Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: late rooms
#1 PostWysłany: 26 Lut 2011 14:09 

czy ktoś korzystał ze strony laterooms.com ponieważ znalazłem w miarę tanie noclegi w Damaszku których na innych stronach nie znalazłem i chciałbym je zarezerwować tylko nie wiem czy ta strona jest warta polecenia i czy jak zarezerwuje to czy bezpłatnie będę mógł skasować lub zmienić rezerwacje?

Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN
City break w Porto z winem w tle 🍷🌉 Kilka dni w Portugalii za 999 PLN City break w Porto z winem w tle 🍷🌉 Kilka dni w Portugalii za 999 PLN
 Temat postu: Re: late rooms
#2 PostWysłany: 27 Lut 2011 16:55 

Kiedy jedziesz do Damaszku i jakiego standardu oczekujesz?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Lut 2011 18:09 

29.04 - 5.05 więc 6 nocy, co do standardu: to szukam pokoju dwu osobowego (gdyż jadę z bratem) w miarę normalnym stanie bez zbędnych luksusów miło gdyby była łazienka w pokoju oraz wi-fi w budynku, a także nie daleko od centrum. Szczerze to myślałem że noclegi w Damaszku są tańsze ale się chyba przeliczyłem.

#4 PostWysłany: 27 Lut 2011 21:52 

To może inaczej: w okolicy placu Al-Marjeh (kilka minut od murów Starego Miasta) jest masa tanich hoteli o standardzie hostelowym i wyższym. Mieliśmy własną łazienkę, balkon, telewizor - za piątkę płaciliśmy 1250 funtów syryjskich (~20 EUR) za noc za całą grupę. Przy uwzględnieniu tego, że zostajecie sześć nocy, nie spodziewałbym się, że, po targowaniu, zapłacicie więcej niż 15-18 EUR za dwójkę. Internetu nie potrzebowaliśmy więc nawet nie wiem, czy w hotelu był. Hostele w granicach murów pewnie są droższe.

Ceny typu 40 EUR za dwójkę nie przystają do lokalnych realiów.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Lut 2011 22:44 

Wielkie dzięki za wskazówkę, gdyż przez ostatnie parę tygodni próbuje znaleźć kilka sensownych informacji na temat noclegów, ale w większości są to informacje typu "Byłem rok temu, fajny hotel, w miarę tanio, ale nie pamiętam nazwy a ulicy tym bardziej".
Myślę że chyba zrobimy z bratem tak, że pierwszą noc zarezerwujemy w jakimś hotelu i damy sobie ten dzień na szukanie czegoś, bo jednak nocny przylot a następnie bieganie z bagażem po mieście którego się nie zna nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem :)
a mam jeszcze pytanie odnośnie transportu z lotniska, samolot LOTu przylatuje o 3:10 nad ranem i czy są jakieś autobusy jeżdżące do centrum o tej godzinie czy może lepsza kwestia taksówki ?
a i czy może się orientujesz jak wygląda kwestia przykładowych cen w Syrii np: jedzenia
dziękuje z góry za odpowiedź

#6 PostWysłany: 28 Lut 2011 02:25 

rowik11 napisał(a):
a mam jeszcze pytanie odnośnie transportu z lotniska, samolot LOTu przylatuje o 3:10 nad ranem i czy są jakieś autobusy jeżdżące do centrum o tej godzinie czy może lepsza kwestia taksówki ?

Nie byłem na lotnisku w Damaszku. Prawdodopodbnie nawet jeśli minibusy jeżdżą do miasta to i tak taksówkarze przekonają Cię (o 4 rano to nie problem), że nie ma czegoś takiego jak autobus (w ogóle).:)

Cytuj:
a i czy może się orientujesz jak wygląda kwestia przykładowych cen w Syrii np: jedzenia
dziękuje z góry za odpowiedź

Durum kebap z kurczaka: 50-75 SYP, dobry pełen obiad: 400-800 SYP, sok ze świeżych owoców: 40-80 SYP (duży), ciastka, desery z cukierni, ale "do ręki": 25-60 SYP/sztuka, podpłomyki (jak durum) duża paczka: 40-50 SYP, ser miejscowy 200-400 SYP/kilo, oliwki nieco tańsze, bilet autobusowy w Damaszku 10 SYP, przejazd minibusem do Maluli (50 km) 40 SYP, wstępy do muzeów itp. 150 SYP (studenci z kartą ISIC 10 SYP)*, autobus dalekobieżny (150-250 km) 150-200 SYP, wynajęcie auta z kierowcą na dzień 1000-3000 SYP, litr diesla (chyba na kartki) 20 SYP, taksówka na 7 km ~200 SYP (z taksometru wynikało 120, godziny szczytu). Często ceny podawane są w zależności od tego, czy zapytasz przed konsumpcją czy dopiero po oraz w zależności od tego, na ile zostaniesz "wyceniony" przez obsługę. Nie jest powiedziane, że nie można kupić ww. produktów jeszcze taniej.:)

1 EUR = 63-64 SYP (stan na środę).

*W Palmyrze odpowiednio 500 i 150 SYP za wszystkie atrakcje. W popularniejszych miejscach mogą być dodatkowe warunki prócz posiadania karty ISIC, np. wypisanie jej maszynowo i/lub odpowiedni wiek (poniżej 26, 30, 35 lat).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość