Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 14 Lip 2013 10:54 

Super dzięki za pomoc! :D Pozwolę sobie zadać jeszcze 2 pytania:papierosy-wagon 10 paczek mogę mieć? ewentualnie 15? ;p

Pytania 2:Perfumy w oryginalnym flakonie z podaną na buteleczce 100ml mogę przewieźć? Pytam , bo już się nasłuchałem, jak ludzie tracą bardzo drogie perfumy i aż nie chce mi się wierzyć, że tylko przez to że mieli w flakonie powyżej tych 100ml...

To już będą moje ostatnie wątpliwości,reszta wiem ; ) Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN 🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN
Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍 Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍
#742 PostWysłany: 14 Lip 2013 11:29 

niebieski
Meteorpl napisał(a):
Perfumy w oryginalnym flakonie z podaną na buteleczce 100ml mogę przewieźć?

Możesz.
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 14 Lip 2013 11:40 

Meteorpl napisał(a):
Super dzięki za pomoc! :D Pozwolę sobie zadać jeszcze 2 pytania:papierosy-wagon 10 paczek mogę mieć? ewentualnie 15? ;p

Pytania 2:Perfumy w oryginalnym flakonie z podaną na buteleczce 100ml mogę przewieźć? Pytam , bo już się nasłuchałem, jak ludzie tracą bardzo drogie perfumy i aż nie chce mi się wierzyć, że tylko przez to że mieli w flakonie powyżej tych 100ml...

To już będą moje ostatnie wątpliwości,reszta wiem ; ) Pozdrawiam

przewieść perfumy do 100 ml możesz, ale możesz być poproszony o zerwanie fabrycznej folii i ich wyciągnięcie na chwilkę z pudełka
 PM off  

#744 PostWysłany: 14 Lip 2013 16:01 

Witam

W poniedziałek lecę z Katowic Wizzem do Gruzji, zabieram ze sobą rower. Niestety nie mieszczę się w 32 kg rejestrowanego ( sprzęt sportowy ) i narzędzia jak zestaw imbusów, zapasowe śrubki, rozkuwacz do łańcucha itp biorę do bagażu podręcznego. Czy obsługa może się do nich doczepić? Nie chciałbym ich stracić przed dosyć długą wyprawą rowerową.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 17 Lip 2013 14:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem jak wygląda rozkuwacz do łańcucha, ale zasada jest taka że nie możesz wnosić rzeczy ostrych, albo takich które mogłyby być użyte jako broń (np. duży klucz, łańcuch itd.), reszta powinna przejść.
 Profil Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 19 Lip 2013 12:30 

Witam.
Czy mogę przewieźć w bagażu podręcznym karimete przypiętą na ścisło do plecaka z boku(dociśnięta mocno paskami, nie odstaje, nie lata), czy koniecznie musi być upchana do środka? Plecak z karimatą przypiętą z boku mieści się w wymiarach.

Lecę Ryanair do Londynu.
 Profil Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 19 Lip 2013 12:46 

możesz.

w razie czego weź sobie większą reklamówkę i przed kontrolą włóż do niej plecak :) w tedy to już nawet jakby chcieli, to nie będą mieli się do czego przyczepić

#748 PostWysłany: 19 Lip 2013 15:34 

Wie może ktoś jak jest z przewożeniem adrenaliny (w strzykawce)??
potrzebuje mieć jakies zaświadczenie od lekarza że jest mi to potrzebne (jestem uczulony)
 Profil Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 23 Lip 2013 10:45 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
Czy przez kontrole przejdzie płyn do 100 ml, ale w buteleczce o objętości 150 ml?
 Profil Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 23 Lip 2013 10:47 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
sherif14 napisał(a):
Czy przez kontrole przejdzie płyn do 100 ml, ale w buteleczce o objętości 150 ml?

Jeżeli na butelce będzie oznaczenie 150ml to raczej nie przejdzie bo nikt nie będzie w stanie ocenić ile tam tego płynu jest czy 100ml czy 101ml.
Oczywiście trzeba pamiętać, że to też zależy od obsługi i lotniska. Na jednym się czepiają wszystkiego na innym w ogóle nie wyjmą kosmetyczki itd.

#751 PostWysłany: 23 Lip 2013 11:42 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Moja ciotka ostatno musiała zostawić na Ławicy krem do opalania bo był w butelce 150 ml, mimo że samego kremu było nie wiecej niż 1/3 opakowania.

#752 PostWysłany: 23 Lip 2013 11:45 
Awatar użytkownika

srebrny
sherif14 napisał(a):

mi w Kutaisi kazali wywalić pustą plastikową butelkę :lol: nie miałem siły szarpać się z gruzinem
kilka dni wcześniej pustą butelkę wnosiłem na lotnisko w Kopenhadze i Helsinkach i nie było problemu
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 23 Lip 2013 15:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Obietosc butelki w ktorej znajduje sie plyn nie moze przekraczac 100ml, nie wazne czy masz tam 4/5, 1/3 czy 5 kropli, nikt nie bedzie sie bawil w sprawdzanie czy plyn przekracza czy nie 100ml i ten przepis akurat rozumiem (i bez tego kolejki do security bywaja dlugie, jakby zaczeli sie bawic w aptekarskie mierzenie byloby tylko gorzej).
Za to ostatnio we Wroclawiu bylam swiadkiem syt, gdy pani z niemowleciem przewozila jakies sole do kapieli, pewnie dla dziecka. Na security powiedzieli jej, ze nie wazne ze to nie plyn, wazne ze pojemnik przekracza 100ml :| Juz mialam wlaczyc sie do dyskusji, ale chyba ze wzgledu na dziecko, w koncu te sole (zdeydownie nie plynne) przeszly...

#754 PostWysłany: 23 Lip 2013 15:38 

niebieski
Magaa napisał(a):
Obietosc butelki w ktorej znajduje sie plyn nie moze przekraczac 100ml, nie wazne czy masz tam 4/5, 1/3 czy 5 kropli, nikt nie bedzie sie bawil w sprawdzanie czy plyn przekracza czy nie 100ml i ten przepis akurat rozumiem (i bez tego kolejki do security bywaja dlugie, jakby zaczeli sie bawic w aptekarskie mierzenie byloby tylko gorzej).
Za to ostatnio we Wroclawiu bylam swiadkiem syt, gdy pani z niemowleciem przewozila jakies sole do kapieli, pewnie dla dziecka. Na security powiedzieli jej, ze nie wazne ze to nie plyn, wazne ze pojemnik przekracza 100ml :| Juz mialam wlaczyc sie do dyskusji, ale chyba ze wzgledu na dziecko, w koncu te sole (zdeydownie nie plynne) przeszly...

We WRO to różnie bywa, ja z kolei dwa razy zostałem przepuszczony z 0.5l wodą, którą chciałem wywalić, poproszono mnie tylko o spróbowanie łyka.
Jak widać odstępstwa od reguły w dwie strony...
 Profil Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 23 Lip 2013 19:46 

Loty: 3
Kilometry: 3 815
Witam,
chciałam zapytać jak to jest z podusią zeby wziąć ją do Ryanair - lece do Buda z Waw... czy musi być w podręcznym, czy mogę ją trzymać w łapce. Widzę iż w 2011 roku w RYN była jako dodatkowy bagaż, ale nadal się łudzę, że jednak moze być osobno
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 23 Lip 2013 20:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystko zależy od obsługi, w teorii powinna być w bagażu, w praktyce czasem przepuszczą, ale czasem nie.
 Profil Relacje PM off  

#757 PostWysłany: 25 Lip 2013 19:48 

Panie i Panowie, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z przewozem metalowej kłódki w bagażu podręcznym? Kłódka średniej wielkości, solidna, Gerda, trochę większa od pudełka zapałek, nie jest wielka, ale nie jest to też taka miniaturka, jakimi czasam zapina się walizki. Kłódka będzie mi potrzebna, żeby zamykać podręczny w szafce w hostelu. Lecę bez rejestrowanego - bardzo proszę o wypowiedź osoby, które przewoziły taki przedmiot w podręcznym. Interesuje mnie, jaka jest reakcja na kłódkę podczas skanowania/kontroli bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 25 Lip 2013 22:02 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
smkmx napisał(a):
Panie i Panowie, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z przewozem metalowej kłódki w bagażu podręcznym? Kłódka średniej wielkości, solidna, Gerda, trochę większa od pudełka zapałek, nie jest wielka, ale nie jest to też taka miniaturka, jakimi czasam zapina się walizki. Kłódka będzie mi potrzebna, żeby zamykać podręczny w szafce w hostelu. Lecę bez rejestrowanego - bardzo proszę o wypowiedź osoby, które przewoziły taki przedmiot w podręcznym. Interesuje mnie, jaka jest reakcja na kłódkę podczas skanowania/kontroli bezpieczeństwa.

Nie wiozłem ale odpowiedz mi dlaczego ktoś miałby ją zakwestionować wg. Ciebie?

Tu masz listę oficjalną i nic o kłódce tam nie ma:
http://www.ulc.gov.pl/index.php?option= ... iew&id=999

#759 PostWysłany: 25 Lip 2013 22:52 

Pytam, bo ciekawi mnie, jak to wygląda w praktyce. Dlaczego zakwestionować? Choćby dlatego, że uważam, że na upartego ktoś mógłby uznać kłódkę za drobne narzędzie o ostrych końcach.

ULC w swoich dość starannie przygotowanych listach nie wspomina nic o taśmie samoprzylepnej, a niedawno zabrano mi taką na BVA, bo pani stwierdziła, że jest to zabronione, ponieważ można by kogoś tym skrępować. Żeby uprzedzić pytania odpowiadam: taśma służyła mi do oklejenia worka, do którego wcześniej wpakowany został bagaż rejestrowany.
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 25 Lip 2013 23:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma tu jakichś jasnych wytycznych, sprawa jest zależna od interpretacji konkretnego pracownika ochrony, ale raczej nie powinni robić problemów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości