Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: booking.com - pytanie
#1 PostWysłany: 29 Cze 2012 19:45 

Witam

Zarezerwowałem pokój w Budapeszcie na dwie noce, podałem dane swojej karty (karta internetowa mbanku).

Dostałem na maila potwierdzenie dokonania rezerwacji. Na koncie natomiast nic się nie stało ze środkami na wirtualnej karcie mbanku, dalej ta sama wpłacona kwota.

W otrzymanej rezerwacji są następujące zapisy:

"Hotel obciąży Gościa opłatą za cały zarezerwowany pobyt w dniu dokonania rezerwacji", czyli kasa powinna zostać ściągnięta dzisiaj.

Dalej natomiast czytam:
"Właśnie potwierdzili i zagwarantowali Państwo swoją rezerwację kartą kredytową.
Płatność za pobyt należy uregulować w hotelu, chyba że w zasadach działalności hotelu lub w zasadach dotyczących pokoju zaznaczono inaczej.
Prosimy pamiętać, że przed przyjazdem Państwa karta kredytowa może zostać pre-autoryzowana."

Czyli co, sprawdzili że mam na karcie kasę i potwierdzili rezerwację a tym samym mogę sobie z powrotem pieniądze z karty wirtualnej przelać na zwykłe konto (opłata za pokój nastąpi na miejscu), czy mam może czekać i nie ruszać narazie środków na karcie internetowej?

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#2 PostWysłany: 29 Cze 2012 20:27 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Hotel może pobrać z karty jak dostanie dane z booking. Np. jutro, pojutrze albo za tydzień.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Cze 2012 23:17 

niebieski
Jeżeli nie jest to oferta NON REFUNDABLE to karta zostanie obciążona w dniu przyjazdu, czyli zwykle to bywa tak, iż zapłacisz nią w hotelu.
W razie NO SHOW zostaniesz obciążony zgodnie z ofertą.

W przypadku, gdy jednak oferta jest z grupy NON REFUNDABLE - charging powinien być dokonany "niezwłocznie".

Tak przy okazji - nie wiem czy widzieliście jak wygląda potwierdzenie rezerwacji z BOOKING dla Hotelu. W ogólne dziwnym jest fakt potwierdzania tylko i wyłącznie... faksem. Jednak w owym faksie są podane wszystkie szczegółowe dane Waszych kart - numer karty, CVC, data ważności oraz imię i nazwisko. Kartka z potwierdzeniem - wg booking - powinna być przechowywana w bezpiecznym miejscu. Poddaję Waszej wyobraźni co się z taką kartką może stać.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Lip 2012 06:31 

Maciek78 napisał(a):
Jeżeli nie jest to oferta NON REFUNDABLE to karta zostanie obciążona w dniu przyjazdu, czyli zwykle to bywa tak, iż zapłacisz nią w hotelu.
W razie NO SHOW zostaniesz obciążony zgodnie z ofertą.

W przypadku, gdy jednak oferta jest z grupy NON REFUNDABLE - charging powinien być dokonany "niezwłocznie".

Tak przy okazji - nie wiem czy widzieliście jak wygląda potwierdzenie rezerwacji z BOOKING dla Hotelu. W ogólne dziwnym jest fakt potwierdzania tylko i wyłącznie... faksem. Jednak w owym faksie są podane wszystkie szczegółowe dane Waszych kart - numer karty, CVC, data ważności oraz imię i nazwisko. Kartka z potwierdzeniem - wg booking - powinna być przechowywana w bezpiecznym miejscu. Poddaję Waszej wyobraźni co się z taką kartką może stać.

na szczęście w moim przypadku środki na karcie intenetowej są tylko w momentach kiedy mam już zaplanowany zakuo do zrobienia, bez trzymania sobie ich ot tak.

Pytanie: a co w sytuacji jeśli podawałem właśnie dane karty internetowej mbanku? przecież chyba taką nie zapłace na miejscu? czy zamiast karty można wówczas zapłacić normalnie gotówką?

#5 PostWysłany: 01 Lip 2012 09:06 

niebieski
W praktyce możesz, choć to zależy od hotelu i możliwości zapłacenia gotówką.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lip 2012 20:39 
Awatar użytkownika

niebieski
W praktyce to gotówkę przyjmują najchętniej. Każdy hotel pisze jakie formy płatności (np. rodzaje kart) dopuszcza.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lip 2012 20:58 

niebieski
W ofercie jest zwykle Visa i Mastercard a wpływ na to ma podmiot wspomagający hotel w realizacji płatności internetowych. A na miejscu hulaj dusza ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Lip 2012 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
Bierzecie bezwrotne czy z anulowaniem? Różnica w cenie jest na ogół ogromna, czasami nawet drugie tyle (!!!).

#9 PostWysłany: 03 Lip 2012 00:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Mi wiele razy przechodziła rezerwacja, nawet po odrzuceniu karty. Podawałem drugą, też odrzucało, ale wystarczyło dogadać się z osobami w hotelu i bez probelmu rezerwacje podtrzymywali. Opłacałem na miejscu, bez kłopotów.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości