Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 28 Lip 2024 08:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie wyklucza, to odrębne punkty, każdy z własnym terminalem PP.
Olencjaaa uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#162 PostWysłany: 28 Lip 2024 11:30 

Loty: 76
Kilometry: 171 472
niebieski
Tak, sam korzystałem 3 dni temu, bez problemu.
 Profil Relacje PM off
Olencjaaa uważa post za pomocny.

#163 PostWysłany: 09 Wrz 2024 07:48 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Od 13 września od 21:45 aż do 8 listopada lotnisko BER nie będzie obsługiwane przez kolej miejską (S-Bahn).
Pociągi regionalne będą jeździć bez zakłóceń.
Zostaną uruchomione autobusy zastępcze.
Więcej informacji:
https://sbahn.berlin/en/plan-a-journey/ ... #con-30029
https://sbahn.berlin/en/plan-a-journey/ ... #con-29998
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#164 PostWysłany: 13 Wrz 2024 16:21 
Awatar użytkownika

niebieski
To dla niezaznajomionych dodam, że nie powinno to spowodować wielu problemów, bo i tak zdecydowana większość osób podróżuje pociągami regionalnymi, które są szybsze od S-Bahna i kursują co kilkanaście minut.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 09 Sty 2025 13:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Będę miał debiut w BER i pytanie z którego terminala lata KLM, bo nie mam tego na rezerwacji. Druga sprawa czy opisane tu 2,5h przed lotem jako czas otwarcia checkinu jest aktualne czy też może da się go nadać wcześniej?

Image
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 09 Sty 2025 13:10 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
Terminal 1, z Terminala 2 odlatują low costy.
Ja bym nawet sugerował przybycie 3h wcześniej. Latam głównie z tego lotniska i za każdym razem jest jubel na security (albo taśmy zepsute, albo kolejki na 45-60min stania).
Zrób sobie BER Runaway np. na 1h przed odlotem, będziesz miał opcję rezerwową w razie co.
kubus571 uważa post za pomocny.

#167 PostWysłany: 09 Lut 2025 19:26 
Awatar użytkownika

@J.1
Widziałem, że dopiero na tydzień przed wylotem można dokonać rezerwacje. Czy może da się na za miesiąc?
Z tego co piszesz, to na 1h przed wylotem styknie na Miami ? Czy jeszcze paszportowa ?
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 09 Lut 2025 19:47 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
Runway tak jak piszesz możesz najwcześniej zarezerwować 7 dni przed wylotem. Kontrola paszportowa idzie ekspresowo nawet jeśli nie masz paszportu biometrycznego.
kraft lubi ten post.
vasil uważa post za pomocny.

#169 PostWysłany: 09 Lut 2025 21:06 
Awatar użytkownika

J.1 napisał(a):
Runway tak jak piszesz możesz najwcześniej zarezerwować 7 dni przed wylotem. Kontrola paszportowa idzie ekspresowo nawet jeśli nie masz paszportu biometrycznego.

Super, a ceny na lotnisku przystępne jeśli chodzi o jedzenie?
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 09 Lut 2025 21:32 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 487 529
srebrny
Jest market na lotnisku w którym jest tanio. :)
kraft lubi ten post.

#171 PostWysłany: 10 Lut 2025 09:28 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Ten market, czyli Rewe, jest po tzw. landside, czyli przed kontrolą bezpieczeństwa, w tunelu idąc od parkingów i przystanków Flixbusa i innych operatorów.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#172 PostWysłany: 12 Lut 2025 21:49 

Jak wygląda kwestia cen jakiegoś ciepłego jedzenia za security? Zastanawiam się, czy bardziej opłaca mi się wykupić salonik dla 3 osób czy jednak jakaś restauracja wyjdzie taniej, bo będziemy na lotnisku z dobre 4h przed odlotem..
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 12 Lut 2025 21:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Masz ceny tu

opisz-swoj-pobyt-w-saloniku,15,117643&p=1705421&hilit=ber#p1705421
 Profil Relacje PM off
slawek_d1 lubi ten post.
slawek_d1 uważa post za pomocny.

#174 PostWysłany: 07 Mar 2025 15:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Olencjaaa napisał(a):
Potwierdzam, że lecąc z T2 skorzystaliśmy z Movenpick'a. Z kolei na powrocie nie było takiej możliwości bo po wyjściu z samolotu szło się bezpośrednio na hale odbioru bagaży i stamtąd do wyjścia. Nie można było przejść na T1.

ja kiedyś, przylatując na T2, przeszedłem na airSide T1 (właśnie w celu skorzystania z MovenPicka, który niestety był już zamknięty bo było późno)

niestety, nie można potem przejść do hali bagażowej T2, , czyli musiałem wyjśc na landSide, a potem iść do T2 i powiedzieć obsłudze że coś pomyliłem z wyjściami i wtedy dopiero mogłem odebrać bagaż
 Profil Relacje PM off
kraft lubi ten post.

#175 PostWysłany: 09 Sie 2025 22:52 

Ile średnio zajmuje wyjści z lotnika po przylocie, z odbiorem bagazu z taśmy?
Przylot o 11.20 z UK, a o 12.20 jest flixbus, nie wiem czy kupować bilet na ten czy późniejszy
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 09 Sie 2025 23:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kup kolejny
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#177 PostWysłany: 10 Sie 2025 19:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Korzystając ze zmiany przepisów EU oraz uciążliwości niemieckiego mentalu, poczułem się zobowiązany popełnić krótki post odnośnie security

W BER mamy w teorii dwa terminale, ale w praktyce jest jeden połączony, z dwoma osobnymi security.

"Terminal 1" to główny budynek, do którego bezpośrednio dojeżdżają pociągi i ma gate A, C, D, a "Terminal 2" to terminal oddalony 5 minut spacerem i ma gate B (Ryanair, Vueling, Norwegian).

Który będziecie mieli gate można łatwo sprawdzić na stronie na podstawie gate(s) z ostatnich dni dla waszej linii/połączenia.

Terminal 1 (główne wejście) ma usługę "BER Runway", czyli bezpłatny fast track, jednak osobiście z niego nie korzystam, ani z security w tym terminalu. A to ze względu na stare skanery oraz durnotę security, które pozwala jednocześnie rozpakowywać się tylko jednej osobie, patrząc jej na ręce i rygorystycznie przestrzegając limitów płynów etc. Powoduje to mega powolną obsługę.

Zamiast tego korzystam z Terminalu 2. Trzeba iść "w prawo" (wg mapki na czerwono). Tam mamy security, do którego kolejka trwa zwykle max. 5 minut. Do tego skanery CT. Przechodzi zdecydowanie więcej płynów niż "plastikowa torebka". Stan aktualny (na ten piątek) jest taki że przechodzą też płyny powyżej 100 ml. "Zapomniałem" shake proteinowego 330 mln wyciągnąć, obsługa wyjęła go, spojrzała, wsadziła do dodatkowej maszyny na testy i oddała bez słowa.

Kontrola w T2 idzie dużo szybciej, mogłaby jeszcze szybciej, ale Niemcy nie ogarniają, że tam przy każdym skanerze są miejsca dla 3 osób do rozpakowywania się, a nie jedno. A jak ominąłem kolejkę, to z kolei obsługa wyskoczyła w problemami, czemu omijam. Nie byli w stanie jednak wyjaśnić po co reszta czeka i na co.

T2 to no-brainer jak lecicie Ryanem, Vuelingiem czy Norwegian, bo to najbliższe security.

Jednak korzystam także z niego latając z innych gate.

Czas dojścia to:
Gates B - 1-5 minut (wychodzicie w połowie, przy B30)
Gates C/D (część non-Schengen) - ok. 8-10 minut (znajdują się na piętrze przy wyjściu z security T1) - trasa zielona
Gates A - od 10 do 15 minut dla najdalej oddalonej bramki (A38)

Zaznaczyłem wam też Movenpicka (przy gate A20, przed mostkiem do kolejnej części terminalu).

Jeśli macie (za) dużo płynów lub chcecie przemycić butelkę, do momentu oficjalnego zaimplementowania nowych zasad i macie 70+ minut do lotu, to ja bym korzystał z T2. Dla gates A marnujecie oficjalnie jakieś 15 minut, ale nie wiadomo ile oszczędzacie czasu i nerwów na security w T1. Jak zmienią zasady, że można oficjalnie brać większe butelki to już w ogóle.

Załączniki:
BERRRR1.jpg
BERRRR1.jpg [ 56.3 KiB | Obejrzany 582 razy ]
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#178 PostWysłany: 26 Sie 2025 11:20 

Nie wiem jak moderacja zareaguje bo pytałem w temacie nocowania ale pytanie pasuje i tutaj.

Gdy wylot rano np. na WAW można już po północy wejść na airside.
A ktoś wie czy na BER też?
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 02 Wrz 2025 13:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Skanery CT zostały zainstalowane w strefie security "5" w T1

Przeszła butelka Pepsi 0,5l zakupiona w lotniskowym REWE za 1 euro (oraz dużo więcej 100ml kosmetyków niż wolno).
Na następny raz idzie butla 1,5l. Jak poprzednio, pracownik bez żadnych problemów wyjął z plecaka butelkę, włożył do innej maszyny na testy i po chwili oddał.
Potwierdzałoby się to, że nie mają oprogramowania zaktualizowanego i wciąż im te plecaki markuje do kontroli ręcznej, ale ma to się zmienić po wakacjach.

Skanery CT nie są wciąż dostępne w innych strefach ("1", "2", Fast track. Runway, "4").

Oznacza to, że można skorzystać z nich w:
- Terminal 1, strefa kontroli bezpieczeństwa numer 5: znajduje się najbardziej po lewej stronie terminala (dla gate A, C, D)
Załącznik:
Terminal5.png
Terminal5.png [ 101.05 KiB | Obejrzany 308 razy ]

- Terminal 2 (dla gate B)

Pozostała kwestia jaka jest kolejka do security, a te można sprawdzić klikając dowolny lot na stronie lotniska: https://ber.berlin-airport.de/en.html i rozwijając "waiting time security controls".

Jak klikniecie lot z T1 to pokaże się czas czekania w strefach na T1, a jak klikniecie lot FR, to w T1.
Załącznik:
t1se.png
t1se.png [ 26.21 KiB | Obejrzany 308 razy ]

Załącznik:
t2sec.png
t2sec.png [ 16.4 KiB | Obejrzany 308 razy ]

kraft napisał(a):
Nie wiem jak moderacja zareaguje bo pytałem w temacie nocowania ale pytanie pasuje i tutaj.

Gdy wylot rano np. na WAW można już po północy wejść na airside.
A ktoś wie czy na BER też?

To się raczej nie uda, gdyż AFAIR security otwiera się dopiero o 4 rano. Ale jak zadzwonisz/napiszesz do nich i potwierdzisz, to daj znać.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#180 PostWysłany: 02 Wrz 2025 20:54 

niebieski
manyaky napisał(a):
Kontrola w T2 idzie dużo szybciej, mogłaby jeszcze szybciej, ale Niemcy nie ogarniają, że tam przy każdym skanerze są miejsca dla 3 osób do rozpakowywania się, a nie jedno. A jak ominąłem kolejkę, to z kolei obsługa wyskoczyła w problemami, czemu omijam. Nie byli w stanie jednak wyjaśnić po co reszta czeka i na co.

latam z Berlina dość często i to jest ich stała praktyka od zawsze na obu terminalach, raz się z pracownikiem nawet starłem jak wyskoczył mi z tekstami, że tu są Niemcy i tu jest porządek, w sytuacji gdy kolejka była potężna, a człowiek który się rozpakowywał był nieporadny i dopiero przy skrzynce wyciągał z walizki poszczególne perfumy, pasty do zebów itp i pakował je do woreczka blokując ruch,

moim zdaniem oni to robią specjalnie żeby spowolnić ruch i wygenerować kolejki - taki włoski strajk
 Profil Relacje PM off
manyaky lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 180 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość