Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Kwi 2016 08:56 

Witam

Interesuje mnie lot do Faro z Warszawy z przesiadką w Brukseli. Czas wylądowania w Brukseli to 11:20 a czas lotu następnego do Faro to 12:30. Czy to nie jest zbyt krótki czas zakladąjac ze mam tylko bagaz podreczny? Bede wdzieczny za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

City break w stolicy Hiszpanii 🌆🇪🇸 Spędź weekend w Madrycie za 919 PLN City break w stolicy Hiszpanii 🌆🇪🇸 Spędź weekend w Madrycie za 919 PLN
Jesienna promocja w Wizz Air 💗🍂 Świetne słoneczne kierunki w supercenach od 147 PLN ☀️✈ Jesienna promocja w Wizz Air 💗🍂 Świetne słoneczne kierunki w supercenach od 147 PLN ☀️✈
#2 PostWysłany: 26 Kwi 2016 09:14 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
nie jest

#3 PostWysłany: 26 Kwi 2016 09:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja na 6 przesiadek w CRL 2 razy miałem opóźnienie takie, że nie zdążyłem na kolejny lot. Czasy na przesiadki jakie miałem nigdy nie schodziły poniżej 3h. Dla komfortu psychicznego polecam dolot porannym W6 z WAW, jeśli danego dnia jest takie połączenie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Kwi 2016 10:04 

Niestety do Faro są tak slabe polączenia ze Azair podaje mi tylko z przesiadką w Brukseli bo pozostale są przynajmniej dwa razy drozsze jesli chodzi o cene. A bilet w dwie strony za okolo 350 pod koniec czerwca kusi bardzo.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Cze 2016 18:46 

niebieski
Cześć,

Jak obecnie wyglądają kontrole na lotnisku Charleroi? Chciałbym wiedzieć jak długo obecnie trwają.

Mam busa, który docelowo ma być na lotnisku o godzinie 20.20, natomiast lot jest o godzinie 21:35 - obawiam się, że to może nie być bezpieczny przedział czasowy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Cze 2016 19:27 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Wczoraj na security szło sprawnie, max 10 min.
blazejdaw uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 13 Cze 2016 11:40 
Site Admin
Awatar użytkownika

piotr3332 napisał(a):
Niestety do Faro są tak slabe polączenia ze Azair podaje mi tylko z przesiadką w Brukseli bo pozostale są przynajmniej dwa razy drozsze jesli chodzi o cene. A bilet w dwie strony za okolo 350 pod koniec czerwca kusi bardzo.

Zdecydowałeś się? Mam identyczny dylemat, WMI-CRL-FAO...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Cze 2016 10:25 

Wygląda na to że opowieści o przejściu na Charleroi z samolotu do samolotu to rzewna forumowa legenda. Lotnisko odpisało mi tak:

You will have to go out following the "bagage reclaim" signs. When you're out, you have to go to the left at the opposite side of the terminal to go through security control again. If you have checked luggage, you will have to take it back and check it again at the check-in desks. As we are not a transit airport, passengers cannot take another flight without going out of the arrival area.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Cze 2016 13:55 

niebieski
Jeżeli masz bagaż rejestrowany - to się zgadza - musisz wyjść, odebrać i potem ponownie pójść nadać i do kontroli bezpieczeństwa.

Ale jak tylko podręczny, to od razu można wejść na odloty (schodami do góry).

Tak było jak byłem tam w kwietniu, tak też było w ubiegły wtorek i w środę, kiedy przez to lotnisko miałem łączone loty.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 14 Lis 2016 18:54 

niebieski
Uzupełniam (na podstawie ostatnich swoich doświadczeń) informacje o "przesiadkach" na lotnisku Charleroi.

Jeżeli przylot jest z poza Schengen, to wchodzi się do innej części terminalu, gdzie jest kontrola graniczna (która też dodatkowo zabiera czas - jak się wyjdzie z pełnego samolotu na końcu, to nawet 30 minut czekania w kolejce). I w tym właśnie przypadku nie ma możliwości przejścia nad odloty bez ponownej kontroli bezpieczeństwa.

Natomiast przy przylotach z Schengen (można zostać z bagażem podręcznym od razu na terminalu odlotów, bez wychodzenia i bez ponownego security check) - to załączam dodatkowo poniżej zdjęcie opisywanego już kiedyś przejścia - na zdjęciu po lewej są drzwi, za którymi są schody na główną część terminala (piętro). I też w uzupełnieniu - może się trafić, że wejdzie się po przylocie na terminal już za tymi drzwiami na wprost na zdjęciu (te z żółtym napisem Exit only). Wtedy trzeba się po prostu cofnąć kawałek (kierować na Gate 1-10) i wtedy wejść schodami do góry.

Załączniki:
charleroi_przejscie_na_odloty_.jpg
charleroi_przejscie_na_odloty_.jpg [ 118.75 KiB | Obejrzany 13106 razy ]

Ostatnio edytowany przez golen, 14 Lis 2016 19:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 14 Lis 2016 19:28 

srebrny
Potwierdzam. Przed budkami kontroli granicznej po prawej stronie są drzwi z napisem "transfer" ale były zamknięte.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Lis 2016 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
golen napisał(a):
Uzupełniam (na podstawie ostatnich swoich doświadczeń) informacje o "przesiadkach" na lotnisku Charleroi.

Jeżeli przylot jest z poza Schengen, to wchodzi się do innej części terminalu, gdzie jest kontrola graniczna (która też dodatkowo zabiera czas - jak się wyjdzie z pełnego samolotu na końcu, to nawet 30 minut czekania w kolejce). I w tym właśnie przypadku nie ma możliwości przejścia nad odloty bez ponownej kontroli bezpieczeństwa.

Natomiast przy przylotach z Schengen (można zostać z bagażem podręcznym od razu na terminalu odlotów, bez wychodzenia i bez ponownego security check) - to załączam dodatkowo poniżej zdjęcie opisywanego już kiedyś przejścia - na zdjęciu po lewej są drzwi, za którymi są schody na główną część terminala (piętro). I też w uzupełnieniu - może się trafić, że wejdzie się po przylocie na terminal już za tymi drzwiami na wprost na zdjęciu (te z żółtym napisem Exit only). Wtedy trzeba się po prostu cofnąć kawałek (kierować na Gate 1-10) i wtedy wejść schodami do góry.

Super, tym zdjeciem sporo ulatwiles. :) Ja wchodzilem z samolotu do budynku pod brama numer 6, wobec czego na poczatku musialem kierowac sie w lewo.

#13 PostWysłany: 12 Gru 2016 18:19 

Samolot z Krakowa ląduje o 11:15 na Charleroi, o 16:05 wylot z Charleroi do Maroka.
Czy te 4 godziny to wystarczający czas na przesiadkę?
Będę miał ze sobą tylko bagaż podręczny
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Gru 2016 18:23 

niebieski
tak, wystarcza.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Sty 2017 11:25 

Hej,

Mam lot na z Modlina na teneryfę z przesiadką na Charleroi. Na przesiadkę mam planowo 1h35m ale muszę odebrać i nadać bagaż rejestrowy. Czy, z Waszego doświadczenia, jest to wykonalne, czy raczej zbyt ciasno i trzeba szukać alternatywnego lotu?

Lot nr FR1058 obsługiwany przez Ryanair
WMI 09:25 - CRL 11:35

a następnie

Lot nr FR8178 obsługiwany przez Ryanair
CRL 13:10 - TFS 16:45
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 18 Sty 2017 11:33 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Bez szans.
Realnie masz duzo mniej czasu na przesiadkę bo zamknięcie bramki jest 30 minut przed odlotem. Do tego na bagaż rejestrowany poczekasz z 15-20 minut zanim wyjedzie na taśmę.
Szukał bym innego połączenia.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Mar 2017 21:46 

niebieski
Od stycznia 2017 na lotnisku CRL jest dodatkowy terminal T2 (loty tylko w Schengen - na razie nie ma za dużo lotów z tego nowego terminalu).

Wcześniej tu opisywane "szybkie" przesiadanie z bagażem podręcznym w CRL (po przylotach z Schengen), dotyczy starego terminalu T1.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 14 Kwi 2017 09:31 

Jest cień szansy? ;-)

Bez bagażu oczywiście.

Załączniki:
ibz.jpg
ibz.jpg [ 41.55 KiB | Obejrzany 12138 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Kwi 2017 09:41 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nie pisałbym się osobiście
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Kwi 2017 10:01 
Awatar użytkownika

@‌gzkulik‌
Jeśli pierwszy lot nie będzie miał opóźnienia,to zdążysz spokojnie.Od wyjścia z samolotu na dojście do bramki na drugi lot potrzeba 5-10 min. Sam robiłem w styczniu przesiadkę 55min i z 15minut czekałem na bramce.Ale mialem plan B na wszelki wypadek.Musisz sam oszacować ryzyko opóźnienia-popatrz na flightradarze itp. historię tego lotu i sam zdecyduj.
E:W Twoim przypadku masz niecałe 3h później Wizza z CRL do WAW w podobnej cenie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość