Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 99 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Cze 2015 08:55 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Watek "dojazd z/na lotnisko" i 2 posty o tym jak szybko smigac miedzy terminalami i stamtad wylatywac:) - nie dziwie sie... ;)

A teraz do rzeczy: dostawal sie ktos do centrum Manilii inaczej niz taxi ?

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 03 Sie 2015 21:43 
Awatar użytkownika

Loty: 135
Kilometry: 160 191
Po lądowaniu na terminalu krajowym dostałem się co miasta za nieduże pieniądze dokładnie w ten sposób co na zdjęciu. Ten sposób nie działa na terminal 3 ponieważ mają zakaz.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Ja siedziałem na dachu.
manila-pedicab-jpg.jpg
manila-pedicab-jpg.jpg [ 37.81 KiB | Obejrzany 4689 razy ]

#3 PostWysłany: 03 Sie 2015 21:53 

niebieski
Z krajowego poszedłem pieszo do ostatniej stacji "metra", nie jest to specjalnie daleko. Ba, nawet raz mi się zdarzyło przejść tam z międzynarodowego (nr 1).

#4 PostWysłany: 03 Sie 2015 21:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Po wyjściu z krajowego trzeba się kierować w prawo wzdłuż głównej drogi. Po ok. 200 m będzie stacja benzynowa i stamtąd można łapać jeepneya do stacji EDSA. Właśnie też mnie namawiał na usługi Pan na takim rowerowym tricyclu ale nie byłem tam już 1 raz więc wiedziałem co mam robić
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Sie 2015 22:05 
Awatar użytkownika

niebieski
@grzesiekc - doskonała rada. Można nawet po prostu pójść "z buta" - czyli z terminala w prawo, stacja po lewej, przechodzimy na drugą stronę ulicy, i skręcamy w lewo za stacją.
Pierwszy przystanek metra to Baclaran, czasem szybciej tam dojdziemy, niż dojedziemy (korki).
Baclaran to jedno wielkie targowisko/bazar pod linią LRT, czyli metrem nadziemnym, można przy okazji coś kupić.
 Profil Relacje PM off
grzesiekc lubi ten post.

#6 PostWysłany: 14 Sie 2015 13:25 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
tom971 napisał(a):
Watek "dojazd z/na lotnisko" i 2 posty o tym jak szybko smigac miedzy terminalami i stamtad wylatywac:) - nie dziwie sie... ;)

A teraz do rzeczy: dostawal sie ktos do centrum Manilii inaczej niz taxi ?

Z terminala 3 (to tutaj ląduje cebu z Dubaju :-)) jeżdżą shuttle busy (loop coś tam) do Pasay Rotonda, skąd mamy metro i jeepneye do innych dzielnic. Tak jak wspomnieli przedmówcy należy spodziewać się korków. Koszt przejazdu 20 php
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 02 Wrz 2015 21:10 
Awatar użytkownika

niebieski
ile mniej więcej będzie kosztowała taka trasa taksą? możecie pomóc oszacować?
https://www.google.pl/maps/dir/Ninoy+Aq ... !5i3?hl=pl

to jest z lotniska do holiday inn galleria.
@Karolina_s, coś więcej o tych shuttle busach napiszesz? skąd odjeżdzają? to jest jeepney?

#8 PostWysłany: 03 Wrz 2015 14:27 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

@donmateo One odjeżdżają sprzed terminala, z łatwością je znajdziesz. To nie są jeepneye tylko normalne minibusy/autokary. Większe jeżdzą do Pasay Rotonda a mniejsze na terminal krajowy.
Co do taksówki ci nie pomogę, bo akurat w Manili nie korzystałam. Z taksówki korzystałam w Cebu i system jest taki że liczyli kasę za określony dystans albo czas, więc jeśli w Manili jest tak samo, to przy tych korkach może licznik trochę wybić. Chyba lepiej będzie ci jechać do Pasay Rotonda i przesiąść się w metro/pociąg (ze stacji Taft Avenue do Ortigas).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Paź 2015 23:17 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
Cześć!
Odświeżę trochę temat, ale dla ludzi obytych z Manilą i "niedawno" tam obecnych ;)
Czy jest jakiś problem z elektroniką? Przeczytałem kilka opinii/relacji, że mają problem z wpuszczaniem z sporą ilością... kabli.
Jednak jak się jedzie na trochę dłużej w podróż to trochę tego jest ;) (ładowarki, kable do kompa itd itp.).

Jakieś informacje na ten temat, poza oczywistym lenistwem i łapówkarstwem Filipińczyków?

Pozdrawiam serdecznie,
Piotrek :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Paź 2015 00:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Żadnych problemów z kablami

wysłane z telefonu

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 13 Paź 2015 00:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Piotras_5 lubi ten post.
Piotras_5 uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 13 Paź 2015 10:43 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Ja również nie miałam żadnych problemów z kablami, może nie miałam ze sobą kilometrów przewodów, ale kilka przewoziłam i nikt o nic nie pytał.
 Profil Relacje PM off
Piotras_5 lubi ten post.
Piotras_5 uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 13 Paź 2015 12:16 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
Ok, dzięki panowie, ktoś miał chyba po prostu pecha albo chcieli w łapę ;)
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Paź 2015 12:24 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
A jak bede chcial z buta isc z terminalu 3 na 4 to ile czasu mi to zajmie?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Lis 2015 19:55 

niebieski
Witam
podbijam pytanie, czy ktoś szedł z buta z terminalu 3 do 4? Wujek Google podpowiada że jest to ok 36 minut ale nie wiem czy można mu wierzyć
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 04 Lis 2015 20:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie szłam, ale tam trudno o prosta drogę, to znaczy zawsze coś trzeba obejść. Moim zdaniem będzie dłużej.

wysłane z telefonu
latoking uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 05 Lis 2015 11:08 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Samo przechodzenie przez ulicę w Manila to walka o życie, więc to zajmuje sporo czasu. Ale myślę, że godzinę z tym spacerem można się uwinąć.

-- 05 Lis 2015 10:08 --

Piotras_5 napisał(a):
Ok, dzięki panowie, ktoś miał chyba po prostu pecha albo chcieli w łapę ;)
Pozdrawiam!

Dobrze, że nie chcieli w łapę za coś takiego, bo stresu byłoby więcej niż w przypadku kabli http://time.com/4093899/airport-bullet- ... ilippines/
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Lis 2015 16:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Karolina_s napisał(a):
Samo przechodzenie przez ulicę w Manila to walka o życie, więc to zajmuje sporo czasu.

W takich miejscach skuteczny sposób to wbicie się na żywca na ulicę. Zapewniam, że ominą, krzywdy nie zrobią.
Z kablami też miałem dylemat. Nikt tego nie sprawdza.
Płynów w ogóle nie wyciągałem z plecaka. Dwie duże butle wody przeszły.
Te ichnie kontrole zarówno lotniskowe jak i lrt to bardziej formalność odnoszę wrażenie. Pogrzebią patykiem i poszedł dalej. Z maczetą mógłby być problem.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Lis 2015 17:54 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Oczywiście strategia żwawego wejścia na ulicę jest najlepsza. Jednak zawsze w pierwszych dniach, człowiek przyzwyczajony do europejskich standardów, wykazuje dużą nieśmiałość przy wtargnięciu na ulicę. Na szczęście to mija i potem śmiało można łamać zasady bezpieczeństwa na drodze :-)
My w drodze powrotnej też nieświadomie przemyciłyśmy litr płynu, więc wiele wskazuje na to, że kontrola to faktycznie fikcja.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 11 Lis 2015 17:57 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Proponuje w pierwszy dzien 2-3 piwka.

Mi to w Sajgonie bardzo pomoglo.
 Profil Relacje PM off
Piotras_5 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 02 Gru 2015 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
latoking napisał(a):
Witam
podbijam pytanie, czy ktoś szedł z buta z terminalu 3 do 4? Wujek Google podpowiada że jest to ok 36 minut ale nie wiem czy można mu wierzyć

Akurat drogi między 3, a 4 nie pokonałem, ale raz szedłem pieszo do 3, a drugi do 4, więc fizycznie jest to jak najbardziej wykonalne. Założyłbym 40 minut dla bezpieczeństwa.

A w jakim celu chcesz iść pieszo z 3 do 4? Jeśli przylatujesz samolotem na 3 i masz inny samolot z 4, to na lotnisku zorganizują Ci darmowy transfer autobusem. Wystarczy powiedzieć o tych lotach w okienku / biurku transferowym (na Terminalu 4 takie biurko było przy odbiorze bagażów).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 99 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość