Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bonn
#1 PostWysłany: 03 Maj 2015 18:03 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Na wstępie przepraszam za jakość zdjęć - były robione kiepską komórką, po aparat odmówił mi posłuszeństwa.

Bonn, mimo przez wiele lat było stolicą RFN, zachowało swój prowincjonalny charakter. Liczące zaledwie 320 tysięcy mieszańców miasto nie ma w sobie nic z wielkomiejskości, a życie tu płynie dużo wolniej niż w Berlinie czy pobliskim Frankfurcie czy Kolonii. Mimo, że od początku lat 90 stolica zjednoczonych Niemiec jest w Berlinie, wiele federalnych ministerstw i urzędów nadal ma siedzibę w Bonn, dlatego od czasu do czasu jeżdżę tam służbowo.

Bez wątpienia najsłynniejszym mieszkańcem Bonn był Ludwig van Beethoven. Autor m.in. Ody do Radości urodził się w budynku pod obecnym adresem Bonngasse 20. Dziś znajduje się tam muzeum poświęcone jego pamięci. Wstęp do muzeum kosztuje 6€.
http://www.beethoven-haus-bonn.de/; Ulotka w języku polskim: http://www.beethoven-haus-bonn.de/sixcm ... 08.421.pdf

Starówka w Bonn jest niewielka i sumie w porównaniu z innymi miastami, w mojej opinii, mało ciekawa. Około 150 metrów na południe od domu Beethovena znajduje się główny Rynek (Markt) z ratuszem.

Dla mnie, jako wodniaka, najbardziej przyjemną rzeczą w Bonn jest możliwość odpoczynku nad brzegiem Renu i przyglądania się sunącym barkom w dół i górę rzeki. Można też popłynąć promem na prawy brzeg, do mieszkaniowej dzielnicy Beuel. Bilet OW dla osoby dorosłej kosztuje 1,1€; RT - 2€. http://www.rheinnixe.com/

W Bonn pije się przede wszystkim kölsch z sąsiedniej Kolonii, które jest regionalnym produktem chronionym przez unijne prawo i może być warzone tylko tam. W odróżnieniu od popularnego u nas lagera, kölsch jest piwem górnej fermantacji, więc bliżej mi do ale-ów, niż do naszych rodzimych piw. Ja na kölscha i szparagowe co nieco chodziłem do Gasthaus Im Stiefel, tuż obok domu Beethovena (kölsch 3,6€, dania główne od 10€ wzwyż). http://www.gasthausimstiefel.de/

Od lewej: ratusz, dom Beethovena, autor na promie.
Załącznik:
Bonn.jpg
Bonn.jpg [ 99.59 KiB | Obejrzany 2448 razy ]
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸 Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸
Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕ Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕
 Temat postu: Re: Bonn
#2 PostWysłany: 03 Maj 2015 18:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli kogoś interesuje współczesna historia Niemiec, to warto będąc w Bonn odwiedzić "Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland" - tym bardziej, że wstęp jest darmowy :) To jedno z najczęściej odwiedzanych niemieckich muzeów, urządzone wg. bardzo ciekawego konceptu: od 1945 do zjednoczenia mamy dwie równoległe ścieżki, prezentujące sytuację społeczno-polityczno-ekonomiczną w DDR i BRD, natomiast ostatnia część jest już wspólna.
Adres: Bundesstraße 9.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość