zł (a te wieksze jak np moj kolo 40-70zł) a przynajmniej czlowiek nie boi sie ze mu każą dopłacać za rejestrowany..
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 18 Wrz 2010 14:34 

niebieski
Przepisy przepisami ale do tego dochodzi człowiek obsługujący skaner. Niby statyw foto można przewozić. We WRO przeszedł bez problemu w BGY już nie:( na nic nie zdały się tłumaczenia. Próbowałem jeszcze w innej bramce ale tam tez po negocjacjach stwierdzili ze jest to przedmiot niebezpieczny:( nie wiem czy to poranna nadgorliwość (lot o 6:10 do RAK) czy inny układ planet o tym decyduje;) i 35€ poszło w bagaż rejestrowy. Z powrotem nie ryzykowalem i wysłałem poczta.
Co do kosmetyków to w BGY i NRN kazali wszystkie płyny wyjąć z plecaka.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 18 Wrz 2010 17:06 

Loty: 140
Kilometry: 216 351
pasztet napisał(a):
witam.

Przeszłam w zeszłą sobotę na tej trasie z plecakiem Maysen 45 i przywiązanym do niego na dole śpiworem.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 19 Wrz 2010 23:34 

a czy mozna przewozic pokarmy np. pasztet nie taki w puszcze tylko jakby w aluminiowym opakowaniu? jesli mozna to w jakiej ilosci i czy to jest liczone jako plyny czy moge sobie wrzocic do plecaka luzem z innymi rzeczami w reklamowce? chodzi mi o podreczny, lece w czwartek z Wrocka do Boloni.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 20 Wrz 2010 10:28 

Zależy, pewnie jedni się przyczepią inni nie. Jeśli weźmiesz pojemniki 100ml i wsadzisz do torby z kosmetykami nikt nie powinien się przyczepić :).

#56 PostWysłany: 20 Wrz 2010 13:14 

ale pokarm to przeciez nie jest plyn, to tez do worka z pasta do zebow wkladac?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 20 Wrz 2010 13:24 

niebieski
Polecam temat:
http://fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=691

na lotniskach w Gdańsku, Krakowie, Bergen i Charleroi pasztety w takich kubeczkach przeszły (malutkie opakowania, i osobno w plecaku nie w torebce z kosmetykami). Natomiast w takim samym "kubeczku" aluminiowym na lotnisku w Charleroi przyczepili się do gulaszu angielskiego i nie puścili, a na pozostałych 3 lotniskach ten sam gulasz przeszedł.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 03 Paź 2010 19:34 
Awatar użytkownika

niebieski
pasztety na GRO, BGY, KRK, LPA, FEZ, TNG przeszły ;)

na FEZ kumplowi puścili melona, a drugiemy 1.5l wody i słoik dżemu :D
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 03 Paź 2010 21:30 

niebieski
w FEZ to mam wrażenie że wszystko by przeszło ;)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 03 Paź 2010 22:23 
Awatar użytkownika

niebieski
osiek napisał(a):
w FEZ to mam wrażenie że wszystko by przeszło ;)

co z tego ze przechodząc przez bramki wszyscy pikają.. obsluga lotniska ma to gdzies ;-)

to, a zwlaszcza wczesniejszy przyklad, dobitnie mi uswiadomilo co araby mysla o niektorych debilnych dyrektywach i przepisach lotniczych.. ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości