Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sie 2015 16:39 

Witam serdecznie

na przełomie grudnia i stycznia wybieramy się do Tajlandii na miesiąc

nasz obecny plan to:
przylot BKK - Angkor Wat
Chiang Mai/Rai
Jaskinie Khao Luang
Krabi i okolice
Wypoczynek na wyspie Ko Chang choć obawiam się, że to chyba raczej nie realne, bo za daleko, ale nie wiem gdzie indziej :(
Myślałam jeszcze żeby wcisnąć szybki wypad do Birmy (ok. 4 dni)
BKK - powrót

Czy możecie coś polecić/doradzić jak poruszać się pomiędzy wybranymi przystankami?
Gdy szukam jakichkolwiek połączeń cały czas wychodzi na to że wylot/wyjazd/powrót jest z/do BKK.
Czy da się w niektórych przypadkach ominąć BKK?
 Profil Relacje PM off  

All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN
Weekend w Barcelonie za 689 PLN😍 😎 Loty (sobota-niedziela) i hotel w centrum Weekend w Barcelonie za 689 PLN😍 😎 Loty (sobota-niedziela) i hotel w centrum
#2 PostWysłany: 06 Sie 2015 16:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Uważasz ze Ko Chang za daleko, ale chcesz 4 do Birmy lecieć?

Lepiej to leć na 3-4 dni do Siem Reap i pozwiedzać Angor Wat. Szkoda zmarnowania 4 dni na Birmę. Ona jest warta o wiele więcej dni...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Sie 2015 08:34 

Loty: 107
Kilometry: 182 396
Z Bangkoku na KoChang dojazd zajmie 6 - 7 godzin wliczając prom w to - transport busem wykupiony w biurze podróży w pobliżu Khao San Road.
Samo Ko Chang polecam !

Jeżeli jednak nie to to może Ko Samet - jedzie się tym samym busem tylko wysiada się szybciej - ok 4h.

edit: poprawiona nazwa wyspy Ko Samet

Ostatnio edytowany przez CPQ, 07 Sie 2015 10:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Sie 2015 09:13 

Na pewno warto gdzieś pojechać pociągiem, by poczuć klimat.
Pociągi są generalnie wolniejsze od autobusów (z wyjątkiem tego szybkiego na lotnisko) ale też tańsze, pozwalają zobaczyć Tajlandię z punktu widzenia ludzi a nie czysto turystycznej. Pociągi są takie sobie, w osobowych standardem jest 3 klasa i twarde ławki, ale jest czysto no i jest klimat. W nocnych są miejsca sypialne na wzór bardziej azjatycko-rosyjski - przejście przez środek wagony, jak i droższe europejskie - przedziały. Choć na karalucha można trafić :twisted:

Jadąc do Kambodży wybrałbym pociąg do granicy (klasyczny osobowy:) innych tu nie ma), przejście pieszo, potem bus. Chyba, że problemem jest czas.

BTW. pociągi w Tajlandii to są wąskotorówki (z wyjątkiem tego na lotnisko), szerokość toru 1000mm i można dojechać aż do Singapuru.
Brak połączeń kolejowych w drugą stronę: Death Railway do Birmy już od dawna nie przekracza granicy, inne połączenia międzynarodowe też nie istnieją np. nie ma kolei w Kambodży.

Pociągi w Tajlandii potrafią się spóźniać np. na wspomnianej Death Railway, wydaje mi się, że po prostu nie zmieniają rozkładu jazdy (jest święty? w odróżnieniu od PKP;) gdy obniżają prędkość na linii. Ale wydawało mi się ostatnio, że szykują się do remontu linii. Obecnie standardem na tej linii jest godzinne opóźnienie. Na magistralach jest lepiej - jechałem nawet pociągami które były punktualne :geek:
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Sie 2015 09:49 

Przepraszam, bo zgłupiałem.. Na Koh Chang i Koh Samui tym samym busem? Jadę w listopadzie pierwszy raz więc jestem żywo zainteresowany. Wybieram się na Koh Chang i Koh Mak. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem..
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Sie 2015 10:38 

AAAA :oops: mój błąd ... masz racje chodziło mi o Ko Samet - już poprawiam w oryginalnym poście.

#7 PostWysłany: 10 Sie 2015 11:31 

Dziękuję za wszystkie informację, ale tak jak myślałam zawsze trzeba zahaczyć o BKK :)
jak tak sobie policzyłam przejazdy, przesiadki itp to wychodzi mi że w BKK 7 razy będziemy w przeciągu miesiąca :shock:
A czy jest jakieś rozwiązanie aby dostać się z Krabi w okolice Ko Chang?
jakiś prom może? :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Sie 2015 11:50 

lusesita8 napisał(a):
A czy jest jakieś rozwiązanie aby dostać się z Krabi w okolice Ko Chang?
jakiś prom może? :D

O promie nic nie wiem ale jest samolot :D

niestety oczywiście z przesiadką w BKK, lecisz z Krabi do Trat, linie lotnicze Bangkok Airways
ceny na przełomie grudnia i stycznia ~500 - 700 PLN OW, czas przelotu ok 6h

#9 PostWysłany: 10 Sie 2015 12:16 

ojjoj, nie stać mnie na aż taką kasę :cry:
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Sie 2015 12:39 

Można zawsze to podzielić. Z Krabi do BKK samolot i dalej autobusem na Koh Chang. W Nok Air aktualnie często są promocje. My za bilety BKK - Chiang Rai zapłaciliśmy 102,00 pln / osoba / w jedną stronę (wracamy autobusem) po przewalutowaniach i opłatach za płatność kartą z 15 kg bagażu rejestrowanego. W stronę Koh Chang lata tylko Bangkok Airways więc jest sporo drożej niż w Air Asi czy Nok Air.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Sty 2017 13:51 

Witajcie,

To ja się może podłączę z tematem. Wybieramy się z żoną w październiku 2017 do Tajlandii i również Kambodży (mamy około 3-4 tygodni). Długość urlopu to nie problem. Plan mniej więcej wyobrażamy sobie tak:

1)Warszawa/Berlin/Praga (gdzie będzie najtaniej)->BKK (0-1),
2)BKK (noc - nie wiem czy ogarniemy od razu podróż dalej, więc zakładam odpoczynek)
2)Ruszamy do CM (2-3). Spędzamy tam około 3 dni,
4)Wybieramy się do Angkor Wat (6-7). Spędzamy tam około 3 dni, bo też chcemy obejrzeć wioski pływające (7-10).
5)Podróż do Krabi i ogólnie zwiedzanie wysepek i mieszkanie w różnych miejscach.
6)Krabi->BKK i zwiedzanie BKK
Moje pytanie jest takie. Czy ktoś ułożyłby to bardziej logiczniej i czy ktoś może mi pomóc przede wszystkim w zaoszczędzeniu trochę pieniędzy, zwłaszcza jeśli chodzi o transport z BKK do CM, z CM do Siem Reap i z Siem Reap do Krabi ;)

Jakimi środkami transportu i jakie to są mniej więcej ceny dla 2 osób(mamy czas, możemy się trochę pobujać). Z Siem Reap do Krabi rozważamy raczej lot, który za tani nie jest (około 50-100$ na osobę).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości