Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Osz-Fergana
#1 PostWysłany: 13 Lip 2024 20:28 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
chcę się dostać z Osz do Fergany transportem publicznym/marszrutkami. Zastanawiam się:
- które przejście wybrać Dostyk czy Uch-Kurgan (nie wiem, czy ono jest otwarte? wg map można przejechać autem)
- więcej opcji jest chyba z Dostyk - czy ktoś widział tam jakieś busy do Fergany z ominięciem Andijon? ile czasu moze zająć przejazd?

znalazłam info sprzed roku, ale jechał przez Andijon.
Cytuj:
Aug 2023 Osh to Andijon to Fergana crossing :)
• took a Yandex from my hostel (Park Hostel) to avtovokzal - 100som. I went straight to the ticket box, bought my minibus ticket for 120som from the ticket lady and waited 1 hour for the mininus to fill up.
• exit was relatively easy for both sides - no questions asked, my phone wasnt taken or looked through, etc.
• travel to Andijon took an hour (?). After arriving at the avtovokzal, I headed straight to the ticket office where I was told to head to the big bus which says 'Fergana'. 15,000 uz som for 1 person.
Osh - Andijon - Fergana including wait times: 11am - 3pm

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
 Temat postu: Re: Osz-Fergana
#2 PostWysłany: 13 Lip 2024 21:16 

niebieski
Tylko pierwsze przejście, jedyne otwarte dla ruchu międzynarodowego (pozostałe przejścia Kirgistan-Uzbekistan tylko dla lokalsów). Przejście jest duże, uczęszczane, piechotą przeszedłem je w kwadrans (warto w kolejce pomachać paszportem, żeby wyłuskali pogranicznicy szybciej z kolejki). Po drugiej strronie jest MASA taksówek współdzielonych w różne miejsca Uzbekistanu. Nawet nie próbowałem szukać busa, po 15 minutach oczekiwania jechałem do Fergany, droga jest bardzo dobra.

A w okolice przejścia (40.562475990628926, 72.76914331056952) można dojechać autobusem miejskim (zapomniałem numeru) lub taksą, koszt niewielki, bo odległość mała.
 Profil Relacje PM off
leinad lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Lip 2024 22:08 

srebrny
@elpatafiano super, dzięki!
pamiętasz ile jechałeś do Fergany?

#4 PostWysłany: 13 Lip 2024 22:13 

niebieski
Jak wspomniałem droga była super. Maks 2 h.
 Profil Relacje PM off
maxima uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 13 Lip 2024 22:44 

srebrny
@elpatafiano pamietasz może koszt? :)

#6 PostWysłany: 13 Lip 2024 23:09 

niebieski
Nie bardzo, ale pamiętam, że mnie cena zaskoczyła, bo wydawało mi się, że będzie taniej, ze względu na tanie paliwo w Uzbekistanie i wrażenia z poprzedniego wyjazdu (pytałem innych pasażerów, czy nie zostałem oszukany, ale każdy zapłacił tyle samo). Wydaje mi się, że nie przekroczyło to 40 zł, ale nie dam sobie ręki uciąć.
 Profil Relacje PM off
maxima uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 14 Lip 2024 05:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Do Andidżonu z przejścia Dostuk jeżdżą autobusy (często).
Cennik taki
Załącznik:
20240522_092522.jpg
20240522_092522.jpg [ 216.89 KiB | Obejrzany 625 razy ]
bim-bam lubi ten post.

#8 PostWysłany: 26 Lip 2024 10:45 

niebieski
Bezpośrednio z Osz do Andidżan, z nowego dworca autobusowego odjeżdża marszrutka nr 777, cena 130 KGS. Szybki i bezproblemowy transport, przetestowane kilka dni temu.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 18 Sie 2024 09:59 

srebrny
Jechałam dzis rano z Osz (okolice stadionu). Start ok 9:40 czasu kirgiskiego:
-taxi do granicy 160kgs w apce yandex. Można płacić usd
-Na granicy duży ruch (niedziela). Całość zajęła ok 40min, udało się trochę przepchać na granicy uzbeckiej. Pogranicznik wyłowił z tłumu i kazał puścić.
-po drugiej stronie taxi od razu pytają dokąd. Fergana chcieli na początek 20usd/os. Stanęło na 10usd z podwózka na lotnisko. W aucie 3os. Lokals wysiadł wcześniej i zapłacił o dziwo 200k uzs.
Na lotnisku byłam o 11:30 czasu uzbeckiego. Wszystko sprawnie. Poniżej 3h mimo dużych kolejek na granicach. Po obu stronach stalo do kontroli paszportowej po ok 100-200osob.

#10 PostWysłany: 12 Wrz 2025 06:53 
Awatar użytkownika

platynowy
Podsumowanie z wczoraj - gdyby ktos chcial budzetowo :lol:

Autobus 7 z lotniska w Osz do pierwszego ronda - teoretycznie 17 som, ale nikt nie kupowal biletow. Odjazd z lotniska ok. 9.15

Potem marszrutka na granice (Dostuk) - 30 som. Na granicy bylem ok. 10.15, nie bylo duzych kolejek. Autobusow do Fergany niestety brak, wiec jechalem autobusem na Andidzan (cenowo bardzo przystepnie, bo 8 tys sumow). Odjazd z granicy 10.15 (czasu uzbeckiego), przyjechal o 11.30.

Z Andidzanu do Fergany 20 tys. sumow (odjezdza co godzine o pelnej, ostatni jest o 17). W Ferganie bylem 13.30 czasu uzbeckiego, wiec lacznie droga zajela mi nieco ponad 5h

Laczny koszt: 30 som + 28 tys sum = niecale 10 zl

Wymiana pieniedzy po stronie uzbeckiej - w jednym z wielu sklepow. Niestety kursy slabe, za 20 E dostalem 245 tys sumow (tu ogolna uwaga - na euro w Uzbekistanie kursy sa faktycznie o wiele gorsze niz na dolary)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość