Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 14 Lis 2022 09:40 

srebrny
nick napisał(a):
Od kiedy to booking przyznaje gwiazdki?
Ten portal działa w taki sposób, że randomowy Andrzej może dodać tam swój obiekt z dowolną liczbą udogodnień i gwiazdek bez żadnej weryfikacji w 3 minuty i w ciągu 24h przyjmować płatności, a numery kart kredytowych lecą do niego czystym tekstem na adres mailowy. Nie wiem na jakiej podstawie ludzie mają zaufanie do tego pośrednika - jedyna jego zaleta, to że pojawia się wysoko w wyszukiwarce.
Bakash napisał(a):
Dokładnie, booking przyznał mu 4 gwiazdki,
8-)

Chyba trochę popłynąłeś. Niedawno nocowałem u Polaków za granicą którzy mówili mi że sami są zdziwieni z faktu że booking ocenił ich na 3*. Może jednak lepiej gdyby w takiej materii wypowiadał się ktoś kto wynajmuje swój obiekt.
 Profil Relacje PM off  

Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu
Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN
#22 PostWysłany: 14 Lis 2022 11:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Skąd się biorą gwiazdki:

Załączniki:
gwiazdki.jpg
gwiazdki.jpg [ 35.24 KiB | Obejrzany 6487 razy ]

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 14 Lis 2022 12:45 

Loty: 132
Kilometry: 326 809
niebieski
Skąd się biorą kwadraty z kółeczkami:) :

Załączniki:
book.png
book.png [ 16.82 KiB | Obejrzany 6437 razy ]
 Profil Relacje PM off
nick lubi ten post.

#24 PostWysłany: 14 Lis 2022 12:52 

złoty
Skupcie się może na formach płatności...
O ile autor zamieszania w końcu poda co to za oferta i jak dokonał płatności.

Bo ten przelew nijak nie pasuje do Booking.

Chyba że miał dokonać przelewu natychmiastowego i on tego nie rozróżnia.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 15 Lis 2022 19:21 

HON fly4free
Opisywałem już kiedyś podobny scam, który przytrafił się znajomemu. Metoda jest prosta i częściowo opisał ją @nick: oszuści wrzucają atrakcyjne oferty, booking w żaden sposób realny tego nie weryfikuje, wabikiem jest lokalizacja / bardzo atrakcyjna cena / jakieś fake fajne foty, po założeniu rezerwacji odzywa się właściciel w prośbą o "weryfikację", "kaucję", "przedpłatę" itp. (może to stać się różnymi kanałami, czasem mniej lub bardziej podszywającymi się pod sam booking) - system bazuje na naiwności czy pośpiechu klienta - często jak raz zapłaci to odzywają się ponownie, że coś się nie udało, że trzeba jeszcze raz, a potem w zależności od rozwoju sytuacji jeszcze raz np. "o nadpłaciłeś jednak, kliknij w link bo chcemy zrobić zwrot" i leci kolejna płatność.

W przypadku znajomego charge back nie zadziałał - bank uznał, że były to dobrowolnie realizowane transakcje na rzecz trzeciej osoby; natomiast po ponad pół roku booking wziął na siebie sprawę i ostatecznie oddał kasę.

Jak tego unikać? Nie korzystać z nowych ofert (bez opinii albo z pojedynczymi, świeżo wrzuconych), zwłaszcza jeśli są zbyt atrakcyjne jak na miejsce / ceny podobnych obiektów, unikać korzystania z nieweryfikowalnych w innych miejscach prywatnych mieszkań / apartamentów, unikać obiektów z niskimi ocenami. Prywatnie mam swój próg na bookingu - NIGDY nie rezerwuje niczego poniżej 8,0 z sensowną liczbą opinii. A już kompletnie dziwie się ludziom, którzy wybierają obiekty z ocenami 4+, 5+ czy 6+... (nie tylko ze względu na ryzyko scamu)
 Profil Relacje PM off
15 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 15 Lis 2022 22:24 

niebieski
Od jakiegoś czasu część hoteli ma opcję płatności obsługiwanej poprzez booking, i tylko z takich ofert korzystam. Do tego weryfikacja ocen z google i tripadvisor.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 16 Lis 2022 07:26 

złoty
Ja jak już znajdę obiekt na Booking.com to szukam go jeszcze np. na mapie Google i Tripadvisor i sprawdzam tam czy budynek fizycznie stoi, czy są opinie i zdjęcia wrzucone przez gości. I mądrość uniwersalna osobiście potwierdzona wieloma podróżami. Jak hotel jest zbyt tani względem swojej lokalizacji to na pewno jest jakiś "haczyk". Polega on na tym, że w najlepszym wypadku widok z okna jest na mikroskopijny wewnętrzny dziedziniec, będący też szybem wentylacyjnym albo zdjęcia są zrobione tak, że wnętrze wydaje się być ładniejsze niż w rzeczywistości.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 16 Lis 2022 08:15 

platynowy
Niestety to nie jest mądrość uniwersalna, bo w wielu krajach, zwłaszcza w Afryce mapy są słabo pokryte lub ogólnie brakuje pewnych obszarów.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 16 Lis 2022 09:47 

złoty
Bakash napisał(a):
Hej, mieliście może kiedyś taką sytuację?

Zarezerwowałam apartament w Belgii 09.03.2023, dostałem informację e-mail, aby potwierdzić kartę kredytową przelewem na kwotę 368 eur. Po przelaniu tej kwoty dostałem informację, żeby uzyskać z powrotem pieniądze, muszę wpłacić kolejne 368 eur, wtedy system zwróci mi 736 eur.

Nie miałem wcześniej takiej sytuacji, nie przelałem drugi raz tych pieniędzy. Hotel to jakaś nowość na bookingu.

Niczego nie dodał, nic później nie wyjaśnił i do tego jak wielu tu

Ostatnia wizyta: 13 Lis 2022 23:45
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 16 Lis 2022 11:50 
Awatar użytkownika

złoty
Czyli można zamykać temat, bo naiwnych nie sieją jak mówi przysłowie i zawsze się znajdą podatni na wyłudzenia
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#31 PostWysłany: 16 Lis 2022 15:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 568
Kilometry: 861 604
Chyba nie ma co zamykać - IMO warto dzielić się opisami oszustw lub prób oszustwa, aby przestrzec innych. A zgromadzenie ich w jednym wątku może być bardziej praktyczne niż w ogólnym o booking.

#32 PostWysłany: 16 Lis 2022 18:59 
Awatar użytkownika

złoty
To się nie uda, po pierwsze każdy musi nauczyć się na własnym przykładzie, po drugie człowiek mądry po szkodzie, po trzecie jak tylko strona się przewinie nikt nie zada sobie trudu żeby przeczytać co było na poprzedniej, niektórzy nawet 2 posty wyżej już nie przeczytają, i po ostatnie nazwa wątku sugeruje, że to wina bookingu, a wiadomo że gość nie został oszukany przez booking, tylko przez spryciarzy podszywających się pod firmę
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 16 Lis 2022 19:28 

złoty
Kothson napisał(a):
Niestety to nie jest mądrość uniwersalna, bo w wielu krajach, zwłaszcza w Afryce mapy są słabo pokryte lub ogólnie brakuje pewnych obszarów.
Opacznie odczytałeś moją wypowiedź. Ta uniwersalna mądrość co napisałem dotyczy drugiej części mojej wypowiedzi. Zbyt niska cena na dany standard lub lokalizację obiektu oznacza, że prawie na pewno coś będzie nie w porządku z noclegiem.
Natomiast co do samych map i street view to się w pełni zgadzam. Tu też się można dobrze oszukać, gdy finalnie okazuje się na recepcji, że pokój jest w zupełnie innym budynku albo jakiejś przybudówce i wszystko wygląda inaczej niż miało być.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 16 Lis 2022 19:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Wynajmuję obiekty za pośrednictwem tego serwisu od wielu lat, także słabo trafiłeś :lol:
Skąd się biorą "gwiazdki" wyjaśnił już powyżej @Stasiek_T

Wintermute napisał(a):
Chyba trochę popłynąłeś. Niedawno nocowałem u Polaków za granicą którzy mówili mi że sami są zdziwieni z faktu że booking ocenił ich na 3*. Może jednak lepiej gdyby w takiej materii wypowiadał się ktoś kto wynajmuje swój obiekt.

#35 PostWysłany: 17 Lis 2022 10:16 

srebrny
No to dobrze wiedzieć że nie ma co patrzeć na gwiazdki przy apartamentach. Człowiek się uczy całe życie.
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#36 PostWysłany: 17 Lis 2022 11:09 

Loty: 149
Kilometry: 304 277
niebieski
Miałem podobny przypadek z Booking, apartament jako nowość na booking, cena całkiem dobra (jakieś 30% taniej niż rynkowa).
Przy rezerwacji wybrana płatność przez booking(do pobrania dzień przed wyjazdem), po rezerwacji otrzymałem informacje od hosta ze mam zapłacić poprzez specjalny link etc.
Po kontakcie z bookingiem, obiekt został usunięty a mi zaproponowano inny obiekt w podobnej lokalizacji o 2x wyższej cenie.
Zwrot zapłaconej różnicy otrzymałem 24h po przesłaniu rachunku. Więc w moim przypadku wyszło całkiem dobrze, ważna jest czujność i jednorazowe karty :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 17 Lis 2022 11:10 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
marek.lysy napisał(a):
i jednorazowe karty :)

?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 17 Lis 2022 11:13 

Loty: 149
Kilometry: 304 277
niebieski
Cytuj:
Co to jest jednorazowa karta wirtualna i jak ją utworzyć?
Wirtualne karty jednorazowe tworzy się błyskawicznie. To idealne rozwiązanie w przypadku jednorazowych płatności w Internecie. Po dokonaniu płatności kartą jednorazową jej dane zostaną automatycznie zmienione; dzięki temu transakcje online nie wiążą się z niebezpieczeństwem nieuczciwego wykorzystania karty w sieci przez osoby trzecie.

https://help.revolut.com/help/cards/card-order/getting-a-virtual-cad/what-is-a-disposable-virtual-card
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 17 Lis 2022 11:19 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja mialem podobnie wynajmujac kiedys mieszkanie (na dlugi okres), "wlasciciel" w pewnym momencie napisal ze mieszka gdzies na drugim koncu kraju i przyjechal by mi pokazac tylko go to sporo kosztuje wiec chce miec pewnosc ze na pewno wynajme po pokazaniu - dlatego jak zaplace kaucje z góry to bedzie to oznaczalo ze powaznie rozwazam.

Co do scamów:
1) Jakakolwiek platnosc przelewm, kartami podarunkowymi - SCAM.
2) Jakakolwiek platnosc na stronie o innej nazwie typu "platnosci-booking.com", "payment-booking.com" - SCAM.

Warto sobie sprawdzic historie domeny (np. payments-booking.com :lol: widac typowe zachowanie, rejestruja ja, tworza strone w 10 dni, spamuja, zbieraja kase, zamykaja po tygodniu i tak od 2014 co roku):
https://whoisrequest.com/history/

Tylko z domenami jest tak ze 90% ludzi nie rozumie jak nazewnictwo dziala, wystarczy skopiowanie HTMLu i super, wiec:
payments-booking.com (scam)
payments.booking.com (ok)
booking.payments.com (moze i nie scam ale nie zwiazane z bookingiem)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 01 Sie 2023 17:37 

niebieski
Rezerwacja w hotelu we Francji na listopad 2023, zrobiona w kwietniu.
Dziś na koncie Booking "wiadomość" od obiektu:
Załącznik:
booking_x.jpg
booking_x.jpg [ 69.41 KiB | Obejrzany 4037 razy ]

Zrobiłem zrzut ekranu, zgłosiłem do obsługi klienta Booking.

Szybkie sprawdzenie domeny:
Załącznik:
domena_x.jpg
domena_x.jpg [ 101.93 KiB | Obejrzany 4037 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Tomasz101 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości