Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 18 Wrz 2012 23:48 

Szukałem długo i namiętnie, przeglądałem stronę ULC, ale nadal mam wątpliwości:
czy lecąc wizzair'em tylko z bagażem podręcznym mogę obok walizki z kilkoma ciuchami (10kg) zabrać ze sobą:
śpiwór? - koc/pled można, czy śpiwór też? czy musiałbym go zmieścić w walizce (co jest raczej problematyczne)
aparat lustrzankę? - czy jeżeli będę go miał w torbie na aparat to się przyczepią, jakbym miał go np. na szyi? czy jeżeli byłoby to problemem, to czy założenie na szyję samego aparatu, bez pokrowca/torby rozwiązałoby go?
czy do walizki z ciuchami mogę wrzucić kilka opakowań próżniowo pakowanego salami, sera żółtego, kabanosów itp.? są jakieś limity, poza wagowymi?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

🚨 Tanio 🚨 City break w Alicante za 488 PLN 🔥 W cenie loty Ryanair (piątek-niedziela) i noclegi 😎 🚨 Tanio 🚨 City break w Alicante za 488 PLN 🔥 W cenie loty Ryanair (piątek-niedziela) i noclegi 😎
Loty do Azji w mega cenach od 1793 PLN❗🌏😍 Bali, Borneo, Filipiny, Tajlandia, Wietnam i inne 🔥✈ Loty do Azji w mega cenach od 1793 PLN❗🌏😍 Bali, Borneo, Filipiny, Tajlandia, Wietnam i inne 🔥✈
#482 PostWysłany: 19 Wrz 2012 00:09 

niebieski
połowę z tego już wiesz więc wysil się i poszukaj reszty sam. podróżowanie tanimi liniami dlatego jest tanie bo trzeba się dowiedzieć paru rzeczy. a jak Ci się nie chce to leć LOTem czy czym tam kcesz

a na stronie wizzair'a jak wół opisano Twój przypadek...
 Profil Relacje PM off  

#483 PostWysłany: 19 Wrz 2012 00:37 

Hetman napisał(a):

gdybyś zechciał wskazać gdzie dokładnie opisano mój przypadek...
masz na myśli kwestię aparatu, czy jedzenia?

serio jeżeli to dla Ciebie takie łatwe, to proszę wskaż mi, bo przyznam że od szukania w różnych miejscach jestem trochę skołowany i proste wyjaśnienie byłoby dla mnie zbawieniem
 Profil Relacje PM off  

#484 PostWysłany: 19 Wrz 2012 09:41 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
gromada.r napisał(a):
Hetman napisał(a):

gdybyś zechciał wskazać gdzie dokładnie opisano mój przypadek...
masz na myśli kwestię aparatu, czy jedzenia?

serio jeżeli to dla Ciebie takie łatwe, to proszę wskaż mi, bo przyznam że od szukania w różnych miejscach jestem trochę skołowany i proste wyjaśnienie byłoby dla mnie zbawieniem

Proste wyjaśnienie: jeśli bierzesz aparat, musi się zmieścić w bagażu podręcznym.
O jedzeniu już było. Możesz wziąć to, co chcesz. Jeśli coś jest kwalifikowane jako płyn, podlega limitom 100 ml.
 Profil Relacje PM off  

#485 PostWysłany: 01 Paź 2012 22:49 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 587 022
niebieski
Witam

Mam pytanie tak na szybko (zapewne gdybym przejrzał temat odpowiedź by się znalazła, ale chodzi o czas) lecę w piątek do Londynu, koleżanka chce mnie poprosić żebym kupił jej tam w aptece taki oto lek bez recepty:

http://www.ebay.pl/itm/Phillip-Milk-of- ... 3648wt_982

Lecę Ryanairem z bagażem podręcznym, w sumie domyślam się odpowiedzi, ale wolę się upewnić. Da radę spakować to do bagażu podręcznego czy raczej nie przejdzie?

Z góry dzięki za odpowiedź ;)

#486 PostWysłany: 01 Paź 2012 22:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Za duża pojemność. 12 uncji to ponad 350 ml. Maks. do podręcznego to 100 ml.

#487 PostWysłany: 03 Paź 2012 00:15 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Ostatnio jak leciałem z Bergamo ze znajomymi, to jedna koleżanka zapomniała wyjąć z torby soku Cappy o pojemności 330ml, który kupiła w bezcłowym w Gdańsku, a kontrolę przeszła bez problemów. Fakt faktem, że spora część była wypita i było mniej niż 100ml, ale czy to nie chodzi głównie o pojemność opakowań, a nie o rzeczywistą zawartość?
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 03 Paź 2012 00:28 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
codriver napisał(a):
Ostatnio jak leciałem z Bergamo ze znajomymi, to jedna koleżanka zapomniała wyjąć z torby soku Cappy o pojemności 330ml, który kupiła w bezcłowym w Gdańsku, a kontrolę przeszła bez problemów. Fakt faktem, że spora część była wypita i było mniej niż 100ml, ale czy to nie chodzi głównie o pojemność opakowań, a nie o rzeczywistą zawartość?

Jasne, że chodzi :) ale Włosi mają specyficzne podejście do security. To oczywiście moje osobiste zdanie ale oparte na kilku wizytach we Włoszech. Ostatnio jak leciałem przez Bergamo to pana który siedział, przy monitorze od skanera interesowało wszystko, a w zasadzie WSZYSTKIE :) dookoła tylko nie monitor. Przyglądałem się mu dłużą chwilę z niemałym uśmiechem na twarzy i podziwem, że nie dostał skrętu szyi .

#489 PostWysłany: 03 Paź 2012 10:37 

niebieski
to ja mam przeciwne doświadczenia: całego mnie prześwietlili i to chyba przez to, ze nie wyjąłem torebki z płynami ;]
no ale to była pora obiadowa wiec pan mógł być rozdrażniony z tego powodu, że musi w robocie siedzieć :)
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 03 Paź 2012 12:19 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Hetman napisał(a):
to ja mam przeciwne doświadczenia: całego mnie prześwietlili i to chyba przez to, ze nie wyjąłem torebki z płynami ;]
no ale to była pora obiadowa wiec pan mógł być rozdrażniony z tego powodu, że musi w robocie siedzieć :)

Jak widać każdy ma swoje własne odczucia. Ja mam przekonanie, że u nas jak jeszcze byla SG na lotniskach to dopiero było się czepianie.

#491 PostWysłany: 03 Paź 2012 19:53 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Mnie ostatnio w Bergamo pozbawiono takich ładnych kamieni wiezionych z Portugalii :cry: Co dziwne, w Sewilli przeszły bez problemu.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 10 Paź 2012 11:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Kamieni?? Niby czemu? Potraktowali je jako narzedzie zbrodni czy dziela sztuki? Ja tam kamieni nie woze, ale na twoim miejscu bym sie klocila, nie mieli podstaw by zabierac, no chyba ze byly wieksze od metalowego stojaka;)

#493 PostWysłany: 10 Paź 2012 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Magaa napisał(a):
Kamieni?? Niby czemu? Potraktowali je jako narzedzie zbrodni czy dziela sztuki? Ja tam kamieni nie woze, ale na twoim miejscu bym sie klocila, nie mieli podstaw by zabierac, no chyba ze byly wieksze od metalowego stojaka;)

Chyba myśleli, że chcę nimi zrobić zamach :D . To były 3 kamienie, średnica 6-8 cm.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#494 PostWysłany: 11 Paź 2012 07:43 

fluid w tubce o wielkości 30ml powinnam włożyć do tych specjalnych torebek czy nie muszę??
 Profil Relacje PM off  

#495 PostWysłany: 11 Paź 2012 08:00 

Tak ,w torebce musi byc:)
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 11 Paź 2012 08:02 

musi być taka specjalna? czy może być taka z napisem romwe??

mam taką, troszkę większą i z napisem romwe: http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... 1,s:0,i:70
 Profil Relacje PM off  

#497 PostWysłany: 11 Paź 2012 11:31 

niebieski
zmijqa napisał(a):
musi być taka specjalna? czy może być taka z napisem romwe??

mam taką, troszkę większą i z napisem romwe: http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... 1,s:0,i:70

może byc taka
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 11 Paź 2012 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
Blackall napisał(a):
to toster pewnei przejdzie? :D

kolega doniósł, że na WMI przeszedł :) nikt nawet nie spytał o nic
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 12 Paź 2012 20:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko się nie śmiać ;)...

Będę w styczniu 2013 na jednodniówce w londynie i mam pytanie, czy nie będzie problemów z przewiezieniem w podręcznym Lemon Curd (masło cytrynowe). Niby nie płyn, ale możnaby to podciągnąć pod konsystencję żelu... (niestety ograniczenie dot. płyną z tego co wiem mają znieść dopiero w kwietniu). Ktoś ma jakieś doświadczenia (Lotnisko Luton) w tym temacie.

A tak to wygląda:
Image
 Profil Relacje PM off  

#500 PostWysłany: 12 Paź 2012 20:39 

kliper napisał(a):
Tylko się nie śmiać ;)...

Będę w styczniu 2013 na jednodniówce w londynie i mam pytanie, czy nie będzie problemów z przewiezieniem w podręcznym Lemon Curd (masło cytrynowe). Niby nie płyn, ale możnaby to podciągnąć pod konsystencję żelu... (niestety ograniczenie dot. płyną z tego co wiem mają znieść dopiero w kwietniu). Ktoś ma jakieś doświadczenia (Lotnisko Luton) w tym temacie.

Myślę, że to nie przejdzie. Sama chciałam przewieźć słoiczek 200g pasty do smarowania kanapek, coś jak Nutella i niestety nie przeszło i musiałam zostawić na lotnisku. Jeśli konsystencja kremu/żelu itp to też traktują jak „płyn”
"Żywność w płynie, taka jak jogurty, kremy, dżemy i galaretki, podlega ograniczeniom objętości pojemnika 100 ml i pojemniki te muszą się mieścić w 1-litrowej plastikowej torebce" http://www.ulc.gov.pl/index.php?option= ... w&id=999#1

Ostatnio edytowany przez mart, 12 Paź 2012 20:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości