Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Do Chin bez wizy:
- BJS i PVG 144h
- nie można opuszczać miasta transferowego
- na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego
- możemy zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
- podróż nie musi być na jednym bilecie
Wyjątki:
- możemy opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin np udać się do HKG.
- możliwy jest transfer bez wizy tylko w jednym mieście w Chinach przykład:
Po przylocie do PVG w ciągu 144h wylatujemy BEZPOŚREDNIO poza granicę Chin do kraju trzeciego, nie ma możliwości żeby po odbytym stopoverze polecieć sobie do NRT przez np. BJS.
- możliwy jest transfer przez kilka lotnisk w Chinach ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
Przykład: WAW-(BJS-PVG)-NRT od przylotu do BJS i wylotu z PVG nie może minąć więcej niż 24h gdyż oba lotniska są w Chinach
- transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h- NRT - PVG 144h - WAW
Chińczycy znajdą dobrze te przepisy. Nie ma możliwości wydłużenia tranzytu nawet o godz. Umieją liczyć i jeżeli przekroczycie czas tranzytu będziecie zmuszeni opuścić Chiny. Najczęściej każą kupić bilet do HKG. Błagania nie pomogą.

Krótka instrukcja jak zdobyć wizę
bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620?start=500#p1067859

Dzięki @macq91 @apocalipse

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 03 Cze 2016 00:17 

Przeczytałem cały temat, ale nadal mam wątpliwości, może będziecie w stanie mi podpowiedzieć.

Lecę z Auckland do Pekinu (przylot o 5:10), następnie o 8:00 lecę do Szanghaju (lądowanie o 10:15) i dalej o 0:05 wylatuję do Dubaju. Odcinek AKL-PEK-PVG jest na jednym bilecie, PVG-DXB na drugim. Przy takiej trasie przysługuje mi 24-godzinny tranzyt (multi-stop w Chinach).

Mam takie pytania:
1. Czy będę mógł wyjść z lotniska w Szanghaju do miasta?
2. Jeśli nie, musiałbym poczekać na lot do DXB w strefie tranzytowej. Jak w takiej sytuacji będę mógł odebrać swój bagaż i nadać go ponownie?
 Profil Relacje PM off  

Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆) Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆)
Rzuć wszystko i leć na Maderę lub Kanary 😍✈️🔥 Bezpośrednie loty od 582 PLN Rzuć wszystko i leć na Maderę lub Kanary 😍✈️🔥 Bezpośrednie loty od 582 PLN
#122 PostWysłany: 03 Cze 2016 00:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Możesz wyjść gdzie chcesz, lotnisko to nie więzienie.
 Profil Relacje PM off
krrnadam uważa post za pomocny.

#123 PostWysłany: 07 Cze 2016 08:35 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 134 023
Witam,

poczytalem, poczytalem ale chcialbym sie upewnic.
- Lece pojutrze na jednym bilecie: Singapur -> Guangzhou (2h przesiadki) -> Pekin.
- Nastepnie wg planu jestem w Pekinie jakies 60h.
- Nastepnie na kolejnym bilecie: Pekin ->Zurich.

Z tego co rozumiem to przesiadka w Guangzhou psuje mi 72h wize tranzytowa na Pekin? bo w Guangzhou musze przejsc kontrole imigracyjna
i tam moga mi dac albo 24h direct transit (tak ze bede mogl sobie poleciec dalej do Pekinu) albo 72h visa free transit (tak ze bede mogl sobie
zostac w Guangzhou)

Z gory dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 07 Cze 2016 10:45 

Obawiam się, że potrzebujesz wizy tranzytowej. 24h - dowolna liczna przesiadek w Chinach; 72h - tylko jedno lotnisko.
 Profil Relacje PM off
maskotki uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 07 Cze 2016 10:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Też mi się tak wydaje. Ze beż wizy tranzytowej nie obejdzie się.
 Profil Relacje PM off

#126 PostWysłany: 07 Cze 2016 11:18 

HON fly4free
@maskotki : potrzebujesz wizy, z 72h pobytu bezwizowego nie można skorzystać, jeżeli doleciałeś do celu z przesiadką w innym mieście chińskim. Musi być podróż NIE CHINY - CHINY (do 72/144 h) - NIE CHINY, przy czym NIE CHINY to też Macau, Tajwan i Hong Kong na potrzeby tej procedury.
 Profil Relacje PM off

#127 PostWysłany: 07 Cze 2016 11:21 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 134 023
Ok, dzieki. Juz przeszukalem calego neta i zmienilem na lot przez KL, wiec powinno byc ok :)
Zdecydowanie tak. Nie mozna miec nawet przesiadki w Chinach - 72h tylko na jedno lotnisko z dostepnych z listy.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 07 Cze 2016 11:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Można, tylko ze na maks 24hr

Miałem taki przypadek (postój techniczny w CAN), była mała komplikacja ale dało rady :)
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 07 Cze 2016 11:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak jak pisze @Zeus do 24 godzin można. To jest osobna kategoria TWOV.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 05 Sie 2016 08:31 

Zbanowany
Wie ktos, jak dokladnie sprawdzany jest lot w przypadku transferu? Patrza na caly bilet czy na lotnisko przylotu/powrotu?
Jest mozliwe kupienie na jednym bilecie lot z Warszawy do Szanghaju w jedna strone przez Amsterdam, powrot jest przez Paryz. Teraz pytanie - liczy sie miejsce przylotu i wylotu (czyli 2 rozne miasta, teoretycznie lapia sie na transfer) czy tez patrza na bilet, a tu w obu przypadkach jest Warszawa, wiec odpada.
Pytam tych, co znaja przypadek z praktyki, teoretykom dziekuje.
PS Ok rok temu lecialem z Szanghaju na Manile majac normalna wize, przy odprawie bagazowej oprocz biletu z Chin do Manili chcieli kolejny bilet (Manila-Boracay) i... jeszcze kolejny !!! W tym przypadku Kalibo-Hong Kong. Nie wiem po co, ale gosc bez tego nie chcial mnie puscic, musialem biegac po lotnisku i szukac kogos, kto mi to wydrukuje. Jesli nic sie nie zmienilo, to raczej powyzszy myk z CDG/AMS nie przejdzie.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 05 Sie 2016 11:37 

srebrny
Wg relacji na flyertalk istotne jest tylko pierwsze miejsce lądowania po opuszczeniu Chin i nie ma znaczenia, miejsce docelowe
Aleksander Iwanow uważa post za pomocny.

#132 PostWysłany: 05 Sie 2016 11:52 

Loty: 477
Kilometry: 1 056 687
srebrny
leciałam w maju Seul-Pekin i Pekin-Zurych-WAW na osobnych biletach
Babeczka dość długo oglądała moje bilety, na formularzach kazała dokładnie opisać loty z datami.

Też mnie kusił myk z AMS/CDG, ale chyba lepiej kupić bilet gdzieś dalej po Azji i po problemie ;)

#133 PostWysłany: 05 Sie 2016 11:59 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
niebieski
W czerwcu wracaliśmy z Hong Kongu do Warszawy przez Pekin (stop 2 dni) i Amsterdam. Pytano nas tylko o wylot z Pekinu (lot do Amsterdamu),
w Hong Kongu przy odprawie kiedy zgłosiliśmy chęć uzyskania wizy 72h i później w Pekinie przy uzyskiwaniu wizy. Nikogo nie interesowało czy gdzieś dalej lecimy

#134 PostWysłany: 06 Sie 2016 14:51 

Witam, chcę kupić bilety do Bangkoku i w pierwszą stronę nie ma problemu- Praga-Szanghaj- Bangkok, ale w drugą stronę mój przelot wygląda tak:
BKK - Chengdu potem oczekuję na samolot 14h
Chengdu- Szanghaj (lot 2h 50min) i oczekuję 7h
Szanghaj- Praga

Czy ktoś mi może pomóc- co z wizą, czy potrzebuję czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 06 Sie 2016 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
nie potrzebujesz wizy, ale na powrocie nie będziesz mógł skorzystać z tej opcji która jest w temacie wątku.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 06 Sie 2016 16:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy ja dobrze rozumiem poprzednie wywody, że kupując prosty bilet w AF/KLM na trasę WAW-PEK-WAW, gdzie w jedną stronę przesiadka będzie w AMS a w drugą na CDG, można spędzić kilka dni w Pekinie bez wyrabiania wizy?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 06 Sie 2016 17:18 

Loty: 477
Kilometry: 1 056 687
srebrny
istnieje takie domniemanie, ale nikt z naszego forum chyba tego nie sprawdził jeszcze ;)
są też zapytania ludzi na forach i niby bez problemu powinno przejść
za FT:

Cytuj:
Could I book a ticket from Paris to Beijing non stop and then return from Beijing to Amsterdam? So the ticket would be CDG-PEK / PEK-AMS // AMS-CDG on a separate ticket. Technically I would be going from France to the Netherlands while transiting in Beijing. Would the 72 hour rule apply? Thanks.
Note that it'd be fine even on a single ticket, CDG-PEK-AMS-CDG. China don't care about the full itinerary, only about the flight into and the flight out of China.

i ktoś to potwierdza:
Cytuj:
can confirm that. Did last week a TWOV with two different tickets, no problem.

#138 PostWysłany: 06 Sie 2016 17:37 

srebrny
Teoretycznie wiza jest potrzebna. A co będzie w praktyce, tego nikt nie wie...
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 06 Sie 2016 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Czemu tak napisałeś? Właśnie teoretycznie wiza nie jest potrzebna tylko z potwierdzeniem jest kłopot bo nie ma za dużo osób które by chciały to sprawdzić.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 06 Sie 2016 20:40 

smieci napisał(a):
nie potrzebujesz wizy, ale na powrocie nie będziesz mógł skorzystać z tej opcji która jest w temacie wątku.

dzięki za odpowiedź, czyli wizy zwykłej nie potrzebuję, ale w szanghaju muszę przemieścić się z jednego lotniska na drugie, także dostanę pozwolenie na opuszczenie lotniska do 24h i obowiązek stawienia się na następny lot, prawda?

Jestem trochę zielona z tym, dlatego wolę się upewnić ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość