Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 672 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 12 Lut 2015 08:44 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Miałem przyjemność jechać nowymi pociągami. Tydzień temu trasa Gdynia - Warszawa Zachodnia, totalne pustki, może 10-15% zapełnione wagony. Wczoraj wsiadam w pociąg relacji Kraków - Gdynia na Zachodniej i praktycznie wolnych miejsc nie ma. Jednak w Centralnej zdecydowana większość ludzi wysiada i w kirunku Trójmiasta jedzie zapełniony może w 25%. Czy ja tak tylko trafiłem czy trasa Kraków - Warszawa jest zdecydowanie bardziej oblegana? Może jak przyjdzie lato to w kierunku Trójmiasta będzie jeździło więcej ludzi.
 Profil Relacje PM off  

Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙 Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙
Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦 Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦
#322 PostWysłany: 12 Lut 2015 08:57 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 168 884
srebrny
Według mnie to wszystko zależy od dnia. Dwa tygodnie temu jechałem pendolino na odcinku Malbork-Kraków. Warszawa kończyła wówczas ferie i to na trasie trójmiasto-wawa nie było ani jednego wolnego miejsca, a od wawy do krk był luz;)
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 12 Lut 2015 14:32 

srebrny
JarekGdynia napisał(a):
Miałem przyjemność jechać nowymi pociągami. Tydzień temu trasa Gdynia - Warszawa Zachodnia, totalne pustki, może 10-15% zapełnione wagony. Wczoraj wsiadam w pociąg relacji Kraków - Gdynia na Zachodniej i praktycznie wolnych miejsc nie ma. Jednak w Centralnej zdecydowana większość ludzi wysiada i w kirunku Trójmiasta jedzie zapełniony może w 25%. Czy ja tak tylko trafiłem czy trasa Kraków - Warszawa jest zdecydowanie bardziej oblegana? Może jak przyjdzie lato to w kierunku Trójmiasta będzie jeździło więcej ludzi.

A godzina? Bo brzmi to jak przeciwpotok. Swoją drogą oni chyba wciąż nie przeskoczyli tego tematu, że jak większość pasażerów z Krakowa kupi bilety do Warszawy Wschodniej, to na relację Warszawa Centralna - Gdańsk brak jest wolnych miejsc. Ojej, jak mi przykro...
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 13 Lut 2015 11:53 
Awatar użytkownika

Tylko dlaczego większość miałaby kupować bilety z Krakowa akurat na Wschodnią? :? Poza tym nawet jeśli by tak było, to temat nie jest do przeskoczenia, bo w pędolino nie ma miejsc stojących. Kropka. :mrgreen:
Ale niezależnie od tego, z komentarzy na różnych forach i nie tylko wynika, że trasa Kraków - Wa-wa - Kraków jest zdecydowanie bardziej obłożona niż Wa-wa - Trójmiasto - Wa-wa czy Katowice - Wa-wa - Katowice (na której ponoć są totalne pustki).
Oczywiście takie "okazje" jak zmiana turnusu też mają wpływ na obłożenie ale tylko chwilowo.

#325 PostWysłany: 13 Lut 2015 12:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
obibok napisał(a):
A godzina?

18:29 z Warszawy Zachodniej
Podejrzewam że trasa nad morze będzie bardzo rentowna latem :D
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 13 Lut 2015 14:20 

srebrny
Lucass napisał(a):
Tylko dlaczego większość miałaby kupować bilety z Krakowa akurat na Wschodnią? :?

Sam tak robię. Jak mam się zastanawiać, gdzie będę wysiadać, to wolę od razu kupić cały szwedzki stół, zwłaszcza gdy ta sama cena. Do tego sporo ludzi nie jest zorientowanych, który dworzec jest gdzie i panie w kasach też z reguły domyślnie sprzedają do Wschodniej, żeby potem nie było pretensji. Intercity zidentyfikowało ten problem już lata temu, ale nie potrafią nic wymyślić. Wystarczyłoby sprzedawać relacyjnie do/od węzła "Warszawa", ale beton się takich rozwiązań boi.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 13 Lut 2015 14:30 

srebrny
Ale po co kupować do Wschodniej, jak kontroli biletów między Zachodnią i Wschodnią nie uświadczy się w żadnym EIP czy EIC...
Poza tym byłoby to trudne przeciskając się przez wysiadających pasażerów i ich bagaże.
Ja np. z reguły kupuję do Zachodniej, a czasem wysiadam na Centralnej, jeśli akurat tak mi pasuje.
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 13 Lut 2015 14:41 

Loty: 70
Kilometry: 143 287
Wczorajsze EIP o 12:35 z Centralnej do Gdyni, na oko moze ze 30procent miejsc zajętych... Dowcipny konduktor, zasugerował mandacik dla syna za niepodpisaną legitymację szkolną - 2 klasa podstawówki, 7 lat :-)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 13 Lut 2015 16:37 

Loty: 206
Kilometry: 190 525
niebieski
sranda napisał(a):
Ale po co kupować do Wschodniej, jak kontroli biletów między Zachodnią i Wschodnią nie uświadczy się w żadnym EIP czy EIC...
Poza tym byłoby to trudne przeciskając się przez wysiadających pasażerów i ich bagaże.
Ja np. z reguły kupuję do Zachodniej, a czasem wysiadam na Centralnej, jeśli akurat tak mi pasuje.

Nie mów hop. Znajomy jeździł sobie ze Wschodniego do centrum TLK, EIC i EIP, bo szybciej było niż tramwajem i pewnego razu oberwał (na szczęście nie w EIP) :!:

Tak samo pojawiła się niedawno w internecie historia kogoś kto kupił bilet z Katowic czy Krakowa do Zachodniej i między Zachodnią a Centralną dostał mandat - czy prawdziwa to nie wiem, ale przypadek znajomego jadącego wschodnia-centralna prawdziwy .
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 13 Lut 2015 16:52 

niebieski
Jest zasadnicza różnica, bo znajomy jechał bez biletu (obecnie od Wschodniej jest honorowana chyba karta miejska i bilety KM, ale to stan chwilowy). Jadąc z Katowic do Warszawy wystarczyło zgłosić, że się jedzie jedna stację dalej, na tym samym bilecie i bez żadnych dopłat, więc tu sprawa jest inna. Teraz już chyba by nie mogli dać mandatu, bo stacje w Warszawie powinny być równoważne (1 bilet - 1 cena, obojętnie do której się jedzie).
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 13 Lut 2015 17:40 

Loty: 206
Kilometry: 190 525
niebieski
p27 napisał(a):
Jest zasadnicza różnica, bo znajomy jechał bez biletu (obecnie od Wschodniej jest honorowana chyba karta miejska i bilety KM, ale to stan chwilowy).

W ekspresach? Oczywiście, że nie są honorowane.

p27 napisał(a):
Teraz już chyba by nie mogli dać mandatu, bo stacje w Warszawie powinny być równoważne (1 bilet - 1 cena, obojętnie do której się jedzie).

Właśnie chodzi o to że nie są równoważne.
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 13 Lut 2015 17:55 

niebieski
http://www.mazowieckie.com.pl/honorowan ... 015-r.html - nie ma słowa o wyłączeniu ekspresów, jedyny warunek to jazda w 2 klasie.
http://intercity.pl/pl/site/o-nas/dzial ... ewice.html - tylko Pendolino jest wyłączone (i słusznie)
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 13 Lut 2015 18:04 

srebrny
sranda napisał(a):
Ale po co kupować do Wschodniej

Powiedz raczej, czemu miałbym tego nie robić. A nuż przypomni mi się po drodze, że na Lubelskiej cielęcinę "rzucili"? Mogę, to kupuję. Jak pani w kasie pyta do jakiej, to nie mam czasu zastanawiać się, gdzie chcę wysiadać (a i tak jeżdżę tylko do Zachodniej i Centralnej), tylko biorę do Wschodniej.
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 13 Lut 2015 18:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
taki przykład:
pasażer A ma bilet z krakowa do w-wy wschodniej choć i tak wie że wysiądzie na centralnej.
pasażer B chce kupić bilet z w-wy centralnej do gdańska, na ten sam pociąg co pasażer A.
sprzedadzą mu czy nie?
(oczywiście zakładając, że nie ma więcej wolnych miejsc itp itd)

#335 PostWysłany: 13 Lut 2015 18:14 

niebieski
Nie sprzedadzą (albo sprzedadzą bez gwarancji miejsca siedzącego - nie dotyczy Pendolino), ale jak ktoś jest rozgarnięty to sprawdzi jeszcze czy są miejsca od Wschodniej. Ale myślę, że główna wymiana pasażerów w pociągach przejeżdżających przez Warszawę odbywa się na Warszawie Centralnej.
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 13 Lut 2015 18:48 

srebrny
No właśnie. I dlatego pociąg jedzie dalej relatywnie pusty.
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 13 Lut 2015 18:54 

niebieski
Wątpię, żeby to był główny powód.
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 13 Lut 2015 19:23 

srebrny
Główny nie, ale ciekawe, jaka jest skala zjawiska.
 Profil Relacje PM off
WojtekGA lubi ten post.

#339 PostWysłany: 13 Lut 2015 22:51 

niebieski
obibok napisał(a):
sranda napisał(a):
Ale po co kupować do Wschodniej

Powiedz raczej, czemu miałbym tego nie robić. A nuż przypomni mi się po drodze, że na Lubelskiej cielęcinę "rzucili"? Mogę, to kupuję. Jak pani w kasie pyta do jakiej, to nie mam czasu zastanawiać się, gdzie chcę wysiadać (a i tak jeżdżę tylko do Zachodniej i Centralnej), tylko biorę do Wschodniej.

Czemu miałbyś tak nie robić? Bo to czysty idiotyzm, skoro wyraźnie zaznaczasz, że jeździsz tylko do Zachodniej i Centralnej.
Równie dobrze ja kupując promo bilet PB Wrocław-Katowice mógłbym kupić w tej samej cenie Wrocław-Rzeszów. Ale tego nie robię, bo wiem, że ja do Rzeszowa i tak nie pojadę, a może dzięki temu ktoś pojedzie taniej na odcinku Katowice-Rzeszów.
 Profil Relacje PM off
WojtekGA lubi ten post.

#340 PostWysłany: 14 Lut 2015 01:46 

srebrny
To ja wolę opcję, że dzięki temu ktoś będzie miał do Gdańska luźniejszy pociąg. Zresztą z doświadczenia wiem, że gdy zdarzało mi się kupować bilet ograniczony, to potem okazywało się, że ten dłuższy jednak by się przydał. Dlatego jak np. kupuję bilet do Berlina, to zawsze kombinuję - albo do Potsdamu, albo przez Eberswalde. A nuż pojadę sobie zwiedzić.
Zresztą tu nie chodziło o to, że ktoś to robi celowo. Chodzi o większość nieświadomych. Gdy mówię "do Warszawy", to zawsze dostaję do Wschodniej. A gdy mnie ewentualnie pytają, to mówię, że do Wschodniej, żeby w pośpiechu nie stracić na złej odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 672 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości