Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: pocztowka-od-booking-com,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6309 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 316  Następna
Autor Wiadomość
#941 PostWysłany: 20 Maj 2015 19:00 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Mnie co prawda nie po anulowaniu ale zarezerwowaniu hotelu zablokowano środki na koncie, gdzie było napisane że hotel nie obciąży mnie żadną kwotą i płatność jest na miejscu.
W potwierdzeniu rezerwacji natomiast było napisane:
'Prosimy pamiętać, że przed przyjazdem karta kredytowa może zostać preautoryzowana.'

Ponieważ do przyjazdu było pół roku to napisałam do bookingu ale umył ręce i powiedział, że mogę się kontaktować z hotelem.
Nie chciało mi się denerwować i dałam spokój ale po ok. dwóch tygodniach kasa została odblokowana.

Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN
Portugalia w pigułce za 518 PLN 🇵🇹 Lizbona, Azory i Porto w jednej podróży ✈️ Portugalia w pigułce za 518 PLN 🇵🇹 Lizbona, Azory i Porto w jednej podróży ✈️
#942 PostWysłany: 20 Maj 2015 21:44 

Dokładnie tak jest - wszystko zależy od hotelu. Mi kiedys przed przyjazdem aż 2 razy preautoryzowali kartę, pomimo że płatność miała być na miejscu.
Innym razem w warunkach rez. byla informacja, ze płatność natychmiastowa. Podałam dane karty, na której nie było wystarczających środków, po informacji od booking, ze karta nie dziala, podałam dane doładowanej karty, ale hotel nawet nie próbował ściągać kasy i obciążyl mnie dopiero przy wymeldowaniu.
 Profil Relacje PM off  

#943 PostWysłany: 26 Maj 2015 12:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Prawdopodobnie kolejny przypadek fraudu na booking!
Kumpel zmienił kartę na Citi PremierMiles i po raz pierwszy użył jej do opłacenia noclegu na Cyprze przez booking.
Wczoraj w nocy dostał dwa smsy od Citi - Autoryzacja Transakcji.
Przed fraudem uchroniła do funkcja secure 3D.

Niestety i to można ominąć, kupowalismy bilety na mecz Barcelony na oficjalnej stronie i pomimo, że karta z funkcją secure 3D, kupiliśmy je bez autoryzacji smsem, to samo było na otel.com

Pamiętajcie na bookingu podawajcie tylko kartę prepaid!
 Profil Relacje PM off  

#944 PostWysłany: 26 Maj 2015 15:35 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
A to nie jest tak że secure 3D obowiązuje na transakcje w Polsce? Tak mi się wydaje że ktoś tak pisał tutaj na forum.
 Profil Relacje PM off  

#945 PostWysłany: 26 Maj 2015 15:46 

niebieski
3D Secure obowiązuje zarówno na transakcje w PL jak i zagranicą. Warunki jaki musi być spełniony, żeby 3D secure zadziałało to implementacja tego systemu po stronie banku wystawcy karty, po stronie acquirera i po stronie sprzedawcy. Jeśli chociaż jeden podmiot nie implementuje 3D Secure to transakcja za pomocą 3D Secure nie dojdzie do skutku.

#946 PostWysłany: 26 Maj 2015 16:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja jak podaję nr prepaida na bookingu to często dostaję informację, iż "nie przechodzi". Wynika to z tego, że na prepaidzie nie można tylko "zablokować" środków (coś takiego można tylko na kredytówce?), tylko trzeba od razu zatwierdzić transakcję...
 Profil Relacje PM off  

#947 PostWysłany: 26 Maj 2015 16:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja jak podaję nr prepaida na bookingu to często dostaję informację, iż "nie przechodzi". Wynika to z tego, że na prepaidzie nie można tylko "zablokować" środków (coś takiego można tylko na kredytówce?), tylko trzeba od razu zatwierdzić transakcję...
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#948 PostWysłany: 26 Maj 2015 16:06 

srebrny
Ja dokonalem kilkudziesieciu rezerwacji kartami debetowymi i kredytowymi i nigdy nie mialem sytuacji prob wyludzenia srodkow.
 Profil Relacje PM off  

#949 PostWysłany: 26 Maj 2015 16:10 

Bo posiadacz karty dowiaduje się wyłącznie o tych udanych.
 Profil Relacje PM off  

#950 PostWysłany: 26 Maj 2015 16:15 

srebrny
Co nie zmienia faktu, ze efekt mnie satysfakcjonuje.

Umknelo mi slowo "udanych", w poprzednim poscie.
 Profil Relacje PM off  

#951 PostWysłany: 26 Maj 2015 17:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak kiedyś przyjdzie Ci się przez 3 lata użerać z bankiem, policją i prokuraturą, by odzyskać pieniądze ze swojej karty, to może wtedy przestaniesz korzystać z kredytówki i debetówki na booking.com, wolna wola.

Ja jednak namawiam innych na usuniecie danych swojej karty kredytowej lub debetowej z booking i podania tam jakiejś karty prepaid.
 Profil Relacje PM off  

#952 PostWysłany: 26 Maj 2015 17:39 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
cekace napisał(a):
Jak kiedyś przyjdzie Ci się przez 3 lata użerać z bankiem, policją i prokuraturą, by odzyskać pieniądze ze swojej karty, to może wtedy przestaniesz korzystać z kredytówki i debetówki na booking.com, wolna wola.

Ja jednak namawiam innych na usuniecie danych swojej karty kredytowej lub debetowej z booking i podania tam jakiejś karty prepaid.

Ale miałeś wpisane (zapamiętane) dane tej karty na booking.com? I na to konto ktoś ci się włamał i wyczyścił kartę? Czy jak?

#953 PostWysłany: 26 Maj 2015 18:05 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Ja się dowiedziałam o tej nieudanej. Bank zablokował mi kartę i wymienił na nową. Nie znam szczegółów niestety ;)

#954 PostWysłany: 26 Maj 2015 18:56 
Awatar użytkownika

srebrny
elwirka napisał(a):
cekace napisał(a):

Ale miałeś wpisane (zapamiętane) dane tej karty na booking.com? I na to konto ktoś ci się włamał i wyczyścił kartę? Czy jak?

Podajesz dane karty na booking i zdarza się, że booking wszystkie dane karty wysyła do hotelu :!: , widzieliśmy w Hiszpanii na wydruku w hotelu kartkę z wszystkimi danymi naszej karty.
 Profil Relacje PM off  

#955 PostWysłany: 26 Maj 2015 19:08 

srebrny
cekace napisał(a):

Sprawdzilem, w sumie, to mam tam wpisana karte zastrzezona. Moze dlatego mam dobre doswiadczenia :)
 Profil Relacje PM off  

#956 PostWysłany: 04 Cze 2015 20:59 

Cześć. Zarezerwowalam pobyt w jednym z hoteli w Taj karta debetowa kantoru alior. Rezerwacja jest z możliwością bezkosztowej anulacji, płatność przy odbiorze. Najwidoczniej jednak Hotel chciał preautoryzowac kartę, na której oczywiście nie posiadam wystarczającej liczby środków. (Przy rezerwacji nie był wymagany kod cvv ). Dostałam e- mail, że karta nie została zaakceptowana i mam 24 H na podjęcie jakichs kroków aby nie anulowali rez. Co mogę zrobić, jak nie chce/ boje sie podać dane innej karty, a zależy mi na zatrzymaniu tej rez. (BTW. Byla to oferta genius w akceptowalne dla mnie cenie).
Ewentualnie - w ostatecznosci mogę podać im dane innej karty, ale najwcześniej po długim weekendzie.
Help ! Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#957 PostWysłany: 04 Cze 2015 21:05 
Awatar użytkownika

Loty: 517
Kilometry: 760 263
niebieski
Z pozycji hotelarza. Napisz do nich maila z wyjaśnieniem że dołożysz wymagane środki na karcie debetowej w ciągu x-dni. Z tym że pamiętaj żeby na tej karcie cały czas była wymagana kwota bo pewnie będą ci ją autoryzować aż do przyjazdu. W moim obiekcie też tak robimy jeżeli ktoś gwarantuje "nie wydmuszką" swój pobyt. Nawet w grafiku te rezerwacje są oznaczone innym kolorem. Teraz booking nie przesyła danych karty do obiektów, tylko trzyma je u siebie na szyfrowanej platformie. Nie bałbym się podawać karty kredytowej. Ale to tylko moja opinia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
hamada uważa post za pomocny.

#958 PostWysłany: 04 Cze 2015 21:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie przesyła danych to jak ją autoryzujecie?
No i zdaje się, że karty debetowej nie można preautoryzować - tak można zrobić tylko z kredytówką.
 Profil Relacje PM off
cekace lubi ten post.

#959 PostWysłany: 04 Cze 2015 21:57 

Loty: 249
Kilometry: 469 904
niebieski
Może @joael chodziło o to, że dane do karty można zobaczyć tylko 3 razy z pozycji hotelarza?
 Profil Relacje PM off  

#960 PostWysłany: 04 Cze 2015 22:49 

joael napisał(a):
Z pozycji hotelarza. Napisz do nich maila z wyjaśnieniem że dołożysz wymagane środki na karcie debetowej w ciągu x-dni. Z tym że pamiętaj żeby na tej karcie cały czas była wymagana kwota bo pewnie będą ci ją autoryzować aż do przyjazdu. W moim obiekcie też tak robimy jeżeli ktoś gwarantuje "nie wydmuszką" swój pobyt. Nawet w grafiku te rezerwacje są oznaczone innym kolorem. Teraz booking nie przesyła danych karty do obiektów, tylko trzyma je u siebie na szyfrowanej platformie. Nie bałbym się podawać karty kredytowej. Ale to tylko moja opinia.

Dzieki Joael za szybki odzew. Napisałam maila. Zobaczymy czy się zgodzą.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6309 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 316  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość