Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 17 Sie 2012 00:40 

Loty: 2
Kilometry: 12 147
malami napisał(a):
A ja mam takie pytanie czy w Wizzair przejdzie obcinacz do paznokci , maszynka do golenia , temperówka ?? :)

Kilka lat temu na lotnisku w Pyrzowicach za każdym razem z obcinacza do paznokci kazali wyłamywać pilniczek, nawet jak miał tylko 2 cm długości. Teraz się już uspokoili:)
 Profil Relacje PM off  

🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗 🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗
🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎 🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎
#422 PostWysłany: 17 Sie 2012 00:55 

niebieski
lewis napisał(a):
Kilka lat temu na lotnisku w Pyrzowicach za każdym razem z obcinacza do paznokci kazali wyłamywać pilniczek, nawet jak miał tylko 2 cm długości. Teraz się już uspokoili:)

to w sumie dobrze, bo używanie metalowego pilniczka bardzo źle wpływa na płytkę paznokci :D
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 17 Sie 2012 08:57 

witam,

planujemy tygodniowy pobyt w Paryżu i chcemy zapakować się tylko do bagażu podręcznego. czy w bagażu podręcznym można przewozić suszarkę i grzałkę turystyczną? lecimy wizz-em z Pyrzowic :)
 Profil Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 17 Sie 2012 09:20 
Awatar użytkownika

Chciałem powiedziec ze podczas ostatniej podróży do Norwegii przewiozłem w podrecznym nożyk w karabińczyku i dało rade.

Załącznik:
nozyk.jpg
nozyk.jpg [ 13.05 KiB | Obejrzany 40399 razy ]

Mały bo mały ale zawsze to jakies ostrze dzieki któemu patroszyłem ryby osobiscie złowione bo i wedke udało mi sie zabrac.
Była zawinieta w karimate, kołowrotek rozłożony na czesci w plecaku a sztuczne przynetu w różnych małych pudełeczkach w różnych częściach plecaka. Wszystku odało sie przewieźć w obie strony.

Pozdrawiam

#425 PostWysłany: 17 Sie 2012 10:38 

niebieski
rengem napisał(a):
witam,

planujemy tygodniowy pobyt w Paryżu i chcemy zapakować się tylko do bagażu podręcznego. czy w bagażu podręcznym można przewozić suszarkę i grzałkę turystyczną? lecimy wizz-em z Pyrzowic :)

można ;-)
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 17 Sie 2012 10:44 

dzięki wielkie, teraz jeszcze tylko spakować się do tych kabinówek na tydzień - trochę gimnastyki będzie to wymagać :)
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 17 Sie 2012 11:18 

niebieski
rengem napisał(a):
dzięki wielkie, teraz jeszcze tylko spakować się do tych kabinówek na tydzień - trochę gimnastyki będzie to wymagać :)

im mniej weźmiesz tym mniej będziesz dźwigać! :D
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 17 Sie 2012 11:35 

Powiedzcie mi jak jest z produktami aptecznymi np. Panthenol? mam o pojemności 150 ml. zafoliowany jeszcze, czy pozwolą mi to przewieźć jako lek w podręcznym?
 Profil Relacje PM off  

#429 PostWysłany: 17 Sie 2012 12:49 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
monia.b napisał(a):
Powiedzcie mi jak jest z produktami aptecznymi np. Panthenol? mam o pojemności 150 ml. zafoliowany jeszcze, czy pozwolą mi to przewieźć jako lek w podręcznym?

Raczej nie przejdzie.
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 17 Sie 2012 12:52 

niebieski
monia.b napisał(a):

jak bardzo potrzebujesz to może da się kupić w wersji 100ml?
widzę też, że są w postaci kremu, więc wtedy dałoby się przełożyć do innego opakowania (ale o to dokładnie zapytaj farmaceutki)
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 22 Sie 2012 13:59 

niebieski
Pewnie są gdzieś odpowiedzi na te pytania, ale szukam i nie mogę znaleźć
Czy w bagażu nadawanym jest jakieś ograniczenie, co do ilości alkoholu jaka może się w nim znaleźć ?
I czy w bagażu podręcznym, mamy jakieś ogarniczenia (jakieś są na pewno, tylko nie mogę znaleźć jakie) co do ilości alkoholu zakupionego w strefie wolnocłowej ?

Lecimy paczką do Mediolanu na urodziny kumpla i po prostu zastanawiamy się, czy nie lepiej będzie nam wziąć jeden bagaż nadawany, aby w nim zmieścić sporą ilość alkoholu, bądź obkupić się na wolnocłówce, niż przepłacać potem w Mediolanie 8-)

#432 PostWysłany: 22 Sie 2012 14:12 

srebrny
paisas napisał(a):
Lecimy paczką do Mediolanu na urodziny kumpla i po prostu zastanawiamy się, czy nie lepiej będzie nam wziąć jeden bagaż nadawany, aby w nim zmieścić sporą ilość alkoholu, bądź obkupić się na wolnocłówce, niż przepłacać potem w Mediolanie 8-)

pewnie taniej bedzie kupic na wolnoclowce przy wylocie z Polski.
no chyba ze pijecie wino, to wtedy taniej bedzie we wloszech :)
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 22 Sie 2012 14:43 

michcioj napisał(a):

Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Na jakiej wolnocłówce? Przy locie wewnątrz UE? Jasne, można kupić alk. na lotnisku ale po cenie "normalnej", nie mającej nic wspólnego z bezcłową. A w dodatku z dużo większą marżą niż w hipermarkecie. Ceny na lotnisku (przynajmniej w Warszawie) są pewnie o ok. 20%-30% wyższe niż w tanim markecie. Więc przy dużych ilościach raczej opłaci się kupić jeden nadawany bagaż - choć to oczywiście zależy co kto kupuje.

Limitu płynów w bagażu rejestrowanym nigdy nie widziałem, więc chyba go nie ma. Tylko na pewno warto dobrze go zapakować i odpowiednio zabezpieczyć wszystkie butelki żeby się nie porozbijały.

#434 PostWysłany: 22 Sie 2012 14:50 

Należy pamiętać, że bagaż nadawany do luku bagażowego zarejestrowany jest na daną (konkretną) osobę.
Podstawowe pytanie zadawane podczas odprawy bagażu, to: czy przewozimy coś na czyjąś prośbę.
W przypadku kontroli bagażu, to osoba na którą zarejestrowany jest bagaż zostanie poproszona do stanowiska celników (a nie cała ekipa) i wtedy ciężko będzie się wytłumaczyć, że przykładowe 5 litrów wódki (5-cio krotne przekroczenie dozwolonej ilości) to dla was wszystkich jest, a nie dla tej jednej osoby.
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 22 Sie 2012 14:59 

srebrny
goskatwo napisał(a):
będzie się wytłumaczyć, że przykładowe 5 litrów wódki (5-cio krotne przekroczenie dozwolonej ilości) to dla was wszystkich jest, a nie dla tej jednej osoby.

w EU jest to 10 litrow na osobe...
 Profil Relacje PM off  

#436 PostWysłany: 22 Sie 2012 15:01 

srebrny
Tadex71 napisał(a):
michcioj napisał(a):

Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Na jakiej wolnocłówce? Przy locie wewnątrz UE? Jasne, można kupić alk. na lotnisku ale po cenie "normalnej", nie mającej nic wspólnego z bezcłową. A w dodatku z dużo większą marżą niż w hipermarkecie. Ceny na lotnisku (przynajmniej w Warszawie) są pewnie o ok. 20%-30% wyższe niż w tanim markecie. Więc przy dużych ilościach raczej opłaci się kupić jeden nadawany bagaż - choć to oczywiście zależy co kto kupuje.

ok ok, masz racje... pisalem na bardzo szybko... ale... czy na pewno ?
wyborowa litr (2 x 0,5) kosztuje bodajze 44 zl w supermarkecie. na lotnisku to 56.
12 zlotych roznicy razy 10 litrow to 120 zlotych oszczednosci przy 10 litrach, wiecej ze wzgledu na wage walizki i butelek
do bagazu sie nie zmiesci. koszt bagazu rejestrowanego to 126 lub 160 zl w obie strony, tak wiec ?
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 22 Sie 2012 19:12 

niebieski
Korzystając z waszych rad dochodzę do wniosku, że chyba lepiej wykupić ten bagaż dla jednego z nas 8-)

#438 PostWysłany: 22 Sie 2012 19:25 

srebrny
paisas napisał(a):
Korzystając z waszych rad dochodzę do wniosku, że chyba lepiej wykupić ten bagaż dla jednego z nas 8-)

drozej nie bedzie, a bedziecie mieli wiecej miejsca
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 22 Sie 2012 19:38 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Cześć, czy w podręcznym przejdzie dezodorant w kulce 50ml w szklanej buteleczce? Czy musi być plastikowa?
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 22 Sie 2012 20:11 

srebrny
codriver napisał(a):
Cześć, czy w podręcznym przejdzie dezodorant w kulce 50ml w szklanej buteleczce? Czy musi być plastikowa?
Pozdrawiam!

jesli bedziesz go mial w plastikowym woreczku to jak najbardziej przejdzie :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Pecel87 oraz 4 gości