Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Lut 2024 17:50 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Hola, pozmieniało się przez tych kilkanaście lat.. :(
Drodzy jak macie info o darmowej, publicznej plaży w Tulum, to proszę napiszcie.
Ja w najbliższym czasie opiszę swoje eksplorację w temacie, bo lokal na recepcji twierdzi że wszędzie są prywatne - hotelowe - płatne.

Ostatnio edytowany przez Kashpir 23 Lut 2024 12:19, edytowano w sumie 2 razy
Zmiana tytułu
 Profil Relacje PM off  

City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙 Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙
#2 PostWysłany: 14 Lut 2024 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 636 662
niebieski
Jeszcze rok temu przy drodze do ruin była bardzo fajna bezpłatna plaża. Nawet nie przypuszczałbym, że inne są płatne
https://maps.app.goo.gl/qWaUdG6xuugrbVnU6

#3 PostWysłany: 14 Lut 2024 19:28 

Rok temu byłem tutaj, darmowa i ładna, tylko przy wejściu trzeba odganiać naciągaczy;) https://maps.app.goo.gl/ZcaQStyGgaHvRVbV7

Oczywiście co innego parking, jezeli potrzebujesz. Ten już tylko płatny w kilku miejscach wzdłuż drogi - trzeba pytać o sam parking bez "dodatkow", ceny różne więc najlepiej sprawdzić w kilku miejscach i być wcześnie bo później jest bardzo ciasno na drodze i parkingach. Na plaży całkiem ok.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Lut 2024 01:57 

srebrny
Chyba ktoś wprowadza Cie w błąd.
Plaza jest szeroka i nawet przy hotelach można się rozłożyć, ew.cos zamówić i wtedy nawet ma się leżak do dyspozycji.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 17 Lut 2024 10:33 

Loty: 103
Kilometry: 222 303
Tak jak koledzy piszą, sama plaża jest darmowa, ale znajduje się na terenie strefy archeologicznej, a do niej już jest wstęp płatny, 61 MXN od osoby. Ale to i tak chyba najtańsza opcja w Tulum.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lut 2024 02:25 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Stan: midFEB 2024
Dostępu do do tej pory darmowych plaż w pasie od Santa Fe, przez Pescadores, przez Paraiso do Playa Maya (wszystkie ładne i szerokie) pilnują strażnicy Parku Narodowego. Na mapie zaznaczyłem szlabany na których sprawdzają opaski, cena 61mxn$.
Załącznik:
parknarodowy.JPG
parknarodowy.JPG [ 95.02 KiB | Obejrzany 2489 razy ]

Zatem kierujemy sie na południe; po drodze jedziesz sie w ciągu drogi nr 15,
i po drodze mamy: 1) kawiarnię POTHEADS a naprzeciwko niej przesmyk miedzy płotami - nad morzem fajna mała ale ładna plaża

Dalej droga idzie czasem jakies 20 m od linii brzegowej a 2) sama plaża - publiczna ma tam moze jakies 5 m szeokosci, parking darmowy, dużo lokalsów.
a dalej jak wjezdza sie w strefe hotelową to wejscia na plaze nie mam są beach kluby, wjazdy itp.
3) Jedyne miejsce gdzie udało sie wejsc do linii brzegowej za darmo to:
Wiklinowa brama: https://maps.app.goo.gl/iw3SUmBrgVe7Ub9e9
Stoi dziewczyna mowi ze mozna przejsc, jak sie siadzie pod parasolami albo na pufach to sie u nich kupuje (piwo Maya Mundo ipa/ipa owocowa/lager/wienna 100$, drinki 150, a na koniec dodadzą sobie 20% do rachunku) ale fajny basenik mają
Załącznik:
freeaccessy.JPG
freeaccessy.JPG [ 66.91 KiB | Obejrzany 2489 razy ]

Załącznik:
wiklina.JPG
wiklina.JPG [ 70.14 KiB | Obejrzany 2489 razy ]

@mod please o podpięcie na górę tejże treści
4 ludzi lubi ten post.
elomordo uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 03 Mar 2024 02:17 

srebrny
Nie chcę tworzyć nowego posta, ale może to być dla kogoś użyteczne. Polecam El último Maya (okolice Tulum) - oficjalnie jest to pole kempingowe po drodze do Punta Allen. Trafiliśmy tam poddając się fatalnej drodze do wyżej wymienionego miejsca. Dosyć rajskie miejsce. Na całej długości było może około 10-15 osób. Są dwie opcje na wstęp. Parking i wejście za free jeśli na osobę wyda się na barze 300 peso na osobę lub sam parking za 400 peso. My wybraliśmy drugą opcję (byliśmy w 4 osoby więc akceptowalnie). Mieliśmy dostęp do zacienionych łóżek oraz można było spożywać swoje piwko. Obsługa bardzo miła. Wrzucam poniżej zdjęcie z tego miejsca. Czas dojazdu od początku drogi gruntowej to ok. 15-20 minut dość obciążonym passatem.
Załącznik:
IMG_20240228_130604.jpg
IMG_20240228_130604.jpg [ 41.31 KiB | Obejrzany 2359 razy ]
 Profil Relacje PM off
elomordo lubi ten post.

#8 PostWysłany: 15 Gru 2024 21:20 

W listopadzie być może nie ma jeszcze sezonu, więc dało się skorzystać z opcji plaży przy restauracji, gdzie leżaczek był gratis przy skorzystaniu z baru. Nic nie jedliśmy, wypiliśmy po dwa piwka i kawę. Ceny normalne, 80-90 pesos za piwo. Kelner nie doliczał sobie napiwków z automatu.
Po wjeździe przez bramki ze strażnikami i opłatą - 121 pesos za dwie osoby kierujemy się dalej na północ.
Byliśmy samochodem, pan na wjeździe na hasło Ramon wskazał gdzie można zaparkować - zero opłaty. Parking był dość mały, więc w sezonie być może się to nie uda.
Plaża piękna, leżaki spoko, zero zaczepiających sprzedawców.
Ramon's
https://maps.app.goo.gl/pJb3X9EuVhw1SKm7A
 Profil Relacje PM off
elomordo lubi ten post.

#9 PostWysłany: 21 Mar 2025 19:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy był ktoś niedawno ?
Chyba sytuacja się zmieniła i teraz wstęp to ...415 + 100 za ruiny i zakaz wnoszenia plastikowych butelek

https://maps.app.goo.gl/UGiJLBHmpSkhp68D8

#10 PostWysłany: 21 Mar 2025 20:08 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
Zgadza się. 415 za park jaguar plus 100 za ruiny.
Butelek nikt nie sprawdzał a miałem 2 widoczne w bocznych kieszeniach plecaka
 Profil Relacje PM off
littleboy1989 uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 21 Mar 2025 22:46 
Awatar użytkownika

srebrny
@docent82 a jak zapłaci się te 415 za wstęp to można korzystać z plaż już bez kolejnych opłat ? Czy przy Beach Clubach krzyczą o kolejne peso?

#12 PostWysłany: 21 Mar 2025 23:03 

Tam pewnie życzą sobie w knajpach za miejsce minimum spend :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Mar 2025 01:46 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
tom971 napisał(a):
Hola, pozmieniało się przez tych kilkanaście lat.. :(
Drodzy jak macie info o darmowej, publicznej plaży w Tulum, to proszę napiszcie.
Ja w najbliższym czasie opiszę swoje eksplorację w temacie, bo lokal na recepcji twierdzi że wszędzie są prywatne - hotelowe - płatne.

Byłem w 2019 i 2022 , bez problemu rokładałem ię z ręcznikiem na plazy przy głównym wjeździe n a Tulumn Plaza (miejsca parkingowe - głównie dla turystówk którzy chą samochód zostawić jak ludzie a nie w krzakach )
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Mar 2025 10:48 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
littleboy1989 napisał(a):
@docent82 a jak zapłaci się te 415 za wstęp to można korzystać z plaż już bez kolejnych opłat ? Czy przy Beach Clubach krzyczą o kolejne peso?

Kurcze. Akurat na plaży nie byłem i nie miałem zamiaru z racji braku czasu. Ale już w kasach informowali że wejście na plażę
nieczynne . Tylko trudno się było z babka dogadać czy chodziło o złą pogodę ( b. Mocno wiało i były mega fale ) , czy już nie wpuszczają na plażę z terenu parku jaguara. Chociaż przy zwiedzaniu widziałem ludzi z ekwipunkiem plażowym.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Mar 2025 00:15 

niebieski
No fakt post z pytaniem z 2024, ale jak bez problemu podjechalem na plażę samochodem w 2019 , kierując sie znakami gdzie są parkingi.
Bez problemu zaparkowalem za free, i wypoczywałem na plaży w Tulum
https://www.google.pl/maps/place/Tulum+ ... FQAw%3D%3D
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Mar 2025 10:24 

Z tego co nam mówiono generalnie wszystkie plaże w Meksyku są publiczne i teoretycznie można przyjść z ręczniczkiem/kocykiem i po prostu położyć się na piasku - w zeszłym roku w Tulum na pewno było sporo takich osób na Playa Paraiso (chociaż są tam też leżaki, łóżka - za odpowiednią opłatą oczywiście ;-) ).

W Tulum problemem może być dojazd do większości plaż bo te w Zona Hotelara mają płatne i raczej nie tanie parkingi. Można też zostawić samochód na głównym parkingu przy ruinach i potem iść na piechotę do plaży ale to spory kawałek.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Mar 2025 00:34 

niebieski
Ja byłem tutaj, za free. Do tego miejsce parkingowe obok też za free

https://www.google.pl/maps/place/Playa+ ... FQAw%3D%3D

tu też parę lat temu było darmowe

https://www.google.pl/maps/place/Dorado ... FQAw%3D%3D
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Mar 2025 21:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Byliśmy kilka dni temu i niestety jest tak jak potwierdził wcześniej @docent82 czyli wejście 415 MXN.

To się tyczy plaż na północny-wschod od ronda aż do ruin.

#19 PostWysłany: 26 Mar 2025 10:04 

littleboy1989 napisał(a):
Byliśmy kilka dni temu i niestety jest tak jak potwierdził wcześniej @docent82 czyli wejście 415 MXN.

To się tyczy plaż na północny-wschod od ronda aż do ruin.

Ale czy to nie jest przypadkiem opłata za wejście do Parku Narodowego (taka sama jak płaci się wchodząc do ruin od standardowej strony)? Jak się zapłaciło przy wejściu do ruin można potem wjechać również od strony ronda - jeśli się to robi tego samego dnia?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 31 Mar 2025 16:27 
Awatar użytkownika

srebrny
@Aglaia tak, wychodzi na to, że to jest opłata za wstęp do parku, której wcześniej nie było.
Dostaję się opaskę, więc zakładam, że można bez problemu potem wejść od strony ronda.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość