Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 16 Sty 2024 20:48 
Awatar użytkownika

srebrny
kliperjk napisał(a):
Szukam informacji bo właśnie przyszedł do mnie mail od oszustów. Oczywiście wszystkie dane rezerwacji znają i poszło przez kontakt booking.com.

Te wałki sa nagminne, ostatni miałem przedwczoraj z hotelu w Ankarze.
Support Bookingu to olewa totalnie, nawet nie odpowiadają na wiadomości o fraud'ach.
Hotel natomiast zareagował błyskawicznie po wysłaniu info na WhatsApp'ie.

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#62 PostWysłany: 16 Sty 2024 21:34 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
Znalazłem jeden pozytyw tych wiadomości scamerskich. Dzięki temu udało mi się odwołać bezpłatnie rezerwację bezzwrotną. Zwróciłem się z prośbą o anulowanie rezerwacji z uwagi na brak zaufania do zapewnienia bezpieczeństwa moich danych przez hotel po „włamaniu” na konto bookingu. Na drugi dzień rezerwacja została bezpłatnie anulowana.
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 06 Lut 2024 19:50 
Awatar użytkownika

srebrny
A pomożecie z domeną booking.reques-id(xxxxx).com. Wygląda legitnie, ale poprzedzone prośba z konta hotelu o płatność przelewem mimo podania karty, a po drugie na powyższej domenie kwota rezerwacji jest o 1000eur niższa niż ta w potwierdzeniu bookingu.

Sprawdzałem historię domeny ale albo źle ją wklepuje albo nie było żadnych zmian.

Image
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 06 Lut 2024 19:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przecież ten link to scam
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
kubus571 uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 06 Lut 2024 20:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki @Zeus. Dodam jedynie że w miejscu znaków xxxx jest niby id rezerwacji. Będziemy wyjaśniać bezpośrednio w hotelu bo po lekturze tematu raczej wątpię w CC bookingu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 06 Lut 2024 20:57 

niebieski
kubus571 napisał(a):
A pomożecie z domeną booking.reques-id(xxxxx).com. Wygląda legitnie

O boszzzz coraz mniej się dziwię tym scamerom, przecież to musi być żyła złota.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 06 Lut 2024 22:10 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
kubus571 napisał(a):
Sprawdzałem historię domeny ale albo źle ją wklepuje albo nie było żadnych zmian.

Przecież w danych domeny jest informacja kto jest włąsicielem to raz
2. jest data rejestracji- pewnie max ma ze 2-3 miesiące
Jak i wiele innych danych, ale jak nie podałeś pełnej domeny - to Ci nie zlukam, bo coś źle sprawdzałeś.

Ale tak jak przedmówcy mówili - wygladna na totalny scam :)
 Profil Relacje PM off
kubus571 uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 06 Lut 2024 23:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie mam pełnej, bo dostałem tylko screeny i tyle odczytałem, próbowałem wypełnić gwiazdkami czy innymi procentami ale nic nie znalazło.

@kumkwat_kwiat mówiąc że wygląda podobnie miałem na myśli to co pokazuje się po jej otwarciu a nie jej adres. Rozumiem, że nie każdy jest alfą i omegą w każdej dziedzinie, po raz pierwszy spotkałem się z taką sytuacją więc wolę zapytać. I nie rozumiem czy to się różni od pytań od osób szukających tanich lotów do Azji w grudniu zakładając wątek pod wątkiem.

Image
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 06 Lut 2024 23:53 

niebieski
Dla potomnych
Tutaj można zlukać podstawowe dane domeny, dla .pl można więcej wyciągnąć na innych portalach
Poniżej link dla danych dla domeny booking.com
https://www.domain.com/whois/whois/?search=booking.com
Jest info kiedy zakupiona, kiedy dane były aktualizowane (np zmiana serwerów DNS, przedłużenie umowy etc)
Updated Date: 2023-09-25T09:49:49+0000
Creation Date: 1998-04-17T04:00:00+0000
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 07 Lut 2024 00:42 

niebieski
Ale też mam wrażenie, ze booking wspiera oszustów - szukam sobie czegoś na dwa dni w Andaluzji koło Malagi w sierpniu bo wizz lotu przesunął i wyskakuje mi apartament 110 m, 3 sypialnie z basenem z widokiem na morze i prywatnym miejscem parkingowym w cenie za 80 euro za dobę w sierpniu i z pełną dostępnością w tej cenie od teraz do października i nic nie mogę z tym zrobić - żadnej opcji zgłoszenia potencjalnego scamu.

Ps. Po numerze licencji ustaliłem że apartament naprawdę istnieje, ale jest na airnb za 4 razy drożej, nie we wszystkich datach dostępny i z limitem minimalnej liczby noclegów - ktoś po prostu ukradł zdjęcia i namiary do wałka, ale cały czas nie mam gdzie tego zgłosić na booking.com

Link jeśli zadziała - może ktoś zaryzykuje okazję i się okaże, że bylem w mylnym błędzie ;)

Zobacz obiekt Bonito departamento con hermosa vista al mar na Booking.com! https://www.booking.com/Share-wHVGEaL
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 07 Lut 2024 01:00 

srebrny
Sprawdź czy czasem nie jest to oferta z koniecznością potwierdzenia przez gospodarza przed ostateczną rezerwacją. Takie często mają niskie ceny i dużą dostępność bo oczywiście właściciel w tej niskiej cenie nie potwierdza ew. targuje się z zainteresowanym jak do niego zadzwoni .Booking traktuje jak platformę reklamową. A w razie wątpliwości do bookingu możesz zgłosić telefonicznie.Po twoim dopisku widzę ,że jest jak myślałam ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#72 PostWysłany: 07 Lut 2024 01:15 

niebieski
Stawiam na oszustwo bo zapytanie o ofertę z darmową rezygnacją wysłałem i brak jakiegokolwiek odzewu czy targowania.
Wstępna selekcja celów.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 07 Lut 2024 01:20 

niebieski
Tomasz101 napisał(a):
Ale też mam wrażenie, ze booking wspiera oszustów - szukam sobie czegoś na dwa dni w Andaluzji koło Malagi w sierpniu bo wizz lotu przesunął i wyskakuje mi apartament 110 m, 3 sypialnie z basenem z widokiem na morze i prywatnym miejscem parkingowym w cenie za 80 euro za dobę w sierpniu i z pełną dostępnością w tej cenie od teraz do października i nic nie mogę z tym zrobić - żadnej opcji zgłoszenia potencjalnego scamu.

Ps. Po numerze licencji ustaliłem że apartament naprawdę istnieje, ale jest na airnb za 4 razy drożej, nie we wszystkich datach dostępny i z limitem minimalnej liczby noclegów - ktoś po prostu ukradł zdjęcia i namiary do wałka, ale cały czas nie mam gdzie tego zgłosić na booking.com

Link jeśli zadziała - może ktoś zaryzykuje okazję i się okaże, że bylem w mylnym błędzie ;)

Zobacz obiekt Bonito departamento con hermosa vista al mar na Booking.com! https://www.booking.com/Share-wHVGEaL

zero komentarzy,
Nowość na Booking.com - nigdy nie bukuje nowości.

Nie będę oceniał czy to scam czy nie scam - ale jak ma 0 opiniii, i dodany ledwo co pojawiło się na bookingu jako nowość- to światełko powinno się zapalić
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#74 PostWysłany: 07 Lut 2024 01:37 

niebieski
Oczywiście, że powinno - chodzi mi tylko o to, że booking świadomie nie korzysta w tym zakresie z potencjału liczby użytkowników - co by szkodziło dać przycisk zgłoś podejrzaną ofertę i algorytm kierował by sprawę do werfikacji po np. n-tym zgłoszeniu.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 07 Lut 2024 01:39 

srebrny
szpaczny napisał(a):

zero komentarzy,
Nowość na Booking.com - nigdy nie bukuje nowości.

Nie będę oceniał czy to scam czy nie scam - ale jak ma 0 opiniii, i dodany ledwo co pojawiło się na bookingu jako nowość- to światełko powinno się zapalić

A ja na odleglejsze terminy z możliwością darmowej anulacji bukuję i czekam na opinię .Muszę ci powiedzieć,że do tej pory kilka razy wyszło bardzo pozytywnie i nie było wtopy ale biorę gł. takie z płatnością przez booking lub na miejscu. Żadnych zaliczek czy płatności przelewem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 10 Gru 2024 19:59 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Uważajcie na korespondencję od wyłudzaczy, którzy podszywają się pod obiekt, do którego pojedziemy latem.

Cytuj:
Właściciel obiektu bierze pełną odpowiedzialność za treść tej wiadomości, która została wysłana przez Booking.com

https:///formspacja@jotform.com/243444826894368

*Booking.com będzie otrzymywać i przetwarzać odpowiedzi na ten e-mail zgodnie z Oświadczeniem o ochronie prywatności.

i treść:

Cytuj:
Please note that it is necessary to verify the details of the bank card used to make the reservation at the Birkin Porto 1870

Please complete the verification procedure by clicking on the link: httpsspacja://complaint-10991875.com/petfctyjm

Failure to complete this procedure in due time may result in cancellation of your reservation. Thank you for your co-operation.

Ale cos fałszywego pod linkiem trąci...

:lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#77 PostWysłany: 07 Sty 2025 01:03 
Moderator forum

U mnie dziś podobnie, otrzymałem taką wiadomość z bookingowego konta holetu:

Cytuj:
Your reservation can be canceled.

WARNING, YOUR RESERVATION MAY BE CANCELED. WAIT FOR A MESSAGE TO CONFIRM. YOU HAVE 4 HOURS TO COMPLETE THE CONFIRMATION

https://aparto-homequinta.live/

Domena zarejestrowana wczoraj, całkiem zgrabnie udająca stronę Booking.

Powiadomiłem hotel mailowo (ciekawe czy skrzynki mailowej też im nie przejęli).
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 07 Sty 2025 01:08 

niebieski
Powiadom booking bezpośrednio. Jak przejęli im skrzynkę to Twoja wiadomość nic nie da i kolejne osoby mogą się na to nabrać. Booking powinien się tym zająć bezpośrednio od siebie, (mają kontakt telefoniczny z obiektem), booking powinien wiedzieć że takie akcje mają miejsce, bo w razie wycieku np danych kart też powinni o tym wiedzieć (pytanie jakie dane klientów posiada obiekt w systemie rezerwacji).
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 07 Sty 2025 01:11 
Moderator forum

Powiadomiłem, ale tam czas reakcji do 24h. Założyłem też zgłoszenie abuse w Cloudflare.

Na szczęście płatność mam realizowaną bezpośrednio przez Booking.
 Profil Relacje PM off
photolucas84 lubi ten post.

#80 PostWysłany: 07 Sty 2025 15:26 
Moderator forum

Hotel odezwał się niedawno, że ich konto zostało przejęte, że oni nic nie wysyłali i aby nie klikać w żadne linki. Ciekawe ile osób zdążyło się nabrać.

Booking odpisał po 12h, że przekazują do działu bezpieczeństwa (już po wiadomości z hotelu).

Cloudflare uprzedził już przy zgłoszeniu, że nie odpowie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość