Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 22 Lip 2012 22:11 

niebieski
przejdzie.
 Profil Relacje PM off  

Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN
Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#382 PostWysłany: 23 Lip 2012 10:16 

witajcie, dziś lecę do budapesztu wieczorem

szybkie pytanie:

co z tymi litrowymi torebkami do których trzeba wkładać płyny i żele o nie większej wielkości niż 100ml? Czy te torebeczki są dostępne na lotnisku za darmo czy samemu trzeba sobie je gdzieś kupić (gdzie?) - lecę z Modlina

#383 PostWysłany: 23 Lip 2012 11:01 

Kiedyś były takie w Rossmannie.
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 23 Lip 2012 11:04 

impunitussanta napisał(a):
Kiedyś były takie w Rossmannie.

były ostatnio w rossmannie ale takie małe, może na 200-300ml, w zasadzie to chciałbym się dowiedzieć czy takie litrowe torebeczki można dostać na lotnisku? jak tak to gdzie, w jakimś punkcie obsługi, informacji?

#385 PostWysłany: 23 Lip 2012 18:51 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
a skąd lecisz?
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 26 Lip 2012 16:37 

theo napisał(a):
a skąd lecisz?

okej uzyskałem info, że lotnisko w modlinie nie daje takich torebek

zarówno w modlinie jak i w budapeszcie miałem kosmetyki schowane do bagażu podręcznego bez konieczności ich wyjmowania przy kontroli bezpieczeństwa

jedynie opcja sprawdzenia była przy większym jogurcie dziewczyny, która zapomniała wyjać go z torebki przed sprawdzeniem.

#387 PostWysłany: 02 Sie 2012 20:49 

witam,
klikam z zapytaniem o przewóz tytoniu - chce zabrac ze soba do UK 250g dla znajomych, bo u nas wiadomo - duuzo taniej.
wiem, ze moge przewozic do 1kg tytoniu, nie wspomniano jednak na stronie wizzair'a gdzie - czy moge wrzucic go do rejestrowanego i gdzies to zgłaszac (byloby mi wygodniej), czy wziac w podreczny i zgłosic przed bramka tak jak malego netbooka?
i przy okazji - co musze ze soba zabrac w kwestiach formalnosci - nr rejestracji, paszport, odprawa online i wydrukowac to, co chcą na wizzar.com, czy cos jeszcze?
...pierwszy lot organizowany na wlasna reke a nie z biurem podrozy, stad moje watpliwosci. z gory dziekuje za odp;)
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 02 Sie 2012 21:09 

niebieski
total.rebel napisał(a):
witam,
klikam z zapytaniem o przewóz tytoniu - chce zabrac ze soba do UK 250g dla znajomych, bo u nas wiadomo - duuzo taniej.
wiem, ze moge przewozic do 1kg tytoniu, nie wspomniano jednak na stronie wizzair'a gdzie - czy moge wrzucic go do rejestrowanego i gdzies to zgłaszac (byloby mi wygodniej), czy wziac w podreczny i zgłosic przed bramka tak jak malego netbooka?
i przy okazji - co musze ze soba zabrac w kwestiach formalnosci - nr rejestracji, paszport, odprawa online i wydrukowac to, co chcą na wizzar.com, czy cos jeszcze?
...pierwszy lot organizowany na wlasna reke a nie z biurem podrozy, stad moje watpliwosci. z gory dziekuje za odp;)

wypowiem się w drugiej kwestii: wydrukowana odprawa online i dowód osobisty/paszport wystarczą ;-)
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 06 Sie 2012 13:53 
Awatar użytkownika

Witam

Za parę dni wylatuje Ryanair do NO i chciałbym się dowiedzieć jak od strony praktycznej wygląda zabranie ze sobą laptopa i aparatu cyfrowego do bagażu podręcznego. Czy to, że laptop jest cały aluminiowy może stanowić jakiś problem ?? Urządzenia się gdzieś wcześniej wyjmuje i okazuje ?

Pytania są trywialne dla obeznanych ale jeszcze nie miałem okazji lecieć :)

PS
Jak wygląda odprawa online w Ryanair tzn jakie dane/informacje się podaje ?
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 06 Sie 2012 14:37 
Awatar użytkownika

temat wielokrotnie omawiany na forum - jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, :arrow: polecam przeszukać forum.

jeśli chodzi o laptopa i aparat, to nie ma z tym zupełnie problemu. wyciągasz sprzęt elektroniczny do osobnego pojemnika w trakcie prześwietlenia i tyle.

w trakcie odprawy online musisz podać dane personalne z dowodu osobistego lub paszportu (imię, nazwisko, data urodzenia, data ważności dokumentu).

wysokich lotów :)

#391 PostWysłany: 06 Sie 2012 22:11 
Awatar użytkownika

Dzieki :)

Mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie -jedna rezerwacja jest na dwie osoby. Nie robiliśmy jeszcze odprawy online. Jeżeli chciałbym wziąć jeszcze jeden bagaż do 15kg to jak wygląda wtedy odprawa ? Także jest cała online czy już wszystko razem na lotnisku - bagaż podręczny i bagaż dodatkowy ? Dochodzą do tego jeszcze jakieś koszta oprócz samego bagażu(15Euro) np odprawy tego bagażu na lotnisku ?

PS
Limit przywozu (papierosy, alko) w dodatkowym 15kg bagażu jest liczony jak na jedną osobę czy na dwie skoro razem mamy tam rzeczy?
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 06 Sie 2012 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Bagaż dodatkowy kup online za 25€, zamiast płacić 100€ na lotnisku, ale przed dokonaniem odprawy. Potem odpraw się, wydrukuj kartę pokładową, idź do stanowiska ryanaira z wydrukowaną kartą, nadaj bagaż a taga nakleją ci na kartę.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 07 Sie 2012 18:21 
Awatar użytkownika

@ merci

Chcę zabrać znajomym trochę rzeczy do bagażu rejestrowanego. Czy jest szansa zabrania ze sobą trochę większej ilości rzeczy niż np 200 sztuk papierosów (są bardzo drogie jak dla emigranta a chcę się odwdzięczyć ) ? Co w przypadku sytuacji gdy ktoś stwierdzi, że w bagażu mam za dużo dozwolonych rzeczy ?
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 07 Sie 2012 21:02 

to teraz ja :D :)

czytam właśnie stronkę Wizz- pisze na niej,że nie można w bagażu rejestrowanym przewozić między innymi leków ani płynów..to co mam zrobić z płynem do szkieł kontaktowych (pojemnik 360ml, nie opłaca się kupować mniejszych), kosmetykami i tabletkami antykoncepcyjnymi? Brać zaświadczenie od okulisty,że jest mi to potrzebne (serio pytam)?
czy może to tylko taki zapis pro forma?
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 07 Sie 2012 21:26 
Awatar użytkownika

O kosmetykach było 5468395689365 razy.
Jeżeli w opakowaniach do 100ml to przejdą bez problemu.
Tabletki antykoncepcyjne też.
Płyn do soczewek 360ml - możesz ryzykować,że nie zauważą ale licz się z tym,że mogą zabrać.
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 07 Sie 2012 21:33 

niebieski
linnnea napisał(a):
to co mam zrobić z płynem do szkieł kontaktowych (pojemnik 360ml, nie opłaca się kupować mniejszych)

lepiej kup jedno opakowanie 100ml płynu, jak skończysz to zawsze możesz wlać do niego nowy płyn, a nie będziesz się już tym musiała martwić.
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 07 Sie 2012 22:45 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
linnnea napisał(a):
to teraz ja :D :)

czytam właśnie stronkę Wizz- pisze na niej,że nie można w bagażu rejestrowanym przewozić między innymi leków ani płynów..to co mam zrobić z płynem do szkieł kontaktowych (pojemnik 360ml, nie opłaca się kupować mniejszych), kosmetykami i tabletkami antykoncepcyjnymi? Brać zaświadczenie od okulisty,że jest mi to potrzebne (serio pytam)?

Pytanie było o bagaż rejestrowany, nie podręczny (to do odpowiadających przede mną) .

Mimo że wizz zastrzega, że płynów i leków nie można przewozić, zapewniam cię, że płyn do soczewek i tabletki w bagażu rejestrowanym przejdą bez problemu. Nie musisz niczego przelewać ani kupować mniejszej objętości. Zaświadczenie od okulisty niepotrzebne.
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 08 Sie 2012 00:38 

niebieski
kredka napisał(a):
Pytanie było o bagaż rejestrowany, nie podręczny (to do odpowiadających przede mną).

większość tematu "co można przewozić w samolocie" (choć jednak jego nazwa nie mówi o tym wprost) jednak dotyka problemów przewożenia wszelakiej maści rzeczy w bagażu podręcznym. tym się zasugerowałam.

linnnea napisał(a):

odpowiem może jeszcze raz -
płyn do soczewek - to mając go w bagażu podręcznym(w małej wersji) masz możliwość np. na czas drzemki ściągnąć soczewki w samolocie itp. (ja osobiście tak lubię zrobić)
kosmetyki(duże) rzeczywiście zapakuj do rejestrowanego, ale owiń je dobrze. tymi torbami rzucają, więc o pęknięcie plastiku nie trudno.
tabletki antykoncepcyjne, lekarstwa (które przyjmujesz regularnie, tego dnia którego lecisz) lepiej mieć przy sobie. bagaże rejestrowane czasem się gubią, a szkoda by było przerwać leczenie z powodu zagubienia bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 08 Sie 2012 08:47 
Awatar użytkownika

Cytuj:
kredka napisał(a):
Pytanie było o bagaż rejestrowany, nie podręczny (to do odpowiadających przede mną).

większość tematu "co można przewozić w samolocie" (choć jednak jego nazwa nie mówi o tym wprost) jednak dotyka problemów przewożenia wszelakiej maści rzeczy w bagażu podręcznym. tym się zasugerowałam.

Rzeczywiście,chwilowa ślepota była. :lol:
W rejestrowanym można praktycznie wszystko,łącznie w fortepianem,jeżeli się w limicie wagowym mieści :lol:
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 08 Sie 2012 15:18 

dziękuję wszystkim :)

lepiej zrobić z siebie głupka na forum niż na lotnisku i jeszcze za to płacić :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości