Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Paź 2017 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 514 435
niebieski
Cześć,
W listopadzie będę miał 24-godzinna przesiadkę w Buenos Aires.
Pytanie co polecacie zobaczyć w mieście w tak krótkim czasie? Zastanawiam się nad odwiedzeniem cmentarzu Recoleta i odpoczynku na jednej z plaż w BA.
Był ktoś z Was może na La Bombonerze, stadionie Boca?

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 09 Paź 2017 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 405
Kilometry: 918 570
La Bombonera i La Boca do zrobienia spacerkiem z PLaza de Mayo - te wszystkie uliczki odchodzące od La Defensa mają super klimat, po drodze możesz wpaść na pycha mięso przy Mercado de San Telmo. La Boca - super, ładna, ale nie ma tam co robić zbyt długo w sensie zwiedzania, bo siedzieć i chłonąć klimat BA to można caaaały dzień! :)
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Paź 2017 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 381
Kilometry: 612 628
platynowy
ja bym się skupił na terenie od Plaza de Mayo przez całe San Telmo (szczególnie w niedzielę) aż do stadionu Boca.

Cmentarz, to zupełnie inna część miasta i szkoda czasu, jeżeli masz tylko 24h

Kilka wskazówek możesz znaleźć w mojej relacji ;)

Image
 Profil Relacje PM off
matbob1990 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 09 Paź 2017 14:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za odpowiedzi, w takim bądź razie skupie się na trochę mniejszym obszarze :)
Czytając temat o dojeździe z lotniska (EZE) w te rejony to chyba najkorzystniej wyjdzie Uber (4 niezależne osoby).
A jak wygląda sytuacja z jakąś ciekawą plażą w okolicach miasta? Jest możliwość przejścia się na piechotę czy trzeba wyjechać poza miasto?

#5 PostWysłany: 09 Paź 2017 15:14 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
wsiadz w darmowy autobus. a pozniej wpadnij na steka do Santos Manjares
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 10 Paź 2017 09:21 

niebieski
spedzilem tam tydzien ale plazy nie znalazlem.

jest baardzo polecana atrakcja-jazda konno polaczona z degustacja stekow. poszukaj na tripie
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 12 Paź 2017 04:20 

Loty: 252
Kilometry: 773 586
W Bs.As nie ma zadnej plazy ...porteños jada do Mar del Plata lub Punta del Este w Urugwaju
 Profil Relacje PM off

#8 PostWysłany: 12 Paź 2017 08:05 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Przeczytaj i sobie wybierz:
buenos-aires-the-city-that-never-sleeps,656,66504&p=537546&hilit=buenos+aires+jest+jak+kobieta#p537546

Jak się będziesz kierował z Puerto Madero w stronę rzeki, po przejściu przez park dotrzesz do czegoś w stylu nadrzecznej plaży ale żeby tam było ładnie bądź atrakcyjnie to nie odnotowałem...

#9 PostWysłany: 12 Paź 2017 09:07 

niebieski
w BA tylko steki mnie urzekly, Szczerze mowiac nie mam pojecia czym tak jaraja sie ludzie. Moze dlatego ze nie jestem fanem zabytkow.
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 20 Paź 2017 10:26 

Wcale się nie zdziwię, jeśli po tym jednym dniu jednak zostaniesz tam na dłużej rezygnując z dalszej wycieczki:) Dla mnie miasto po prostu rewelacja.
A na jeden dzień wg mnie idealnie byłoby gdybyś trafił na niedzielę;) - wtedy uliczny market na San Telmo baaardzo daje radę. Do tego spacer po Puerto Madero + reserva ecologica (są tu mini dzikie plaże, ale cudów się nie spodziewaj). Recoleta i La Boca ok, ale to tak zwiedzaniowo bardziej niż żeby poczuć miasto. Podobnie Palermo wg mnie trochę przereklamowane, lepiej zjeść w San Telmo.
 Profil Relacje PM off

#11 PostWysłany: 20 Paź 2017 12:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety będę tam w czwartek:) Planu raczej nie odpuszczę, bo zostać 3 tygodnie w jednym miejscu też mi się nie uśmiecha, więc skupię się na obszarze od Plaza de Mayo przez La Boce i wstąpie na steka do Santos Manjares.

#12 PostWysłany: 20 Paź 2017 12:58 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Ja napiszę od innej strony - po trzech dniach mieliśmy Buenos dosyć i cieszyliśmy się, że możemy ruszać dalej. Generalnie jest dużo ciekawych i klimatycznych miejsc, ale bardzo męczy tłok, dezorganizacja, wysokie ceny, ogromne zaniedbanie wielu miejsc i brak poczucia bezpieczeństwa. San Telmo bez targu było dla nas po prostu zaniedbaną, odrapaną dzielnicą. Wieczorem, żeby trafić na pokaz tanga, trzeba wykupić cały show z kolacją za kilkaset złotych. A np. w Sewilli żeby zobaczyć flamenco, wystarczy wpaść do losowego lokalu na drinka.

Akurat La Boca miała ten wyjątkowy klimat, więc myślę że wybór dobry. :)
gizmo171 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 20 Paź 2017 14:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Wybór La Boca nieprzypadkowy - głównie ze względu na stadion :)

#14 PostWysłany: 20 Paź 2017 14:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Żeby zobaczyć tango nie trzeba iść na show za ciężkie pieniądze, tylko można wpaść na jedną z wielu milong organizowanych w mieście.

#15 PostWysłany: 20 Paź 2017 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Wpaść w sensie, usiąść przy stoliku, coś sobie zamówić i popatrzeć na występ? :) Bo o coś takiego mi chodziło.

#16 PostWysłany: 20 Paź 2017 19:55 

Ja tango nie szukałem, a widziałem na ulicach kilka darmowych pokazów. Plus kilka innych tańców, których nazw nie znam:( Ale wyglądało to kosmicznie (o wiele ciekawiej niż tango).
Przyznam, że trochę nie widze spaceru do La Boca z Microcentro - to cały dzień łażenia wg mnie. Autobusem miejskim jechaliśmy tam niecałą godzinę. Wg mnie fajnie tam pojechać i zobaczyć, ale San Telmo wcale nie jest gorsze wizualnie (nawet bez straganów), a knajpy lepsze.
Wiadomo, że to subiektywne odczucie, ale dla mnie BA było jednym z najciekawszych miast w jakich byłem. Tak się złożyło, że byliśmy tam 3 dni na początku podróży i potem 3 dni pod koniec - pierwsze wrażenie nie było jakieś ekstra, ale przy powtórnej wizycie po prostu mnie zmiotło.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Paź 2017 20:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Djorkaeff napisał(a):
Wpaść w sensie, usiąść przy stoliku, coś sobie zamówić i popatrzeć na występ? :) Bo o coś takiego mi chodziło.

tak, na prawdziwe tango... pasjonatów

#18 PostWysłany: 20 Paź 2017 22:19 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Koniecznie wpaść na steki w restauracji polecanej w relacji @BusinessClass. Wołowina już nigdy więcej nie smakuje tak samo...
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Paź 2017 22:46 
Awatar użytkownika

niebieski
a ja uważam, że jak steki to w La Brigada w San Telmo.

#20 PostWysłany: 19 Maj 2019 22:14 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
Poniżej mini relacja z jednodniówki w Buenos.
Proszę nie czepiać się stylistyki, skopiowałem ją z moich notatek ;)

"W automacie na lotnisku AEP rezerwuję przejazd taxi. Cena za kurs do hotelu ok 250ARS (w sercu San Telmo).
Pierwsze kroki kieruje na stadion Boca Juniors. Po drodze w parku Lezama spotykam zielone papugi. Widok niecodzienny i chyba tylko z Sydney pamiętam taki obrazek. Im bliżej La Bombonery(stadionu) tym bardziej mam ochotę pójść na mecz piłkarski. Argentyna żyje piłką nożną, a w tym miejscu czuć to chyba najbardziej. Murale, sklepy z pamiątkami piłkarskimi oraz knajpy wszystko jest w dwóch kolorach żółtym i niebieskim.
Aby wejść na najsłynniejszy stadion piłkarski w kraju należy wykupić pakiet ze zwiedzaniem muzeum. Bilet wstępu kosztuje 380AR$(32zł). Muzeum bardzo podobne do tego, które widziałem na Maracanie w Rio. Puchary, koszulki, zdjęcia i wszędobylskie ekrany w których pokazywane są gole i najważniejsze momenty w historii klubu.
Sam stadion raczej mnie rozczarował i nie specjalnie przypadł mi do gustu. Zdaje sobie sprawę iż budowano go kilkadziesiąt lat temu jednak układ, a raczej kształt trybun pozostawia wiele do życzenia. Z pewnością dzięki stromym trybunom akustyka podczas meczu wywołuje ciarki, ale niestety nie mogę tego sprawdzić. Na koniec korzystam z uchylonej nieco bramy i wbijam się na najwyżej położony sektor.
Ze stadionu idę w stronę najsłynniejszej ulicy w Buenos, kolorowej Caminito. Po drodze mijam kilkadziesiąt sklepów z pamiątkami. Po cenach łatwo się zorientować, że jestemy coraz bliżej celu. Na miejscu zaskakuje mnie wszędobylska komercja. Masa przebierańców, są tancerze tango, jest Maradona, są i psy w jeansach i kapeluszach pozujących do zdjęć. Pomalowane budynki, a w wielu przypadkach rudery są bardzo fotogeniczne i z pewnością idealną scenerią dla instagramowych influenserów.
Nie zabawiam tu jednak długo, 30 minut jest w sam raz. Z buta idę na stację metra San Juan skąd przemieszczamy się do dzielnicy Recoleta. Bilet na przejazd metrem kosztuje 19AR$(1zł) i należy wykupić plastikowy karnet za 90ARS(8zł), który doładowuje się w automacie bądź okienku. Co ciekawe można zakończyć przejazd na debecie i przy kolejnym zasileniu karty zostaniemy obciążeni wyjeżdżoną kwotą( skomplikowany system i tak go zrozumiemiałem).
W Recolecie odwiedzam księgarnie - El Ateneo Grand Splendid znajdującą się w dawnym budynku opery. Na 3 poziomach znajdziemy imponującą ilość tytułów, a na dawnej scenie możemy napić się kawy.
Następnie docieram na Cmentarz Recoleta, gdzie spoczywa Ewa Peron. Dzień dobiega końca i po zmroku jadę pod Obelisk i porośnięte roślinami litery BA, później pod pałac prezydencki i reprezentacyjny płac Plaza de Mayo. Wypijam tutaj winko i kieruję się w stronę mojej dzielnicy. Po drodze testuje jeszcze Chorizo Pan - kiełbasę z grilla w bułce, pycha."

Dwa razy przejechałem się metrem tj. ze stacji San Juan do Callao oraz z Facultad de Derecho do 9 de Julio pozostałą trasę pokonałem z buta.
Wklejam jeszcze mapkę
Załącznik:
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG [ 413.27 KiB | Obejrzany 3069 razy ]
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość