Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 147  Następna
Autor Wiadomość
#1841 PostWysłany: 12 Wrz 2017 11:20 

Loty: 103
Kilometry: 240 154
Witam,
Loty Air Canada z ostatniego błędu, miała być Sophia (niemowlak), jest Sophi. Air Canada by nie robiła problemów z dopisaniem "a", ale rezerwacja przez flugenladen.de a oni życzą sobie 55 euro za korektę. Olać czy płacić ?
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎 Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎
City break w Portugalii 🌅🏖️ Relaks w Algarve (z weekendem) za 809 PLN 😍 City break w Portugalii 🌅🏖️ Relaks w Algarve (z weekendem) za 809 PLN 😍
#1842 PostWysłany: 12 Wrz 2017 11:34 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Olać zupełnie, ewentualnie na lotnisku przy desku poprosić o zmianę.
 Profil Relacje PM off
WojtekGA lubi ten post.

#1843 PostWysłany: 12 Wrz 2017 16:04 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Szukałem odpowiedniego tematu i nie znalazłem (bo historia dotyczy odprawy, ale nie online), więc wrzucam tutaj w ramach ciekawostki.

Lotnisko w Helsinkach, lot Finnairem do Warszawy, nadałem bagaż, dostałem kartę pokładową, przeszedłem kontrolę, pokręciłem się trochę i dotarłem pod bramkę. Zaczął się boarding, biorę swoją kartę, by sprawdzić miejsce i... widzę na nim inne imię i nazwisko (dodam, że w nazwisku pierwsze 4 litery się zgadzały, imię zupełnie inne). Grzebię w kieszeniach, rozglądam się, czy przypadkiem nie wziąłem cudzej karty, ale nie, to ta sama, którą otrzymałem przy nadawaniu bagażu. W ciągu 5 sekund dostałem jednocześnie gorączki, mikrozawału, zimnych potów i na dodatek całe życie przeleciało mi przed oczami :D

Przyjrzałem się boardingowi, nikt tam dokumentów nie sprawdzał, stał tylko znudzony pan, który skanował karty. Teoretycznie mogło się udać, ale wolałem nie ryzykować i zgłosiłem sprawę pani za "ladą". Finka niegłupia, najpierw odpowiedziała, że to pewnie nie jest moja karta, potem już trochę mniej logicznie, że w takim razie rezerwacja była na takie nazwisko. Ostatecznie wzięła dowód, sprawdziła i zrobiła oczy jak pięciozłotówki. Wykonała 3 telefony wyrzucając z siebie potok niezrozumiałych dla mnie oczywiście słów w języku fińskim i... zadowolona przeprosiła drukując kartę z moim nazwiskiem. I już sprawa miała się zakończyć, gdy nagle panią coś tknęło i zapytała, czy miałem bagaż. Miałem i tu pojawił się problem z punktu widzenia pani trudniejszy do rozwiązania. Ostatecznie stwierdziła, że załatwi sprawę, ale ja już powinienem iść (słusznie, byłem ostatni) i puściła mnie z potwierdzeniem nadania bagażu na inne nazwisko dodając "keep it safe". Najbliższe 2 godziny spędziłem zastanawiając się, co mi to da, jeśli bagaż się zgubi. Na szczęście się nie zgubił...

Zabawne jest to, że w samolocie spotkałem znajomego i później w Wawie okazało się, że jego znajomy był właśnie tym panem, z którym mnie pomylono. Nie zdążyłem ustalić, co jest na jego karcie, bo zanim do nas dołączył, to moja walizka już szczęśliwie wyjechała i olałem sprawę ;) Aczkolwiek teraz trochę żałuję - albo miał swoje nazwisko albo moje. Jeśli moje, to wychodzi na to, że na to samo nazwisko weszły dwie osoby. Jeśli swoje, to dwie osoby nadały bagaż na to samo nazwisko i dostały kartę pokładową.

Reasumując:
- sprawdzajcie nazwisko na karcie
- można zmienić nazwisko na karcie nawet przy bramce
- jestem trochę zaniepokojony kwestiami bezpieczeństwa ;)
trocha lubi ten post.

#1844 PostWysłany: 13 Wrz 2017 01:09 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
srebrny
Witam, pomyliłem się w Wizzair przy 4 osobach (rodzina) wpisałem szybko nazwisko panieńskie kuzynki i takie samo wpisałem jej mężowi i 2 dzieciaków. Po tel. na infolinie dostałem odpowiedź: tylko płatna zmiana (upłyneło już z dwa miesiące od rezerwacji). Napisałem do Wizz i mam przesłać kopię aktu ślubu i aktów urodzin. Więc chyba pozytywnie została rozpatrzona pisemna prośba.

Kiedyś pomyliłem daty wylotu i przylotu, szczęście, że to była jedyna sytuacja gdzie na tydzień przed prawidłowym wylotem nie mieliśmy żadnej rezerwacji. Po pomyłce mieliśmy wylot za 2 dni. Dodatkowe szczęście to rezerwacje dokonywałem w Black Friday auto miałem za dosłownie 50% ceny
 Profil Relacje PM off  

#1845 PostWysłany: 29 Wrz 2017 12:50 

Hej,

kupiłem właśnie bilet na LOT z Krakowa przez Warszawę do Kijowa.
Problem polega na tym że przez pomyłkę dodałem "h" na końcu nazwiska i jest (...)skih zamiast (...)ski.

Czy myślicie że będzie z tego powodu problem? Pani w LOT powiedziała że doda adnotację do biletu, ale zmiana nazwiska kosztuje 250 zł. Ewentualnie mogę zwrócić bilet i kupić jeszcze raz (24h mam na to).

Nie boję się samego wejścia do samolotu ile kontroli granicznej. Nie będzie z tym problemu?

I jak już pytam - myślicie że nie będzie problemu z naliczeniem mil w M&M za ten lot?
 Profil Relacje PM off  

#1846 PostWysłany: 29 Wrz 2017 12:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

nie bedzie
 Profil Relacje PM off  

#1847 PostWysłany: 29 Wrz 2017 12:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Z lotem nie będzie problemu. Wielokrotnie wałkowane I testowane. Nie wiem jak z milami.

#1848 PostWysłany: 29 Wrz 2017 12:55 

srebrny
Niby nic takiego i 250 zł nie warto dawać,ale ta druga opcja ze zwrotem i ponownym zakupem, jeśli nic nie tracisz jest kusząca.Choćby ze względu na mile,które chyba system nalicza a dla systemu jedna literka czasami dużo zmienia
 Profil Relacje PM off  

#1849 PostWysłany: 29 Wrz 2017 12:57 

Ale wtedy chyba mogę poprosić o ręczne naliczenie mil?
 Profil Relacje PM off  

#1850 PostWysłany: 29 Wrz 2017 12:59 

srebrny
Pewnie,że możesz .
 Profil Relacje PM off  

#1851 PostWysłany: 29 Wrz 2017 13:05 

Dzwoniłem do M&M i jeśli system mi ich automatycznie nie naliczy naliczą mi je ręcznie po przesłaniu skanów boardnig pasów.
 Profil Relacje PM off  

#1852 PostWysłany: 29 Wrz 2017 16:22 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
A mi czasem i naliczali nawet jak mialem zle nazwisko - wpisane 'sńki' zamiast 'ński'. Wiec numer MM dodaj i tak, co Ci szkodzi, a moze oszczedzisz sobie pisania maili ;)

#1853 PostWysłany: 29 Wrz 2017 17:09 

Tak, tak, podalem, pewnie.

Z wejsciem do lounge mysle ze tez problemu nie bedzie? Pytam tak kontrolnie :)
 Profil Relacje PM off  

#1854 PostWysłany: 30 Wrz 2017 17:09 

11deep11 napisał(a):
Czy bedzie problem na lotnisku jeżeli na rezerwacji jest Arkadiusz Kowaleski a powienien byc Arkadiusz Kowalski? Angole za usuniecie tej jednej literki życzą sobie 35 funtów. mieliście podobną sytuacje?
Była robiona rezerwacja na 9 osób i jakoś nikt przez 3 mieisiace nie zauważył że kolegi nazwisko jest za długie.... co robić?płacić czy jechac na lotisko?

witam
mam podobny problem. Znajomi wylatują we wtorek z Newcastle. Na mailu zauważyli literówki w nazwiskach - u jednego Ł a u drugiego brakuje/niewyświetla Ę Ż. Jak ktoś wspomniał niżej, czy na pewno możliwe są 3 błędy w jednym nazwisku ? Nie wiem czy mam dzwonić na info uk , jakiś chat online czy bezpośrednio na lotnisku przed odlotem będą w stanie błąd wyjaśnić ?

Proszę o info
 Profil Relacje PM off  

#1855 PostWysłany: 30 Wrz 2017 17:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Po co ludzie wpisują polskie znaki? Jeszcze nigdy nie wpisałem polskich znaków i nikt nigdy nie zwrócił na to uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#1856 PostWysłany: 30 Wrz 2017 17:24 

srebrny
@herbatnik Nie wyświetla ,bo to są polskie znaki/litery ,których nie stosuje się podczas rezerwacji.Zamiast ł podaje się l itd. Myślę,że można zostawić,a na przyszłość pamiętać ;)
 Profil Relacje PM off
herbatnik uważa post za pomocny.

#1857 PostWysłany: 30 Wrz 2017 19:41 

niebieski
@SJK
Bo część ludzi po prostu nie myśli. :roll:
 Profil Relacje PM off  

#1858 PostWysłany: 06 Paź 2017 17:58 

Co mi poradzicie.
Zrobiłem rezerwacje dla całej rodziny i pomyliłem się w nazwisku syna :oops: Skróciłem je z 8 liter do 3.
Lot mi odwołali dostałem 4 vouchery w tym na syna z błędnym nazwiskiem :D
Niestety robiąc nowy buking nie mogę wykorzystać vouchera bo tam mój syn ma już prawidłowe nazwisko. Czy ktoś ma pomysł co mogę z fantem zrobić.
na czacie Ryanaira powiedziano, że nie dadzą mi nowego vouchera na poprawne nazwisko. Jakieś sugestie? W końcu to 80EUR.
 Profil Relacje PM off  

#1859 PostWysłany: 06 Paź 2017 18:12 

Skoro wcześniej te 3 literowe nazwisko syna było dla ciebie ok....to rezerwuj też teraz jak poprzednio z wykorzystaniem vouchera (dziwne, że z dziećmi vouchery wchodzą, bo wielu nie wskakują)

Po rezerwacji w ramach 24 godzin na darmową poprawę próbuj na polskim lub ANGIELSKIM Czacie Ryanair poprawić, by było DOBRZE
 PM off  

#1860 PostWysłany: 06 Paź 2017 21:26 

Anonymous napisał(a):
Skoro wcześniej te 3 literowe nazwisko syna było dla ciebie ok....to rezerwuj też teraz jak poprzednio z wykorzystaniem vouchera (dziwne, że z dziećmi vouchery wchodzą, bo wielu nie wskakują)

Po rezerwacji w ramach 24 godzin na darmową poprawę próbuj na polskim lub ANGIELSKIM Czacie Ryanair poprawić, by było DOBRZE
Wcześniej się nie zorientowałem i zdziwienie miałbym na lornisku

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości