Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 04 Cze 2023 14:20 

Hej, pytanie - prawdopodobnie będę chciał wybrać się do Berlina samochodem na jednodniowy wypad. Czytałem gdzieś, że w weekendy niektóre miejsca parkingowe w centrum są wolne - gdzie można to sprawdzić?

Ogólnie, jakie byście dali wskazówki do jeżdżenia po Berlinie autem?

Pozdrowienia!
 Profil Relacje PM off  

Loty do Alicante w megacenie od 160 PLN❗🔥 Zamień kiepską pogodę na słońce Costa Blanca ☀️😎 Loty do Alicante w megacenie od 160 PLN❗🔥 Zamień kiepską pogodę na słońce Costa Blanca ☀️😎
🌊 Tydzień all inclusive w Marsa El Alam 🌴 4* hotel nad laguną za 1738 PLN 🌊 Tydzień all inclusive w Marsa El Alam 🌴 4* hotel nad laguną za 1738 PLN
#62 PostWysłany: 04 Cze 2023 14:31 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 354 766
złoty
Siema. Jeśli chodzi o ścisłe centrum to obecnie już tylko w niedziele miejsca parkingowe są darmowe ale wystarczy zaparkować odrobinę poza centrum - na przykład na Kreuzbergu i już masz darmowy parking przez cały tydzień.
Tu masz mape z zaznaczonymi strefami płatnego parkowania:
https://fbinter.stadt-berlin.de/fb/index.jsp?loginkey=showAreaSelection&mapId=parkraumbewirt@senstadt&areaSelection=address
Pamiętaj o Umweltzone i odpowiedniej naklejce - temat już był poruszany tu na forum wielokrotnie.
Jak chodzi o rady to po pierwsze prezstrzegaj ograniczeń prędkości (uważaj na strefy 30) bo fotoradary są szare, mało widoczne i postawione z zaskoczenia.
Po drugie to już takie spostrzeżenie z doświadczenia że jeśli jezdnia ma dwa pasy w jedną stronę (pomijam autostrade i berliński ring) to często ten prawy jest blokowany przez zaparkowane "na chwilę" samochody.
Poza tym po Berlinie się jeździ dosyć przyjemnie i kulturalnie.
 Profil Relacje PM off
kacz lubi ten post.
kacz uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 04 Cze 2023 14:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. https://viz.berlin.de/traffic-in-berlin ... g/?lang=en
2. Zostawić auto w jakims P+R i zwiedzić Berlin przy pomocy komunikacji miejskiej
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 05 Cze 2023 07:28 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
-- 05 Cze 2023 07:25 --

Kamilex108 napisał(a):
Techniczne pytanie: czy istnieje jakaś różnica w kupowaniu biletów pomiędzy aplikacjami BVG Tickets, a BVG Fahrinfo?

Nie ma.

-- 05 Cze 2023 07:28 --

kacz napisał(a):
Ogólnie, jakie byście dali wskazówki do jeżdżenia po Berlinie autem?

Nie jeździć po Berlinie autem :D
Serio. Szczególnie w lecie, kiedy jest wysyp rowerzystów-samobójców. Nie polecam.
Tak jak Zeus napisał, najlepiej zaparkować na jakimś P+R (jest ich całkiem sporo i są widoczne na google maps) i jechać dalej U-Bahnem czy S-Bahnem. Po ścisłym centrum można rowerem czy hulajnogą, jest tego od groma.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 05 Cze 2023 11:40 

xyrxis napisał(a):
Siema. Jeśli chodzi o ścisłe centrum to obecnie już tylko w niedziele miejsca parkingowe są darmowe ale wystarczy zaparkować odrobinę poza centrum - na przykład na Kreuzbergu i już masz darmowy parking przez cały tydzień.
Tu masz mape z zaznaczonymi strefami płatnego parkowania:
https://fbinter.stadt-berlin.de/fb/index.jsp?loginkey=showAreaSelection&mapId=parkraumbewirt@senstadt&areaSelection=address
Pamiętaj o Umweltzone i odpowiedniej naklejce - temat już był poruszany tu na forum wielokrotnie.
Jak chodzi o rady to po pierwsze prezstrzegaj ograniczeń prędkości (uważaj na strefy 30) bo fotoradary są szare, mało widoczne i postawione z zaskoczenia.
Po drugie to już takie spostrzeżenie z doświadczenia że jeśli jezdnia ma dwa pasy w jedną stronę (pomijam autostrade i berliński ring) to często ten prawy jest blokowany przez zaparkowane "na chwilę" samochody.
Poza tym po Berlinie się jeździ dosyć przyjemnie i kulturalnie.

Wielkie dzięki :) co do kultury jazdy, taka dygresja - jestem z Warszawy, kilka dni temu byłem na chwilę we Wrocławiu, zszokowało mnie to, jak inni byli uprzejmi ;)

Co do naklejki, to złożyłem zamówienie, ale nie wiem, czy dotrze na czas - w razie czego można rzecz jasna zostawić samochód na P+R poza strefą?

Jak jest w ogóle z miejscami na P+R? Raczej nie ma problemu, czy różnie z tym może być? Które są najbardziej popularne?

Z tej mapki wynika, że na Kreuzbergu i w sporej części Charlottenburga można parkować za darmo przez cały tydzień - dobrze rozumiem?

Swoją drogą - jak jest z bezpieczeństwem? Faktycznie lepiej unikać takich dzielnic jak Neukölln, zwłaszcza jak się jest zmotoryzowanym?

vincenz napisał(a):
Nie jeździć po Berlinie autem
Serio. Szczególnie w lecie, kiedy jest wysyp rowerzystów-samobójców. Nie polecam.
Tak jak Zeus napisał, najlepiej zaparkować na jakimś P+R (jest ich całkiem sporo i są widoczne na google maps) i jechać dalej U-Bahnem czy S-Bahnem. Po ścisłym centrum można rowerem czy hulajnogą, jest tego od groma.

Na jakich zasadach można wypożyczyć rower? Istnieje tam coś takiego jak miejska wypożyczalnia? Duży jest to koszt?

Co do podróżowania po Berlinie - polecacie skorzystanie z Berlin WelcomeCard w wypadku podróży na 2 dni?

PS. Czy jeździł ktoś PKS-em ze Szczecina? Gdzie można kupić bilety? Bo na epodroznik.pl nie widzę takiej opcji.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 05 Cze 2023 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 354 766
złoty
kacz napisał(a):
Co do naklejki, to złożyłem zamówienie, ale nie wiem, czy dotrze na czas - w razie czego można rzecz jasna zostawić samochód na P+R poza strefą?
Tak, jeśli nie wjeżdżasz do strefy to naklejka Ci nie jest potrzebna. Jak wyznaczasz trasę w google maps to google Cie ostrzega przeważnie jeśli zahaczysz o strefę
kacz napisał(a):
Z tej mapki wynika, że na Kreuzbergu i w sporej części Charlottenburga można parkować za darmo przez cały tydzień - dobrze rozumiem?
Tak, już na początku to pisałem.
kacz napisał(a):
Swoją drogą - jak jest z bezpieczeństwem? Faktycznie lepiej unikać takich dzielnic jak Neukölln, zwłaszcza jak się jest zmotoryzowanym?
Bywają tam jakieś incydenty z płonącymi samochodami ale jak chodzi o przejazd to nie ma się czego bać. Na Kreuzbergu zostawiałem auto na cały weekend i nie czułem zagrożenia żadnego.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 05 Cze 2023 12:55 

niebieski
kacz napisał(a):

Strefa pokrywa się z grubsza z trasą Ringbahna (linii S-Bahn jeżdżącej dookoła ścisłego centrum - zobacz tutaj)

kacz napisał(a):
Jak jest w ogóle z miejscami na P+R? Raczej nie ma problemu, czy różnie z tym może być? Które są najbardziej popularne?

Nikt Ci gwarancji nie da, ale jak nie na jednym to na drugim się coś znajdzie.

kacz napisał(a):

Tak, ale pamiętaj o Umweltzone i naklejce.
IMHO najlepsze miejsce do parkowania w centrum do Straße des 17 Juni od Siegesäule do Bramy Brandeburskiej (jeśli upolujesz miejsce ;) )

kacz napisał(a):

Największe niebezpieczeństwo jeżdżenia po takich dzielnicach jak Neukölln czy Kreuzberg, ale także Prenzlauer Berg chociażby, to fakt, że możesz rozjechać rowerzystę.
Auta płoną regularnie podczas obchodzenia święta Pierwszego Maja, a tak to raczej incydenty związane z aktami wandalizmu. Trzeba naprawdę mieć pecha, żeby coś się stało.

kacz napisał(a):
Na jakich zasadach można wypożyczyć rower? Istnieje tam coś takiego jak miejska wypożyczalnia? Duży jest to koszt?

Na takich samych jak w Polsce. Z tego co wiem to jeśli masz konto Veturilo to powinno też zadziałać w Berlinie.
Alternatywa to instalacja apki agregującej różnych usługodawców, np. Jelbi (wydana notabene przez BVG - berliński odpowiednik MPK).

kacz napisał(a):
Co do podróżowania po Berlinie - polecacie skorzystanie z Berlin WelcomeCard w wypadku podróży na 2 dni?

To zależy już od Ciebie, czy interesuje Cię co taka karta oferuje poza transportem miejskim (np. wejścia do muzeów na Museuminsel itp.).
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#68 PostWysłany: 05 Cze 2023 16:14 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
W Berlinie kupisz naklejkę w odpowiednikach naszych SKP. Tylko uważaj, bo niektóre mogą Cię chcieć naciągnąć na badanie spalin za 70 juro. Takie info nawet w PL przeczytałem o DEKRA. Jak jest obecnie, nie sprawdzałem. Kilka lat temu kupiłem za kilka euro na jakieś stacji, która robi przeglądy.
Jeżdżenie po Berlinie to bajka. Koledzy piszą o komunikacji miejskiej. Syn tak jeździł metrem a auto zostawił w hotelu na parkingu.
Przy ulicach powinieneś zaparkować bez scen. W codzień czasami wokół Kudamu krążyłem po uliczkach lub w ostateczności wjeżdżałem na parking Lidla. Tam doba wtedy kosztował pod 30 euro. W knajpie czy sklepie kasę na drobne wymienią.

Pozdrów Berlin. 😉
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 06 Cze 2023 02:21 

Jeszcze co do Umweltzone - gdzie w okolicach Berlina można dostać naklejkę? Najlepiej gdzieś jadąc od strony Szczecina?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 06 Cze 2023 08:06 

niebieski
Czytasz coś oprócz swoich postów?
Napisałem wyżej.

Zobacz w pierwszej lepszej wsi z SKP za granicą. Powinni mieć. Naklejki to nie tylko Berlin.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 08 Cze 2023 05:31 

I po co ta spina :roll: . Wciąż zasadne są tu np. pytania, który warsztat jest godny polecenia (najlejka będzie kosztować faktycznie 6 Euro, nie będzie płat ddatkwych typu badanie spalin), czy naklejki wydają tylko stacje DEKRA, czy inne też...

Co do parkowania - rozumiem, że w niedzielę generalnie bezpłatne parkowanie jest w całym mieście? Jak duże są strefy, gdzie w ogóle nie można się zatrzymywać (parkowanie tylko dla mieszkańców, itp) - gdzieś można je sprawdzić?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 08 Cze 2023 12:10, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 08 Cze 2023 06:18 

niebieski
Nie mam spiny. Z Ciebie wylewa się roszczeniowość. Teraz, zaraz, natychmiast dajcie info.

Pierwsza strona wypluwa to:

https://przewodnik-po-berlinie.pl/parkingi-w-berlinie/

Za darmo może być w nocy. Przy ulicach masz oznaczenie, parkometry i informacje nt. opłat. Nikt nie siedzi w Twojej głowie i nie pobiegnie na ulice sprawdzić, czy tam mogę zaparkować.
Jeszcze ma miejsce Ci zająć?

😉

DEKRA to nie jest jedyna stacja z uprawnieniami do przeglądu. Czasami przy stacjach benzynowych są warsztaty i stacje kontroli pojazdów. Wiekowe. W takiej kupiłem w centrum Berlina naklejką. Adresu nie pamiętam.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 08 Cze 2023 10:17 

niebieski
kacz napisał(a):
Co do parkowania - rozumiem, że w niedzielę generalnie bezpłatne parkowanie jest w całym mieście? Jak duże są strefy, gdzie w ogóle nie można się zatrzymywać (parkowanie tylko dla mieszkańców, itp) - gdzieś można je sprawdzić?

Nie. Każda podstrefa rządzi się swoimi zasadami i cenami. Jest wiele, które są płatne także w niedziele.
Zainstaluj sobie jakąś apkę parkingową (ja korzystam z Parkstera) i tam będziesz widział dokładnie kiedy i ile należy zapłacić w danej podstrefie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#74 PostWysłany: 08 Cze 2023 14:24 

niebieski
Dużo stękania w związku z tą aplikacją.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 11 Cze 2023 22:33 

Witam.
Mam pytanie ds grupowego(do 5 osób) biletu za ok.35euro na 24h na trasie Berlin-Szczecin. Czy można podróżować tylko komunikacją miejską jak bus,metro czy też koleją,bo jak mamy dotrzeć do Berlina?
Dziękuję z góry za odpowiedź:).
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 12 Cze 2023 08:34 

niebieski
@Helicoptercat Koleją też. Tutaj są szczegóły na temat wspomnianego biletu: https://www.vbb.de/en/tickets/group-tic ... in-ticket/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość