Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Sty 2014 17:07 

WItajcie, prośba o szybką pomoc, bo chciałbym rezerwować :)

Mamy dwie opcje dostania się do Gruzji w maju.

1. LOT z Warszawy do Tbilisi. Wylot 4.05 powrót 16.05. Trzy bilety (2 dorosłych plus dziecko) 2400 w obie strony.

2. Wizz Air - do Kutaisi również z Warszawy, wylot 7.05 powrót 16.05 - 1900 w obie strony z dwiema sztukami bagażu i odprawą on-line. Nie mam niestety tej karty rabatowej.

Pytanie do doświadczonych - czy warto dopłacać te 500 złotych do LOTu? Warunki podróży lepsze? Bagaż bardziej bezpieczny? Odprawa on-line w Wizz bez problemu? Punktualność przewoźnika? Nigdy nie korzystaliśmy, stąd tego typu pytania.

Godziny wylotu zdecydowanie lepsze są w Wizz.

Druga sprawa - Kutaisi. Planujemy pobyt ok. 10 dni, w tym czasie chcemy zwiedzić Tbilisi, Gori, Wardzię, trochę pooglądać góry i z dwa, trzy dni nad morzem. Czy dojazd z Kutaisi do Tbilisi będzie drogi i zniweczy całą oszczędność na biletach lotniczych?

Wielkie dzięki za pomoc,
Michał
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel przy plaży w Benalmadenie za 1760 PLN Wypoczynek w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel przy plaży w Benalmadenie za 1760 PLN
🤌 Pizza, pasta i piękne widoki 🍕🍝😍 City break w Bergamo za 460 PLN 🇮🇹 🤌 Pizza, pasta i piękne widoki 🍕🍝😍 City break w Bergamo za 460 PLN 🇮🇹
#2 PostWysłany: 16 Sty 2014 17:34 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Nie musicie mieć żadnej karty. Wykupcie członkostwo w Wizzair Discount Club za 130 zł i za 2+1 biletów zapłacicie 1220 zł (bez bagażu).
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Sty 2014 17:45 

Ok, dzięki. Będzie nam jednak potrzebny bagaż, bo gdzieś trzeba te wina z Gruzji zapakować :)

Wracając do pytania - lepiej Wizem do Kutaisi, czy narodowym do Tbilisi?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Sty 2014 17:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja przy takiej różnicy wybrałbym Wizzair. Godziny zdecydowanie lepsze.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Sty 2014 17:58 

Jeśli masz czas, możesz zaryzykować i poczekać na promocję LOTu. Właśnie tego przewoźnika bym Ci polecał, bo na wypadek jakichkolwiek komplikacji w podróży (ekstremalne warunki atmosferyczne itp.) linie regularne o wiele bardziej troszczą się o pasażera.
 PM off  

#6 PostWysłany: 16 Sty 2014 18:30 

Wielki dzięki za pomoc. Zdecydujemy się na Wizz. Plan taki:

1. Przylot do Kutaisi i nocleg w hotelu.
2. Wyjazd z Kutaisi GeorgianBusem do Tbilisi. 4 doby w stolicy, wypożyczenie auta, zwiedzanie okolic.
3. Wyjazd z Tbilisi do Gori lub Wardzii. Co bardziej polecacie? Na obie pozycje pewnie zabraknie czasu.
4. Przyjazd nad morze - lepiej Batumi czy Poti?
5. Powrót do Kutaisi i do Polski.

W miarę się to trzyma logicznych ryzów? Zaznaczam, że jedziemy z 2-letnią córą, więc ekstremalny trekking odpada.

Pozdrowienia!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Sty 2014 19:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Fabrykatekstow.pl napisał(a):
Wielki dzięki za pomoc. Zdecydujemy się na Wizz. Plan taki:
3. Wyjazd z Tbilisi do Gori lub Wardzii. Co bardziej polecacie? Na obie pozycje pewnie zabraknie czasu.
4. Przyjazd nad morze - lepiej Batumi czy Poti?

3. To dwa miejsca o zupełnie innym charakterze. W Gori poza muzeum wujka Józka i twierdzy nie ma nic ciekawego. Chyba, że przez "Gori" rozumiesz też Upliscyche.
4. Zdecydowanie Batumi. Poti to tylko port i kilka ulic na krzyż.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Sty 2014 09:47 

Loty: 17
Kilometry: 39 506
Godziny moze i lepsze ale bus do Tblisi potrafi jechac i 5h. Wez to pod uwage
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Sty 2014 10:29 

Dzięki za wszystkie porady. Zdecydowaliśmy się i kupiliśmy bilety Wizz do Kutaisi - 9-21 maja. W Kutaisi spędzimy dwa dni, żeby spokojnie rano wyjechać do Tbilisi. Droga może być męcząca, ale coś się pewnie przez szybę autobusu zobaczy.

Pytanie do doświadczonych - ile dni warto zarezerwować na stolicę? Chcielibyśmy coś pozwiedzać również w bliskiej odległości, pewnie korzystając z busów lub wypożyczając samochód. 5 dni wystarczy?

Pozdrowienia
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Sty 2014 10:44 

5 dni powinno śmiało wystarczyć. Piękno Gruzji to monastyry, wzgórza i winnice. W samym centrum Tbilisi nie ma zbyt wiele do zwiedzania, dużo więcej ciekawych miejsc jest w okolicach. 5 dni bez problemu Ci wystarczy, no chyba że chciałbyś jeszcze wyskoczyć nocnym pociągiem do Erewania?
 PM off  

#11 PostWysłany: 20 Sty 2014 10:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Pytanie do doświadczonych - ile dni warto zarezerwować na stolicę? Chcielibyśmy coś pozwiedzać również w bliskiej odległości, pewnie korzystając z busów lub wypożyczając samochód. 5 dni wystarczy?

Pozdrowienia

moim zdaniem to zdecydowanie za dużo, w 2/3 dni na spokojnie się zwiedzi Tbilisi i przy okazji jeszcze Mcchetę
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Sty 2014 11:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

cypel napisał(a):

Pozdrowienia

moim zdaniem to zdecydowanie za dużo, w 2/3 dni na spokojnie się zwiedzi Tbilisi i przy okazji jeszcze Mcchetę

Polecalbym tez wycieczke do Kazbegi, przez GDW :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Sty 2014 11:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Zeus napisał(a):
Polecalbym tez wycieczke do Kazbegi, przez GDW :)

zgadzam się
jak dla mnie to nr 1 w Gruzji, bardziej mi się podobało niż Górna Swanetia
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Sty 2014 11:53 

Wielkie dzięki za te porady.

Myślimy o dłuższym pobycie w Tbilisi ze względu na dziecko - nie chcemy się zbyt często przemieszczać. A wydaje nam się, że Tbilisi będzie dobrym punktem wypadowym w różne rejony wschodniej i północnej Gruzji.

Do Kazbegi lepiej wybrać się wypożyczonym autem, czy marszrutką? Wypad do Erywania odpada - Armenia będzie kolejnym celem podróży na przyszły rok :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Sty 2014 12:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Do Kazbegi lepiej wybrać się wypożyczonym autem, czy marszrutką? Wypad do Erywania odpada - Armenia będzie kolejnym celem podróży na przyszły rok :)

nie ma jednej słusznej odpowiedzi, jak dla mnie to
+auto = niezależność
-auto = cena, kiepska droga (brak asfaltu miejscami, dziury), możliwość dostania kamulcem w szybę co równa się z dodatkowymi kosztami, niektórzy mogą też być przerażeni "fantazją" gruzińskich kierowców

+marszrutka = nie ma stresu, że uszkodzimy auto, podróż z lokalsami, niska cena
-marszrutka = niewygodna, brak możliwości zatrzymania się i podziwiania widoków tam gdzie chcemy, pędzi na złamanie karku

jak jedziecie z dzieckiem, nie wiem w jakim wieku, ale sama podróż marszrutką może być dla niego przygodą albo ... katorgą :lol:

aha, nie wiem czy widziałeś ten wątek, ale warto się również z nim zapoznać, bo nie każdy widzi Gruzję przez różowe okulary ;)
viewtopic.php?uid=14745&f=139&t=33829&start=0

edit
doczytałem, że córka ma 2 latka, więc chyba marszrutka nie zrobi na niej wrażenia ;)

Ostatnio edytowany przez cypel, 20 Sty 2014 13:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Sty 2014 13:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Autem, bo po drodze masz wiele rzeczy do oglądania (Mchetta, Ananuri, Pasanauri, góry, Gaudari itd) ;)

http://www.kaukaz.pl/gruzja/turystyka/a ... ojenna.php
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości