Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Kwi 2012 09:10 

złoty
czy ktoś jechał pociągiem na trasie Bologna - Firenze albo Forli-Firenze?
ile kosztuje aktualnie bilet w 1 stronę ?
za trenitalia.it nie mogę znaleźć ceny dla tych połączeń, są tylko odcinki Forli-Bologna, bądź Bologna-Prato
 Profil Relacje PM off  

🌞 Raj czeka! 😍 Egzotyczny Zanzibar za 3504 PLN✈️ Loty Turkish Airlines + hotel przy plaży 🌴 🌞 Raj czeka! 😍 Egzotyczny Zanzibar za 3504 PLN✈️ Loty Turkish Airlines + hotel przy plaży 🌴
🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯 🌊 Miami vibes za 2899 PLN🏙️ Loty i hotel przy plaży 🌴🤯
#2 PostWysłany: 10 Kwi 2012 09:34 
Awatar użytkownika

Znalazłam Bolonia - Florencja.Nie wiem o jaki dzień chodzi więc wybrałam jakiś kwietniowy i wyszła cena 19euro.
Była też cena 9 euro za pociąg bardzo poranny :D

Załączniki:
yyyy.JPG
yyyy.JPG [ 90.11 KiB | Obejrzany 3726 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Kwi 2012 09:41 

złoty
dzięki za info anha

potrzebuję bilet na termin 14.04 bądź 15.04 - problem na stronie trenitalia.it jest taki, że przeglądarka wyświetla tylko połączenia droższe, na pociągi 'regionale' są tylko składaki. Zastanawiam się czy jest opcja zrobić Bolonia - Firenze za <10 EUR, sądząc po czasie dojazdu powinno być to możliwe skoro bilet Bologna - Venezia kosztuje 10.75 EUR a trasa jest dłuższa.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Kwi 2012 09:45 

Ok. Z Bologni do Florencji masz masę pociągów. Problem w tym, że większość to ES i kosztują minimum 25e. (Chyba, że załapiesz się na 9e w promocji). Poza tymi pociągami masz jeszcze kilka pociągów EN lub IC za 10,5e oraz kilka pociągów klasy Regionale za 7,5e. Z Forli raczej bezpośrednio do Florencji nie dojedziesz, przesiadka w Bologni cię czeka. W automacie kupisz bilety na odcinki (szczególnie tego starego typu gdzie wybierasz stacje docelowe z kodu cyfrowego z listy), w kasie jest szansa, że Pani sprzeda Ci na jednym bilecie kilka odcinków.

http://www.e656.net/orario/collegamenti ... vella.html Tutaj masz link do pociągów które kursują ze stacji Bologna CENTRALE (główna stacja Boloni, tam jest start i meta autobusu lotniskowego) do Firenze SANTA MARIA NOVELLA (główny dworzec, najbliżej centrum). Jest też masa innych opcji jak np. dojazd do stacji Firenze RIFREDI (4 km przed głównym dworcem i autobus lub pieszo do zabytków). Pamiętaj, że bilet kupujesz z punktu A do B, kasujesz na peronie w żółtym kasowniku (jak zapomnisz to warto udać się wcześniej do kierownika pociągu i opisze bilet, jak będziesz czekał to czasami podobno robią problemy), bilet Regionale jest ważny 6 godzin od skasowania i w tym czasie masz dotrzeć do stacji końcowej z biletu.

#5 PostWysłany: 11 Kwi 2012 15:37 

W razie czego między RIFREDI, a SMN co chwila jedzie jakiś pociąg, więc spokojnie można dojechać z Bolonii na tą pierwszą stację i się przesiąść.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Kwi 2012 16:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Z Forli mozesz przez Faenze za 8.65E pociagiem Regionale.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Kwi 2012 16:38 

złoty
ok,dzięki za info

a teraz z innej strony trochę.
czy jak kupię bilet Wenecja - Rimini przez Bolonię na pociągi Regionale,to mogę wysiąść w Bolonii , tam spędzić noc (mam już hotel) i następnego dnia na tym bilecie udać się do Rimini ?
czy to nie jest tak że ten bilet jest ważny 30 dni (takie info miałem ostatnio na bilecie Bergamo - Mediolan), czy faktycznie te 6 godzin od skasowania?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Kwi 2012 18:54 

Do 200km bilet ważny jest 6 godzin od skasowania, powyżej 200km jest to już 24 godziny. Trudniej kupić takie długie trasy ale oczyiście się da i jak najbardziej funkcjonują. Mówimy tu o biletach kupowanych we Włoszech. Nie przez internet. A tak wogóle to niewiele zyskujesz kupując podróż na jednym bilecie. Oszczędności wychodzą po 1-2 e na krótszych trasach a komfort o wiele większy bo czasem sama regulujesz.

edit. Jest jeszcze coś takiego jak pojecie "głównej drogi" czyli, głównej, najszybszej, najkrótszej trasy (niepotrzebne skreslić). Do Rimini dostaniesz sie przez Bolognie ale równie dobrze możesz jechać z przesiadką w Ferrarze przez Ravenne. Drogi równorzędne. Wybór należy do Ciebie.
A bilet na Regionale jest kupowany na trase z punktu A do B a nie na pociąg konkretny i jego termin ważności to kilka miesięcy.

#9 PostWysłany: 17 Kwi 2012 21:30 

złoty
wróciłem, więc podam info z pierwszej ręki może komuś się przyda
ceny biletów :
Forli - Bolonia - bilet kupiony u konduktora 5 EUR (trochę dziwne, w kasie było 5,60) - wypisał jakiś świstek, więc może po prostu sobie zarobił
Bolonia - Wenecja RT 21,50 EUR
Bolonia - Rimini OW 9,20 EUR
Rimini - Forli 4,40 EUR

wszystkie trasy pociągami Regionale. bilety trzeba kasować w żółtych skrzynkach które są (zwykle) na peronach, jak nie działa to od razu po wejściu do pociągu nalezy zgłosić to do konduktora. jednak, jeśli nie zdąży się skasować biletu, to w przypadku turystów zwykle nie robią problemów (skasowaliśmy bilet tylko na ostatniej trasie, bo wcześniej jakos zawsze o tym zapominaliśmy albo automaty nie działały)
ważna uwaga - nie dać po sobie poznać że się mówi po włosku, bo już nie będzie tak łatwo :-)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Kwi 2012 10:19 

Czy ktoś wie jak można dojechać z Bolonii do Florencji po godzinie 23:00? Są może jakieś autobusy? Bo pociągi o tej porze już nie kursują, a wypożyczalnie samochodów maja już pozamykane :(

#11 PostWysłany: 30 Sty 2014 09:34 

Andi napisał(a):
Z Forli mozesz przez Faenze za 8.65E pociagiem Regionale.

Potwierdzam kilka razy tak jeździłem.Teraz lotnisko w Forli już zamknięte jest ponoć?

#12 PostWysłany: 30 Sty 2014 09:35 

Gdzie znajdę aktualny rozkład jazdy pociągów Bologna-Firenze wraz z cenami?Z góry grazie za info! :)

#13 PostWysłany: 30 Sty 2014 09:41 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
http://www.trenitalia.com
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Lut 2014 09:22 

niebieski
Czy jest coś ciekawego do zwiedzania w Bolonii ? Czy jechać od razu do Florencji?
We Florencji już byłem a w Bolonii jeszcze nie.
Być może będę tam przez półtora dnia 1-3maja...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Lut 2014 10:13 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
Wg mnie zdecydowanie jest co http://pl.tripadvisor.com/Attractions-g ... magna.html
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Lut 2014 22:34 

Warto zostać w Bolonii, może nie jest tak piękna jak Florencja, ale nie jest brzydka.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Lut 2014 22:50 

niebieski
wulkan napisał(a):
Czy jest coś ciekawego do zwiedzania w Bolonii ? Czy jechać od razu do Florencji?
We Florencji już byłem a w Bolonii jeszcze nie.
Być może będę tam przez półtora dnia 1-3maja...

Dziewczyna z perłą jest ;-) i ... wiele innych ciekawych rzeczy ;-) i ... 20 min. do Ferrary jest i ... do Modeny też jest 20 min., a tam to już w ogóle same ciekawe rzeczy są ;-)

To, co ciekawego jest w Bolonii znajdziesz tutaj:

http://www.bolognawelcome.com/en/places ... ighlights/

Wyszło mi, że jest tam 109 muzeów i galerii sztuki; historycznych pałaców i kościołów już nie chciało mi się liczyć, bo wychodzą podobne liczby; zatem odpowiadając na Twoje pytanie, znajdzie się coś tam ciekawego do zwiedzania w Bolonii ;-)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Lut 2014 21:06 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 252 683
niebieski
Bolonia jest ciekawsza i przy ostatniej wizycie żałowałem że za długo przypiąłem się do Florencji
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 22 Lut 2014 21:45 

niebieski
Czy cena blletu 185 pln Ryanair z Modlina do Bolonii na dzien 1 maja to dobra cen a? czy już kupować? czy jest szansa na obniżkę ?
p.s. to jest pierwszy etap mojego planu na majówkę, później będzie Malta lub Bari lub Sycylia
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 28 Lut 2014 15:16 

niebieski
Przesiadamy się w Bolonii, od przylotu do nastepnego lotu będzie ok. 5 godzin czasu wolnego po południu w dzień świąteczny.
Czy w Bolonii jest jakaś ciekawa starówka z zabytkami usytuowanymi niedaleko?
Jak tam dojechac z lotniska, autobusem, metro? Ile czasu przeznaczyc na dojazd i powrót?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości