Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Cze 2016 16:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
(nie wiedziałem gdzie lepiej zapytać czy tu czy w jarząbku)

Dlaczego mister cccc poszedł niczym Titanic na dno a jego relacje stopniały niczym lody dalekiej północy?
3 ludzi lubi ten post.

Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN
✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎 ✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎
#2 PostWysłany: 21 Cze 2016 16:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja tez jestem ciekawa. Tym bardziej, że właśnie wydusiłam z siebie szczegółową odpowiedź w Antarktydzie a tu wszystko ... w piach!

#3 PostWysłany: 21 Cze 2016 16:42 

złoty
Mi przychodzi do głowy 1 pomysł - administracja wiedziona ciekawością poszukała źródeł zdjęć i nie był to aparat @cccc.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 21 Cze 2016 16:49 

srebrny
Myślę,że admini udzielą wyczerpującej odpowiedzi tak zwolennikom jak i przeciwnikom @ccc.Ciągle czegoś się uczymy na tym forum, dlatego wyjaśnienie zaistniałej sytuacji jest moim zdaniem ważne :!:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
cccc uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 21 Cze 2016 21:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem czy aparat był cccc ale zdjecia miały exif zgodny z treścią (dane gps, czas i daty). Wiec wydaje sie ze były z tej wycieczki wlasnie.
Chyba ze - jak mi powiedział mechanik po sprawdzeniu sprowadzanego auta we wszystkich komputerach i bazach serwisowych - przebieg jest prawdziwy, albo ktos sie dobrze przyłożył zeby tak wygladalo ;)

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 22 Cze 2016 10:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Cze 2016 21:32 
Site Admin

Ban dla użytkownika cccc został przyznany po dogłębnym przedyskutowaniu twórczości tego użytkownika w gronie moderatorów. Decyzja została podjęta większością głosów.

Spowodowało ją łamanie norm naszej społeczności, to jest w szczególności:
- łamanie praw autorskich - w obu relacjach użytkownika zamieszczone były cudze filmy - o fakcie że użytkownik nie jest autorem filmów informował dopiero gdy został przyłapany przez użytkowników naszego forum; w przypadku pierwszej relacji, z bieguna północnego, przez długi okres czasu, mimo wielu pochwał płynących pod adresem filmów i autora filmów, nie zaprzeczył iż to nie o nim jest mowa, dopiero uwaga @Japonka76 wywołała jakąś reakcję, a i to dopiero po czasie; dodatkowo w przypadku drugiej relacji, z Antarktydy, utrzymywał iż zamieścił informację o autorstwie w relacji, podczas gdy zrobił to dopiero po zdemaskowaniu przez użytkowniczkę @gosiagosia i edycji pierwotnego postu (który edytował notabene 30 razy)
- zaśmiecanie forum poprzez nagminne wklejanie w każdym możliwym temacie linków z informacjami z internetu (linków do cudzych blogów, relacji, artykułów, reportaży - nic własnego autorstwa) - za taką twórczość dziękujemy, nasi użytkownicy potrafią googlować sami, w działach podróżniczych oczekują oni osobistych doświadczeń innych użytkowników
- pisanie z błędami językowymi z premedytacją (używanie zaimków osobowych zamiast zwrotnych)
- pretensjonalne zachowanie, pobłażliwe traktowanie innych użytkowników

Jako moderatorzy nie chcemy by forum było dosłownie zalewane treścią co do której wiarygodności wielu użytkowników ma wątpliwości. Dlatego wspólnie podjęliśmy decyzję o przyznaniu bana użytkownikowi cccc.
7 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 21 Cze 2016 22:36 

srebrny
Dlaczego nie poprzedzono bana żadnym zwyczajowym ostrzeżeniem :?:
Cytuj:
zaśmiecanie forum
- pisanie z błędami językowymi z premedytacją (używanie zaimków osobowych zamiast zwrotnych)
forum było dosłownie zalewane treścią co do której wiarygodności wielu użytkowników ma wątpliwości
Przy porządkach w tematach Jakoś nie usuwano na bieżąco jego postów do kosza aby wskazać co jest nie tak.Błędy językowe były z czasem rzadsze a zabawne"mnie" można było z przymrużeniem oka potraktować jako swoiste logo ;) Hm,pretensjonalne zachowanie,pobłażliwe traktowanie-nie on pierwszy i nie ostatni tutaj.Czy ten ban bez ostrzeżenia to tylko jego zasługa :?: Błądzić, tudzież wątpić jest rzeczą ludzką :) Zgodzić się mogę jedynie w kwestii praw autorskich ,że nie zareagował na czas-winny,skazany,zbanowany.Był problem-nie ma problemu wracajmy do czystej piaskownicy . ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 21 Cze 2016 22:51 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Nie kupuję tego. Liczyłem na coś mocniejszego.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 21 Cze 2016 22:59 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Sam pisał, że ma problemy z językiem polskim i że edytował wiele razy aby je wyeliminować.
Nie wiem czy ta podróż się odbyła czy nie ale od razu ban :)
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:02 

srebrny
@piotrek_ Sory,że "mnie" zawiodłeś ;) Może cukierki Ci pomogą to przeboleć :P
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#11 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:09 

Loty: 27
Kilometry: 59 235
niebieski
"Jak wygramy ze Szwajcarami w 1/8 to mam 4 bilety na mecz 1/4 w Marsylii. Będę jechał autem. Jak ktoś zainteresowany zapraszam. Będę miał bilety na sprzedaż."

Post tej treści usuneliscie mi z tematu "Euro2016 - wspólny dojazd szukam/ posiadam miejsce."
Jaki powód?

Wysłano z M2 Note przy użyciu Tapatalka

Image
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Sprzedaż, wymiana i oddawanie biletów jest niezgodne z regulaminem UEFA.
Wszystkie próby sprzedaży, wymiany lub oddawania biletów niezgodnie z regulaminem UEFA będą skutkowały skasowaniem i ostrzeżeniem!

Powód
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:57 
Awatar użytkownika

niebieski
@Washington - post uwazam za pomocny bo wyjaśnił kwestię zbanowania. Ale tak naprawdę to zgadzam się z @miriam.
Zbanowany powinien być jeżeli bezsprzecznie okazałoby się, ze jego podróże są zmyślone, zaprojektowane na podstawie danych z sieci. Co zresztą sama podejrzewam. Ale podejrzenie to za mało na wyrok. Bo istnieje jednak prawdopodobieństwo, że ten "podejrzliwy" może się mylić...
Cała reszta nadaje się do wielkiego ostrzeżenia co najwyżej.
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:07 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Ja popieram Washington i byłem za banem. Zwróćcie proszę uwagę, że ten użytkownik pojawił się tutaj na forum właśnie z tym filmem nie jego autorstwa i na tym wypłynął. Mamy doświadczenie z takimi dziwnymi relacjami, nigdy nie kończyło się to dobrze dla forum gdy ktoś z tak "cudowną" relacja przychodził i to był jego pierwszy wkład w życie forum. Przeprowadziliśmy śledztwo w takim stopniu w jakim potrafiliśmy. Wykryliśmy nieprawidłowości i nieścisłości postanowiliśmy działać. Podjęliśmy decyzje. Zaufajcie nam, że to dobra decyzja.

Wyobraźcie sobie teraz, że wystawiliśmy relację z bieguna do konkursu i ona by wygrała a nie prawidłowości wyszły teraz.

Juz kilka chwil po tym jak pojawiała się ta relacja mieliśmy w stosunku do niej wątpliwości i zaczęliśmy sprawdzać ją pod kątem konkursu i właśnie autentyczności mi. autora filmu.
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli tak mówisz to pewnie wiecie co robicie. Ja po prostu daleka jestem od zbyt szybkiego ferowania wyroków. Na filmiki w sieci wpadłam zresztą całkiem przypadkiem - bez zamiaru śledzenia. Czasem przypadek może okazać się największym wrogiem kłamstwa.
Mam „fazę” na zwierzęta. W filmiku był taki moment, kiedy ptak zabiera pisklę pingwinowi. To było takie bezczelne! Nie wiedziałam, że ptaki mogą tak robić. Wpisałam w you tube „bird eats penguin's chick”. Otworzyłam stronę. Otworzyłam pierwszy wyświetlany filmik. Potem kolejny, który pokazał się w podpowiedziach z prawej strony. I to był właśnie ten z wyklejanki. Otworzyłam film. Zdziwiłam się. Otworzyłam kanał youtubera. I zdziwiłam się po raz drugi. ;) Nie lubię wzniecać ognia a (jak napisałam) mało to było dla mnie istotne na tym etapie. Ale jakiś czas później @cccc na zgłoszone wątpliwości @Japonka76 odnośnie Bieguna zareagował atakiem „ile złości, ile zazdrości” zamiast merytorycznym sprostowaniem. I dlatego zamieściłam prośbę o wyjaśnienia. Zresztą potem znalazłam kolejny filmik... Tylko teraz to już po wszystkim.
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:38 

srebrny
@Gaszpar Nawet z grona modów i adminów był na początku poklask na forum, te "ach-ochy" itp. To może zmanierować człowieka. A potem bez ostrzeżenia przysłowiowy nóż w plecy :?: Relacja nie musiała być nominowana do czasu pełnej jasności, a czasu na to by było dość bo statek płynął wolniutko i z przystankami ;) Decyzja jest taka a nie inna -Wasze [u]zbó[/u]moderatorskie prawo ;) Należało tylko w pierwszej fazie pojawienia się nieprawidłowości zasygnalizować to ostrzeżeniem z wyjaśnieniem zainteresowanemu co jest powodem.Ewentualny ban mógł być dalszą konsekwencją gdyby mniejsza kara nic nie zmieniła.Przyznaj,że brak wcześniej ostrzeżenia nie wygląda tu dobrze o czym świadczą choćby słowa @gosiagosia :)Co dziwne posty zwane "zaśmiecaniem forum poprzez nagminne wklejanie w każdym możliwym temacie linków z informacjami z internetu (linków do cudzych blogów, relacji, artykułów, reportaży ..." nadal się w większości ostały a cały wątek obu relacji poszedł do sekretnego kosza bez jakiejkolwiek segregacji.Można by rzec,że dziecko zostało wylane razem z kąpielą ;)

Ostatnio edytowany przez miriam, 22 Cze 2016 00:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:52 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Ja tez początkowo byłem zachwycony ale zaraz potem zapaliła mi się lampka w głowie. Może nie wyglada to najlepiej ale jesteśmy przekonani, że podjęliśmy dobrą decyzję dla forum.
Cieszę się, że jest jakieś zainteresowanie i pytacie ale tak jak juz pisałem zaufajcie, ze to dobra decyzja.
dziabag131 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 22 Cze 2016 01:07 
Awatar użytkownika

niebieski
@Gaszpar jestem średnio rozgarniętą użytkowniczką komputera, ale po pierwszym linku wiadomo było, czyj to film. I tą historię z komplementami odebrałam tak samo, jak pytanie "czy mogę kupić zwykłą kartę Oyster na Stansted?". Albo mięso jednorożca w Warszawie...

@Washington
Cytuj:
- zaśmiecanie forum poprzez nagminne wklejanie w każdym możliwym temacie linków z informacjami z internetu (linków do cudzych blogów, relacji, artykułów, reportaży - nic własnego autorstwa) - za taką twórczość dziękujemy, nasi użytkownicy potrafią googlować sami, w działach podróżniczych oczekują oni osobistych doświadczeń innych użytkowników

Wielokrotnie robiłam to samo, jak się okazało, że niektórzy użytkownicy forum uznają Google za zbyt wymagające rozwiązanie. Trudno jest dzień w dzień odkrywać Amerykę.
Cytuj:

Nie widzę ścigania notorycznie piszących np. "nie" z rzeczownikami odczasownikowymi oddzielnie... Choć informacje o poprawnej pisowni takich negacji są na forum.
Cytuj:

Bez komentarza.

Rozwiązanie zaproponowane przez @miriam jest bliskie fair play, choć część wypowiedzi kwestionujących posty cccc była raczej kwestią interpretacji tekstu czy wydarzenia niż złapania na gorącym uczynku. Przy podejściu "pics or it didn't happen" mogłoby się okazać, że jednak nie byłam np. w Lichtensteinie. Bateria w aparacie padła, ale mózg - na szczęście - nie. ;-)

@gosiagosia w filmie zrobionym przez operatora "mojego" rejsu zodiakiem pod Garganta del Diablo są wmontowane sceny z innych wycieczek. Teoretycznie, gdybym z odpowiednim komentarzem dt domniemanego autora filmu (bo diabeł wie, kto te wszystkie sceny nakręcił) wrzuciła ten film na forum, mógłby pojawić się głos, że jestem oszustką, bo kadr X czy Y pojawił się na jakieś innej stronie w zupełnie innym filmie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Grzegorz40 uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 22 Cze 2016 01:08 

Też mi tu coś po pierwszym zachwycie nie pasowało, ale osobiście uważam, że ostrzeżenie i nie zamieszczanie relacji w konkursie w zupełności by na tą chwilę wystarczyło
Do tego nie za bardzo ma jak się nawet bronić bo wychodzi, że ban dożywotni, a na plus trzeba przyznać, iż wielu dzięki niemu ten kierunek konkretnie zainteresował
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 22 Cze 2016 01:31 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Do tego nie za bardzo ma jak się nawet bronić bo wychodzi, że ban dożywotni

Nawet tak nie myśl-przecież nikogo nie zabił żeby zaraz dożywocie ;) Mam nadzieję,że to co napisałeś nie jest prawdą :?:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości