Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Kwi 2011 19:43 

Witam wszystkich forumowiczów,
Na początku napiszę że jestem kompletnie zielony w temacie kupowania biletów lotniczych przy pomocy wyszukiwarek tanich połączeń. Moja pierwsza próba zakupu zakończyła się wtopą, na 650 pln napiszcie proszę czy da się odzyskać te pieniążki cz już raczej postawić na nich krzyżyk. A więc historia wygląda następująco poprzez travelonow.pl znalazłem przelot tam i z powrotem Mediolan <-> Los Angeles na lipiec - sierpień, nie zastanawiając się dłużej zarezerwowałem nie płacąc za niego. Zapłaciłem natomiast wczoraj za bilet w wizzair na trasę Katowice <-> Mediolan. Dzisiaj chcąc wykupić bilet w oddziale Rainbowtours dowiedziałem się, że w wyniku błędu Alitalii bilety na trasie Mediolan <-> Los Angeles będą droższe o 1800 pln! i czy dalej jestem nimi zainteresowany, oczywiście zrezygnowałem z zakupu. I tak zostałem z biletami z wizzair'a :( na trasę Katowice <-> Mediolan.
Mam do was pytanie czy jest możliwość dochodzenia się od Alitalii lub Travelonow.pl zwrotu kosztów poniesionych na zakup biletów w Wizzair. W sumie rozumuje tak, że z powodu błędu w ich systemie wydałem 650 pln na bilety których teraz na pewno nie wykorzystam .
pozdrawiam
Leszek
 Profil Relacje PM off  

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#2 PostWysłany: 29 Kwi 2011 21:54 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
Nie widzę takiej możliwości. Chyba ze masz znajomego prawnika, to możesz próbować :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Kwi 2011 07:07 

anulowanie rezerwacji w WIZZAIR będzie mnie kosztować 540 pln czyli odzyskam 110 pln, czy istnieje jakiś inny sposób na odzyskanie większej sumy ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Kwi 2011 10:50 

no w sumie te serwisy, mają te swoje regulaminy...
1.2.2 Użytkownik otrzymuje potwierdzenie dokonania rezerwacji poprzez e- mail z tytułem „Rezerwacja nr XXXXXX”, zawierający imiona i nazwiska pasażerów, trasę podróży i cenę do zapłaty.
1.2.3. Rezerwację uważa się za dokonaną z momentem wysłania Użytkownikowi, na adres e-mail przedstawiony przez niego w formularzu zgłoszeniowym, Potwierdzenia Rezerwacji, określonego w punkcie 1.3.
1.2.4. Rezerwacja jest weryfikowana przez RAINBOWTOURS pod względem prawidłowości skalkulowanej ceny dla danego połączenia przy uwzględnieniu warunków danej. W przypadku wykrycia rozbieżności pomiędzy informacją ukazaną Użytkownikowi a stanem faktycznym, Użytkownik zostanie poproszony o potwierdzenie zweryfikowanej rezerwacji.
1.3. Potwierdzenie rezerwacji
Dowodem posiadania przez Użytkownika ważnej rezerwacji jest potwierdzenie rezerwacji temat: "Rezerwacja nr XXXXXX" (gdzie XXXXXX oznacza numer rezerwacji – kombinację liter i cyfr), wysyłany na adres e-mail wskazany przez Użytkownika w formularzu rezerwacyjnym zamieszczonym na stronie serwisu TravelNOW.pl. Potwierdzenie rezerwacji, zgodnie z punktem 1.2.4., nie jest jednoznaczne z potwierdzeniem ceny zakupu biletu lotniczego.
1.4. Skutki dokonania rezerwacji
Dokonanie rezerwacji nie stanowi podstawy do dostarczenia biletu lotniczego Użytkownikowi.
1.5 Cena zakupu biletu lotniczego w momencie dokonania rezerwacji
Cena zakupu biletu lotniczego gwarantowana jest tylko w momencie dokonania rezerwacji i tylko wówczas, jeżeli została prawidłowo podana Użytkownikowi przez system rezerwacyjny lub RAINBOWTOURS. Oprócz możliwości zmiany ceny zakupu biletu lotniczego w sytuacjach określonych w punktach 3.1.3. oraz 3.1.4., cena ta może ulec zmianie, jeżeli została określona nieprawidłowo wskutek oczywistego błędu pracownika RAINBOWTOURS.
podobnie było ostatni z przelotami Iceland Express z Londynu do Nowego Yorku za 430 zl RT, i na tanie-loty.com.pl odwołali i i z fru.pl tłumacząc się niespodziewanym błędem w systemi rezerwacyjnym, ale ja tam się nie przejmowałem bo wiedzialem, ze z dużym prawdopodobieństwem anulują. Lepiej po potwierdzeniu rezerwacji, opłacie, itp. martwić się i kupować dolot do miasta przesiadkowego.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Kwi 2011 22:31 

HON fly4free
leszek_orzeszek napisał(a):
anulowanie rezerwacji w WIZZAIR będzie mnie kosztować 540 pln czyli odzyskam 110 pln, czy istnieje jakiś inny sposób na odzyskanie większej sumy ?

W opisanym przypadku nie masz moim zdaniem niestety żadnych szans na odzyskanie wiekszej kasy w zwykłym trybie anulowania biletu / no-show. Jedyne co mozesz zrobić, to poczekać do dnia wylotu i liczyc na szczęście, że akurat ten lot bedzie odwołany, albo diametralnie zmieni się godzina wylotu. Wtedy uzyskasz prawo do rezygnacji z przelotu i zwrotu ceny biletu. I w sumie tak bym zrobił na Twoim miejscu. czekanie juz w tej sytuacji nie zaszkodzi, a nóź akurat....
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Maj 2011 11:19 

@Nutek czytałem regulamin ale myślałem że może jest jakiś haczyk, niemniej dzięki za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Maj 2011 11:20 

marek2011 napisał(a):
leszek_orzeszek napisał(a):

W opisanym przypadku nie masz moim zdaniem niestety żadnych szans na odzyskanie wiekszej kasy w zwykłym trybie anulowania biletu / no-show. Jedyne co mozesz zrobić, to poczekać do dnia wylotu i liczyc na szczęście, że akurat ten lot bedzie odwołany, albo diametralnie zmieni się godzina wylotu. Wtedy uzyskasz prawo do rezygnacji z przelotu i zwrotu ceny biletu. I w sumie tak bym zrobił na Twoim miejscu. czekanie juz w tej sytuacji nie zaszkodzi, a nóź akurat....

Dzięki za radę coraz bardziej jestem przekonany do tego rozwiązania
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Maj 2011 12:26 

niebieski
Za niewykorzystany lot, przysługuje Ci zwrot niewykorzystanych podatków i opłat lotniskowych. Nie wiem tylko czy Wizzair nie ma w swoim cenniku jakieś opłaty manipulacyjnej, która podważy sens takowej operacji.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Maj 2011 23:36 

HON fly4free
Niestety w liniach typu LCC te zwroty na ogół sa fikcyjne albo zupełnie minimalne z uwagi własnie na opłaty manipulacyjne za anulację. Poza tym koszt telefonu do ich serwisu, aby załatwić tę sprawę zwykle tez pochłania to, co możnaby ewentualnie odzyskać.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości