Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dolary w Birmie
#1 PostWysłany: 18 Gru 2013 07:04 
Awatar użytkownika

Niebawem bede w Birmie I mam pytanie do kogos, to tam byl.
Jakie dolary musze zabrac (wiem, ze maja byc w super stanie) jednak czy te z 2006 roku beda ok, sa sa za stare I musza byc nowe z tymi dodatkowymi znakami na nich,

Dzieki za pomoc

http://www.globtr.blogspot.com

Image
 Profil Relacje PM off  

Na wakacyjny city break z klimatem 😍 Wycieczka do Pragi za 756 PLN 😎 Na wakacyjny city break z klimatem 😍 Wycieczka do Pragi za 756 PLN 😎
Wyrusz na przygodę z dala od plaży 🐻✈️ Wakacyjne loty na Alaskę od 1946 PLN❄️ 🇺🇸 Wyrusz na przygodę z dala od plaży 🐻✈️ Wakacyjne loty na Alaskę od 1946 PLN❄️ 🇺🇸
 Temat postu: Re: Dolary w Birmie
#2 PostWysłany: 18 Gru 2013 07:45 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 142 596
niebieski
Podpinam się pod pytanie. Wymieniłem już część na chybił trafił, wybierałem jak najładniejsze. Myślę, że bez histerii pogniecionych i pomiętych nie mam ale na serię roczniki nie zwracałem uwagi, a powinienem? :-) Bez jaj.

#3 PostWysłany: 18 Gru 2013 08:54 

Byłem w Birmie w 2009r i z tego co pamiętam był problem z banknotami mającymi małe główki prezydentów,nowe z dużymi wizerunkami bez problemów.Lepszy kurs banknotów studolarowych.Uważajcie na ludzi chcących wymienić wam pieniądze na ulicy
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Gru 2013 10:49 
Awatar użytkownika

Czyli banknoty po 2006 roku, czy te z 2006 roku też będą ok?

Słyszałem o tym, że mimo iż wymienia się u lokalnych ludzi by nie wspierać rządu, to potrafią cie okantować.

Image
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Sty 2014 23:40 

moi przyjaciele byli jakieś 2 lata temu
musiały być nowe ( te z dużymi głowami)
bez żadnego zagięcia czy ryski
mieli problem na lotnisku, bo nie chcieli im przyjąć jednego banknotu a oni mieli ostatnie, odliczone na opłatę lotniskową
a banknot wg nas był ok
dopiero jakiś turysta sie nad nimi zlitował i zamienił im ten banknot na "akceptowalny"
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Sty 2014 22:19 
Awatar użytkownika

Nie pamiętam jaki był rok graniczny, ale ważne żeby były z nowej serii z "dużymi głowami" - im nowsze tym lepsze. Poprosiłem po prostu w kantorze żeby mi takie odłożyli jak będą mieli nowiutką partię.

Wymiana na ulicy to spore ryzyko - ja z tego co pamiętam najlepszy kurs dostałem na lotnisku
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Sty 2014 02:07 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 201 537
Byliśmy w lipcu 2013, sytuacja zmienia się dość dynamicznie, kurs w bankach taki sam jak na czarnym rynku (najlepszy był w ogóle na lotnisku w Yangonie), słysząc takie opinie z Polski wzięliśmy fabrycznie nowe dolary, ale nikt się nie przyglądał, mieliśmy tylko 100 dolarów, a w niektórych hotelach nawet chcą, żeby płacić w dolarach, więc wydawali starsze i delikatnie zniszczone, ale nie było żadnego problemu żeby wymienić.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Sty 2014 18:01 
Awatar użytkownika

Mucustrooper napisał(a):
Byliśmy w lipcu 2013, sytuacja zmienia się dość dynamicznie, kurs w bankach taki sam jak na czarnym rynku (najlepszy był w ogóle na lotnisku w Yangonie), słysząc takie opinie z Polski wzięliśmy fabrycznie nowe dolary, ale nikt się nie przyglądał, mieliśmy tylko 100 dolarów, a w niektórych hotelach nawet chcą, żeby płacić w dolarach, więc wydawali starsze i delikatnie zniszczone, ale nie było żadnego problemu żeby wymienić.

Ja od 14 stycznia będę w Birmie więc po powrocie lub jak znajdę tam net, to też dam znać

Image
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Sty 2014 15:32 
Awatar użytkownika

Aktualizacja z Birmy.

Na lotnisku w Mandalay mozna wymienic Dolary, Euro, Franki Szwajcarskie, Funty Brytyjskie oraz Dolary Singapurskie. Ja mialem lot z Bangkoku I dodatkowo dla tego lotu oferrowali wymiane Tajsich Batow

Image
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Gru 2015 17:05 

Orientuje sie ktos moze, jak teraz wyglada kwestia platnosci w Birmie ? Tzn. Czy za przejazdy i wstepy, np. Do strefy w okolicach Bagan mozna placic w miejscowej walucie, czy gdzies chca tylko dolary? Nie wiem ile kasy wymienic na kyaty. Dzieki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Gru 2015 18:03 

srebrny
Za noclegi, przejazdy zaplacisz w $. Ogolnie nie ma problemow, sa elastyczni.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Gru 2015 18:29 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
w kwietniu tego roku nigdzie nie płaciłem w dolarach, specjalnie wziąłem kilka banknotów o niskich nominał, które do niczego mi się nie przydały, a ewentualny kurs wymiany mają gorszy niż 50 i 100 USD
Za pociągi, noclegi, wejście np. do Shwedaggon pagoda płaciłem w kyatach. Nawet jeśli w niektórych miejscach była taka możliwość to nie opłacało się - 1 dolar to 1100 kyatów, a przeliczali na 1-1000kyat. Obecny kurs 1USD - 1280, więc tym bardziej nie warto płacić dolarami.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Sty 2019 17:12 

Moze komus sie przyda - podjelam kilkanascie prob wyplaty kasy z roznych bankomatow w Birmie (Yangon, Bagan, Mandalay), z roznych kart w tym Kantor Aliora i Revolut - wszystkie odrzucily i przez tydzien nie udalo mi sie nic wyplacic. Takie info z dzisiaj :) gdyby nie rezerwowa gotowka w dolarach, to byloby slabo.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Sty 2019 17:58 

Loty: 237
Kilometry: 375 584
Ja w listopadzie 2018 nie miałem żadnego problemu z wypłacaniem kartą Visa Świat Intensive z mBanku. Raz w Nyaung-U (MAB Bank) w Baganie i raz w pod Mandalay w Jade Pagoda czyli CB Bank ATM. Za każdym razem 300k plus prowizja bankomatu kilka k - niestety nie pamiętam dokładnie ile.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 01 Lut 2019 11:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Specjalnie na wylot do Birmy załatwiłem sobie kartę Visa Świat w mBanku. To był strzał w dziesiątkę !

#16 PostWysłany: 05 Lis 2019 14:42 
Awatar użytkownika

niebieski
@RKS1926, taaa, biorąc pod uwagę, że mało gdzie poza lotniskiem są bankomaty i terminale... ,-)

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Zeus lubi ten post.

#17 PostWysłany: 15 Lis 2019 13:29 
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 550 899
niebieski
Jestem na świeżo po powrocie.
W wielu miejscach mieliśmy ogromne problemy z dolarami - jak możecie bierzcie tylko nówki sztuki - idealne - jakby dopiero wyszły z druku.
Czepiali się każdego zagięcia - każdej ryski. Nawet zgiętych na pół nie chcieli przyjmować.
Nawet najmniejsze zagięcie było problemem - oglądali kręcili głowami i takie tam.
Mi się gdzieś wcześniej to obiło o uszy i dlatego miałem prawie same nówki - ale chłopaki mieli problemy. Zagiętych w ogóle nie chcieli albo niższy kurs.
Nominały 50, 100 mają lepszy kurs niż 5,10,20 - 1 jeszcze niższy
terminali nie widziałem ale bankomaty w miastach są
pozdrawiam

#18 PostWysłany: 15 Lis 2019 13:32 
Awatar użytkownika

niebieski
My póki co bez problemów. Kurs za 100$ to około 1515 (najwyższy na lotnisku w RGN), najniższy to 1510, zakładając, że wymieniasz dalej co najmniej 100.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#19 PostWysłany: 13 Maj 2024 14:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 476 709
Obecnie w Mjanmie istnieje pewnego rodzaju trializm jeśli chodzi o wymianę dolarów na kiaty. Niestety wszystkie lub przynajmniej zdecydowana większość internetowych informacji na ten temat wprowadza w błąd i niewiele by zabrakło a sam bym popłynął, gdyby nie info-ostrzeżenie, które przed przyjazdem otrzymałem z hostelu. Mianowicie, na większości stron można znaleźć info, że kurs to obecnie ok 2100 MMK za 1 USD, tak też mówi Google oraz popularne strony wyliczające kurs typu xe.com, łatwo więc temu zaufać i przez to stracić na wymienie. W rzeczywistości kurs czarnorynkowy to 3920 MMK za 1 USD (stan na maj 2024).

Bezpiecznym miejscem na dokonanie wymiany po najlepszym kursie jest na przykład to: UNITY.

Poza kursem ulicznym oraz oficjalnym, zauważyłem że funkcjonuje trzeci kurs, plasujący się gdzieś po środku. Przelicznik 3000 MMK na 1 USD obowiązywał między innymi przy płatności za nocleg oraz za posiłek w lotniskowej restauracji. Przez taki zabieg, pomimo tego że hostel zastosował mniej korzystny kurs niż czarnorynkowy, nocleg wyszedł sporo taniej niż wynikało to z rezerwacji na bookingu (wszak wymieniałem gotówkę po czarnorynkowym a booking przyjął oficjalny). Można więc przyjąć, że te 3000 MMK do 1 USD to kurs jaki został uznany lokalnie jako najmniej krzywdzący obie strony transakcji przy realizacji usług dla obcokrajowców. I cos w tym rzeczywiście jest.

p.
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość