Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Maj 2012 22:48 

Witam wszystkich,

Mam lot Tokyo-Moskwa-Warszawa w lipcu, z tym, że na przesiadkę w SVO jest 1,5h. Standardowy lot, ląduje na terminalu D, startuje z F. Czy nie będzie problemu, żeby zdążyć przesiadką?

I druga sprawa, czy jeśli nie zdąże to oni faktycznie wtedy mają obowiązek wysłać mnie innym samolotem do Warszawy, skoro mam te dwa loty na jednym bilecie? Co w sytuacji, gdy przykłądowo lot Tokyo-Moskwa się spóźni 30minut, wystawią mi kartę pokładową w Transfer desk bo stwierdzą, że zdażę, (poprzednim razem nie dostałem w Tokio kart pokładowych na oba loty, dopiero przy transferze) a ja nie zdąże??

Dzięki z góry za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 22 Maj 2012 23:06 
Awatar użytkownika

srebrny
Jest na jednym bilecie, wiec sie nie obawiaj i udanej podrozy :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Maj 2012 23:06 

W lutym leciałem SGN-SVO-WAW, w niemal identycznej sytuacji - też 1.5h na przesiadkę ze zmianą terminali. Niestety, z Sajgonu wylecieliśmy z godzinnym opóźnieniem. Na lotnisku, mimo sytuacji kryzysowej (ok. 30min i spory jednak kawałek do przejścia - kto był ten wie) potraktowano mnie naprawdę fantastycznie.. Panie na transfer desku puściły wszystkich pasażerów (ok. 15 osób) na lot do Warszawy przed kolejkę, na każdego czekała wydrukowana karta pokładowa na lot do Polski. Nie przeszliśmy ŻADNEGO security, puścili nas jakimś bocznym przejściem, od razu pobiegliśmy do drugiego terminala. Dzięki tym zabiegom zdążyłem na luzie. A najciekawsze było to, że zdążył też mój bagaż - tego nie spodziewałem się już absolutnie ;)

Nie wiem natomiast co w sytuacji, gdy Twoje opóźnienie przekroczy te 1.5h.. Ale jeśli będzie nie będzie większe niż godzina to naprawdę nie masz się czym przejmować :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Maj 2012 23:46 

Ja się też tak przesiadałam i wszystko poszło szybko i sprawnie, jeszcze się zdążyłam wynudzić przed odlotem.. Zero opóźnienia, nie ma co snuć czarnych scenariuszy bez potrzeby.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Maj 2012 23:56 

niebieski
to ja się "pochwalę" swoim osiągnięciem, takie rzeczy tylko w Moskwie i z Aeroflotem, chyba nigdzie by się nie dało :)

Lot z Pekinu do Moskwy przyleciał punktualnie, więc mieliśmy 3 godziny na przesiadkę, a że lecieliśmy z Terminalu F, w którym nie było klimatyzacji, to siedzieliśmy w Terminalu E,
poszliśmy sprawdzic do F i była długa kolejka, więc wróciliśmy jeszcze do E, później naszło nas na zakupy Versace i Finlandii, bo była w promocji.. ostatecznie nie zdążyliśmy na nasz lot do W-wy.

Sytuacja wyglądała w sumie tragicznie, nowy bilet kosztował bodajże 1.600 zł...

W transit desk najpierw powiedzieli nam 'buy new tickets' i w zasadzie nawet chcieliśmy to zrobic, ale było to technicznie niemożliwe, bo LOT sprzedaje bilety na następny dzień, a biuro LOTu w Moskwie jest przed wszystkimi bramkami przecież, więc dzwoniliśmy od nich z transit desk'a do LOTu i chyba ktoś podsłuchał o naszym problemie, bo wyszła miła pani pokazała ze pogadała z górą i dadzą nam nowe bilety za darmo :)!

#6 PostWysłany: 23 Maj 2012 00:59 
Awatar użytkownika

Nie ma problemu, najwyzej przy kontroli bezpieczenstwa powiedz ze spieszysz sie na lot i cie przepuszcza bez kolejki. Sprawdzone dwa razy, jeszcze byl czas sie ponudzic przy bramce.

#7 PostWysłany: 23 Maj 2012 08:26 

W zeszłym roku wracałem z Szanghaju i miałem blisko 8 godzin przesiadki w Moskwie. Razem ze mną lecieli ludzie, którzy mieli lot do WAW za 45 minut od lądowania i zostali bez problemu przepuszczeni na początek kolejki w security i jeszcze musieli poczekać (sam próbowałem jeszcze przebookować lot bo czasu się okazało ze by starczyło ale niestety się nie udało). Także myślę że nie będzie tu żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Maj 2012 14:13 

Potwierdzam, też to sprawdzałem w zeszłym roku. Przylot z Shanghaju i 45 min. na przesiadkę. Gdyby sytuacja była tragiczna to poproś obsługę tam, żeby puścili Cię bocznym wejściem przez tą idiotyczną kontrolę bezpieczeństwa po przylocie. Chyba tylko w moskwie robią security między transferem.

#9 PostWysłany: 19 Paź 2012 14:22 

niebieski
żeby nie zakładac nowego tematu

lece do Tokio przez Moskwę w przyszłym roku Aeroflotem i mam kilka pytań bo jeszcze nigdy nie latałem z przesiadką poza UE

- rozumiem, że żadna wiza do rosji mi nie jest potrzebna, ale jak to wygląda z nadaniem bagażu ? Nadaję w Berlinie do Tokio i pracownicy na lotnisku przeniosą ten bagaż do innego terminalu na samolot do Japonii, czy muszę go odebrac w Moskwie i znów nadać ?

-w Moskwie muszę jeszcze raz przejść przez security podczas przesiadki (wychodzę do części ogólnodostępnej lotniska,a później wracam - i co w takim wypadku z wizą ) , co jeżeli będę mial jakieś zakupy z bezcłówki w Tokio ?

-Aeroflot ma jakieś sensowne jedzenie na takich dłuższych trasach czy lepiej nie ryzykowac ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Paź 2012 14:53 
Awatar użytkownika

niebieski
jasek napisał(a):
Chyba tylko w moskwie robią security między transferem.

ee? czemu?
Pierwszy z brzegu przykład: Fiumicino. Przy powrocie spoza UE też jest security na transferach...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Paź 2012 20:52 

niebieski
może ktoś zna odpowiedzi na moje pytania ?

Cytuj:
lece do Tokio przez Moskwę w przyszłym roku Aeroflotem i mam kilka pytań bo jeszcze nigdy nie latałem z przesiadką poza UE

- rozumiem, że żadna wiza do rosji mi nie jest potrzebna, ale jak to wygląda z nadaniem bagażu ? Nadaję w Berlinie do Tokio i pracownicy na lotnisku przeniosą ten bagaż do innego terminalu na samolot do Japonii, czy muszę go odebrac w Moskwie i znów nadać ?

-w Moskwie muszę jeszcze raz przejść przez security podczas przesiadki (wychodzę do części ogólnodostępnej lotniska,a później wracam - i co w takim wypadku z wizą ) , co jeżeli będę mial jakieś zakupy z bezcłówki w Tokio ?

-Aeroflot ma jakieś sensowne jedzenie na takich dłuższych trasach czy lepiej nie ryzykowac ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Paź 2012 21:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
1. Wiza Ci nie jest potrzebna, o ile nie zamierzasz opuszczać lotniska. Bagaż nadany w Berlinie odbierasz dopiero w Tokio, nie interesuje Cie to co dzieje się z nim na lotnisku w Moskwie.

2. Po wylądowaniu w Moskwie po prostu kieruj się za znakami "connecting flights" i tyle, nie wyjdziesz w ten sposób do części ogólnodostępnej lotniska więc i wiza nie będzie Ci potrzebna. Alkoholi przywiezionych z Tokio mogą nie przepuścić jak będą mieli zły humor, na dwoje babka wróżyła.

3. Aeroflot jest normalną linią na europejskim poziomie więc ma normalne jedzenie. Jeżeli jedzenie na pokładzie Lufthansy uznajesz za "ryzykowanie" to tutaj też powinieneś, jeżeli jedzenie na pokładach Air France nie uważasz za "ryzykowanie" to tutaj też nie powinieneś.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Paź 2012 00:20 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Blackall napisał(a):
Przy powrocie spoza UE też jest security na transferach...

Bo się przylatuje do Schengen, potem za to przy wyjściu już nic nie masz.

Eryk87 napisał(a):
co jeżeli będę mial jakieś zakupy z bezcłówki w Tokio ?

Alkohol w butelkach przejdzie, jeżeli nie naruszysz tej plastikowej torby ze sklepu w którą pakują. W niej też jest paragon. Powiesz że to kupione wcześniej w Japonii, sprawdzą czy się wszystko zgadza i nie ma problemu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości