Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Cze 2015 19:54 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
Witajcie,

chciałbym się podzielić wrażeniami z krótkiego pobytu w stolicy Szwecji - Sztokholmie.
Po wyjeździe kwietniowym do Norwegii postanowiłem zobaczyć Szwecję.
Szybka decyzja - bilety kupione w Wizzair za 39 zł w każdą stronę i wyjazd zabukowany...

Dopiero po zakupie okazało się, że kupiłem bilety w czasie trwania święta narodowego Szwecji - czyli dnia Flagi obchodzonego co roku 6 czerwca.
Zapowiadało się więc, że zobaczę króla i królową Szwecji na własne oczy :)

Kilka dni przed wyjazdem zarezerwowałem bilet na autobus Flygbussarna - nie jest zbyt tani, ale na krótki pobyt to jedyna rozsądna opcja (koszt biletu w dwie strony 248 SEK).

Do tego pobyt w hostelu Birka za jedyne 150 SEK za łóżko.

Wylot upalnego, jak się okazało dnia 06 czerwca o godzinie 10.40 - planowo.
Niestety tuż przed boardingiem, samolot linii Enter lecący do Korfu podczas startu złapał kapcia i kolejne wyloty zostały wstrzymane. Na szczęście przerwa trwała nieco ponad godzinę i koło 12 wystartowaliśmy. Lot spokojny.
Niestety po przylocie do Skavsta przywitał nas deszcz, wiatr i chłód...
Szybki sprint na przystanek, ustawienie się w kolejce (opłacił się zakup biletu przez internet bo nie trzeba stać w kolejce do automatu biletowego na lotnisku).
W autobusie działa wifi, więc można było przeczytać jak na polskich portalach cytują rzecznika Pyrzowic twierdzącego, że awaria samolotu miała miejsce w czasie "martwej godziny" i żaden lot nie miał opóźnień... ciekawe...

Po około 80 minut przywitał nas słoneczny na szczęście Sztokholm. Piękny dworzec Cityterminal.
Wzięliśmy mapkę Sztokholmu - ogólno-dostępne i poszliśmy do hostelu zameldować się. Hostel blisko dworca, śmiało go mogę polecić na kilka di. Czysto, schludnie, spokojnie, mocne wifi, kawa, herbata i makarony dostępne, jak również kuchnia do dyspozycji więc można gotować z własnych produktów. Od razu po rejestracji i super szybkiej kawie udałem się na przegląd stolicy Szwecji.

Na początek przy głównej ulicy handlowej Sztokholmu spotkała nas miła niespodzianka... festiwal smaków świata...
Maroko
Image

Tunezja
Image

Polska
Image

Na polskim stoisku gulasz, bigos, krokiety, gołąbki, pierogi, kiełbasa, kaszanka, placki ziemniaczane...
Image
Image

Hiszpańskie stoisko było najbardziej oblegane...

Image
Australia serwowała burgery ze zwierząt, których u nas się nie jada ... m.in. krokodyle, kangury, wielbłady, itd.
Image

Tu Hiszpania w innym odkryciu...
Image

Tajskie stoisko również oblegane...
Image

Francuskie sery... stanowisk Francji było kilka... sery, słodkości, tarty, ślimaki, itd
Image

Dalej skierowaliśmy się ulicą Drottninggatan (ulica królowej) w kierunku Gamla Stan.

Image
Image

A tam pierwszy rzut oka kierujemy na Zamek Królewski czyli Kungliga Slottet. Para Królewska na codzień mieszka w Pałacu Drottningholm, jednakże, ak jak wspominałem w tym dniu był Dzień Flagi i na godzinę 18 zaplanowano paradę konną z uczestnictwem rodziny królewskiej.
Ulice wokół Zamku były już zamknięte i coraz więcej ludzi kręciło się wokół Zamku. Ponieważ do 17 było jeszcze sporo czasu poszliśmy pooglądać Stare Miasto, czyli Gamla Stan.

Straż Królewska dumnie strzegła bram...
Image

Po drodze rzut oka na słynny Ratusz. W soboty można było zwiedzić Ratusz, jednakże ja nie zdążyłem - zwiedzanie po angielsku jest o godzinie 13 i nie ma możliwości rezerwacji miejsca. Po prostu trzeba przyjść i liczyć że jest się pierwszym bo wpuszczają jedynie 30 osób.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Główny plac Gamla Stan. Na tym placu oprócz pięknych kamienic jest również zlokalizowane Muzeum Nobla.

Image

Image

Image

Bardzo blisko Zamku Królewskiego znajduje się prawdopodobnie najmniejszy pomnik świata.
Słynny Jarnpojke czyli Żelazny Chłopiec.
Widziałem zdjęcia w internecie z różnymi nakryciami głowy tego chłopca. W dniu gdy ja tam byłem akurat miał fioletowy moherowy beret :)
Łatwo go znaleźć - w maleńkiej uliczce na wprost Zamku - na dziedzińcu (pod numerem Slottsbacken 2C)

Image

Image

Urokliwe uliczki...

Image

Image

Kościołów sporo, jednakże w tym dniu zamknięte (wszystkie) ponieważ były koncerty muzyki dawnej (niestety biletowane)

Zbliżała się parada. Zaczęła się zjeżdżać Gwardia Konna.
Image

Paradę nagrałem, więc dodam film.
Co ciekawę dowiedziałem się od Szwedów że za tydzień planowany jest ślub Księcia, więc będzie kolejna parada.

A nad głowami przelot starych wojskowych samolotów...
Image

Rzut oka na port a tam grająca orkiestra marynarki wojennej Szwecji.

Image

Dalej udaliśmy się do pobliskiej dzielnicy Slussen. Jest to dawna dzielnica robotnicza - obecnie wyróżnia się taką o to wieżą widokową - niestety zamkniętą w tym czasie - nie wiem czemu?

Image

Stacja metra - podobno bardzo urokliwa - niestety zaraz za tymi drzwiami są bramki i trzeba mieć bilet, żeby ją obejrzeć. Ja nie miałem takiej potrzeby.

Image

Następne kroki skierowałem wzdłuż hotelu Hilton na wzgórze widokowe.

Image

Image

Image

A tam piękna panorama Sztokholmu. Na szczęście pogoda dopisywała :)

Image

Ciekawy budynek i ciekawe wejście do domu :)

Image

Image

Wszechobecne pachnące bzy umilały oddech na wzgórzu.

Image

Image

Image

Image

A tutaj widok z dołu.

Image

Wejście na wzgórze uważam za punkt obowiązkowy Sztokholmu pomimo tego, że przewodniki nie wspominają o tym.

Skrócona mapka dotychczasowej wycieczki :) cdn...

Image
3 ludzi lubi ten post.

Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍 Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍
Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
#2 PostWysłany: 16 Cze 2015 20:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Odzewu brak, ale kontynuuję moją opowieść :)

Następne kroki skierowałem na wyspy.
Żeby wejść na most najpierw chodzimy pod mostem :)

Image

Po drodze zabytkowa budka telefoniczna.

Image

W Zamku Królewskim trwało przyjęcie. Zaproszeni koronowane głowy.

Image

Przechodzimy przez zabytkowy most.

Image

I docieram do słynnego hostelu.
Image

Coś wisiało w powietrzu... ale na szczęście pogoda cały czas dopisywała.
Dziwił mnie widok pijących piwo Szwedów, siedzących na drewnianych podestach przy brzegach. Po przyjeździe doczytałem, że tylko w tym miejscu jest dozwolone picie alkoholu w miejscach publicznych w Sztokholmie.

Image

Image

Eric Ericssonhale - odbywają się tu jakieś koncerty, ale w tym dniu cisza.

Image

W oddali liniowec linii Viking.

Image
Po przeciwnej stronie widać Grona Lund - czyli słynny lunapark sztokholmski.
Image

Po kilkuset metrach docieramy do ładnego zameczku.

Image

Image

Na wyspie mnóstwo było takich oto ptaków. Nie wiem co to za gatunek?

Image

Następnie spacer po Skeppsholmen. Przepiękne "miasteczko", Bardzo ładny hotel - pod taką samą nazwą

Image

Image

Image

Image

Image

W porcie na łajbie - koncert.. jak się później okazało, nie był to koncert a wesele z zespołem rockowym.
Image

W pobliżu portu budynki muzeów: torped, wojskowe, armii...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Po Sztokholmie bardzo dużo jeździło amerykańskich krążowników.
Wydaje mi się że były to jakieś wycieczki, które można było wykupić i pooglądać z okna takiego wozu piękny Sztokholm.

Image

Image

Sztokholm jest przecudny o każdej porze dnia..
Wieczorem jeszcze bardziej zyskuje jego urok.
Jednakże tego dnia był finał ligi mistrzów :) i szukałem w jakimś pubie transmisji :)

Dołączam mapkę spaceru. Łącznie pierwszego dnia przeszedłem około 15 km - zmęczenie jednakże zerowe :)

Image

#3 PostWysłany: 16 Cze 2015 21:42 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Cytuj:
Na wyspie mnóstwo było takich oto ptaków. Nie wiem co to za gatunek?

Bernikla białolica.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Cze 2015 15:36 
Awatar użytkownika

niebieski
I dorzucam krótką relację filmową.

#5 PostWysłany: 23 Cze 2015 20:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Drugi dzień, pobudka skoro świt, tzn. świt polski bo tam już przed 4 widziałem że było zupełnie jasno...

Szybkie śniadanie w hostelu - z własnych produktów, szybki rzut oka na mapę i w drogę.
Jeszcze raz podkreślę. Hostel Birka w zupełności wystarczy na 1 -2 noce, przy dłuższym pobycie, pokoje trochę klaustrofobiczne i można popaść w pijaństwo lub w depresję :)

Spacerkiem szliśmy w kierunku Muzeum Statku Wasa.
Po drodze mijamy Muzeum Narodowe - otwarte jednakże dopiero od 10.

Image

Image

Muzeum Wasa otwarte już od 8.30, więc jest to znakomita okazja by delektować ię tym cudem podczas krótkiego pobytu.
Wstęp 130 SEK
Ale naprawdę warto. Moje zdjęcia w ogóle nie oddają ogromu tego statku.
W tym miejscu przydałby się obiektyw z naprawdę dużym kątem.

Image

Image

Za Wiki: Statek posiadał 3 maszty, mógł rozwinąć 10 żagli, mierzył 52 m od topu masztu do kilu oraz 69 m od dziobu do rufy i ważył 1200 ton.

Image

Image

Image

Image

Image

Na oglądanie Statku trzeba poświęcić minimu godzinę.
Można też zwiedzać z przewodnikiem, który zaczyna pracę od 9.30 i oprowadza co godzinę.
To już w cenie biletu. Oprowadzanie po angielsku.
Co ciekawe informacje w Muzeum są również dostępne w języku polskim... pewnie dlatego, że to przecież na nas budowali tego Titanica XVII wieku.

Dalej można udać się do muzeum Abby - niestety czynne dopiero od 11. Więc zadowolić się możemy jedynie zdjęciem :)

Image

A to już karuzele w wesołym miasteczku - niestety (a może stety) również od 11 można było jeździć tym cudem :)

Image

W poblizu kolejny amerykański potwór - tym razem Camaro.

Image

Image

Image

Image

Przywołane już wcześniej ptaki :).
Image

Do Skansenu nie wchodziliśmy - ale polecam jeśli ktoś jest w Sztokholmie z dziećmi.
Image

Willa w pobliżu Skansenu.
Image

Szliśmy dalej do ogrodów Djurgarden, które rozpoczynają się tuż za Skansenem.
Image

Tereny te były niegdyś terenami łowieckimi. A obecnie są wręcz oblegane przez uprawiających różne sporty Sztokholmian...
Bardzo podobało mi się to, jak utrzymane są te ogrody - bez przesadnej ingerencji w naturę - lub ingerencja ta jest taka, że stwarza pozory naturalności. Nie ma w ogóle tak uwielbianej u nas geowłókniny a wszystko wygląda przecudownie...
Niestety po przyjeździe skasowałem omyłkowo większość zdjęć ze Sztokholmu, niektóre udało się odzyskać, jednakże z tych ze spaceru w ogrodzie odzyskałem zaledwie 2.

Image

Po obejściu całej wyspy oraz dotarciu pod wieżę telewizyjną oraz pod muzeum techniki - nie wchodziłem do środka, ale strona internetowa zachęca szczególnie gdy jest się z dziećmi.
I udaliśmy się do Kościoła Adolfa Fredriksa.
Bardzo ładna budowla, która powstała w 1768 roku w miejsce starego drewnianego kościoła z 1674 roku.
Kościół był otwarty więc można było w spokoju go zobaczyć i odetchnąć.
Kościół zbudowany jest w stylu gustawiańskim z elementami rokoka. Ciekawym elemntem jest ołtarz i chrzcielnica, która jest wykonana w całości z kryształu.

Image

Image

Image

A pod kościołem... taki oto pokaz :)
Nie wiem kto to był i do czego były te zdjęcia :)
Image
Czyli z jednej strony tak:
Image
A z drugiej tak:

Image

Następnie krótki lunch w seven eleven - tragedii cenowej nie ma - woda 5 zł, sok 7 zł, bułka 5 zł, kawa 8 zł, do tego sporo promocji że np 2 wody to muffin gratis, albo dwie bułki to woda gratis...

Poszukiwania tradycyjnych koszulek z danego kraju - również ceny przystępne - za około 20-25 zł zwykły t-shirt, koszulka piłkarska około 50-80 zł, koszulka hokejowa około 70-90 zł
I w okolicach godziny 15 udaliśmy się na przepiękny dworzec. Tam oczywiście porządek przy wsiadaniu do autobusu. Bez pchania się. Stewart pytał dokąd kto leci i wyłapywał tych, którzy mieli najwcześniejszy lot. Tym sposobem ciężko się spóźnić na samolot :) W autobusie szybkie dosyć wifi.
Ponieważ do odlotu miałem prawie 2 godziny a do tego lotnisko w Skavsta to dziura straszna postanowiłem zobaczyć okolicę. I dobrze zrobiłem.
Image
Warto obejść lotnisko i wejść na taką górkę, ma się ciekawy punkt obserwacyjny - szkoda że lądowanie było tylko jedno i start również tylko jeden :)

Image

Image

Gdyby ktoś był w pobliżu lotniska, to warto pójść do Muzeum F11 - jednakże ja zrozumiałem na stronie, że jest ono czynne jedynie w ostatnią niedzilę miesiąca od 11-15 - wstęp wolny.
http://www.f11museum.se
Jest to generalnie kompleks kilku budynków, w którym znajdują się eksponaty obrazujące flotyllę F11, są tam również dwa symulatory.
Muzeum powstało w 1991 roku.

Image

Image

Image

I tym o to sposobem zakończyła się podróż do uroczej Szewcji i cudownego Sztokholmu.
Wyjazd budżetowy, rozpoznawczy.
Z całego serca wszystkim polecam taki dwuniowy spacer po Sztokholmie.

Podsumowanie:
Lot - 2 x 38 zł
Flygbusarna - 278 SEK po przeliczeniu wyszło 130 zł
Hostel Birka - 60 zł
Seven eleven - 30 zł
Muzeum Wasa - 130 SEK
Koszulki - 50, 60 i 70 SEK :)

Polecam.
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość