Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Wrz 2014 12:13 

Loty: 1028
Kilometry: 1 595 319
niebieski

Post wydzielony. Cytując autorkę tematu
Cytuj:
Nie jestem typem, który nie akceptuje rzeczywistości jeżeli rzeczywistość odbiega od moich wyobrażeń. Jednakże są sytuacje w podróży, kiedy naczytasz się „must see” i pędzisz tam na złamanie karku, za wszelką cenę. Po czym rozczarowujesz się i jesteś zły, że niepotrzebnie straciłeś tyle czasu/pieniędzy/energii żeby zobaczyć coś co tak naprawdę nie warte było zachodu. Na forum wpisujemy co warto zobaczyć na ogół uzasadniając dlaczego. Może podzielimy się swoją wiedzą czego nie warto.
Oczywiście wiem, że odbiór danego miejsca zależy od wielu składowych ale może właśnie dlatego powinniśmy podzielić się swoimi opiniami jednocześnie je argumentując.

W tym temacie proszę o wypisywanie miejsc naszym zdaniem niewartych swego rozgłosu wraz z dokładną argumentacją.

Rozczarowała mnie słynna plaża Waikiki w Honolulu.
Tyle się słyszało o tej plaży, prawie symbol Hawajów... a tymczasem jest to normalna plaża, owszem ładna, nawet bardzo ładna ale widziałem już dziesiątki o wiele ładniejszych plaż! Więc skąd ten zachwyt nad tą akurat? Trochę robi wrażenie architektura, ładne hotele zlokalizowane przy samej plaży. Być może naczytawszy się tyle miałem zbyt wielkie oczekiwania w stosunku do tego co zobaczyłem, ale powiem tak po prostu - nasze Mielno czy Sopot też nie gorsze :-)
Tak samo Honolulu - podobno takie światowe miasto, a niewiele ma w sobie szyku i elegancji. Podobnie jak ludzie, u nas babki nad morzem jak się odstrzelą to naprawdę jest na kim oko zawiesić. A tam.. foki i wieloryby. ;)
Ps. ale pozostałe miejsca na Hawajach - cudo!!
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#2 PostWysłany: 29 Wrz 2014 19:13 
Site Admin

futro napisał(a):
i Hollywood boulevard, na żywo rozczarowuje.spokojnie można użyć Street view a zaoszczędzony czas wykorzystać na plażach.

becek napisał(a):
los angeles - sławne nic
sacramento -arni odszedł to zostało nic

#3 PostWysłany: 29 Wrz 2014 19:20 

Wodospad Niagara. Przereklamowany jako najwieksze cudo USA. Myslalem, ze jest (sa) duzo wyzsze.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Wrz 2014 19:26 

hienobiusz napisał(a):
Wodospad Niagara. Przereklamowany jako najwieksze cudo USA. Myslalem, ze jest (sa) duzo wyzsze.

Pytanie z której strony. Ze strony USA - marnie. Z Kanady - dość fajnie wygląda.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Wrz 2014 20:24 

Zgadza się, Niagara od strony amerykańskiej to ruina, jeżeli tylko oddali się kilka ulic od samego wodospadu. Miasto powoli zaczyna przypominać Detroit i nie należy do bezpiecznych, zwłaszcza po zmroku. Wynajmowałam w maju pokój oddalony milę od tej atrakcji turystycznej. Podczas pieszej wycieczki z autobusu do miejsca noclegowego znalazłam jeden sklep spożywczy i masę opuszczonych domów, lokali. Atmosfera była jak na filmie grozy. Sam wodospad jest interesujący, ale po jego zobaczeniu i odbyciu rejsu statkiem polecam udać się przez "Tęczowy Most" do Kanady, gdzie człowiek czuje się znacznie lepiej, ponieważ ta część tętni życiem i nie brakuje tam rozrywek.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 29 Wrz 2014 20:33 

niebieski
Meteor Crater - porażka. Argumentacja: dziura w ziemi, bez większych walorów estetycznych, za obejrzenie której trzeba płacić i do której trzeba dojechać, bo jest w środku pustkowia. Poza tym, jest masa lepszych miejsc w okolicy.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Wrz 2014 10:30 

niebieski
Miami, Miami i jeszcze raz Miami. Plaża - widzieliśmy dużo ładniejsze chociażby od strony zatoki Meksykańskiej. Tłumy ludzi ( fakt - byliśmy w okresie Bożonarodzeniowym ), drogo, głośno i brudno. Ocean Drive - deptak nadmorski jakich wiele, z budynkami jakich wiele. Duże rozczarowanie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Wrz 2014 10:50 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
niebieski
Las Vegas, miejsce które warto odwiedzić tylko jeżeli jest się hazardzistą albo w celu strzelenia sobie selfie na tle Stripu nocą (i tylko nocą).
Zaraz po wschodzie słońca okazuje się jak przygnębiającą dziurą jest to miasto.

Co do Niagary, to faktycznie widok jest dużo lepszy od strony kanadyjskiej, ale po prawdzie to warto zobaczyć wodospad z obu miejsc.
Samo miasto jest zniszczone i odsunięte od wodospadu, ale jedzie się tam dla przyrody a nie dla miasta.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Wrz 2014 11:24 

niebieski
DMW napisał(a):

Post wydzielony. Cytując autorkę tematu
Cytuj:
Nie jestem typem, który nie akceptuje rzeczywistości jeżeli rzeczywistość odbiega od moich wyobrażeń. Jednakże są sytuacje w podróży, kiedy naczytasz się „must see” i pędzisz tam na złamanie karku, za wszelką cenę. Po czym rozczarowujesz się i jesteś zły, że niepotrzebnie straciłeś tyle czasu/pieniędzy/energii żeby zobaczyć coś co tak naprawdę nie warte było zachodu. Na forum wpisujemy co warto zobaczyć na ogół uzasadniając dlaczego. Może podzielimy się swoją wiedzą czego nie warto.
Oczywiście wiem, że odbiór danego miejsca zależy od wielu składowych ale może właśnie dlatego powinniśmy podzielić się swoimi opiniami jednocześnie je argumentując.

W tym temacie proszę o wypisywanie miejsc naszym zdaniem niewartych swego rozgłosu wraz z dokładną argumentacją.

Rozczarowała mnie słynna plaża Waikiki w Honolulu.
Tyle się słyszało o tej plaży, prawie symbol Hawajów... a tymczasem jest to normalna plaża, owszem ładna, nawet bardzo ładna ale widziałem już dziesiątki o wiele ładniejszych plaż! Więc skąd ten zachwyt nad tą akurat? Trochę robi wrażenie architektura, ładne hotele zlokalizowane przy samej plaży. Być może naczytawszy się tyle miałem zbyt wielkie oczekiwania w stosunku do tego co zobaczyłem, ale powiem tak po prostu - nasze Mielno czy Sopot też nie gorsze :-)
Tak samo Honolulu - podobno takie światowe miasto, a niewiele ma w sobie szyku i elegancji. Podobnie jak ludzie, u nas babki nad morzem jak się odstrzelą to naprawdę jest na kim oko zawiesić. A tam.. foki i wieloryby. ;)
Ps. ale pozostałe miejsca na Hawajach - cudo!!

Zwróć uwagę, że Waikiki to plaża miejska i - w tej kategorii - jest moim zdaniem świetna i warta zobaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Paź 2014 07:44 

Loty: 175
Kilometry: 293 799
Hollywood i cale Los Angeles przereklamowane, zrobienie dobrego zdjecia z napisem Hollywood graniczy z cudem. Wszedzie celowe znaki drogowe 'brak dostepu do napisu Hollywood'. Warto wyszukac w internecie mapki dojazdowe do punktow widokowych na 'napis'. Z hollywood blvd widac go ale jest tak maly, ze na zdjeciu zniknie ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Paź 2014 09:11 

Z L.A. to niestety prawda. W pamieci utkwily mi tylko autostrady przecinajace miasto, monstrualne wezly autostradowe, totalny chaos przestrzenny. Jesli do tego dodac zaniedbane okolice Kodak (?) Theatr, to naprawde mozna L.A. z czystym sumieniem pominac w planowaniu podrozy po tamtejszych terenach.

Natomiast S.F. jest naprawde warte zobaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Paź 2014 10:28 
Awatar użytkownika

srebrny
reszczu napisał(a):
Hollywood i cale Los Angeles przereklamowane, zrobienie dobrego zdjecia z napisem Hollywood graniczy z cudem. Wszedzie celowe znaki drogowe 'brak dostepu do napisu Hollywood'. Warto wyszukac w internecie mapki dojazdowe do punktow widokowych na 'napis'. Z hollywood blvd widac go ale jest tak maly, ze na zdjeciu zniknie ;)

a ja znalazlem bez mapki,tam biegnie taka uliczka z placykiem posrodku
i mam piekne foty;)

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Paź 2014 10:40 
Awatar użytkownika

Mnie natomiast zawiódł na całej linii Washington. Miasto kompletnie bez klimatu, wielkie przestrzenie bez ludzi. Oczywiście są wyjątki (niektóre dzielnice), ale nie tego oczekiwałem od stolicy kraju.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Paź 2014 10:52 

niebieski
Cytuj:
Mnie natomiast zawiódł na całej linii Washington. Miasto kompletnie bez klimatu, wielkie przestrzenie bez ludzi. Oczywiście są wyjątki (niektóre dzielnice), ale nie tego oczekiwałem od stolicy kraju.

A czy zwiedzałeś tamtejsze atrakcje czy tylko "obszedłeś" miasto? Oglądany z zewnątrz Biały Dom, Kapitol, Muzea Smithsonian, Washington Monument bardzo dużo zyskują po wejściu do środka.
Nie wspominając już o odpowiednim poznaniu tła dla pomników wokół Nationall Mall (II WŚ, Wietnam, Korea).
 Profil Relacje PM off
Alika lubi ten post.

#15 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:08 
Awatar użytkownika

Tak, oczywiście. Wszystko oprócz Pomnika Waszyngtona, który w lutym był ogrodzony w związku z remontem. Nawet z Gortatem się spotkaliśmy po meczu na 10 minut, ale nie wystarczyło to do mojego odbioru tego miasta :)
Mówię tu raczej o samym klimacie, nawet Chinatown też jakieś takie nijakie :)

National Air and Space rządzi, bardziej niż Biały Dom (który myślałem, że jest większy...) i Capitol (bardziej przydał do gustu hawański :) )
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:22 

niebieski
Cytuj:
National Air and Space rządzi

Całkowicie się z tym zgadzam:)

Pytałem o wejście do środka bo dużo osób ogląda wszystko z zewnątrz bo załatwienie możliwości zwiedzenia niektórych zabytków od środka wymaga planowania na kilka miesięcy w przód, a bez tego -moim zdaniem- bardzo dużo się traci.

Mi osobiście Waszyngton podobał się dużo bardziej niż LA i -tu trochę kontrowersyjnie- bardziej niż NY. Najfajniejsze było chyba San Francisco.
Los Angeles było bez wyrazu. Dużo autostrad i -w moim odczuciu- chaos architektoniczny..
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Paź 2014 11:33 
Awatar użytkownika

Jeszcze żeby było śmieszniej to z całego kompleksu Capitolu to największe wrażenie zrobiła na mnie ichniejsza biblioteka. Samo oprowadzenia po Capitolu może nie jest jakieś bardzo ciekawe, ale nigdy nie widziałem tak nakręconego przewodnika :) A do Białego Domu to z tego co słychać ostatnio to i bez bookowania można wejść :D
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Paź 2014 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 458 354
srebrny
Również przychylam się do opinii kilku osób powyżej, że Los Angeles nie jest warte większej uwagi. Osobiście drugi raz do LA bym nie poleciał.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Paź 2014 12:29 
Awatar użytkownika

Nie polecam Bronx-u nocną porą :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Paź 2014 10:37 

wzieli napisał(a):
Cytuj:
National Air and Space rządzi

Całkowicie się z tym zgadzam:)

Rządzi jak rządzi... ok, fajne multimedia, ale samolotów mało. Jak ktoś ma hopla to trzeba zobaczyć ich drugą placówkę (Udvar-Hazy Center) znajdującą się koło lotniska Dulles (autobus za dolara jedzie 15 minut spod lotniska). Concorde, Blackbird, Enola Gay czy wahadłowiec - to tylko niektóre z eksponatów :)

-- 06 Paź 2014 09:40 --

Meduzy napisał(a):
Jeszcze żeby było śmieszniej to z całego kompleksu Capitolu to największe wrażenie zrobiła na mnie ichniejsza biblioteka. Samo oprowadzenia po Capitolu może nie jest jakieś bardzo ciekawe, ale nigdy nie widziałem tak nakręconego przewodnika :)

Mi się trafił taki korpulentny pan po 50tce, powiedział że ma ksywę "Grumpy Santa" (i faktycznie wyglądał jak Święty Mikołaj). Stopień nakręcenia, cynizmu i poczucie humoru mnie wprasowało w podłogę :)

Meduzy napisał(a):

A do Białego Domu to z tego co słychać ostatnio to i bez bookowania można wejść :D

Ale trzeba zadbać o odpowiednie określenia :D

https://www.dysfunctionalveterans.com/w ... ds/101.jpg
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość