Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#781 PostWysłany: 12 Sie 2013 13:27 

niebieski
Witam. Czy małą podręczną pompkę z igłą do piłki da się przewieź/siatkówka plażowa/? Pozdrawiam

Wycieczka na Maltę w świetnej cenie 589 PLN ⚡ Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa z widokiem na morze 🌊😍 Wycieczka na Maltę w świetnej cenie 589 PLN ⚡ Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa z widokiem na morze 🌊😍
🔥 TOP 🔥 Bezpośrednie loty do Zjednoczonych Emiratów Arabskich za 591 PLN❗ 🔥 TOP 🔥 Bezpośrednie loty do Zjednoczonych Emiratów Arabskich za 591 PLN❗
#782 PostWysłany: 12 Sie 2013 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
konahu napisał(a):
lascardi napisał(a):
Mam pytanie czy na pokład samolotu można wziąć wkłady do zwykłej golarki, gdzie ostrze jest osłonięte? Bo żyletki jako takiej to brać na pewno nie można, a osłoniętą niby można, ale nigdy nie wiadomo. Do tego czy można wziąć takie większe cążki do obcinania paznokci? No i pincetę, bo nie mogę znaleźć info na ten temat. Lot będzie z Poznania do Barcelony – nie wiemy czy na tych lotniskach są bardzo restrykcyjni?

nie miałem problemu z żadnym z w/w przedmiotow

Moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić.
polecam lekturę u źródła, która na pewno jest pomocna acz czasami na humor pracownika lub jakieś inne lotniskowe wewnętrzne procedury.
http://www.ulc.gov.pl/index.php?option= ... iew&id=999

#783 PostWysłany: 12 Sie 2013 13:45 

orfik11 napisał(a):
Witam. Czy małą podręczną pompkę z igłą do piłki da się przewieź/siatkówka plażowa/? Pozdrawiam

tak :)

#784 PostWysłany: 13 Sie 2013 18:32 

Dość nietypowe pytanie:
mam zrobione urządzenie własnej roboty-plastikowe pudełko, 2 płytki i hub usb (pod spodem):
http://img197.imageshack.us/img197/5079/yc0r.jpg
Wychodzą z niego 2 kable: jeden 2 metry, drugi 5m.
Ze względu na delikatność, chciałbym to wrzucić do podręcznego. Z urządzeniem wydaje mi się, że powinno pójść gładko, nie wiem jak z takimi długimi kablami. Ktoś może kiedyś próbował?
 Profil Relacje PM off  

#785 PostWysłany: 13 Sie 2013 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
ojoj, paaanie. Wlasnie ze moim zdaniem kable to zaden problem. Za to urzadzenie, wlasnej roboty, bez zadnego logo firmowego... Pomysl sobie jak to moze byc zinterpretowane :)
 Profil Relacje PM off  

#786 PostWysłany: 13 Sie 2013 19:27 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Dziwniejsze rzeczy kilka razy przewoziłem. Przejdzie.
 Profil Relacje PM off  

#787 PostWysłany: 14 Sie 2013 21:31 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
niebieski
A jak jest w koncu z konserwami? W tym temacie pojawily sie wpisy, ze przeszly w podrecznym, ale tez komus zabrano. CHodzi mi o np. szprotki lub tunczyk w oleju :D

Wg ULC jest to traktowane chyba jak plyny, czyli puszka do 100ml (bazując na ich spisie). Ma ktos jakies konkretne doswiadczenia, tzn regularnie przewozi w podrecznym takie rzeczy?

#788 PostWysłany: 14 Sie 2013 22:43 

niebieski
Przywiozłam kilka puszek anchovies, ale każda ok80-90 g.

Ostatnio edytowany przez ewaolivka 15 Sie 2013 19:12, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#789 PostWysłany: 15 Sie 2013 19:01 

niebieski
Hej,

jak to w końcu jest z tymi zakazami? Zdarzyło mi się w USA czy Europie latać z longboardem w samolocie i nigdy nie było najmniejszego problemu. Ostatnio leciałem na trasie WRO-GDN Eurolotem i na checkinie bez problemu, ale security się przyczepiło. Powiedziało, że deska jest niebezpieczna, bo mogę nią kogoś zaatakować. Trochę to bez sensu i tłumaczyłem, że mój aluminiowy laptop i aparat wzmacniany tytanem jest twardszy i mógłbym nimi pozabijać, a mogę je wziąć, ale byli nie ugięci. Wezwałem przełożonego. Zażądałem przepisów regulujących sprawę, ale ich nie znał i powiedział, że to ja mam znać przepisy, a nie on. Ostatecznie wezwał straż graniczną. Tam było jeszcze śmieszniej. Dowiedziałem się, że deska nie jest mi potrzebna na czas lotu i w bagażu podręcznym mam mieć tylko rzeczy niezbędne na czas lotu (niezła bzdura). Zapytałem zatem dlaczego zatem pozwalają, aby moje majtki były w bagażu podręcznym - przecież jedne mam już na tyłku i nie planuje im naszczać na fotel. Dowiedziałem się, że rzeczywiście, nie powinienem w ogóle brać podręcznego. Bez sensu całkowicie. Eurolot wziął mi deskę i nie robił problemu. Natomiast sytuacja była moim zdaniem niesmaczna.
Spisałem nr kierownika zmiany. Myślę o wniesieniu skargi, bo sytuacja była głupia bardzo. Co o tym sądzicie?
 Profil Relacje PM off  

#790 PostWysłany: 15 Sie 2013 21:05 
Awatar użytkownika

złoty
bartek. napisał(a):
Hej,

jak to w końcu jest z tymi zakazami? Zdarzyło mi się w USA czy Europie latać z longboardem w samolocie i nigdy nie było najmniejszego problemu. Ostatnio leciałem na trasie WRO-GDN Eurolotem i na checkinie bez problemu, ale security się przyczepiło. Powiedziało, że deska jest niebezpieczna, bo mogę nią kogoś zaatakować. Trochę to bez sensu i tłumaczyłem, że mój aluminiowy laptop i aparat wzmacniany tytanem jest twardszy i mógłbym nimi pozabijać, a mogę je wziąć, ale byli nie ugięci. Wezwałem przełożonego. Zażądałem przepisów regulujących sprawę, ale ich nie znał i powiedział, że to ja mam znać przepisy, a nie on. Ostatecznie wezwał straż graniczną. Tam było jeszcze śmieszniej. Dowiedziałem się, że deska nie jest mi potrzebna na czas lotu i w bagażu podręcznym mam mieć tylko rzeczy niezbędne na czas lotu (niezła bzdura). Zapytałem zatem dlaczego zatem pozwalają, aby moje majtki były w bagażu podręcznym - przecież jedne mam już na tyłku i nie planuje im naszczać na fotel. Dowiedziałem się, że rzeczywiście, nie powinienem w ogóle brać podręcznego. Bez sensu całkowicie. Eurolot wziął mi deskę i nie robił problemu. Natomiast sytuacja była moim zdaniem niesmaczna.
Spisałem nr kierownika zmiany. Myślę o wniesieniu skargi, bo sytuacja była głupia bardzo. Co o tym sądzicie?

W praktyce często wygląda to jak piszesz. Humor Pani/Pana kontrolera bezpieczeństwa (bo coraz częściej w Polsce a za granicą to już bardzo często standard są to agencje ochroniarskie) dyktuje wiele spraw i jeżeli przełożony poprze podwładnego nic się nie da zrobić.
Skargę możesz pisać ale nie wróżę sukcesu. A wytłumaczenie SG po prostu żenujące.

#791 PostWysłany: 15 Sie 2013 21:09 

niebieski
A skargę to w sumie gdzie? ULC czy Lotnisko Wrocław?
 Profil Relacje PM off  

#792 PostWysłany: 15 Sie 2013 21:29 
Awatar użytkownika

złoty
bartek. napisał(a):

kto prowadzi kontrolę bezp. na WRO ? jezeli ochrona to do portu Lotniczego Wrocław.
Jeżeli na SG to do Komendanta Dolnośląskiego oddziału SG.

#793 PostWysłany: 18 Sie 2013 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Gaszpar napisał(a):
bartek. napisał(a):

kto prowadzi kontrolę bezp. na WRO ? jezeli ochrona to do portu Lotniczego Wrocław.
Jeżeli na SG to do Komendanta Dolnośląskiego oddziału SG.

Gwoli ścisłości - Komendanta Sudeckiego Oddziału SG.
 Profil Relacje PM off  

#794 PostWysłany: 18 Sie 2013 13:11 
Awatar użytkownika

@bartek.
Nie sądzę, żeby skarga cokolwiek zmieniła, ale na pewno wskaże, że coś było nie tak. Jeśli będzie więcej niezadowolonych pasażerów opisywać takie absurdalne sytuacje, to może coś się zmieni.
A może pokusić się o nagłośnienie tej sprawy jakoś medialnie? Spróbować opisać to wydarzenie kilku portalom (wniesiona skarga będzie tutaj dobrą podstawą, żeby brać cię na serio), może nie będą ci ochroniarze tacy 'do przodu' nie znając przepisów. Plus poopisywać to na 'panpage' lotniska? :twisted:

#795 PostWysłany: 19 Sie 2013 10:07 

Czy można przewozić w bagażu podręcznym taki palnik gazowy ? Trasa Gdańsk-Stavanger.

Image
 Profil Relacje PM off  

#796 PostWysłany: 19 Sie 2013 10:19 

karoll napisał(a):
Czy można przewozić w bagażu podręcznym taki palnik gazowy ? Trasa Gdańsk-Stavanger.

Image

tak, można.

Polecam opcję "Szukaj"

#797 PostWysłany: 19 Sie 2013 10:41 

Opcji szukaj używałem, w zależności od słów kluczowych ( kuchenka, kartusz, palnik gazowy + podręczny ) poza 2-3 pytaniami zadanymi przez użytkowników nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi ! Stąd moje pytanie żeby ostatecznie to wyjaśnić.

Dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#798 PostWysłany: 22 Sie 2013 11:49 

bagaz podręczny i maszynka do golenia? wydaje mi się, że nie, ale zapytam - może też ktos przy okajzi z odpowiedzi skorzysta.
 Profil Relacje PM off  

#799 PostWysłany: 22 Sie 2013 11:50 

Lula napisał(a):
bagaz podręczny i maszynka do golenia? wydaje mi się, że nie, ale zapytam - może też ktos przy okajzi z odpowiedzi skorzysta.

Można.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#800 PostWysłany: 23 Sie 2013 14:55 

Lula napisał(a):

wiozłam z Wrocławia na Maltę jednorazową, nie było żadnego problemu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości